AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ Dersi TÜRKİYE- AB ORTAKLIK İLİŞKİSİNİN KURUMSAL YAPISI soru cevapları:
Toplam 53 Soru & Cevap#1
SORU: Avrupa Serbest Ticaret Alanı’nın kısa adı nedir?
CEVAP: EFTA. European Free Trading Area
#2
SORU: AB ve AB üyesi ülkelerin ortaklık ilişkisi kurduğu diğer ülkelerin ortak noktası nedir?
CEVAP: Bu ülkelerin hiçbiri AB üyesi değildir.
#3
SORU: Türkiye ile AET arasında bir ortaklık yaratan anlaşma hangi tarihte nerede imzalanmıştır?
CEVAP: Bu anlaşma 1963 yılında Ankara’da imzalanmıştır.
#4
SORU: Ortaklık ilişkisinin birincil hukuk kaynaklarını oluşturan unsurları yazınız.
CEVAP: Ankara Anlaşması ve ekleri, Katma Protokol ve ekleri, Tamamlayıcı /Uyum protokolleri.
#5
SORU: Ortaklık ilişkisinde ikincil hukuk kaynağı olarak hangisi gösterilir?
CEVAP: Ortaklık konseyinin almış olduğu kararlar.
#6
SORU: Ortaklık konseyine faaliyetlerinde yrdımcı olması için kurulan yardımcı organlar hangileridir?
CEVAP: Ortaklık Komitesi, Karma Parlamento Komisyonu, Türkiye-AB Ortak Danışma Komitesi, Gümrük işbirliği Komitesi ve Gümrük Birliği Ortak Komitesi
#7
SORU: Ortaklık Konseyi kimlerden oluşmaktadır?
CEVAP: Ortaklık Konseyi, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’ni temsil eden üyeler, AB üyesi devletlerin hükûmetlerini temsil eden üyeler ve Bakanlar Konseyi ve Avrupa Komisyonu’ndan katılan üyelerden oluşmaktadır.
#8
SORU: Ortaklık konseyi toplantılarında ortayan çıkan İlke Kararları neyi ifade etmektedir?
CEVAP: İlke kararlarında tarafların geleceğe ilişkin niyet bildirimleri yer almaktadır.
#9
SORU: Ortalık komitesinin kuruluş amaçları nelerdir?
CEVAP: Ortaklık komitesininkuruluş amacı Ortaklık Konseyine görevlerini düzenli ve sürekli biçimde yerine getirmesinde yardımcı olmak, Ortaklık Konseyi toplantılarının gündemini hazırlamak ve Ortaklık Konseyinin vereceği talimatlara uygun olarak ortaklık ilişkisiyle ilgili teknik sorunlar üzerinde incelemeler yapmaktır.
#10
SORU: Ortaklık Konseyinin çalışmaları kimler tarafından yürütülür?
CEVAP: Komitenin çalışmaları tarafların Brüksel’deki sürekli temsilcileri (bürokratlar) tarafından yürütülür.
#11
SORU: Türkiye için hazırlanan ilk katılm ortaklığı belgesi hangi yıl onaylanmıştır?
CEVAP: Türkiye için hazırlanan ilk Katılım Ortaklığı Belgesi 8 Mart 2001 tarihinde AB Bakanlar Konseyi tarafından onaylanmıştır.
#12
SORU: Ortaklık Konseyinin kurduğu alt komitelerin başlıca görevlerini belirtiniz.
CEVAP: Alt komiteler, görev alanına giren konularda, öncelikle AB müktesebatı ile Türkiye mevzuatının karşılaştırılmasını yapar. Ayrıca Katılım Ortaklığı Belgesi’nin ortaya koyduğu önceliklere bağlı olarak yasal uyum, uygulama ve yürütme (enforcement) ile ilgili ilerlemeyi değerlendirir. Alt komiteler, belirlenen sektörlerdeki ortaya çıkabilecek her sorunu gözden geçirir ve atılabilecek olası adımlara ilişkin önerilerde bulunur.
