aof.sorular.net
Çocuk Gelişimde Normal Ve Atipik Gelişim
ÇOCUK GELİŞİMDE NORMAL VE ATİPİK GELİŞİM Dersi DOĞUM ÖNCESİ VE YENİDOĞAN GELİŞİMİ soru cevapları
ÇOCUK GELİŞİMDE NORMAL VE ATİPİK GELİŞİM Dersi DOĞUM ÖNCESİ VE YENİDOĞAN GELİŞİMİ soru detayı:
SORU:
Yenidoğan dönemindeki bebeklerde duyuların gelişimi nasıldır? Açıklayınız.
CEVAP:
Yenidoğanın duyuları sanıldığından çok daha hızlı gelişim gösterir:
- İşitme: Bebek rahim içinde duyabilir. Doğumdan birkaç saat sonra rahim içerisinde kulağa dolan amniyotik mayi, östaki tüpü aracılığı ile kulaktan boşalır boşalmaz yenidoğan akut olarak duyabilir. Bununla birlikte sesin tam nereden geldiğini belirlemede zorluk çektiği görülür. Genellikle zil çalması gibi yakın mesafeden gelen seslere aktivite ile cevap verir. Eğer zil çaldığında ağlıyorsa ağlamasını kesecektir. Benzer şekilde yenidoğan yumuşak seslere sakin, yüksek seslere ise korkarak cevap verir. Annesinin sesini, uterus içinden beri sürekli duyduğu için hemen tanır.
- Görme: Doğduğunda yenidoğan gözleri yarı açık ve göz kapakları şiş olabilir. Gözlerini özellikle insan yüzüne odaklayabilir. Yenidoğanlar, doğumda güçlü ışığa göz kırparak, parlak ışığı takip ederek görebildiklerini gösterirler.
- Dokunma: Doğumda dokunma duyusu çok gelişmiştir. Yenidoğanlar bunu en iyi yumuşak dokunmada rahatlayarak ve dokunmayla ortaya çıkan pozitif arama ve emme refleksiyle gösterirler. Ayrıca ağrılı uyaranlara da cevap verirler.
- Tat Alma: Yenidoğanlar tat tomurcukları doğumdan önce geliştiği ve fonksiyonel olduğu için tatları ayırt edebilirler. Bebeğin tat alma duyusu daha anne karnında iken oluşmaya başlamıştır.
- Koku Alma: Doğumda yenidoğanın koku alma duyusu, burun, mukus ya da amniyotik sıvı ile dolu olmadığı sürece mevcuttur. Yenidoğan annesinin memesine, bir parça sütün kokusunu fark ederek, bir parça da arama emme refleksi sebebiyle döner.