ANADOLU ARKEOLOJİSİ Dersi ANADOLU'DA ROMA DÖNEMİ soru cevapları:

Toplam 81 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Su yolları hangi amaç için ifade edilmiştir?


CEVAP: Suyun şehirlere uzak mesafelerden taşınabilmesi için kaynaktan gelen su çok düşük bir eğimle su yollarına verilmiş, ova ve vadi gibi derin noktaları bu su yollarının aşabilmesi için su kemerleri inşa edilmiştir.

#2

SORU: Augustus döneminin icraatları nerede anlatılmıştır ve en önemli icraatı nedir?


CEVAP: Augustus döneminin icraatları, en sağlam kopyası Ankyra’daki (Ankara) Augustus tapınağının duvarlarına yazılmış olan vasiyetnamesinde anlatılmıştır. Buna göre, en önemli icraatı, iç savaşları sona erdirerek ve komşuları ile mümkün olduğu yerlerde savaş yerine diplomatik çözüm yolunu seçerek, “Pax Romana” yani Roma barışını meydana getirmiş olmasıdır.

#3

SORU: Latrina nedir?


CEVAP: Roma İmparatorluk Çağında şehirlere inşa edilen bir başka su yapısı Latrina’dır. Latrina, toplu olarak kullanılabilen tuvaletlerdir. Günümüzden farklı olarak pek çok kişinin aynı anda beraber kullanabildiği latrinalar şehirlerde inşa edilen düzenli kanalizasyon sistemleri ile beraber Anadolu şehirlerindeki sağlık seviyesini artmışlardır.

#4

SORU: Doğu Roma İmparatorluğu’na Bizans neden verilmiştir?


CEVAP: Doğu Roma İmparatorluğu’na verilen Bizans adı, tarihçiler tarafından eski Roma İmparatorluğu ile karıştırılmaması için bir ayrım meydana getirmek amacı ile takılmış modern bir yakıştırmadır.

#5

SORU: Synkretik nedir?


CEVAP: Synkretik, pek çok değişik pagan tanrısının kültleri ve dolayısıyla özelliklerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkan karışık kültler.

#6

SORU: Anadolu’da Roma heykel sanatı nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Romalılar Yunan heykeltıraşlığını temel olarak alıp geliştirmişlerdir. Bugün Türkiye’deki müzelerde sergilenmekte olan Roma heykeltıraşlığı örneklerinin çok büyük bir kısmı mermerdendir. Gerçek Roma heykeltıraşlığı özellikleri portre heykellerinde görülebilir. Oldukça realist bir üslup izleyen bu sanatta sadece önemli kişiler değil, normal halk da tasvir edilmiştir. Roma anıtları Romalıların zaferlerini vurgulayabilecekleri önemli kamusal alanları oluşturuyordu; bu nedenle politik propaganda amaçlı pek çok anıt dikilmiştir. Anadolu’da Roma İmparatorluk Çağında pek çok heykel atölyesi kurulmuştur. Özellikle Aphrodisias veya Pamphylia heykeltıraşlık okulları bunlar arasında sayılabilir. Yeni kurulan başkent Constantinopolis’in süslenmesi için aralarında dünyanın yedi harikasından biri olan Olympia Zeus heykeli de olmak üzere Yunan dünyasının başyapıtları buraya taşınmıştır. Roma rölyef sanatının çok güzel örnekleri lahitler üzerinde de görülmektedir. Anadolu’da üretilen kabartmalı lahitler Roma İmparatorluğu’nun her tarafına satılmıştır.

#7

SORU: Julius-Claudiuslar hanedanı ne zaman sona ermiştir?


CEVAP: Julius-Claudiuslar hanedanı, son imparator olan Nero’nun (MS 54-68) öldürülmesiyle sona erer.

#8

SORU: Enflasyona karşı mali reformlar nelerdir?


CEVAP: MS 301 yılında kaleme alınan “Narh Emirnamesi” ile imparatorluk çapında var olan her türlü meta ve hizmet için ödenecek en yüksek fiyatların sabitlenmesi denenmiş; yeni tip ve birimlerde sikkeler basılarak paraya duyulan güvensizlik sona erdirilmeye çalışılmıştır. Mali durumdaki reformlar başarılı olamamıştır.

#9

SORU: Akropol nedir?


CEVAP: Akropol, antik kentlerde en yüksek yerlere inşa edilen içinde tapınak, yönetim binaları vs. bulunduğu etrafı surlarla çevrili alan (Yukarı şehir).

