CBS’DE PROJE TASARIMI VEYÖNETİMİ II Dersi CBS’de Çevre Yönetimi soru cevapları:
Toplam 50 Soru & Cevap#1
SORU:
Hangi alanlara sit alanı denir?
CEVAP:
Sit alanları, koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar çerçevesinde verildiği alanlardır. Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere dörde ayrılır.
#2
SORU:
Çevresel veri nedir?
CEVAP:
Çevresel veri; çevre ve doğanın durumunun tespitine yönelik olarak çevresel konularda (hava, atıksu, toprak ve yeraltı suları, katı atık, gürültü, biyoçeşitlilik vb.) toplanan bilgilerdir.
#3
SORU:
CBS’nin kullanılabileceği başlıca çevre uygulamaları nelerdir?
CEVAP: - Doğal kaynak yönetimi
- Atık yönetimi
- Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED)
- Bitki örtüsü haritalarının hazırlanması
- Su havzalarının yönetimi
- Yeraltı suyu yönetimi ve modellenmesi
- Yüzeysel su kaynaklarının yönetimi
- Taşkın suyu yönetimi ve drenajı
- Su kalitesinin izlenmesi
- Tehlikeli atıkların izlenmesi
- Sulak alanların yönetimi
- Özel çevre koruma alanlarının izlenmesi
- Kıyı alanlarının yönetimi
- Hava alanlarında oluşan gürültünün izlenmesi
- Ekosistem yönetimi
- İçme suyu temini
- Atıksuların toplanması
- Hava kirliliğinin izlenmesi ve modellenmesi
- Katı atık deponi alanlarının tespiti
#4
SORU:
CBS hangi çevre uygulamalarında sıklıkla kullanılmaktadır?
CEVAP:
CBS çevre uygulamalarında çok geniş bir kullanım alanı bulmakla birlikte en yaygın olarak çevresel etki değerlendirmesi (ÇED), katı atık deponi alanlarının yer seçimi çalışmaları, su ve yeraltı suyu yönetimi ve modellenmesi, hava kirliliğinin izlenmesi ve modellenmesi ve gürültü kirliliği çalışmalarında kullanılmaktadır.
#5
SORU:
Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) nedir?
CEVAP:
ÇED, gerçekleştirilmesi planlanan bir proje ve faaliyetin çevreye verebileceği olumlu ve olumsuz bütün etkilerinin değerlendirilmesini amaçlayan bir sistem yaklaşımıdır.
#6
SORU:
Bir şehirde toplu konut projelerinin yer seçimi için uygulanacak ÇED çalışmaları hangi verilerle nasıl yürütülebilir?
CEVAP:
Bir şehirde toplu konut projelerinin yer seçimi için uygulanacak ÇED çalışmalarında gerekli olabilecek birincil veriler grafik, grafik olmayan ve raster veriler olarak üçe ayrılabilir. Grafik olmayan veriler; nüfus verileri, yeşil alan verileri, hava kirliliği verileri ve altyapı verileri olarak sıralanabilir. Grafik veriler mahalle sınırları, topoğrafik veriler, toprak verileri, jeolojik veriler, mevcut alan kullanım verileri, ulaşım verileri ve sokak verileridir. Raster veriler ise 1/25000 ekran alıntıları ve uydu görüntüleridir. Bu çevresel verilerin oluşturulması, depolanması, analizleri ve yönetimi bir CBS programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarda yöntem harita çakıştırma (mapoverlay) tekniğine dayanmaktadır. Uygunluk sınıfları ve etki dereceleri ağırlıklı çakıştırma için belirlenmiştir. Ancak yer seçimi planlama çalışmalarında yerel özellikler, hedefler ve gereksinimler dikkate alınmalıdır. Toplu konut alanı yer seçimi için öncelikle basılı plan ve haritalar sayısallaştırılmış, topoğrafik ve zonlama analizleri gerçekleştirilmiş, ağırlıklı çakıştırma ile uygun yer seçimi belirlenmiştir.
