YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI Dersi Profesyonellik ve Etik soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Yetkinlikler kaç gruba ayrılır ve bu gruplar nelerdir? 


CEVAP:

Yetkinlikler farklı uygulama ve bakış açılarıyla, farklı şekillerde gruplandırılabilir. Bunlar, temel yetkinlikler, ayırt edici yetkinlikler, fonksiyonel yetkinlikler ve hiyerarşiye dayalı yetkinlikler şeklinde dört grupta incelenebilir:
Temel Yetkinlikler: Bu tip yetkinlikler bir işi yapmak için çalışanlardan beklenen asgari düzeydeki yetkinliklerdir. Bunlar işi yapan kişide bulunması gereken ve işin temeliyle, özüyle ilgilidir. Temel yetkinlikler, bir işte mükemmel performans gösterenler ile ortalama performans gösterenleri değil, temel bilgi ve becerileri içerir.
Ayırt Edici Yetkinlikler: Bunlar, işte mükemmel performans gösterenler ile ortalama performans gösterenleri birbirinden ayıran üst düzey yetkinliklerdir. Örneğin bir satış elemanı, ortalama bir satış elemanından farklı düzeyde performans sergileyebiliyor ise bu onun ayırt edici özelliklerinden kaynaklanır. İşte bunlar o kişiyi profesyonel yapan yetkinliklerdir. 
Fonksiyona Özgü Yetkinlikler: Fonksiyona özgü yetkinlikler işletmelerin; pazarlama, üretim, finans ve insan kaynakları gibi örgütlenme fonksiyonlarında çalışanlardan kendi fonksiyonlarına göre göstermeleri gereken yetkinliklerdir. Bu tür yetkinlikler söz konusu departmanlarda çalışan kişilerin ayırt edici özelliklerini yansıtır.
Hiyerarşik Kademelere Özgü Yetkinlikler: Örgütsel yapı genellikle üst kademe, orta kademe ve alt kademe olmak üzere yapılandırılır. Her kademede farklı işler vardır ve bu işlerin her biri farklı yetkinlikler gerektirir. Alt kademe çalışanları için teknik yetkinlikler, orta kademe için teknik, beşeri ve kısmen kavramsal yetkinlik gerekirken, üst kademe için beşeri ve özellikle kavramsal yetkinlik önem kazanır.