#10

SORU: Asker İmparatorlar Dönemi nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Asker İmparatorlar Dönemi (MS 235-284), bütün Roma İmparatorluğunun karışıklıklara boğulduğu bir süreçtir. Bütün sınırlarda yaşanan bozgunlar ve iç savaş nedeniyle güvenliğin sağlanamaması yerel ölçekli isyanlara da neden olmuştur. Roma İmparatorluğu’nu bu dönemde en çok etkileyen diğer bir olay büyük veba salgınıdır. Roma İmparatorluğunda yaşayan nüfusun neredeyse 1/4’ü veba salgını sonucu hayatlarını kaybettiler. Asker İmparatorlar döneminde yaşanan zorluklara katlanan artan sayılarda Roma vatandaşları dünyada çekilen acılara karşılık ölümden sonra öbür dünyada mutluluk vadeden Hristiyanlığa geçmeye başladılar.

#11

SORU: Roma döneminde Anadolu’daki dinsel hayatına ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


CEVAP:

Roma döneminde Anadolu’daki dinsel hayat, Hellenistik Dönemdeki gibi devam etmiştir. İmparatorluk döneminde Roma İmparatorlarının bazıları yaşarken, bazıları ise öldükten sonra tanrılaştırılmıştır. Bu kült Tanrıça Roma kültüyle birleştirilmiş ve özellikle eyaletlerde gelişimi teşvik edilmişti. Örneğin Ephesus’da (İzmir, Selçuk, Efes) dört ayrı imparator adına Sebasteion’lar Ankyra’daki (Ankara) Augustus Tapınağı, Pergamon akropolünde inşa edilen Traianus Tapınağı ve Ephesos’daki Hadrianus Tapınağı da bu amaçla kullanılan yapılar arasında başta gelir.


#12

SORU: Roma İmparatorluğu çağında yeni yol ağı inşa edilmesinin sebebi nedir?


CEVAP:

Roma İmparatorluğu çağında Anadolu’da bulunan eyaletlerin güvenliği ve refahının artırılması için mevcut yollar geliştirilmiş, pek çok yeni yol ağı inşa edilmiştir. Bu yolların güvenliğini sağlayan istasyonlar Roma ordusunun askerleri tarafından korunmaktaydı.


#13

SORU: İmparator Claudius döneminde meydana gelen gelişmeler bütünü nasıl açıklanabilir?


CEVAP:

İmparator Claudius döneminde (MS 41-54) Lykia ve Thrakia’nın da Roma eyaletleri yapılmasıyla Roma İmparatorluğu Euphrates (Fırat) Irmağına kadar olan bütün Anadolu’yu kontrolü altına almıştır.


#14

SORU: Roma İmparatorluğunun tüccarlarının uzun mesafeli ticaret yapmasındaki en önemli avantaj aşağıdakilerden hangisidir?


CEVAP:

Roma İmparatorluğunun tüccarları ağırlıklı olarak Akdeniz ve Batı Avrupa’daki Roma topraklarında oluşan barış ortamından faydalanarak uzun mesafeli ticaret yapar duruma gelmişlerdir.


#15

SORU: I. Yıkanma II. Spor III. Eğitim IV. Kültürel Faaliyetler Roma Hamamları yukarıdaki faaliyetlerden hangileri için kullanılmıştır?


CEVAP:

Roma Hamamları, sadece yıkanma amacıyla sınırlı kalmayan, eğitim, spor ve kültürel faaliyetler için de kullanılan çok mekanlı ve çok amaçlı büyük yapılardır.


#16

SORU: Romalıların zafer takları, Anadolu’da hangi amaçla kullanmışlardır?


CEVAP:

Romalılar özellikle Roma kentinde zafer takları inşa ederlerken, Anadolu’da bu form zafer amaçlı olmayan anıtsal kapılar için kullanılmıştır.


#17

SORU: Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti ve dili eşleşmelerinden hangisi doğrudur?


CEVAP:

Doğu Roma İmparatorluğu başkenti Constantinopolis olmak üzere, İmparatorluğun Grekçe konuşulan bölgelerinde kurulmuştur.


#18

SORU: Aquadukt yapı tipi nedir?


CEVAP:

Önemli bir yapı tipi olan Aquadukt, suyun arazideki eğimleri ve çukur yerleri aşması için inşa edilen kemerler üzerinde yükselen su köprüleridir.