#7
SORU:
Katı atık deponi alanı seçilmesi amacıyla CBS kullanımında hangi faktörler değerlendirilmelidir?
CEVAP:
Bir deponi alanı yer seçiminde çok sayıda faktörün bir arada değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu faktörler; çevresel, sosyal, kültürel, ekonomik ve mühendislik faktörleridir. CBS gerekli ekonomik, çevresel ve politik araçları kullanarak depolama alanlarının yer seçiminde karar destek sistemi olarak önemli rol oynamaktadır. Her bir faktör için ayrı tampon bölge analizi ile harita katmanları oluşturulur. Çevresel faktörler açısından oluşturulabilecek harita katmanları, yeraltı suyu koruma alanları, akarsu ağı, doğal hayatı koruma alanları, toprak ve jeolojidir.
#8
SORU:
Bir kentteki gürültü seviyesini azaltma amaçlı olarak hangi faaliyet gerçekleştirilir?
CEVAP:
Gürültü seviyesini azaltmadaki ilk adım kente ait gürültü kirlilik haritasının oluşturulmasıdır. Gürültü haritaları, kentin mevcuttaki gürültü durumunu ve gürültü seviyesinin maksimum olduğu noktaları göstermektedir. Gürültü haritaları karar destek aracı olarak, kentin gelişimini belirlemede, kent trafiğini planlamada kullanılabilmektedir.
#9
SORU:
Verilerin yer aldığı bir tablo ArcGIS’e nasıl aktarılır?
CEVAP:
ArcGIS’e verileri aktarabilmek için tabloda bulunan değerler bir excel dosyası haline getirilir. Oluşturulan excel dosyası ArcGIS’de nokta ekleme özelliği kullanılarak CBS yazılımına eklenir. (Şekil 4.1’de)
#10
SORU:
Veri nedir?
CEVAP:
Veri, herhangi bir konuda mevcut durumun ortaya konması, bilgiye dönüştürülmesi, karar alıcılara ışık tutacak göstergelerin hesaplanabilmesi amacıyla derlenen numerik veya alfanumerik semboller dizisidir.
#11
SORU:
Vektör nedir?
CEVAP:
Vektör, Sayısal nitelikte hazırlanmış olan nokta, çizgi ve alansal objelerdir.
#12
SORU:
Excel dosyası ilk olarak ArcGIS yazılımına eklendiği zaman nokta verileri (vektör)
ekranda görünür. Bu veriler üzerinde analiz yapılabilmesi için izlenmesi gereken yol nedir?
CEVAP:
Excel dosyası ilk olarak ArcGIS yazılımına eklendiği zaman nokta verileri (vektör) ekranda görünür ancak bu veriler üzerinde analiz yapabilmek için shape dosyasına dönüştürmemiz gerekmektedir. Nokta verilerine sağ tıklayarak Data ve Export Data seçilerek gürültü_nokta shape dosyası olarak kaydedilir (Şekil 4.3).
#13
SORU:
Raster nedir?
CEVAP:
Raster, harita veya fotoğraf bilgilerinin düzenli diziler şeklinde grid pikseller olarak gösterilmesidir. Her piksel sadece bir tek özellik veya rengi ifade eder.
#14
SORU:
Nokta verilerden raster veri oluşturulması için hangi fonksiyon kullanılır?
CEVAP:
ArcGIS’in IDW (Inverst Distance Weight) fonksiyonu kullanılır.
#15
SORU:
Hangi su çeşitleri 1.Sınıf - yüksek kaliteli sular olarak sınıflandırılmaktadır?
CEVAP: - İçme suyu olma potansiyeli yüksek olan yer üstü suları
- Yüzme gibi vücut teması gerektirenler dâhil rekreasyonel maksatlar için kullanılabilir su
- Alabalık üretimi için kullanılabilir nitelikte su
- Hayvan üretimi ve çiftlik ihtiyacı için kullanılabilir nitelikte su
#16
SORU:
Hangi su çeşitleri 2. Sınıf - az kirlenmiş sular olarak sınıflandırılmaktadır?
