YANGIN VE YANGIN GÜVENLİĞİ Dersi Kaçış Yolları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Yangın merdivenlerinin sahip olması gereken optimum nitelikler ve fiziksel özellikler nelerdir?


CEVAP:

Merdivenlerin tüm bileşenleri ile birlikte doğru boyutlandırılması ve yetkin bir şekilde donatılması yangın güvenliği açısından son derece önemlidir. Bu bağlamda yangın merdivenlerinin sahip olması gereken optimum nitelikler ve fiziksel özellikler söz konusudur:

  • Merdiven kollarında birbiri ardına en az dört, en fazla 17 basamak yapılabilir.
  • Dört basamaktan daha az kot farklarına sahip olan tüm kot farkları rampalarla geçilmelidir. 
  • Yön değişimlerinde ve en fazla 17 basamaktan sonra merdiven kolu genişliğinden daha dar olmayacak en ve boy oranlarına sahip sahanlıklar düzenlenmek zorundadır. Sahanlıklar arasında olabilecek kot farkı ise en fazla 3 m olmalıdır.
  • Yüksek yapılarda merdiven kolunun genişliği 120 cm’den daha dar olmamalıdır. İlgili hesaplamalar ve planlamalar dahilinde genişliği 200 cm’yi geçecek şekilde düzenlenen merdivenler, tahliye akışının kontrolü için 100 cm’den dar ve 160 cm’den geniş olmayacak şekilde korkuluklarla bölünmelidir. 
  • Merdiven kolu genişliği değerlendirilirken iki tür genişlikten söz edilebilir. Konstrüktif genişlik (Lk) merdivenin çıkış hattına paralel kenarları arasında kalan boşluğu tanımlar. Ancak merdiven üzerine kurulacak olan korkuluk ve küpeşte ile konstrüktif genişlik daralabilmektedir. Küpeştelerin arasında kalan temiz genişlik ise faydalı genişliktir (Lf) ve kaçış merdivenlerinde faydalı genişlik esas alınmalıdır. Küpeşte çıkıntısının 80 mm’sinin faydalı genişliğe ilave edilebilmesi mümkündür.
  • İki merdiven kolu arasındaki baş kurtarma yüksekliğinin optimum ölçüsü basamak üzerinden 210 cm olarak belirlenmiştir.
  • Kaçış merdivenlerinde basamak yüksekliği (rıht yüksekliği) 175 mm’den çok ve basamak genişliği mm’den az olmamalıdır. Rıhtlar arasındaki ufak farklılıklar tehlike yaratacağı için bir merdivenin tüm basamaklarında rıht yükseklikleri aynı olmalıdır. Basamak genişliği ise en az 250 mm olmalıdır. Ayrıca merdiven basamaklarının birbiri üzerine hafifçe bindirilmesi ergonomik kullanım koşulları açısından önemlidir. Profil genişliği olarak adlandırılan bu bindirmenin ölçüsü 20-40 mm arasındadır.
  • Merdiven kolunun her iki tarafına da küpeşte konulmalıdır.
  • Kaçış merdiveni sahanlığına açılan kapıların kaçış yolunun 1/3’ünden fazlasını kaplamaması ve geçişe engel olmaması sağlanmalıdır.
  • Bodrum katlara da hizmet veren yangın merdivenlerinde, panik durumunda binayı terk eden kullanıcıların yanlışlıkla bodrum katlara inmesini engelleyecek doğru yönlendirmeler ve fiziki engeller tesis edilmelidir.
  • Kaçış merdiveni yuvasına elektrik ve mekanik tesisat şaftı kapakları açılmamalı, kombi kazanı, iklimlendirme dış ünitesi, sayaç ve benzeri cihazlar asla konulmamalıdır.