#13
SORU: Ortaklık konseyinin kurduğu alt komiteler hangileridir?
CEVAP: • Tarım ve Balıkçılık • İç Pazar ve rekabet • Ticaret, Sanayi, AKÇT ürünleri • Ekonomik ve mali işler • Yenilik • Ulaştırma, çevre ve enerji • Bölgesel kalkınma, istihdam, sosyal politika • Gümrükler, uyuşturucu kaçakçılığı, para aklama
#16
SORU: KPK Türkiye-AB ortaklığında hangi görevi üstlenir?
CEVAP: KPK ortaklığın Demokratik Denetim Organı olarak oluşturulmuştur.
#17
SORU: KPK’nin kuruluş amacı nedir?
CEVAP: Ortaklık Konseyi tarafından, Avrupa Parlamentosu ve TBMM arasında Ankara Anlaşması çerçevesinde geliştirilen işbirliği ve temasları kolaylaştırmak ve AB-Türkiye ilişkilerini siyasi yönden incelemek/desteklemek amacıyla kurulmuştur.
#18
SORU: AB-Türkiye Ortak Danışma Komitesinin amacı nedir?
CEVAP: AB-Türkiye Ortak Danışma Komitesi, Türkiye ile AB arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve sosyal ve ekonomik diyaloğun kurumsallaşması amacını taşımaktadır.
#19
SORU: Ortak Danışma Komitesinin görevi nedir?
CEVAP: Ortak Danışma Komitesinin görevi, AB ile Türkiye arasında karşılıklı anlayış ve bilgilendirme seviyesini yükseltmek ve iki tarafın yarar sağlayacağı fırsatları artırmaktır.
#20
SORU: Gümrük İşbirliği Komitesinin görevi nedir?
CEVAP: Gümrük İlbirliği Komitesi, Gümrük Birliğinin tamamlanması sürecinde gümrüklerle ilgili teknik hususları ele alarak Ortaklık Konseyine önemli ölçüde yardım sağlamış Gümrük Birliğinin tamamlanmasından sonra ise görev alanı çerçevesinde karşılaşılan teknik sorunların ele alınıp çözümler aranmasında önemli rol oynamıştır.
#21
SORU: Gümrük İşbirliği Komitesi kimlerden oluşur?
CEVAP: Gümrük İşbirliği Komitesiüye devletlerin gümrük uzmanları, Avrupa Komisyonu birimlerinin gümrük sorunları ile ilgili memurları ile Türk gümrük uzmanlarından oluşur.
#22
SORU: Gümrük Birliği Ortak Komitesinin görevleri nelerdir?
CEVAP: Gümrük Birliği ortak Komitesi taraflar arasında bilgi ve görüş alışverişini yürütür, Ortaklık Konseyine tavsiye kararları hazırlar, Gümrük Birliğinin düzgün işlemesini sağlamak amacıyla görüş bildirir, kendi iç tüzüğünü hazırlar ve görevlerini yerine getirmede kendisine yardımcı olacak alt komiteler veya çalışma grupları kurabilir.
#23
SORU: AB’nin Ortak Ticaret Politikasının belirlendiği karar alma süreçlerinde neden temsil edilememektedir?
CEVAP: 2017-08-15 00:00:00
#24
SORU: Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin görevleri nelerdir?
CEVAP: • Kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülecek iç uyum çalışmalarında plan ve programlara uygun olarak koordinasyonu sağlamak. • Türkiye’nin AB üyeliğine hazırlanması amacıyla oluşturulacak kurul ve komitelerin sekreterya hizmetlerini yürütmek ve bu kurul ve komiteler tarafından alınan kararların uygulanmasını yönlendirmek. • Hükûmetin ve oluşturulacak kurul ve komitelerin kararları doğrultusunda gerekli araştırma ve incelemeleri yapmak. • Görev alanına giren konularda sözleşme ile yurt içi veya yurt dışında gerçek ve tüzel kişilere araştırma, etüt ve tercüme işleri yaptırmak. • Yerine getirmekle yükümlü olduğu hizmetlere ilişkin olarak yönetmelik, tebliğ, genelge ve benzeri düzenleyici işlemleri Başbakanlık vasıtasıyla yapmak.
