ÇEVRE SOSYOLOJİSİ Dersi KÜRESEL ÇEVRE HAREKETİ soru cevapları:

Toplam 22 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Çevresel sorunların yoğunlaşmasının önde gelen sebepleri nelerdir?


CEVAP:

Çevresel sorunların yoğunluk kazanması, özellikle kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların endüstriyel yakıt ve konutlarda ısınma ve soğutma amacıyla kullanılması ile birlikte gerçekleşmiştir.


#2

SORU:

Çevreci hareket nasıl ortaya çıkmıştır?


CEVAP:

Çevreci hareket, XIX. yüzyılda ortaya çıkan ve XX. yüzyılda yoğunlaşan çevre sorunlarına karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.


#3

SORU:

İnsanlar arası ve doğaya karşı sömürünün tarihi süreci nasıl gerçekleşmiştir?


CEVAP:

İnsanlar arasında ve insan ile doğal çevresi arasındaki ilk sömürü ilişkisi tarımcı toplumlarda ortaya çıkmıştır. Endüstriyel toplumda, insanın insan tarafından sömürülmesi ve doğanın insan tarafından sömürülmesi en üst düzeye ulaşmıştır.


#4

SORU:

Çevresel kriz ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Çevresel kriz, endüstrileşme ve teknolojinin sonucunda ortaya çıkan çevresel sorunların yeni teknolojiler kullanılarak çözülememesi, hatta yeni teknolojilerin çevresel sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getirmesini ifade eder.


#5

SORU:

Bir ideoloji olarak çevrecilik nasıl tanımlanır?


CEVAP:

Bir ideoloji olarak çevrecilik insanın doğa ile olan ilişkilerini değiştirme olasılığını kapsayan bir inanç sistemidir.


#6

SORU:

Doğa merkezci düşünme ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Doğa merkezcilik, insanlar ile tüm insan olmayanların eşit değerlendirilmesi gerektiğini savunur. Doğa merkezcilik doğal çevrenin korunmasının sadece insanın refahı ve mutluluğu için değil tüm insan olmayanların da varlıklarını sürdürebilmeleri için gerekli olduğunu savunur.


#7

SORU:

Ekolojik modernleşme ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Ekolojik modernleşme, ekonomik ilkelerin, ekolojik ilkeleri temel kriter olarak benimsemesini ifade eder.


#8

SORU:

Ekolojik modernleşme düşüncesi en çok hangi ülkelerde gelişmektedir?


CEVAP:

Ekolojik modernleşme düşüncesi, özellikle Hollanda, İskandinav ülkeleri, Almanya, Kanada, Avusturalya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde oldukça yoğun bir şekilde tartışılmakta ve kısmen uygulanma olanağı da bulabilmektedir.


#9

SORU:

Çevre hareketi ABD’de nasıl bir yapıdadır?


CEVAP:

Çevre hareketi ABD’de belirli bir çevre sorunu ortaya çıktığında, bu sorunu gündemde tutmak amacıyla bir araya gelen ve bu sorun gündemden düştüğünde dağılan ve politik olmayan niteliktedir. Buna karşın, Avrupa’da politik bir hareket ve görece güçlü ve etkili bir siyasal parti şeklinde örgütlenmiştir.


#10

SORU:

Case oriented ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

ABD’de çevreci hareket genellikle case oriented denilen bir yapıdadır. Bunun anlamı, çevreci hareketi oluşturanlar bir çevre sorunu ortaya çıktığında, söz konusu sorunu gündeme getirmek ve olası çözüm yollarını bulmak amacıyla bir araya gelir ve söz konusu çevre sorunu gündemden düştüğünde, başka bir çevre sorunu ortaya çıkıncaya kadar dağılırlar.


#11

SORU:

Küresel çevreci hareketin temsilcileri kimdir?


CEVAP:

Küresel çevreci hareketin iki önemli temsilcisi, Greenpeace ve Yeşiller Hareketidir. Her iki çevreci harekette aslen anti nükleer hareketler olarak ortaya çıkmıştır.


#12

SORU:

Küreselleşme ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Küreselleşme aslen ekonomik bir kavram olup, dünya ekonomisinin giderek ulusal sınırları aşarak ya da bir ölçüde anlamsızlaştırarak, önce bölgesel daha sonra da giderek tek biçim küresel bir yapıya bürünmesini ifade etmektedir.