CEVAP: - İçme suyu olma potansiyeli olan yerüstü suları
- Rekreasyonel amaçlar için kullanılabilir nitelikte su
- Alabalık dışında balık üretimi için kullanılabilir nitelikte su
#17
SORU:
Hangi su çeşitleri 3.Sınıf - kirlenmiş su olarak sınıflandırılmaktadır?
CEVAP:
Gıda, tekstil gibi nitelikli su gerektiren tesisler hariç olmak üzere, uygun bir arıtmadan sonra su ürünleri yetiştiriciliği için kullanılabilir nitelikte su ve sanayi suyu.
#18
SORU:
CBS hangi yeraltı suyu çalışmalarında kullanılmaktadır?
CEVAP:
Su temininde önemli kaynaklardan biri olan yeraltı suyu yönetimi ve modellenmesi amacıyla CBS yaygın olarak etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Yeraltı suyu çalışmalarında CBS uygulamalarının tipik örnekleri; yer uygunluk analizi, su tablası derinliği, envanter veri yönetimi, noktasal olmayan kaynağın yeraltı suyunu kirletme potansiyelinin belirlenmesi, yeraltı suyu kalite modelleme çalışmaları yeraltı suyunun hareketinin modellenmesi olarak sıralanabilir.
#19
SORU:
Hava kirlenmesi nedir?
CEVAP:
Hava kirlenmesi, bina dışı açık havada bir veya daha fazla türden kirleticinin insan, bitki ve hayvan yaşamına; ticari veya kişisel eşyalara ve yaşamaktan zevk duyulabilecek bir çevre kalitesine zarar veren miktarda belli bir sürenin üstünde bulunmasıdır.
#20
SORU:
CBS hava kirliliğiyle ilgili hangi alanlarda kullanılmaktadır?
CEVAP:
Genellikle CBS, hava kalitesinin izlenmesi, emisyon envanterleri, hava kalitesinin modellenmesi, hava kirliliği haritaları, geçmiş ve mevcut hava kalitesi seviyeleri hakkında çeşitli kontrol stratejilerinin etkilerinin değerlendirilmesinde önemli bir araç olmaktadır. Ayrıca son yıllarda hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini belirlerken ve temiz hava eylem planlarını oluşturabilmek için CBS’den yararlanılmaktadır.
#21
SORU:
Partikül Madde (PM) nedir?
CEVAP:
Partikül Madde (PM), atmosferdeki ağırlıkları nedeniyle hızla çökebilen büyük partiküllerin dışında, atmosferde yayılan çok küçük tanecikli katı veya sıvı partiküllerdir.
#22
SORU:
Çevre neyi ifade etmektedir?
CEVAP: Çevre, insan ve diğer canlıların yaşam süreleri boyunca ilişki ve karşılıklı etkileşim içinde bulundukları fiziksel, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamı ifade etmektedir.
Çevre, insan ve diğer canlıların yaşam süreleri boyunca ilişki ve karşılıklı etkileşim içinde bulundukları fiziksel, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamı ifade etmektedir.
#23
SORU:
Çevre kirliliği türleri nelerdir?
CEVAP: Çevre kirliliği başlıca su, toprak, hava, atıklar ve gürültü kirliliği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çevre kirliliği başlıca su, toprak, hava, atıklar ve gürültü kirliliği olarak karşımıza çıkmaktadır.
#24
SORU:
Günümüzde en çok karşılaşılan coğrafi özelliğe sahip problemler nelerdir?
CEVAP: Çevre kirliliğinin artması, ormanların yok olması, atmosferik olayların analizi, kent çevre ve ulaşım planlaması, tarım alanlarının giderek azalması, içme suyu kaynaklarının kirlenmesi ve yok olma tehlikesi altında bulunması günümüzde en çok karşılaşılan coğrafi özelliğe sahip problemlerdir.
Çevre kirliliğinin artması, ormanların yok olması, atmosferik olayların analizi, kent çevre ve ulaşım planlaması, tarım alanlarının giderek azalması, içme suyu kaynaklarının kirlenmesi ve yok olma tehlikesi altında bulunması günümüzde en çok karşılaşılan coğrafi özelliğe sahip problemlerdir.