#25
SORU: İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi hangi amaçla kurulmuştur?
CEVAP: • Kamu kurum ve kuruluşlarının görevleri çerçevesindeki AB mevzuatına uyum çalışmaları ile ilgili her türlü çalışmayı izlemek, değerlendirmek ve gerekli koordinasyonu sağlamak. • Kamu kurum ve kuruluşlarının, AB mevzuatına uyum çalışmaları ile ilgili olarak görev alanlarına giren konulardaki önerilerini incelemek ve değerlendirmek, gerektiğinde ilgili kurul ve komitelere sunmak. • Özel sektör, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve akademik çevrelerin AB mevzuatına uyum çalışmaları ile ilgili önerilerini incelemek ve değerlendirmek, gerektiğinde ilgili kurul ve komitelere sunmak. • AB’ye uyum için gerekli mevzuat de ğişikliğine ilişkin öncelikleri belirlemek ve çalışmaları yönlendirmek. • Mevzuat değişikliği önerileri hazırlayıp ilgili kurul ve komitelere sunmak.
#27
SORU: AB Bakanlığının görevi nedir?
CEVAP: AB Bakanlığının görevi, Türkiye’nin AB üyeliğine hazırlanmasına yönelik yapılacak çalışmaların yönlendirilmesi, izlenmesi ve koordinasyonu ile üyelik sonrası çalışmaların koordinasyonunu yürütmektir.
#28
SORU: Ulusal Mali Yardım Koordinatörünün basilica görevleri nelerdir?
CEVAP: • AB mali yardımlarının katılım süreci ile ilişkilendirilmesi ve fonların sadece bu amaç için kullanılması amacıyla gerekli koordinasyonun sağlanması, • Mali işbirliği kapsamında değerlendirilecek projelerin Katılım Ortaklığı Belgesi ve Ulusal Program’da yer alan öncelikler doğrultusunda yönlendirilmesi, seçilmesi, uygulanması ve izlenmesinin sağlanması, • Yıllık Finansman Protokollerinin, Ulusal Yetkilendirme Görevlisi ve ilgili Bakanlıklar ile bağlantılı olarak hazırlanması ve koordine edilmesi, • Programların izlenmesi ve değerlendirilmesinin koordinasyonunun sağlanması.
#29
SORU: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun 4 ana görevi nelerdir?
CEVAP: • Dış ilişkiler alanında Türkiye’nin dış politikasına ilişkin rapor hazırlamak ve AB’yi diplomatik düzeyde temsil etmek. • Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliğine ilişkin olarak, Türkiye’deki ekonomik, mali ve ticari gelişmelerin yanı sıra Gümrük Birliği hükümlerinin uygulanmasını izlemek. • AB’ye katılım müzakereleri çerçevesinde, siyasi kriterler ve müktesebata uyum konusunda Türkiye’nin kaydettiği ilerlemeyi izlemek ve müzakerelerin açılmasına yardımcı olmak. Delegasyon, Komisyonun her yıl yayınladığı ilerleme Raporu’nun hazırlanmasında gerekli bilgileri günlük bazda Merkez’e rapor eder. • Katılım öncesi Yardım Programları’na ilişkin olarak Delegasyon, merkezî olmayan işbirliği prosedürlerinin uygulanmasından sorumlu Türk kurumlarına destek verir ve projelerin etkin şekilde uygulanmasını takip eder.
#30
SORU: Avrupa Birliği Delegasyonu hangi hükümler çerçevesinde faaliyet gösterir?
CEVAP: Avrupa Birliği Delegasyonu Viyana sözleşmesi hükümleri çerçevesinde Faaliyet gösterir.
#31
SORU: Delegasyon kimlerle yakın temas ve koordinasyon halindedir?
CEVAP: Delegasyon, AB’ye üye ülkelerin Türkiye’ye akredite büyükelçilikleri ile yakın temas ve koordinasyon hâlindedir.