#19

SORU: Codex Theodosius nedir?


CEVAP:

II. Thedosius’un (MS 408-450) en önemli icraatlarından biri kendisi ve kendisinden önceki imparatorların çeşitli konularda yazdıkları emirnameleri bir araya getirerek ve Codex Theodosius adıyla yayınlayarak bir Roma Hukuku oluşturmasıdır.


#20

SORU: I. Yeni bir Roma eyaleti olan Galatia eyaletini kurmuştur. II. Anadolu'da 20 civarında koloni kentleri kurmuştur. III.  Pek çok kentte tanrıça Roma ve Augustus kültleri kurulmuştur. Yukarıdaki maddelerden hangileri Augustus dönemindeki gelişmeler arasında gösterilmektedir?


CEVAP:

MÖ 25 yılında Galatia Krallığı’nı ilhak ederek Anadolu’da yeni bir Roma eyaleti olan Galatia eyaletini kurmuştur. Augustus’un Anadolu’daki en önemli icraatı(işi) Roma İmparatorluğu’na yeni bağlanmış yerlerde güvenliği sağlamak ve az gelişmiş diğer yerlerde şehirleşmeyi hızlandırmak için emekli askerleri yerleştirdiği 20 civarında koloni kentleri kurmasıdır. Bunlar arasında Colonia Julia Augusta, Antiokheia (Yalvaç- Isparta), Colonia Julia Germe (Yürme Köyü- Eskişehir) sayılabilir.


#21

SORU: Roma Cumhuriyeti'nde korsanlığın hızla yayılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?


CEVAP:

Roma donanmasına önem verilmemesi ve Seleukos Krallığı gibi devletlerin zayıflamış olması bu bölgede korsanlığın hızla yayılmasına neden oldu. Korsanlık MÖ 67’de Pompeius’un Anadolu’ya yeni bir sefer düzenlemesine kadar devam etti.


#22

SORU: Atriumlu ev nedir?


CEVAP: Atriumlu ev, odaları merkezi ve tepesi açık bir avlunun etrafında yer alan ev planı tipi.

#23

SORU: Roma İmparatorluk çağında Nymphaion’lar hangi forma dönüşmüştür?


CEVAP:

Nymphaion’lar, daha önceki dönemlerde sade çeşme yapıları şehirlerde olmakla beraber Roma İmparatorluk çağında bu yapı tipi anıtsal bir forma bürünmüş ve pek çok kentte Roma imparatorlarının gücünü sembolize eden bir hâle gelmiştir.


#24

SORU: Flaviuslar’ın Anadolu’ya katkıları ne yönde olmuştur?


CEVAP:

Flaviuslar döneminde Anadolu’daki yollar tamir edilerek yeni yollar yapılmıştır ve kentlerin refah seviyesi artmıştır.


#25

SORU: I. Constantinus’un en önemli icraatı nedir?


CEVAP:

En önemli icraatı, imparatorluğun tek bir başkentten idare edilmesinin mümkün olmaması nedeniyle yeni bir başkent kurması olmuştur. Bu amaçla, coğrafi bakımdan oldukça elverişli bir yerde olan küçük Byzantion (Sarayburnu, İstanbul) kenti yeni imar faaliyetleri ile genişletilerek MS 330’da Constantinopolis adıyla Roma İmparatorluğu’nun ikinci başkenti ilan edildi. Roma kentinden pek çok kamu kurumu ve memurlar buraya taşındı. Kısa sürede yeni başkent, eskisini gölgede bırakacak kadar önem kazandı.


#26

SORU: Roma İmparatorluğu’nun doğudaki geleneksel sınırı neresidir?


CEVAP: Roma İmparatorluğu’nun doğudaki geleneksel sınırı Euphrates (Fırat) Irmağı’dır.

#27

SORU: Aşağıdakilerden hangisi Tetrarşi Dönemi'nde isyanların önüne geçmek için alınmış idari bir önlemdir?


CEVAP:

Tetrarşi Dönemi'nde idari reformun en önemli özelliklerinden biri Diocletianus tahta geçtiğinde 48
adet olan eyaletlerin tamamının bölünerek, daha küçük yeni eyaletler oluşturulmasıdır.
Böylece eyalet sayısı 104’ü geçmiştir. Burada amaç zengin eyaletlerde güçlenerek imparator olmak
üzere isyan edecek valilerin önünün kesilmesidir.