#25
SORU:
'Sit alanları' ne tür alanlardır?
CEVAP:
Sit alanları, koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar çerçevesinde verildiği alanlardır. Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılır.
#26
SORU:
Coğrafi Bilgi Sistemi'nin amacı nedir?
CEVAP:
Coğrafi Bilgi Sistemi'nin (CBS) amacı coğrafi özelliğe sahip problemlerin çözümünde kullanılmak üzere harita ve grafiklerin yapımında, senaryo üretilmesinde, farklı çözüm yollarının uygulamaya geçirilerek sonuçların analiz edilmesinde yardımcı olmaktır. Bununla birlikte CBS, dünya üzerindeki sosyal, ekonomik ve çevre problemlerinin çözümüne yönelik oldukça büyük hacimli coğrafi verilerin depolanması, düzenlenmesi, mekânsal analizlerin ve sorgulamaların yapılması ve buna bağlı olarak geliştirilmiş donanım ve yazılım sistemlerinin bütünüdür.
#27
SORU:
'Çevresel veri' nedir?
CEVAP:
Çevresel veri; çevre ve doğanın durumunun tespitine yönelik olarak çevresel konularda (hava, atıksu, toprak ve yeraltı suları, katı atık, gürültü, biyoçeşitlilik vb.) toplanan bilgilerdir.
#28
SORU:
Coğrafi bilgi sistemlerinde kullanılacak olan çevresel verilerin toplanması için temel teknolojiler nelerdir?
CEVAP:
Coğrafi bilgi sistemlerinde kullanılacak olan çevresel verilerin toplanması için temel teknolojiler genel olarak yazılım ve donanım teknolojileridir. Özel olarak bakacak olursak; Laboratuvar/ölçüm altyapı, donanım ve yazılımları, uzaktan algılama yazılım ve donanımları, yer atmosfer ve su donanım ve yazılımları olarak sıralanabilir.
#29
SORU:
CBS en yaygın olarak hangi durumlarda kullanılmaktadır?
CEVAP:
CBS çevre uygulamalarında çok geniş bir kullanım alanı bulmakla birlikte en yaygın olarak çevresel etki değerlendirmesi (ÇED), katı atık deponi alanlarının yer seçimi çalışmaları, su ve yeraltı suyu yönetimi ve modellenmesi, hava kirliliğinin izlenmesi ve modellenmesi ve gürültü kirliliği çalışmalarında kullanılmaktadır.
#30
SORU:
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) nedir?
CEVAP:
ÇED, gerçekleştirilmesi planlanan bir proje ve faaliyetin çevreye verebileceği olumlu ve olumsuz bütün etkilerinin değerlendirilmesini amaçlayan bir sistem yaklaşımıdır.
#31
SORU:
CBS'nin ÇED çalışmalarının gerçekleştirilebilmesindeki etkisi nedir?
CEVAP:
CBS, ÇED çalışmalarında eleme, kapsama, projenin tanımı, etkilerin saptanması ve değerlendirilmesi, alternatiflerin karşılaştırılması, çözümlerin geliştirilmesi, raporun sunulması ve ÇED sonrası izleme ve denetlemeler aşamalarında kullanılabilecek bir araçtır.
#32
SORU:
Bir şehirde toplu konut projelerinin yer seçimi için uygulanacak ÇED çalışmalarında gerekli olabilecek birincil veriler nelerdir?
CEVAP:
Bir şehirde toplu konut projelerinin yer seçimi için uygulanacak ÇED çalışmalarında gerekli olabilecek birincil veriler grafik, grafik olmayan ve raster veriler olarak üçe ayrılabilir. Grafik olmayan veriler; nüfus verileri, yeşil alan verileri, hava kirliliği verileri ve altyapı verileri olarak sıralanabilir. Grafik veriler mahalle sınırları, topoğrafik veriler, toprak verileri, jeolojik veriler, mevcut alan kullanım verileri, ulaşım verileri ve sokak verileridir. Raster veriler ise 1/25000 ekran alıntıları ve uydu görüntüleridir.