#32
SORU: Delegasyonun irtibat halinde olduğu diğer unsurlar hangileridir?
CEVAP: Delegasyon aynı zamanda kamu kurumları, siyasi partiler, iş çevreleri, akademik çevre ve düşünce kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve kültür alanında faaliyet gösteren aktörlerle de çok çeşitli şekillerde irtibat hâlindedir.
#33
SORU: Günümüzde Türkiye’de çeşitli üniversite ve sivil toplum örgütleri bünyesinde faalyet gösteren AB dökümantasyon ve bilgi merkezleri ile oluşturulan ağın amacı nedir?
CEVAP: AB, kurumları ve temel değerleri hakkında bilgi ve döküman sağlamak, Türkiye-AB ilişkileri, Avrupa bütünleşmesinin tarihi, AB’nin yapısı, yönetimi ve katılım süreci hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amaçlanmaktadır.
#34
SORU:
AB’nin imzaladığı bazı ortaklık anlaşmaları, ortaklık ilişkisi kurma yoluyla ülkeleri AB üyeliğine hazırlamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Türkiye'nin imzalamış olduğu antlaşma hangisidir?
CEVAP:
Türkiye ile yapılan Ankara Anlaşması bu amaç ile imzalanmıştır.
#35
SORU:
AB’nin ortaklık anlaşmalarının temel özellikleri nelerdir?
CEVAP:
AB’nin ortaklık anlaşmalarının temel özellikleri şunlardır:
• Roma Anlaşması’nın 238. maddesine dayanır, (Maastricht Antlaşması 310,
Lizbon Antlaşması 188N)
• Yakın bir ekonomik ve siyasi işbirliği niyeti taşır,
• Ortaklık ilişkisini yöneten, tarafların temsil edildiği organlar yaratır,
• En çok kayrılan ülke uygulaması yaratır,
• Taraf olan ülke ile AB arasında ayrıcalıklı bir ilişki yaratır,
• Özellikle 1994 yılından itibaren insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi temel değerlere saygı koşullarını içerir,
• Taraflar arasında işbirliği anlaşmalarının ötesinde bir ortaklık kurmayı
hedeflemektedir.
#36
SORU:
“Karşılıklılık (bilateralism)” ilkesini açıklayınız.
CEVAP:
Ortaklık anlaşmalarını temel alarak kurulan organlarda taraflar eşit şekilde temsil edilmektedir. Bir tarafta AB ve AB üyesi ülkeler, diğer tarafta da ortaklık ilişkisi kurulan ülke veya ülkeler bulunmaktadır. Ortaklık anlaşmasına dayanarak kurulan ortaklık organlarının yönetiminde kararlar her iki tarafın da onayı ile alınmaktadır. Bu nedenle ortaklık ilişkisinin organları “karşılıklılık (bilateralism)” ilkesine uygun olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Taraflar, kolektif organlar aracılığıyla birlikte faaliyette bulunmaktadır.
#37
SORU:
Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında Ankara Anlaşması ile bir ortaklık ilişkisi kurulmuştur. Ortaklık ilişkisinin birincil hukuk kaynakları hangi unsurlardan oluşmaktadır?
CEVAP:
Bu kurumsal yapının hukuki temelini Ankara Anlaşması oluşturur. Ortaklık ilişkisinin birincil hukuk kaynakları şu unsurlardan oluşur:
• Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında bir ortaklık yaratan Anlaşma (Ankara Anlaşması) ve Ekleri (Geçici Anlaşma, Malî Protokol, Son Senet ve imza sırasında teati edilen iki mektuptan oluşur.)
• Katma Protokol ve Ekleri
• Tamamlayıcı/Uyum Protokolleri
#38
SORU:
Ankara Antlaşmasına göre oluşturulan Ortaklık Konseyi kimlerden oluşmaktadır?