#28

SORU: Flaviuslar Dönemi ne zaman sona ermiştir?


CEVAP:

Flaviuslar hanedanı, son imparator olan Domitianus’un (MS 81-96) öldürülmesiyle sona ermiştir.


#29

SORU: I. Constantinus’un özellikle hangi alanda emirname yayınlamıştır?


CEVAP:

I. Constantinus, yönetimi süresince, özellikle din konusunda farklı dinlere inananların kişisel tercihlerinde hür oldukları ve birbirlerine saygılı davranmaları gerektiğini bildiren pek çok emirname yayınlamıştır.


#30

SORU: Severuslar döneminin en önemli icraatı nedir?


CEVAP:

Severuslar döneminin en önemli icraatı, Caracalla (MS 211-217) döneminde kaleme alınan bir emirname ile Roma İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan herkesin Roma vatandaşı yapılmasıdır. Böylece Romalı ve vatandaşlık hakkı olmayan eyaletli arasındaki farklar ortadan kaldırılmıştır.


#31

SORU: Romalıların özel konutlardaki mimarisi nasıldır?


CEVAP: Özel konutlarda Romalılar Akdeniz etrafında ele geçirdikleri bölgelerin yerel mimarisini devam ettirmişlerdir. Orta Anadolu’da bulunan höyüklerde kerpiç konut mimarisi veya Lykia’da taş temelli ahşap yapılar devam etmiştir.

#32

SORU: Romalıların yollar inşa etmelerinin önemli sonucu nedir?


CEVAP: Yolların ve gelişen güven ortamının ticareti arttırmasının Anadolu’daki en önemli sonucu daha önceki dönemlerde sadece deniz kıyısında yoğunlaşan büyük metropol kentlerinin Anadolu içlerinde de gelişmesidir.

#33

SORU: Claudius ve Aurelianus döneminde Roma İmparatorluğu’ndaki gelişmeler nelerdir?


CEVAP: Roma İmparatorluğu yıkılmak üzereyken, İmparator II. Claudius ve Aurelianus’un askeri zaferleri ile dış tehtidler ve iç isyanlar sona erdirilmiştir. Askeri alanda yaptıkları yenilikler Geç Roma dünyasını şekillendirecektir. Her iki imparator da mali durumu düzeltmek için reform denemeleri yaptıysa da tahtta uzun süre kalamamaları nedeniyle bu reformlar kalıcı olamamıştır.

#34

SORU: Dioecesis nedir?


CEVAP: Diocletianus tahta geçtiğinde 48 adet olan eyaletlerin tamamı bölünerek, daha küçük yeni eyaletler oluşturulmuş ve sayı 104’ü geçmiştir. Bütün eyaletler 12 adet dioecesis altında gruplandırılmıştır.

#35

SORU: Hristiyanlık ne zaman Roma İmp.nun resmi dini oldu?


CEVAP: MS 4. yüzyılda İmparatoru I. Constantinus zamanında Hristiyanlık önce serbest bırakıldı. Sonra da Roma İmparatorluğunun resmi dini oldu.

#36

SORU: Roma İmparatorluğu’nun resmi olarak ikiye bölünmese de idari anlamda Doğu ve Batı ikiye olarak bölünmesi nasıl gerçekleşmiştir?


CEVAP: İmparator Diocletianus (MS 284-305) yönetimi ele aldıktan sonra temelleri kendisinden önce atılmaya başlanmış yapısal reformlara önem verdi. Antoninus’lar devrindeki gibi yetenekli bir kumandan olan Maximianus’u “Caesar” ilan ederek kendisine veliaht yaptı. Daha sonra, “Augustus” payesi vererek kendisi ile ortak imparator ilan etti. Maximianus, Mediolanum’dan (Milano, İtalya) Batı Roma topraklarını, Diokletianus ise Balkanlar ve Doğu Anadolu’ya rahatça ulaşabileceği Nikomedia’dan (İzmit) Doğu Roma topraklarını yönetecekti. Böylece, Roma İmparatorluğu resmi olarak ikiye bölünmese de idari anlamda Doğu ve Batı olarak bölünmüş oluyordu.

#37

SORU: Anıtsal yapılarda Romalılar hangi formu daha çok kullanmışlardır?


CEVAP: Anıtsal yapılarda Romalılar özellikle yüksek yapı formlarını uygulamışlardır. Dolayısıyla Yunan tarzı yekpare taştan yapılar hâlâ yapılmakla beraber, tuğla ve çimento gibi malzemeler daha yoğun kullanılmış, kemer, tonoz ve kubbe gibi mimari formlar yaygınlaşmıştır.

