MAHALLİ İDARELER MALİYESİ Dersi Mahalli İdarelerin Sorunları ve Çözüm Önerileri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Yerel Demokrasiyi geliştirme yollarından biri olan Halk Toplantılarını açıklayınız.


CEVAP:

Halk Toplantıları: Kamuoyunu bilgilendirmek ve yöneticilere kamunun düşünce, duygu ve isteklerini iletebilmek amacıyla başvurulan geleneksel bir yöntemdir. Bu toplantılar yetkililerce daha da geliştirilerek temel düzenlemelerin ve önemli kararların alınmasına katkıda bulunucu bir niteliğe kavuşturulabilir.
Bazı ülkelerde, yerel koşullara bağlı olarak, yerel topluluk üyeleri bu toplantılarda tartışılacak gündem maddeleri üzerinde, toplantı tutanaklarına da geçmek üzere sözlü veya yazılı önerilerde ya da görüş bildirimlerinde bulunabilmektedirler.
Halktan gelen görüş ve önerilerin, karar alma süreci üzerinde gerçek bir etkisinin görülmemesi durumunda, katılım konusunda isteksizlik ve ilgisizlik doğmaktadır. Bu nedenle yerel yönetim yöneticileri, doğru olmayan ve yüzeysel bilgilerle, toplantı yapar, sorulara cesaret kırıcı ve alaycı yaklaşır, ilgisiz cevaplar verirse eleştirilere hoşgörülü olmazsa bu toplantıları yapmamalıdır.
Halk toplantıları; iyi düzenlenip gerçek amaçları doğrultusunda kullanılması koşuluyla, yurttaşlarla yönetim arasında sağlıklı bir iletişim kurulmasına ve anlamlı bir katılım biçimi oluşturulmasına katkıda bulunacaktır.
Belediye Kanunu ile getirilen “Kent Konseyi”nin; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, noterler, üniversiteler, ilgili sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşturulması öngörülmüştür. Konseyin amacı; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmektir. Kent konseyinde oluşturulan görüşler, belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir. Bu yeni oluşumun, istekli ve heyecan dolu katılımcılarla arzulanan amaca ulaşması herkesin dileği olmalıdır. Bu konuyla ilgili yeni yapılan bir düzenleme de “Hemşehri hukuku” başlığıyla Belediye Kanunu’na girmiştir. Buna göre; herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yasal düzenlemeler yapıldığına göre bu konunun olması gereken biçimde yürütülmesinde en büyük görev hemşehrilere ve belde yöneticilerine düşmektedir.