CEVAP:
Ortaklık Konseyini, bir yandan Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nden üyeler, öte yandan Topluluk üyesi Devletler Hükûmetleri’nden, Konseyi’nden ve Komisyonu’ndan üyeler meydana getirir.
#39
SORU:
Ankara Anlaşması’nda ifade edilen asıl organ nedir?
CEVAP:
Ankara Anlaşması’nda ifade edilen asıl organ Ortaklık Konseyi’dir.
#40
SORU:
Ankara Anlaşması’nın 24. Maddesi Ortaklık Konseyi’ne faaliyetlerinde yardımcı olması
amacıyla “yardımcı organlar” kurma yetkisi tanınmıştır. Bu organlar nelerdir?
CEVAP:
Bu yardımcı organlar ise; Ortaklık Komitesi, Karma Parlamento Komisyonu, Türkiye-AB
Karma İstişare Komitesi, Gümrük İşbirliği Komitesi ve Gümrük Birliği Ortak Komitesi’ nden oluşmaktadır.
#41
SORU:
Ortaklık Komitesinin (Association Committee) kuruluş amacı nedir?
CEVAP:
Kuruluş amacı Ortaklık Konseyi’ne görevlerini düzenli ve sürekli biçimde yerine getirmesinde yardımcı olmak, Ortaklık Konseyi toplantılarının gündemini hazırlamak ve Ortaklık Konseyi’nin vereceği talimatlara uygun olarak, ortaklık ilişkisiyle ilgili teknik sorunlar üzerinde incelemeler yapmaktır. Ortaklık Konseyi’nin toplanmadığı dönemlerde ilişkilerin devamlılığı Ortaklık Komitesi aracılığıyla yürütülmektedir. Komitenin hazırladığı raporlar oylama yapılmaksızın doğrudan Ortaklık Konseyi’ne sunulur. Ortaklık Komitesi’nin karar alma yetkisi yoktur.
#42
SORU:
Ortaklık komitesi nerede kim tarafından yürütülür?
CEVAP:
Komitenin çalışmaları, tarafların Brüksel’deki sürekli temsilcileri (bürokratlar) tarafından yürütülür.
#43
SORU:
Alt Komitelerin kurulma amacı nedir?
CEVAP:
AB müktesebatının analitik incelemesini gerçekleştirmek üzere Ortaklık Komitesine bağlı 8 alt komite kurulmuştur.
#44
SORU:
Alt komitelerin görevleri nelerdir?
CEVAP:
Alt komiteler, Ortaklık Komitesine bağlı olarak çalışır. Yaptıkları her toplantının sonunda Ortaklık Komitesine rapor sunmaktadırlar. Alt komiteler, görev alanına giren konularda, öncelikle AB müktesebatı ile Türkiye mevzuatının karşılaştırılmasını yapar. Alt komiteler ayrıca Katılım Ortaklığı Belgesi’nin ortaya koyduğu önceliklere bağlı olarak yasal uyum, uygulama ve yürütme (enforcement) ile ilgili ilerlemeyi değerlendirir. Alt komiteler, belirlenen sektörlerdeki ortaya çıkabilecek her sorunu gözden geçirir ve atılabilecek olası adımlara ilişkin önerilerde bulunur
#45
SORU:
Alt Komiteleri yazınız.
CEVAP: - Tarım ve Balıkçılık
- İç Pazar ve Rekabet
- Ticaret, Sanayi, AKÇT Ürünleri
- Ekonomik ve Mali İşler
- Yenilik (Innovation)
- Ulaştırma, Çevre, ve Enerji
- Bölgesel Kalkınma, İstihdam, Sosyal Politika
- Gümrükler, Uyuşturucu Kaçakçılığı ve Para Aklama
#46
SORU:
Türkiye-AB ortaklığının “demokratik denetim organı” nedir?
CEVAP:
Karma Parlemento Komisyonu, Türkiye-AB ortaklığının “demokratik denetim organı” olarak oluşturulmuştur.
#47
SORU:
Karma Parlamento Komisyonu' nun görevi nedir?