#38

SORU: Thedosius dönemindeki mimari gelişmeler nelerdir?


CEVAP: Thedosius döneminde Constantinopolis kentinde bulunan Hipodrom içine anıt dikilitaşlar dikilmiştir. Bu dönemde bütün pagan tapınakları kapatılarak kamu kullanımına verilmiş ve bunların büyük kısmı kiliselere dönüştürülmüştür.

#39

SORU: Roma döneminin zenginleşmesi ve bu zenginliğin MS 3. yüzyıl ortasına devam etmesinin nedenleri nelerdir?


CEVAP: Roma döneminde paranın düzenli ve kaliteli basılması, vergilerin toplanabilmesi, imparatorluğa gelir getiren sektörlere yatırımlar yapılması sayesinde, cumhuriyetin zenginleşmesi ile MÖ 2. yüzyılda artan fiyatlar, MS 3. yüzyıl ortası krizine kadar hemen hemen sabit kalmıştır.

#40

SORU: Augustus’un ölümüyle tahta geçen Tiberius (MS 14- 37) zamanında meydana gelen gelişmeler nelerdir?


CEVAP: Kappadokia Krallığı da ilhak edilerek eyalet haline getirilmiştir. Kappadokia’nın başkenti olan Mazaka-Eusebeia yeni bir isim alarak Caesareia (Kayseri) olarak anılmaya başlamıştır.

#41

SORU: Romalıların Anadolu’ya geçişleri nasıl olmuştur?


CEVAP: Romalılar MÖ 3. yüzyılın sonlarında ticari ve politik ilişkilere girdikleri Pergamon Krallığı ve Rhodos Cumhuriyeti ile müttefiklik antlaşması yapmışlardı. Seleukos kralı III. Antiokhos’un Makedonia Krallığı ile ittifak yaparak Pergamon Krallığına savaş açması üzerine Romalılar da bu savaşa dahil oldular. Anadolu’nun batısını büyük ölçüde ele geçiren ve orduları Yunanistan’a geçmiş olan Seleukos Kralı III. Antiokhos Romalılara yenilerek Anadolu’ya çekilmek zorunda kaldı. Böylece Romalılar Anadolu’da kendilerine toprak almasalar da müttefikleri aracılığı ile etki alanlarını genişletmiş oldular. MÖ 133 yılında Pergamon Krallığı’nın son kralı III. Attalos öldüğünde, krallığını vasiyet yoluyla Roma devletine bıraktı. Böylece Batı Anadolu’da ilk defa toprak elde eden Romalılar burada “Asia Eyaletini” kurdular.

#42

SORU: Roma döneminde enflasyona ne zaman ve nasıl meydana gelmiştir?


CEVAP: MS 3. yüzyılda yaşanan siyasal kriz ve ekonomik sonuçları, paranın maden ayarlarının düşürülmesi gibi nedenler yüksek bir enflasyona neden olmuştur. Geç Roma Dönemi boyunca bu buhran sürmüştür.

#43

SORU: Romalıların yollar inşa etmelerinin sebebi nelerdir?


CEVAP: Her ne kadar asıl amaç askeri olsa da Romalılar her gittikleri yerde yollar inşa etmişlerdir. Bu yollar askeri birliklerin ve teçhizatlarının sevkiyatını kolaylaştırmakta ama aynı zamanda bölgedeki yerleşimlerin ekonomik olarak Roma topraklarındaki diğer yerlere bağlanmasını da sağlamakta idi.

#44

SORU: Hadrianus döneminin önemi nedir?


CEVAP: Hadrianus dönemi, Roma İmparatorluğu’nun her tarafı için en görkemli dönemdir. Hadrianus yönetimi sırasında uzun gezilere çıkarak pek çok sorunu yerinde incelemiş ve çözmüştür.

#45

SORU: Sebasteion nedir?


CEVAP: Sebasteion, tanrıça Roma ve tanrılaşmış Roma İmparatoruna tapmak için inşa edilen tapınak.

#46

SORU: Julius-Claudiuslar döneminin heykel sanatında önemli merkezi neresidir?


CEVAP: Bu dönemin özellikle heykel sanatında en önemli merkezi Aphrodisias’tır. Burada imparator kültü için inşa edilen Sebasteion yapısının frizlerinde Julius-Claudiuslar ailesinin üyeleri mitolojik konular için de gösterilmişlerdir.

