YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ Dersi MENÜ YÖNETİMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan subjektif fiyatlandırma yöntemleri nelerdir?


CEVAP:

Makul fiyat yöntemi; fiyatı belirleyen kişi/ler müşteri değerini yansıtacak bir fiyat belirleme düşüncesinde olmaktadırlar. Yani empati yapılarak bir müşteri olarak “Bu yemek ya da içeceğe ne kadar ödemeye razıyım ya da öderdim?” sorusunun cevabı makul fiyat olacaktır. Belirlenen fiyatın müşteri açısından da makul olacağı düşüncesi bulunmaktadır.

En yüksek fiyat yöntemi; yöneticiler değer kavramının en yükseğe çıkarıldığı düşüncesine dayanılarak müşterilerinin ödeyebileceğini düşündükleri en yüksek fiyatı belirlerler ve sonrasında yapılan değerlendirmelerde yönetici hata payı düşüldükten sonra gerekiyorsa fiyat geri çekilir.

Düşük fiyat yöntemi; menüdeki belli ürünlerde maliyetine veya bazen zararına fiyatlar uygulanarak müşterilerin bu fiyatların cazibesine kapılarak işletmeye geleceği varsayımı vardır. Örneğin, içecek fiyatlarının düşük tutulması veya ana yemek fiyatlarının düşük tutularak düşük fiyat psikolojisi yaratmak şeklinde olabilir. İşletmenin burada gelir ve kâr hedefinde müşterinin ucuz yemeklerle ve içeceklerle birlikte alacağı diğer yiyecek ve içecekler bulunmaktadır. Bu fiyatlandırma yöntemi pek çok sektörde kullanılmakta ve fiyat lideri uygulaması olarak da adlandırılmaktadır.

Sezgisel fiyat yöntemi;  adından da anlaşılacağı üzere, belirlenen fiyat tamamen tahmini olup fiyatın kabaca tahmini şeklindedir. Yukarıda bahsi geçen makul fiyat yöntemine benzer ancak burada müşteri değerini yansıtmayıp tamamen kabaca tahmine dayanmaktadır. Daha sonra fiyatlarda br yanlışlık olduğu belirlenirse başka bir fiyata geçis yapılmaktadır.

Lider izleme fiyat yöntemi;  yiyecek içecek işletmelerince subjektf fiyatlandırma yöntemleri içerisinde en yaygın şeklde kullanılan bir fiyatlandırma yöntemidir. Menüde bulunan yiyecek ve içeceklerin maliyetleri dikkate alınmadığı, ya da maliyetler konusunda bilgi sahibi olunmadığı için kullanılmaktadır. Bu yöntemde işletme yöneticilerince kendilerine rakip gördükleri ya da pazar lideri olan işletmenin fiyatlarını taklit ederek fiyatlandırma yapılmaktadır. Dezavantajlı yönleri olduğu kadar avantajlı yönleri de bulunmaktadır. En önemlisi rekabeti ortadan kaldırmaktadır. Ancak işletmelerin kurumsal kimlik ve iklimleri birbirinden farklı olduğu için ve maliyetler farklılık gösterdiği için çoğu işletme için basarısızlıkla sonuçlanabilmektedir (Rızaoglu ve Hançer, 2005).