CEVAP:
KPK; Ortaklık Anlaşması’nın uygulanması çerçevesinde danışma ve demokratik denetim görevini yerine getirir. Ortaklık Konseyinin kendisine sunduğu yıllık faaliyet raporunu inceler. Ayrıca TBMM ve Avrupa Parlamentosu tarafından verilen yetki dahilinde her konuyu inceleyebilir. TBMM’ye ve Avrupa Parlamentosuna tavsiye kararları sunabilir.
#48
SORU:
Karma Parlamento Komisyonu' nun yönetim şeklini açıklayınız.
CEVAP:
KPK, eş başkanlık esasına göre yönetilir. TBMM ve Avrupa Parlamentosu tarafları kendi başkanlarını seçerler. Her iki tarafın başkanları ve ikişer başkan yardımcıları ile birlikte başkanlık divanını oluştururlar.
#49
SORU:
AB’nin kurumsal yapısı içinde danışma organı niteliğinde görev yapan komisyon hangisidir?
CEVAP:
AB’nin kurumsal yapısı içinde danışma organı niteliğinde görev yapan Ekonomik
ve Sosyal Komite ve Bölgeler Komitesi bulunmaktadır.
#50
SORU:
AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi kaç üyeden oluşmaktadır?
CEVAP:
AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi, Avrupa Ekonomik Sosyal Komite (EESC)’den 18 üye ile Türkiye’deki örgütlü sivil toplumu temsil eden 18 üyeden oluşur.
#51
SORU:
Karma İştişare Komitesi' nin görevi nedir?
CEVAP:
KİK’in görevi, AB ile Türkiye arasında karşılıklı anlayış ve bilgilendirme seviyesini yükseltmek ve iki tarafın yarar sağlayacağı fırsatları artırmaktır. Bu kapsamda KİK, Ortaklık Konseyine sunmak amacıyla görüş hazırlar.
#52
SORU:
Ulusal Mali Yardım Koordinatörü’nün başlıca görevleri nelerdir?
CEVAP:
Ulusal Mali Yardım Koordinatörü’nün başlıca görevleri şunlardır:
• AB mali yardımlarının katılım süreci ile ilişkilendirilmesi ve fonların sadece bu amaç için kullanılması amacıyla gerekli koordinasyonun sağlanması,
• Mali İşbirliği kapsamında değerlendirilecek projelerin Katılım Ortaklığı
Belgesi ve Ulusal Program’da yer alan öncelikler doğrultusunda yönlendirilmesi, seçilmesi, uygulanması ve izlenmesinin sağlanması,
• Yıllık Finansman Protokollerinin, Ulusal Yetkilendirme Görevlisi ve ilgili
Bakanlıklar ile bağlantılı olarak hazırlanması ve koordine edilmesi,
• Programların izlenmesi ve değerlendirilmesinin koordinasyonunun sağlanması
#53
SORU:
Avrupa Birliği Delegasyonu’ nun temel görevleri nelerdir?
CEVAP:
Avrupa Birliği Delegasyonu’nun dört temel görevi vardır:
• Dış ilişkiler alanında Türkiye’nin dış politikasına ilişkin rapor hazırlamak ve AB’yi diplomatik düzeyde temsil etmek.
• Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliğine ilişkin olarak, Türkiye’deki ekonomik, mali ve ticari gelişmelerin yanı sıra Gümrük Birliği hükümlerinin uygulanmasını izlemek.
• AB’ye katılım müzakereleri çerçevesinde, siyasi kriterler ve müktesebata uyum konusunda Türkiye’nin kaydettiği ilerlemeyi izlemek ve müzakerelerin açılmasına yardımcı olmak. Delegasyon, Komisyonun her yıl yayınladığı İlerleme Raporu’nun hazırlanmasında gerekli bilgileri günlük bazda Merkez’e rapor eder.
• Katılım öncesi Yardım Programları’na ilişkin olarak Delegasyon, merkezî olmayan işbirliği prosedürlerinin uygulanmasından sorumlu Türk kurumlarına destek verir ve projelerin etkin şekilde uygulanmasını takip eder.