SOSYAL POLİTİKA I Dersi Yoksulluk ve Yoksullukla Mücadelede Güncel Yaklaşım ve Politikalar soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Yoksullukla mücadele konusunda öne çıkan güncel yaklaşım ve politikalar nelerdir?


CEVAP:

Yoksullukla mücadele konusunda öne çıkan güncel yaklaşım ve politikalar şu şekilde sıralanabilir:

- Ekonomik Büyüme ve Gelir Dağılımı Politikaları: Ekonomik büyüme, yeni istihdam olanakları yaratabildiği ölçüde yoksullukla mücadelede önemli bir işleve sahiptir. Yoksulluğun nedenleri arasında özellikle işsizlik ve düşük ücretler gibi işgücü piyasası ile ilişkili nedenlerin önemli bir payı bulunmaktadır. Ekonomik büyüme, istihdam artışı sağlamak yoluyla başta gençler ve niteliksiz işçiler olmak üzere çeşitli kesimlerin
yoksulluk oranlarının azaltılmasında etkilidir. 

- İşsizlikle Mücadele ve İstihdam Politikaları: Genel olarak, işsizlik sorunu ile mücadelede ve istihdam edilebilirliğin artırılmasında aktif ve pasif istihdam politikaları önemli roller üstlenmektedir. Başta işsizlik sigortası ve işsizlik yardımı olmak üzere pasif istihdam politikalarının temel hedefi, kişilerin işsiz kalmaları ile birlikte ortaya çıkan gelir kayıplarını, belirli koşullar dâhilinde, belirli sürelerle telafi etmeye yöneliktir. Dolayısıyla, bu politikalar doğrudan istihdam yaratmak yerine, kişileri yaşanacak gelir kayıplarına ya da yoksulluk riskine karşı koruma amaçlıdır. İstihdamı ve istihdam edilebilirliği artırmaya yönelik aktif istihdam politikalarının çeşitli türleri bulunmaktadır. Aktif istihdam politikalarının bir kısmı işgücü piyasasının arz yönünü düzenlerken bir kısmı da talep yönünü düzenlemektedir.

- Sosyal Yardım Politikaları: Sosyal yardımlar, yaşamlarını devam ettirebilecek düzeyde gelire sahip olmayan yoksul kesimlere sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak devlet tarafından ayni ya da nakdi olarak sağlanan ve sosyal güvenlik sisteminin primsiz ödemeler ayağını oluşturan uygulamalardır. Geleneksel olarak, sosyal yardımlar yoksul kesimlerin ihtiyaçlarını belirli ölçülerde karşılamaya yönelik telafi edici sosyal harcamaları içermektedir. 

- Mikrokredi Uygulamaları: Yoksullukla mücadele kapsamında daha ziyade, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde uygulanan mikrokredi, özellikle uygulandığı ilk dönemlerde yoğun ilgi çekmiştir. Mikrokredi, resmi finans kuruluşlarına erişim olanağı bulunmayan yoksul kesimlerin üretimde bulunmalarına, çok küçük işletmelerini büyütmelerine, tüketimlerini istikrarlı bir biçimde sürdürmelerine olanak tanımak amacıyla oldukça küçük meblağlarda sağlanan kredidir. Piyasa koşullarında faaliyet gösteren bankaların aksine, mikrokredi kuruluşları müşterilerinden teminat istememektedir.

- Uluslararası Gündemde Yoksullukla Mücadele: Yoksullukla mücadele konusu, ağırlıklı olarak 1990’lı yıllardan itibaren uluslararası alanda yoğun olarak tartışılmaktadır. Bu süreçte, şüphesiz 1980’li yıllardan itibaren Dünya Bankası ve IMF öncülüğünde az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde uygulanan yapısal uyum politikalarının gelir dağılımını eşitsizliği ve yoksulluk açısından yarattığı olumsuz gelişmeler etkili olmuştur. Yapısal uyum politikaları sürecinde yoksulluk sorununun ekonomik büyümeyle birlikte çözümlenebilecek bir sorun olarak görülmesi, yoksullukla mücadele ve kalkınma konularının ekonomik büyüme merkezli ve gelir odaklı olduğunu göstermektedir.