#13

SORU:

Küresel çevresel sorunlardan en bilinen ve etkili olanları nelerdir?


CEVAP:

küresel çevresel sorunlardan en bilinen ve etkili olanları,  küresel ısınma ve küresel iklim değişikliği ve bunun sonucu oluşan etkiler, ozon tabakasındaki incelme ve bunun etkileri, ormansızlaşma, çölleşme, kuraklık, nükleer risk ve tehdit olarak sayılabilir. 


#14

SORU:

Greenpeace'in hangi olayla ortaya çıktığı bilinmektedir?


CEVAP:

Greenpeace'in ortaya çıkışına ilişkin olarak en bilinen olay, 15 Eylül 1971’de ABD’nin, Kanada ABD sınırında yer alan Aleutians’daki Amchitka adasında gerçekleştirmek istediği ikinci nükleer denemeye karşı bir protesto hareketi olarak ortaya çıkmış olduğudur.


#15

SORU:

Greenpeace hareketinin temel ilkeleri nelerdir?


CEVAP:

• Çevresel bozulmanın aktif fakat barışçıl ve şiddet içermeyen tanığı olmak,
• Kamuoyu oluşturmak için şiddet içermeyen bir tartışma ortamı yaratmak,
• Çevreye karşı tehditleri ortaya çıkarmak ve bunları karşı çözüm yolları bulmak için sürekli işbirlikçilere ve destekçilere sahip olmamak,
• Politik ve ticari kaynaklardan maddi anlamda bağımsız olmak,
• Oluşturulacak olan çözüm önerilerinin; toplumda, açık katılımlı tartışmalarda üretilmesidir.


#16

SORU:

Uluslararası Greenpeace hareketi hangi alanlarda kampanyalar yürütmektedir?


CEVAP:

Uluslararası Greenpeace hareketi iklim değişikliği, ormanlık alanlar, okyanuslar, tarım, zehirli atıkların yol açtığı kirlenme, nükleer ve barış ve silahsızlanma ana başlıkları alanlarında uluslararası kampanyalar yürütmektedir.


#17

SORU:

Greenpeace gönüllüleri kendilerini neden gökkuşağı savaşçıları olarak görürler?


CEVAP:

Gökkuşağı savaflçısı terimi Hint mitolojisinden gelmektedir. Bu mitolojiye göre doğa bir canlı olarak algılanmakta ve bundan dolayı zaman zaman hasta olmaktadır. Doğa hastalandığında onu iyileştiren de gökkuşağı savaşçısıdır. Bundan dolayı Greenpeace gönüllüleri kendilerini, günümüzde hastalanan doğayı iyileştirecek olan gökkuğı savaşçıları (rainbow warriors) olarak görürler.


#18

SORU:

Bob Hunter kimdir?


CEVAP:

Greenpeace’in kurucusu ve modern çevre hareketinin en önemli kahramanlarından birisi olarak kabul edilen Bob Hunter’ın yaşamı ve çevre mücadelesi bir bakıma Greenpeace’in ta kendisidir.


#19

SORU:

Greenpeace hareketinin uluslararası bir yapıya bürünmesini sağlayan kimdir?


CEVAP:

David McTaggart Greenpeace hareketinin uluslararası bir yapıya bürünmesini sağlayan, Kanada kökenli Amerikalı bir iş adamı ve çevre gönüllüsüdür.


#20

SORU:

Yeşiller hareketinin en genel temel prensibi nedir?


CEVAP:

Yeşiller hareketinin en genel temel prensibi: “küresel düşün, yerel hareket et" şekilde özetlenebilir.


#21

SORU:

Avrupa Yeşillerinin temel ilkeleri nelerdir?


CEVAP:

Avrupa Yeşilleri şu temel ilkeleri benimsemektedir; çevresel sorumluluk, kendi geleceğini belirleme özgürlüğü, genişletilmiş adalet, farklılıklara saygı, şiddet karşıtlığı ve sürdürülebilir gelişme.


#22

SORU:

Bireysel özerklik ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Bireysel özerklik, cinsiyet, etnik köken, din, dil, sosyal köken ayrımı gözetmeksizin tüm insanların kendi bireysel tercihleri seçme ve bu tercihlerini gerçekleştirme özgürlüğü olduğuna inanır.