ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATLARI II Dersi ÇAĞDAŞ ÖZBEK EDEBİYATI - II soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Sovyet döneminde dili en güzel bir şekilde kullanan şair ve yazar olarak Özbek edebiyatçı kimdir?


CEVAP:

Çolpan’ın tesirinde kalan Aybek, Sovyet döneminde dili en güzel bir şekilde kullanan şair ve yazar olarak bilinmektedir.


#2

SORU:

Ağır savaş saatlerinde Sen bana da verdin mekân, ev Biz Özbek ile birlikte söyleştik. Savaş hakkında şarkılar yazdık. Bir kılıcı birlikte biledik, Yırtıcı düşmana aman vermedik Kaygılardan beni kurtardın, Benim ağabeyim, sensin Özbekistan.

Yukarıdaki dizelerin yazarı Belaruslu şair kimdir?


CEVAP:

Yakub Kolas


#3

SORU:

İkinci Dünya Savaşı döneminde Özbek şiirinde temel iki konu türü nedir?


CEVAP:

İkinci Dünya Savaşı döneminde Özbek şiirinde esas konu askerlik ve savunma olmuştur. 


#4

SORU:

Sâgınıb (Özleyip), Sâgınçlı selâm (Özlem Dolu Selam) şiirlerinin sahibi Özbek şair kimdir?


CEVAP:

Sultân Cora


#5

SORU:

Konu bakımından romandan basit, hikâyeden karmaşık olan edebî eserlere ne ad verilir?


CEVAP:

Povest (kıssa)


#6

SORU:

Gözellik nimede? (Güzellik Nededir? 1923), Dinamo (1931), Tirik ?oşıklar (Canlı Türküler, 1932) adlı şiir kitaplarıyla Sovyet döneminin en başarılı şairi olarak bilinen Özbek şair kimdir?


CEVAP:

Gafur Gulam


#7

SORU:

Sovyet döneminde gelişen manzum hikâye türüne, Özbek edebiyatında ne isim verilir?


CEVAP:

Destan; Sovyet döneminde gelişen manzum hikâye türü, Özbek edebiyatında destan olarak adlandırılır.


#8

SORU:

Özbek edebiyatının önemli hikaye yazarlarından olan ve yazılarında Niş, Narın, Şilpik, Yelengayak gibi takma adları kullanan edebiyatçı kimdir?


CEVAP:

Abdulla Kahhar


#9

SORU:

Abdulla ?ahhar’ın  toplumdaki ideolojik çatışmaları anlattığı ve ikinci baskısı hazırlanırken birçok bölümü milliyetçi görüşlere yer verildiği gerekçesiyle çıkartılan romanının adı nedir?


CEVAP:

Sarap


#10

SORU:

Konfliktsizlik teorisi nedir?


CEVAP:

Konfliktsizlik teorisi: Sovyet hayatının sadece olumlu yönlerini göstermek veya ölçüsüz şekilde idealleştirerek anlatmak, olumsuz ve zıt yönlerini ise asla göstermemeyi teşvik eden propaganda. 


#11

SORU:

Mirtemir’in Karakalpak defteri, Mirmuhsin’in Mihmânlar, Mamarasul Babayev’nin İran âsmânı âstıda şiirleri Özbek edebiyatında şiirde yapılan hangi yeniliğe örnektir?


CEVAP:

II. Dünya Savaşı sonrası Özbek edebayatınd şiirdeki diğer bir yenilik ise birbirini takip eden seri halinde şiir yazmanın bir gelenek hâlini almasıdır. Mirtemir’in Karakalpak defteri, Mirmuhsin’in Mihmânlar, Mamarasul Babayev’nin İran âsmânı âstıda gibi dizi hâlindeki şiirleri buna örnek olarak gösterilebilir.


#12

SORU:

Hikâyede Zuhurcân, Zarâfat, Yâdgâr karakterleri aracılığıyla ahlak-edep, çocuk terbiyesi ve aile hakkında önemli fikirler dile getirilmiştir. Hikâyede Zuhurcân’ın ağırbaşlılığı, çocuk sevgisi yüceltilip Zarâfat’ın dışı iyi, içi kötü ahlakı gözler önüne serilmiştir. Yazar, karakterlerin kişiliklerini ortaya koymada psikolojik tahlil yöntemlerinden ustalıkla faydalanmıştır.

Yukarıdaki paragrafta bahsedilen eserin adı ve yazarı kimdir?


CEVAP:

Yâdgâr-Rahmat Feyzî


#13

SORU:

Revşen ve Zülhumâr (Kâmil Yaşin), Alpâmiş, Mukimi (Sâbır Abdulla), ?ız ?alası (Said Nazar) eserleri Özbek edebiyatında hangi türde yazılmıştır?


CEVAP:

Tiyatro


#14

SORU:

1928–1930 yılları arasında Semerkant Devlet Üniversitesinde Uygun, Mirtemir, Aydın gibi şairlerle birlikte okuyan Hamid Alimcan, üniversitedeki edebî mühitten oldukça etkilenir. Şairin ilk denemeleri 1926 yılından itibaren Zerefşan gazetesinde çıkmaya başlar. Onun ilk şiir kitabı Köklem adıyla henüz öğrencilik yıllarında iken yayımlanmıştır.

Yukarıdaki paragrafta Sovyet edebiyatının önemli şair ve yazarlarından olan hangi edebiyatçıdan bahsedilmektedir?


CEVAP:

Hamid Alimcan


#15

SORU:

Uyak örgüsü, uyak türü ve dize sayısı bakımından birbirinin aynı üç bent ve bir sunu ile başlayan yarım bentten oluşan koşuk biçimi, nazım türündeki masallara ne ad verilir?


CEVAP:

Balad


#16

SORU:

Triloji nedir?


CEVAP:

Bir yazarın, konu ve fikrî yapı olarak birbirini izleyen üç eserine trioloji denir.


#17

SORU:

Bağımsızlık dönemi Özbek edebiyatı hangi yıl başlamıştır?


CEVAP:

1991


#18

SORU:

?atagân adlı destanında hayatın gerçeklerini, özellikle 1938 yılında aydınları sürgüne gönderme vakalarını, halk ağzıyla ve halk dilinin zenginliklerinden faydalanarak anlatan Özbek edebiyatçı kimdir?


CEVAP:

Sultan Akbariy


#19

SORU:

Bağımsızlık yıllarına ait problemleri ifade etmede Adil Yakubov, Ötkir Hâşimov, Pirim?ul ?âdirov, İbrâhim Rahim gibi Özbek yazar ve bilimadamları hangi edebi türden yararlanmıştır?


CEVAP:

Gazetecilik (publitsistika)


#20

SORU:

Âlaböci (1995) romanında hayatda hızla yayılan adaletsizlik, manevî bozukluk ustaca tasvir eden Özbek edebiyatçı kimdir?


CEVAP:

Şükür ?âlmirzayev