#33
SORU:
CBS katı atıkların yüksek verimle toplanabilmesi için nasıl kullanılmaktadır?
CEVAP:
Katı atıkların yüksek verimle toplanabilmesi için optimizasyon modeline altlık olacak katı atık toplama bilgi sisteminin kurulması gerekir. Bu bilgi sisteminde veri tasarımı, işlem tasarımı ve fiziksel tasarım yapılmıştır. Çalışmada kullanılan grafik ve sözel veriler; çalışma alanındaki mevcut durum, idari sınırlar, ortofoto haritalardır. Bilgi sistemi için araziden sokak ve binalarla ilgili gerekli veriler toplanmıştır. CBS programı kullanılarak güzergah optimizasyonu için network sistemi oluşturulmuştur. Programa her bir veri ayrı bir katman olarak eklenmiştir. Analizler gerçekleştirilerek maliyeti azaltacak en uygun rotanın belirlenmesi amaçlanmıştı.
#34
SORU:
Katı atıkların bertarafı için kullanılan tekniklerinden birisi nedir?
CEVAP:
Katı atıkların yönetiminde önemli problemlerden biri katı atıkların bertarafı için en uygun yerin seçilmesidir. Bertaraf tekniklerinden birisi de düzenli depolamadır. Düzenli depolama için seçilecek yerin belli kriterlere sahip olması gerekmektedir. Çünkü deponi alanlarında oluşan sızıntı suyu önemli miktarda organik kirleticiler içerir ve bu kirleticiler yeraltı su kaynaklarına karışarak su kalitesinin düşürür ve insan sağlığına ciddi zararlar verebilmektedir.
#35
SORU:
Bir deponi alanı yer seçiminde bir arada değerlendirilmesi gereken faktörler nelerdir?
CEVAP:
Bir deponi alanı yer seçiminde çok sayıda faktörün bir arada değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu faktörler; çevresel, sosyal, kültürel, ekonomik ve mühendislik faktörleridir.
#36
SORU:
CBS'nin depolama alanların yer seçiminde rolü nedir?
CEVAP:
CBS gerekli ekonomik, çevresel ve politik araçları kullanarak depolama alanlarının yer seçiminde karar destek sistemi olarak önemli rol oynamaktadır. Her bir faktör için ayrı tampon bölge analizi ile harita katmanları oluşturulur. Çevresel faktörler açısından oluşturulabilecek harita katmanları, yeraltı suyu koruma alanları, akarsu ağı, doğal hayatı koruma alanları, toprak ve jeolojidir. Sosyal/kültürel faktörler açısından oluşturulabilecek harita katmanları, kentsel gelişme planlama alanları, tarihi ve kültürel alanlar, havaalanı ve nüfus yoğunluğudur. Mühendislik/ekonomik faktörler açısından oluşturulabilecek harita katmanları yol ağı, eğim ve arazi maliyetidir. Tampon bölge analizinde yasal düzenlemeler ve bölgenin özellikleri dikkate alınarak tampon bölge mesafesi seçilir ve çakıştırma analizi ile alternatif yerler belirlenir. Elde edilen sonuç haritası karar vericiler için karar destek mekanizması olarak kullanılabilir.
#37
SORU:
Bütünleşik su kalitesi yönetimi neleri kapsamaktadır?
CEVAP:
Bütünleşik su kalitesi yönetimi, yeterli ve kaliteli su temini, kaliteli suyun tüketicinin musluğuna ulaşıncaya kadar olan uygun arıtma ve dağıtma süreçlerini, izlenmesi, denetimi, sürekli araştırma/geliştirme çalışmalarını bütün olarak kapsamaktadır.
#38
SORU:
Gürültünün tanımı ve kaynakları nedir?