#47

SORU: Romalıların tiyatro mimarisi nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Romalılar Yunan tarzı at nalı biçimindeki tiyatro yapısının plan tipini değiştirerek yarım daire hale getirmişler ve sahne binasını taştan inşa etmeye başlamışlardır.

#48

SORU: Flaviuslar Dönemi ne zaman ve nasıl başlamıştır?


CEVAP: Nero’nun ölümüyle başlayan iç savaştan galip çıkan ve doğu eyaletleri tarafından imparator ilan edilip İtalya’yı ele geçirerek tahtı kazanan Vespasianus (MS 69- 79) ile Flaviuslar hanedanı başlar.

#49

SORU: Amphitheatron nedir?


CEVAP: Amphitheatron (Amfitiyatro), planı tam daire şeklinde olan tiyatro yapısıdır. Türkiye’de bu form nadir olarak kullanılmıştır, yarım daire planlı tiyatroların bu kelime ile adlandırılması yanlıştır.

#50

SORU: Pontus Kralı VI. Mithridates’in Roma İmparatorluğuna nasıl etkileri olmuştur?


CEVAP: MÖ 88 yılında Roma devletine savaş açan Pontus Kralı VI. Mithridates, Asia eyaletini tamamen ele geçirdi ve Anadolu’da yaşayan bütün Roma vatandaşlarını idam ettirdi ve ardından Yunanistan’a geçerek buradaki Roma etkisini kırmaya başladı. Kral VI. Mithridates’e karşı Roma generali Sulla bir ordu ile doğuya gelerek Anadolu’da Mithridates ile savaştı ve Asya eyaletini yeniden ele geçirdi. Ancak Pontus Krallığı ile barış yaparak İtalya’ya geri dönmek zorunda kaldı.

#51

SORU: Aeneas kimdir?


CEVAP: Aeneas, Batı Anadolu’daki Troia Savaşının kaybedilmesinden sonra, yıkımdan kurtulabilen Troialı kahramandır. Efsanesi Romalı yazar Vergilius tarafından Aeneas adıyla kaleme alınmıştır. Bu efsanede Troia savaşından kurtulanları yöneten Aeneas, pek çok maceradan sonra İtalya’ya ulaşmıştır.

#52

SORU: Hristiyanlık ne zaman kurulmuştur?


CEVAP: Hristiyanlık İmparator Augustus zamanında Hz. İsa tarafından kurulmuştur. MS 1. ve 2. yüzyıllarda özellikle fakir halk arasında gizlice bütün Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde hızla yayıldı.

#53

SORU: Pompeius döneminde Roma İmparatorluğu’nun gelişimi ne yönde olmuştur?


CEVAP: Pompeius, Pontus Kralı VI. Mithridates’i de yendi (MÖ 64). Ardından Anadolu’da iyice zayıflamış Seleukos Krallığı gibi küçük devletleri de ortadan kaldırarak geniş bir bölgeyi Roma topraklarına kattı. Sonuç olarak, Bithynia Eyaleti, Pontus Eyaleti, Kilikia Eyaleti ve Suriye Eyalet’i kurularak Anadolu’nun ve yakın çevresinin büyük bir kısmı Roma devletine katılmış oldu.

#54

SORU: Doğu Roma İmparatorluğu ne zamana kadar sürmüştür?


CEVAP: Doğu Roma İmparatorluğu varlığını, İstanbul’un 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesine kadar sürdürmüştür.

#55

SORU: Roma İmparatorluğunu hangi İmparator döneminde Batı ve Doğu olarak kalıcı bir şekilde bölünmüştür?


CEVAP: I. Theodosius MS 395 yılında Roma İmparatorluğunu Batı ve Doğu olarak kalıcı bir şekilde oğulları arasında bölmüştür.

#56

SORU: Romalılar hangi ekonomik faaliyetleri kullanmışlardır?


CEVAP: Romalılar, açık arttırmalar, hisse senetleri, bonolar ve bankalar, devlet güvenceli krediler, ipotek gibi günümüz ekonomisinde yer alan faaliyetlerin hepsini kullanmışlardır.

#57

SORU: Zafer Takı nedir?


CEVAP: Zafer Takı, bir zaferi kutlamak için inşa edilen anıtsal kapıdır.

#58

SORU: Roma döneminde toplanan vergiler nasıl kullanılıyordu?


