AİLE SAĞLIĞI Dersi Hastalıklar soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Hastalıklar hangi şekillerde bulaşabilir?


CEVAP:

Hastalıklar, su ve besinlerle, hava, kan, hastalık taşıyan parazitler, cinsel ilişki ve temas yollarıyla bulaşabilir. 


#2

SORU:

Enfeksiyon nedir?


CEVAP:

Bir mikrobun canlıya girerek yerleşmesine enfeksiyon denir. 


#3

SORU:

Sekel nedir?


CEVAP:

Bir hastalıktan sonra yerleşip kalan fonksiyon  veya doku bozukluğudur. 


#4

SORU:

Kronik hastalıklar nedir?


CEVAP:

Kronik hastalıklar, 3 veya daha uzun süreli olan, yavaş ilerleyen, bir veya birden fazla risk faktörünün sebep olduğu, genellikle karmaşık bir seyir gösteren hastalıklar olarak tanımlanır. 


#5

SORU:

Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı Çalışmasına göre ülkemizdeki ölümlerin yüzde kaçı kronik hastalıklara bağlıdır?


CEVAP:

Sağlık Bakanlığı’nın ‘’Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı Çalışması (2013)” bulgularına göre ülkemizdeki tüm ölümlerin yüzde 70’i kronik hastalıklara bağlıdır.


#6

SORU:

Sinir sistemi nedir?


CEVAP:

İnsanların iç ve dış çevrelerini algılamalarını sağlayan, aldığı sinyalleri, vücut içinde farklı bölgelere ileten sisteme sinir sistemi denir. 


#7

SORU:

Sinir sistemi kaça ayrılır?


CEVAP:

Vücudun yönetiminden sorumlu olan bu sistem; merkezi sinir sistemi ve periferik sinir sistemi olarak iki bölümde incelenir.


#8

SORU:

Menenjite neden olan bakteriler vücuda çoğunlukla nasıl girerler?


CEVAP:

Menenjite neden olan bakterilerin  çoğu, hava veya damlacık yolu ile solunum yolundan vücuda giriş yaparlar. Daha sonra kan yolu ile beyin zarına ulaşır ve enfeksiyona neden olurlar. 


#9

SORU:

Menenjitin en yaygın belirtileri nelerdir?


CEVAP:

En yaygın belirtileri ateş, bulantı, kusma, huzursuzluk, bilinç bulanıklığı, baş ağrısı ve ense sertliğidir. Işığa tahammül edememe, sese tahammül edememe, diğer belirtiler arasındadır. Bebeklerde bıngıldak kabarıklığı gözlenebilir. Menenjitte vücuda özel döküntüler görülebilir. 


#10

SORU:

Nazofarenjit’ten korunmanın tek etkili yolu nedir?


CEVAP:

Korunmanın tek etkili yolu virüsleri yayılmasını fiziksel olarak engellemektir. Hijyene dikkat edilmeli ve eller sık sık yıkanmalıdır. Toplu yerlerde (kreş, okul vb.) maske takılması faydalı olabilir. 


#11

SORU:

Dış kulak yolu iltihabının nedenleri nelerdir?


CEVAP:

Dışarıdan gelen partikülleri (toz vs.) tutar. Kulak kanalının kulak çöpü veya yabancı cisimler ile karıştırılması, işitme cihazları, sık kulaklık kullanımı, kulak korunması olmadan yüzmek gibi nedenler ile enfeksiyonlar oluşabilir. 


#12

SORU:

Bronşiolitin risk faktörleri nelerdir?


CEVAP:

Sıklıkla virüsler enfeksiyonun sorumlusudur. Hastalık genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir aile bireyinden ya da kreşlerde diğer çocuklardan bulaşır. Sosyoekonomik seviye düşüklüğü, kalabalık ortamlar, anne sütü almamak, yetersiz beslenme ve zamanından önce doğum, bronşiolit için risk faktörleridir.


#13

SORU:

Tetanoza neden olan bakterilerin vücuttaki etkileri nelerdir?


CEVAP:

Tetanoza neden olan bakteri, toprakta, nemli ortamda, ev tozlarında, gübre içerisinde bulunabilir. Bu bakteri, oksijensiz ortamda yaşayabilir ve spor şeklinde bulunur. Vücuda yara veya kesilerden girebilir. Salgıladığı toksinler ile omuriliğe ve sinir sistemine zarar verir. 


#14

SORU:

Difterinin belirtileri nelerdir?


CEVAP:

Difteri, halsizlik, iştahsızlık, boğaz ağrısı ve hafif ateş ile sinsi bir şekilde başlar. Difteri basili genellikle bademcikler üzerinde, bazen de yutak üzerinde yerleşir. Bademcikler, kızarır ve hafif şişlik oluşur. İlk 24 saat sonunda, bademcikler üzerinde sarı-gri renkte bir-iki nokta belirir, sonra bunlar genişleyerek bir gün içinde bütün bademcik yüzeyini kaplayan yalancı bir zar yapar. Bu zar giderek çevreye yayılır. Hastanın ağzı kötü kokar. Çevre dokular şişmiştir. Yutak daralır ve yutma imkânsız hale gelir. Yalancı zar, gırtlağa doğru da ilerleyerek, nefes almayı da zorlaştırır. 


#15

SORU:

Koplik Lekesi nedir?


CEVAP:

Kızamıkta ciltte dökülmeler başlamadan önce ortaya çıkan; ağız içinde görülebilen beyaz kabarıklar biçiminde döküntülerdir. 


#16

SORU:

Kabakulağın bulaşma şekilleri nelerdir?


CEVAP:

Kabakulak, damlacık yolu ve direkt temas ile bulaşır. Kış sonu ve bahar aylarında görülme sıklığı artmaktadır. Askeri kışlalar, okullar gibi kapalı topluluklarda salgın daha fazladır. 


#17

SORU:

Kısmen veya tamamen en genetik faktörlerin rol oynadığı hastalıklar kaça ayrılır?


CEVAP:

Kısmen veya tamamen genetik faktörlerin rol oynadığı hastalıklar üçe ayrılır:

  • Tek gen hastalıkları
  • Kromozomal hastalıklar
  • Multifaktöriyel hastalıklar

#18

SORU:

Mutasyon nedir?


CEVAP:

Canlıların kalıtsal özelliklerinin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan kromozom ve genlerde çevresel ya da kimyasal faktörler nedeniyle ortaya çıkan kalıcı değişiklerdir.


#19

SORU:

Şeker hastalığı nedir?


CEVAP:

Diabetes Melltus (DM), insülin salınımı, insülin etkisi veya bu faktörlerin her ikisinde de bir eksiklik olması sonucu ortaya çıkan, yüksek glikoz oranı ve karakterize, ilerleyici ve komplikasyonlara yol açan metabolik hastalıktır. 


#20

SORU:

KOAH hastalığı nedir?


CEVAP:

Zararlı gaz ve parçacıklara karşı hava yolları ve akciğerin artmış kronik iltihabı yanıtı ile ilişkili ve genellikle ilerleyici özellikteki kalıcı hava akımı kısıtlanması ile ilişkili bir akciğer hastalığıdır. KOAH, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.