YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI Dersi Profesyonellik ve Etik soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Yetkinlik tanımı ile ilgili yaklaşımlar nelerdir? 


CEVAP:

Yetkinliklerin tanımları konusunda üç farklı yaklaşım vardır. Bu yaklaşımları aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:
İşgören odaklı yaklaşım: Bu yaklaşım yetkinliği veya profesyonelliği daha çok bireysel özellikler açısından ele alır. Bu yaklaşıma göre mükemmel performans sağlamak ancak söz konusu işe uygun bireysel özelliklere sahip olmakla mümkün olabilir. İşgören odaklı yaklaşıma göre yetkinlik, tanımlarının girdi odaklı olarak ele alınması gerekir. Bu yaklaşım yetkinliği; bir işte etkili ve/veya mükemmel performansla ilgili, bireysel davranış özellikleri olarak tanımlamaktadır. Bu yaklaşımın diğer bir yetkinlik tanımı, “karmaşık organizasyonel çevrede üstün performans göstermeyi sağlayan ayırıcı davranış kalıpları” şeklindedir.
İş odaklı yaklaşım: Bu yaklaşım yetkinliklere, belli bir işe özgü çıktılar açısından bakmaktadır. Buna göre yetkinlikler daha çok işle ilgilidir ve bir işte iyi bir performans gösterebilmek için gerekli standartları ifade eder. İş odaklı yaklaşımın yetkinlik tanımı şu şekildedir: Yetkinlik, herhangi bir işte veya görevde istenen düzeyde performans gösterebilme yeteneğidir. Bu yaklaşımın diğer bir yetkinlik tanımı şudur:
“Bir mesleğin gerektirdiği faaliyetleri başarabilme yeteneği”. İş odaklı yaklaşım, aynı zamanda çıktı odaklı yaklaşım olarak da ifade edilmektedir. Bu yaklaşımda, işle ilgili performans gerekliliklerine, işi yapan kişinin kişisel özelliklerinden daha fazla önem verilir. Yetkinliğin gerektirdiği kişisel özelliklerin işi yapan kişide zaten var olduğu varsayılır.
Çok yönlü yaklaşım: Yetkinliklere çok yönlü bakış açısıyla bakan bu yaklaşımda yetkinlikler hem iş odaklı, hem de işgören odaklı olarak ele alınmaktadır. Bu yaklaşımın yetkinlik tanımları şu şekildedir: Yetkinlik, işin gereklerini yerine getirebilmek için gereken pratik ve düşünsel bilgi ve becerilerdir. Yaklaşımın diğer bir yetkinlik tanımı ise, “herhangi bir işle ilgili etkili performans sağlayan bilgi, beceri, anlayış, meziyet ve nitelikler” şeklindedir.