CEVAP: Diocletianus’un reformlarına kadar olan süreçte, Roma İmparatorluğu’nun vergileri, içerisinde asker bulunan eyaletler ve Mısır gibi zengin bazı bölgelerden olmak üzere imparatorluk hazinesine gidiyordu. İtalya ve asker bulunmayan eyaletlerin gelirleri ise senato kasasında toplanmaktaydı. İmparatorluk kasası öncelikle ordunun gereksinimlerini karşılamakta, ama diğer yandan pek çok kamu harcamasının finansmanında da kullanılmaktaydı.

#59

SORU: Anadolu’da şehircilik ve anıtsal mimari ne zaman başlamıştır?


CEVAP: Anadolu’da şehircilik ve anıtsal mimari Roma yönetimi öncesinde başlamıştır. Dolayısıyla Romalılar özellikle batı Anadolu’yu ele geçirdiklerinde zaten anıtsal yapılar ile dolu ve düzenli şehirlere sahip oldular.

#60

SORU: Basilika nedir?


CEVAP: Basilikalar, mahkeme ve borsa olarak kullanılan yapılardır.

#61

SORU: I. Constantinus, yönetimi süresince, özellikle din konusunda farklı dinlere inananların kişisel tercihlerinde hür oldukları ve birbirlerine saygılı davranmaları gerektiğini bildiren pek çok emirname yayınlamıştır.


CEVAP: Valentinianus Hanedanlığı Döneminde Roma İmparatorluğu içinde yaşayan halkın büyük bir kısmı Hristiyan olmuş ve Paganlar cezalandırılmaya başlanmıştır.

#62

SORU:

Aeneas kimdir?


CEVAP:

Batı Anadolu’daki Troia Savaşının kaybedilmesinden sonra, yıkımdan kurtulabilen Troialı kahramandır. Efsanesi Romalı yazar Vergilius tarafından Aeneas adıyla kaleme alınmıştır. Bu efsanede Troia savaşından kurtulanları yöneten Aeneas, pek çok maceradan sonra İtalya’ya ulaşmıştır


#63

SORU:

Pergamon Krallığı kaç yılında Roma devletine bırakıldı?


CEVAP:

MÖ 133 yılında Pergamon Krallığı’nın son kralı III. Attalos öldüğünde, krallığını vasiyet yoluyla Roma devletine bıraktı.


#64

SORU:

Roma’yı en yüksek yetkilerle yönetmekte olan ve diktatör ilan edilen Julius Caesar kaç yılında öldürülmüştür?


CEVAP:

MÖ 44 yılında, Roma’yı en yüksek yetkilerle yönetmekte olan ve diktatör ilan edilmiş olan Julius Caesar, Brutus ve Cassius’un başını çektiği bir grup tarafından Roma senatosunda öldürüldü.


#65

SORU:

Julius Caesar’ın ölümünden sonra Roma’nın yönetimi kimlere geçti?


CEVAP:

Julius Caesar’ın ölümünün hemen ardından Caesar’ın yardımcısı Marcus Antonius ve yeğeni Octavianus (Augustus) Roma’da yönetimi ele geçirdiler.


#66

SORU:

Augustus’un Anadolu’daki en önemli icraatı nedir?


CEVAP:

Augustus’un Anadolu’daki en önemli icraatı(işi) Roma İmparatorluğu’na yeni bağlanmış yerlerde güvenliği sağlamak ve az gelişmiş diğer yerlerde şehirleşmeyi hızlandırmak için emekli askerleri yerleştirdiği 20 civarında koloni kentleri kurmasıdır. Bunlar arasında Colonia Julia Augusta, Antiokheia (Yalvaç- Isparta), Colonia Julia Germe (Yürme Köyü- Eskişehir) sayılabilir.


#67

SORU:

Flaviuslar dönemi hangi olayla başlayıp hangi olay ile sona ermiştir? Flaviuslar hanedanının ilk ve son imparatorları kimlerdir?


CEVAP:

Nero’nun ölümüyle başlayan iç savaştan galip çıkan ve doğu eyaletleri tarafından imparator ilan edilip İtalya’yı ele geçirerek tahtı kazanan Vespasianus (MS 69-79) ile Flaviuslar hanedanı başlar. Onun döneminde Kommagene Krallığı da ilhak edilerek Roma’ya bağlanmıştır. Bölgedeki Zeugma (Belkıs - Gaziantep) kentine bir lejyon yerleştirilmiştir. Flaviuslar döneminde aynı zamanda Anadolu’daki yollar tamir edilerek yeni yollar yapılmıştır. Flaviuslar hanedanı, son imparator olan Domitianus’un (MS 81-96) öldürülmesiyle sona ermiştir.


