SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET MUHASEBESİ Dersi SAĞLIK KURUMLARINDA İŞÇİLİK MALİYETLERİ VE GENEL HİZMET MALİYETLERİ soru detayı:
SORU:
Zaman temeline dayalı işçilik maliyeti hesaplama yöntemi nedir, naıl uygulanmaktadır, açıklayınız?
CEVAP:
Türkiye’de en çok kullanılmakta olan ücret hesaplama yöntemidir. Bu yöntemde; işçinin ürettiği hizmete bakılmaksızın işletmede geçirdiği süre esas alınarak ücret hesaplanır. İşçinin ücreti, çalışma saatleri içinde verime bakılmadan süreyle doğru orantılı olarak hesaplanır. Diğer bir ifadeyle, çalışana ödenecek ücret, çalışanın iş başında geçirdiği zamana bağlıdır. Zaman ölçüsü; saat, gün, hafa ay ya da yıl olabilir. Çalışma saatleri içinde verim arttıkça, sunulan hizmet başına düşen işçilik maliyetleri azalır. İşçilerin verimi düştüğünde ise hizmet başına hesaplanan işçilik maliyetleri artar. Bu yöntemde ücret hesaplanırken, işçinin çalışma sürelerinin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. Bir diğer önemli husus, birim zaman ücretinin belirlenmesidir. İşçilere ödenecek ücret, işçilerin iş başında geçirdikleri süre ile bu süre için ön görülen ücretin çarpımı sonucu bulunur. Bu ifadeler aşağıdaki gibi formüle edilebilir:
Ücret = Çalışma Süresi x Birim Süre Ücreti
İşçinin çalışma süreleri; imza föyleri, barkodlu kimlikler gibi farklı kontrol araçlarıyla işçinin hastaneye giriş-çıkış saatlerinin izlenmesi yoluyla tespit edilerek hesaplanır. Hesaplanan bu süreyle belirlenen birim ücret çarpılarak ücret hesaplanmış olur.