CEVAP:
Gürültü, arzu edilmeyen seslerin atmosferde yayılması olarak tanımlanmaktadır. Karayolu, hava yolu ve demir yolu trafiği ve endüstrilerden kaynaklanan gürültüler temel gürültü kaynakları olarak değerlendirilir. Hızlı nüfus artışı ile birlikte özellikle kent merkezlerindeki gürültünün artması, insan sağlığına ve konforlu yaşama etkilerinden dolayı önemli hale gelmiştir.
#39
SORU:
Gürültü kirlilik haritasının oluşturulmasındaki amaç nedir?
CEVAP:
Gürültü seviyesini azaltmadaki ilk adım kente ait gürültü kirlilik haritasının oluşturulmasıdır. Gürültü haritaları, kentin mevcuttaki gürültü durumunu ve gürültü seviyesinin maksimum olduğu noktaları göstermektedir. Gürültü haritaları karar destek aracı olarak, kentin gelişimini belirlemede, kent trafiğini planlamada kullanılabilmektedir.
#40
SORU:
Veri'nin tanımı nedir?
CEVAP:
Veri, herhangi bir konuda mevcut durumun ortaya konması, bilgiye dönüştürülmesi, karar alıcılara ışık tutacak göstergelerin hesaplanabilmesi amacıyla derlenen numerik veya alfanumerik semboller dizisidir.
#41
SORU:
Vektör'ün tanımı nedir?
CEVAP:
Vektör, Sayısal nitelikte hazırlanmış olan nokta, çizgi ve alansal objelerdir.
#42
SORU:
Raster'in tanımı nedir?
CEVAP:
Raster, harita veya fotoğraf bilgilerinin düzenli diziler şeklinde grid pikseller olarak gösterilmesidir. Her piksel sadece bir tek özellik veya rengi ifade eder.
#43
SORU:
ArcGIS’e gürültü verilerini aktarabilmek için ne yapılır?
CEVAP:
ArcGIS’e gürültü verilerini aktarabilmek için gürültü ölçüm değerleri bir excel dosyası haline getirilir. Oluşturulan excel dosyası ArcGIS’de nokta ekleme özelliği kullanılarak CBS yazılımına eklenir.
#44
SORU:
Excel dosyasının ArcGIS’e aktarılırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar nelerdir?
CEVAP:
Excel dosyasının ArcGIS’e aktarılırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar;
• XY koordinatlarının doğru alanda seçili olması
• Projeksiyon sisteminin çalışılan alana göre ayarlanmasıdır.
#45
SORU:
Raster bir veri oluşturmak için ne gerekmektedir?
CEVAP: Gürültü ölçüm noktaları nokta verilerdir. Bu nokta veriler kullanılarak raster bir veri oluşturulması gerekmektedir. Bunun için ArcGIS’in IDW (Inverst Distance Weight) fonksiyonu kullanılır.
IDW fonksiyonu ArcToolbox penceresinde, Spatial Analyst Tools altında yer alan Interpolation sekmesinin altında bulunmaktadır.
Böylece bilmediğimiz alanlarda gürültü değeri elde edilmiştir.
Gürültü ölçüm noktaları nokta verilerdir. Bu nokta veriler kullanılarak raster bir veri oluşturulması gerekmektedir. Bunun için ArcGIS’in IDW (Inverst Distance Weight) fonksiyonu kullanılır.
IDW fonksiyonu ArcToolbox penceresinde, Spatial Analyst Tools altında yer alan Interpolation sekmesinin altında bulunmaktadır.
Böylece bilmediğimiz alanlarda gürültü değeri elde edilmiştir.
#46
SORU: Bir göldeki su kirliliğinin dağılım haritalarının oluşturulma aşamaları nelerdir?
Bir göldeki su kirliliğinin dağılım haritalarının oluşturulma aşamaları nelerdir?