#68

SORU:

Akropol nedir? Tanımlayınız.


CEVAP:

Antik kentlerde en yüksek yerlere inşa edilen içinde tapınak, yönetim binaları vs. bulunduğu etrafı surlarla çevrili alandır (Yukarı şehir).


#69

SORU:

Dioecesis nedir? Tanımlayınız.


CEVAP:

Eyaletlerin toplandığı büyük idari bölgedir.


#70

SORU:

Sebasteion nedir? Tanımlayınız.


CEVAP:

Tanrıça Roma ve tanrılaşmış Roma İmparatoruna tapmak için inşa edilen tapınaktır.


#71

SORU:

Synkretik Nedir? Tanımlayınız.


CEVAP:

Pek çok değişik pagan tanrısının kültleri ve dolayısıyla özelliklerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkan karışık kültlerdir.


#72

SORU:

Zafer takı nedir? Tanımlayınız.


CEVAP:

Bir zaferi kutlamak için inşa edilen anıtsal kapıdır.


#73

SORU:

Roma Hamamları hangi amaçlarla kullanılan yapılardır?


CEVAP:

Sadece yıkanma amacıyla sınırlı kalmayan, eğitim, spor ve kültürel faaliyetler için(de kullanılan çok mekanlı ve çok amaçlı büyük yapılardır.


#74

SORU:

Basilika nedir? Tanımlayınız.


CEVAP:

Mahkeme ve borsa binasıdır.


#75

SORU:

Roma tiyatrosunun yapısı nasıldır?


CEVAP:

Oturma yerleri ve sahnesi yarım daire planlı ve genellikle sahne binası taştan inşa edilerek ana binayla organik olarak bağlı bulunan tiyatro yapısına sahiptir.


#76

SORU:

Latrina nedir?


CEVAP:

Toplu olarak kullanılabilen tuvaletlerdir.


#77

SORU:

Amphitheatron(Amfitiyatro) nedir? Yapısı nasıldır?


CEVAP:

Planı tam daire şeklinde olan tiyatro yapısıdır. Türkiye’de bu form nadir olarak kullanılmıştır, yarım daire planlı tiyatroların bu kelime ile adlandırılması yanlıştır.


#78

SORU:

Atriumlu evlerin yapısı nasıldır?


CEVAP:

Odaları merkezi ve tepesi açık bir avlunun etrafında yer alan ev planı tipidir.


#79

SORU:

Roma döneminde Anadolu’daki dinsel hayat nasıldır?


CEVAP:

Roma döneminde Anadolu’daki dinsel hayat, Hellenistik dönemdeki gibi devam etmiştir. Romalılar, kendi inançlarıyla çelişkiye düşmediği ve toplumsal sorunlara yol açmadığı sürece ele geçirdikleri yeni bölgelerdeki yerel dinlere karşı toleranslı davranmışlardır. Dolayısıyla eyaletler deki mevcut kültler gelişerek ve başkent Roma veya di- ğer büyük kentlere de yayılarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. Anadolu’da bronz çağındaki kökenlerini hâlen koruyan pek çok yerel kült Roma döneminde de mevcut olmayı sürdürüyordu. MÖ 2. yüzyıldan başlayarak Romalı- ların kendi tanrıları ile yabancı tanrılar arasındaki fark ortadan kalkmaya başladı. Özellikle doğu dinleri ve Yunan tanrıları Roma pantheonunda yerleştiler.


#80

SORU:

I.Theodosius kaç yılında Roma İmparatorluğunu Batı ve Doğu olarak kalıcı bir şekilde oğulları arasında bölmüştür?


CEVAP:

I.Theodosius MS 395 yılında Roma İmparatorluğunu Batı ve Doğu olarak kalıcı bir şekilde oğulları arasında bölmüştür.


#81

SORU:

Flaviuslar hanedanının son üyesi İmparator Domitianus’un (MS 81-96) öldürülmesinden sonra tahta kim geçmiştir?


CEVAP:

Flaviuslar hanedanının son üyesi İmparator Domitianus’un (MS 81-96) öldürülmesinden sonra, saygın bir senatör olan Nerva (MS 96-98) tahta geçti.