CEVAP:
Belli bir alanda bulunan gölün farklı noktalarından numuneler alınır, Nitrat ve Fosfat analizleri gerçekleştirilir. ArcGIS programına gölde ölçülen su kalitesi parametreleri (Nitrat ve Fosfat) excel dosyası kullanılarak aktarılır. Ölçüm noktalarının göl üzerinde nasıl konumlandırıldığını görebilmek için göl sınırından yararlanılır. Göl sınırı veriler içerisinde gol_sinir.shp dosyasında bulunmaktadır. ArcGIS’in IDW (Inverst Distance Weight) fonksiyonu kullanılarak nitrat su kalitesi nokta verileri raster veriye dönüştürülür. Nokta verilerden raster veri üretilir. Böylece bilmediğimiz alanlarda nitrat değerleri elde edilmiştir. ArcGIS’in IDW (Inverst Distance Weight) fonksiyonu kullanılarak fosfat su kalitesi nokta verileri raster veriye dönüştürülür. Böylece bilmediğimiz alanlarda fosfat değerleri elde edilmiştir.
#47
SORU:
Kalite sınıflarına göre suların kullanım amaçları nelerdir?
CEVAP:
Kalite sınıflarına göre suların kullanım amaçları;
I. Sınıf - Yüksek kaliteli su
- İçme suyu olma potansiyeli yüksek olan yerüstü suları,
- Yüzme gibi vücut teması gerektirenler dâhil rekreasyonel maksatlar için kullanılabilir su,
- Alabalık üretimi için kullanılabilir nitelikte su,
- Hayvan üretimi ve çiftlik ihtiyacı için kullanılabilir nitelikte su,
II. Sınıf - Az kirlenmiş su
1. İçme suyu olma potansiyeli olan yerüstü suları,
2. Rekreasyonel amaçlar için kullanılabilir nitelikte su,
3. Alabalık dışında balık üretimi için kullanılabilir nitelikte su,
III. Sınıf - Kirlenmiş su
Gıda, tekstil gibi nitelikli su gerektiren tesisler hariç olmak üzere, uygun bir arıtmadan sonra su ürünleri yetiştiriciliği için kullanılabilir nitelikte su ve sanayi suyu,
IV. Sınıf - Çok kirlenmiş su
#48
SORU:
Hava kirlenmesi ne demektir?
CEVAP:
Hava kirlenmesi, bina dışı açık havada bir veya daha fazla türden kirleticinin insan, bitki ve hayvan yaşamına; ticari veya kişisel eşyalara ve yaşamaktan zevk duyulabilecek bir çevre kalitesine zarar veren miktarda belli bir sürenin üstünde bulunmasıdır. Toz, duman, sis buhar, iri partiküller, gazlar ve kötü kokulu maddeler kirleticilere örnek verilebilir.
#49
SORU:
Hava kirleticilerin insan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir?
CEVAP: Havadaki kirleticilerin insan sağlığına etkileri şöyle toparlanabilir;
- Solunum fonksiyonlarında bozulma,
- Solunum sistemi hastalıklarında artış,
- Kronik solunum sistemi hastalığı olan kişilerin hastalıklarının alevlenmesinde artış,
- Kronik kalp hastalığı olan kişilerin hastalıklarının alevlenmesinde artış,
- Kanser görülme sıklığında artış,
- Erken ölümlerde artış.
Havadaki kirleticilerin insan sağlığına etkileri şöyle toparlanabilir;
- Solunum fonksiyonlarında bozulma,
- Solunum sistemi hastalıklarında artış,
- Kronik solunum sistemi hastalığı olan kişilerin hastalıklarının alevlenmesinde artış,
- Kronik kalp hastalığı olan kişilerin hastalıklarının alevlenmesinde artış,
- Kanser görülme sıklığında artış,
- Erken ölümlerde artış.
#50
SORU:
Hava kalitesi yönetiminde CBS'nin rolü nedir?
CEVAP:
Genellikle CBS, hava kalitesinin izlenmesi, emisyon envanterleri, hava kalitesinin modellenmesi, hava kirliliği haritaları, geçmiş ve mevcut hava kalitesi seviyeleri hakkında çeşitli kontrol stratejilerinin etkilerinin değerlendirilmesinde önemli bir araç olmaktadır. Ayrıca son yıllarda hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini belirlerken ve temiz hava eylem planlarını oluşturabilmek için CBS’den yararlanılmaktadır.