ÇOCUK GELİŞİMİ Dersi Fiziksel Gelişim soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Fiziksel Büyüme ne anlama gelmektedir ve ne zaman başlar?


CEVAP:

Fiziksel Büyüme, bütün vücudun veya vücudu oluşturan parçalarının büyümesi anlamına gelir. Fiziksel büyümede hücrelerin sayısı artar ve hücrelerin ölçüleri büyür. Uzunlamasına, genişlemesine ve derinlemesine fiziksel büyüme olur. Fiziksel büyüme sürekli devam eden bir süreç olup anne karnında başlar. 


#2

SORU:

Fiziksel Gelişme ne demektir ve neleri kapsar?


CEVAP:

Fiziksel Gelişme büyüme sürecinde insan vücudunun şekil ve oranlarının değişmesi anlamına gelir. Fiziksel gelişim , hem bedensel hem de motor gelişimi kapsar


#3

SORU:

Fiziksel gelişimi etkileyen doğum öncesi etenler nelerdir?


CEVAP:

Annenin yaşı, beslenmesi, çoklu gebelik geçirmesi, kullandığı ilaçlar, sigara,alkol ve uyuşturucu madde kullanması, hamilelik sırasında geçirdiği hastalıklar, duygusal durumu, radyasyon, kan uyuşmazlığı, genetik etmenler, ırk


#4

SORU:

Fiziksel gelişimi etkileyen doğum sırası etmenler nelerdir?


CEVAP:

Annenin doğum esnasında sorunlar yaşaması, başın doğum sırasında çok fazla basınca maruz kalması veya kafatası içi kanamanın olması beyin hasarını ortaya çıkarabilir. Doğum süreci sırasında bebeğin yeterli oksijen alamaması, oksijen yetersizliği sonucu beyin hücrelerinin hasar görmesine; beyin felcine, epilepsiye ya da zihinsel geriliğe yol açabilir.


#5

SORU:

Fiziksel gelişimi etkileyen doğum sonrası etmenler nelerdir?


CEVAP:

Cinsiyet, çocuğun beslenmesi, hastalık, kazalar, çevre kirliliği, anne-çocuk ilişkisi, annebaba tutum ve davranışları, aile tipi, akran grupları, okul ve toplum değerleri gibi faktörler doğum sonrası gelişimi etkileyen çevresel etmenler arasında sayılabilir. Bunların dışında iç salgı bezleri, sosyo-ekonomik etmenler, iklim ve mevsimler, psikolojik etmenler, yorgunluk, diğer etmeler arasında yer alır.


#6

SORU:

Dünya Sağlık Örgütüne göre bebekler ne zaman ek gıdaya geçmeli ve ne zamana kadar emzirilmelidir?


CEVAP:

Dünya Sağlık Örgütü, iki yaşına kadar bebeklerin emzirilmesini ve altıncı aydan sonra da diyetlerine katı yiyeceklerin eklenmesini önermektedir.


#7

SORU:

Marasmus hastalığı nedir?


CEVAP:

 Marasmus, gerekli besinleri alamamaktan kaynaklanan bir hastalıktır. Yetersiz beslenmeden dolayı, annenin vücudu bebeğe yetecek kadar süt üretemez ya da bebeği biberonla beslemek için gerekli yiyecekler yoktur. Aç bebek zayıflar ve her an ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalır.


#8

SORU:

Kuvaşiorkor hastalığı nedir?


CEVAP:

Kuvaşiorkor, genellikle nişasta yüklü protein alamamaktan kaynaklanır. Çocuk vücudundaki protein depolarını kullandığı için vücuttaki protein azalır. Vücutta şişme kendini gösterir. Kalp, beyin, karaciğer ve diğer organ rahatsızlıkları görülür.


#9

SORU:

Çocukta iyot eksikliğinin sonuçları nelerdir?


CEVAP:

Çocukta iyot eksikliği halen tüm dünyada en önemli beslenme yetersizliğidir. İyot eksikliği kretenizm ve ağır zihinsel geriliğe neden olur.


#10

SORU:

Son zamanlarda çocukluk hastalıklarının oranındaki hızlı düşüşün en önemli sebebi nedir?


CEVAP:

Son zamanlarda çocukluk hastalıklarının oranı hızlı bir şekilde düşmüştür. Bunun en önemli sebeplerinden biri bebeklerin ve çocukların aşılanmasıdır.


#11

SORU:

 Kurşun, civa ve manganez nörolojik gelişimi ne gibi olumsuz yönde etkiler?


CEVAP:

Kurşun beyinde sinaps oluşumu için gerekli dendrit oluşumunu engeller. Davranışsal anormallikler, zeka geriliği, kısa ve uzun hafıza, okuma, heceleme, duyma, göz motor performans, duyu bütünleme ve tepki zamanında bozukluğa yol açar. Civa beyin gelişiminde etkili olan hücre bölünmesi ve migrasyonu bozarak yaygın beyin zedelenmesine neden olur. Manganez eksikliği de fazlalığı da beyni etkiler.


#12

SORU:

Televizyon çocuklarda ne gibi fiziksel ve psikososyal sorunlara neden olabilir?


CEVAP:

 Aşırı televizyon izleme sonucu ortaya çıkabilecek en önemli fiziksel sorun obezite iken, kalıpsal kültürlenme, yeme sorunları, cinsel davranış sorunları, okul başarısında düşme ve öğrenme güçlüğü, antisosyal davranışlar ve saldırganlıkta artış ve davranış bozuklukları en önemli psikososyal sorunlar arasında yer alır.


#13

SORU:

Doğum öncesi fiziksel gelişim evreleri nelerdir?


CEVAP:

Doğum öncesi gelişim dölüt, embriyon ve fetüs olmak üzere üç evrede incelenir.


#14

SORU:

Altı aylık fetüsün özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Altı aylık iken fetüs yaklaşık 25 cm boyundadır. Gözlerin oluşumu tamamlanmıştır. Deri buruşuktur ve deri altına yağ birikmeye başlamıştır. Bu dönemde erken doğum olursa bebek nefes alır, fakat yaşama şansı azdır


#15

SORU:

Bıngıldak nedir, yeni doğanda kaç bıngıldak bulunur ve ne zaman kapanırlar?


CEVAP:

Kafatasında kemikler arasında bıngıldak denen açıklıklar vardır. Doğumda altı adet bıngıldak vardır. Bıngıldaklar bebeğin doğumunu kolaylaştırır. Doğumdan bir süre sonra bıngıldakların çoğu kapanır. Sadece tam tepedeki eş-kenar dörtgen biçimde olan ön bıngıldak kalır. Bu bıngıldak normal olarak doğumdan 12-15 ay sonra kapanır. Sağlıklı bir çocukta bıngıldağın çökük veya kabarık olmaması gerekir.


#16

SORU:

Yeni doğanın baş çevresi, boyu ve kilo sınırları nedir?


CEVAP:

Baş çevresi ortalama 35 cm dir. Boy uzunluğunun alt sınırı 46 cm’dir.  Yeni doğan bir bebeğin ortalama ağırlığı 3.250 - 3.500 gramdır. Normal ağırlığın en alt sınırı 2.500 gramdır.  Normal ağırlığın üst sınırı kesin olarak saptanmamakla birlikte 5-7 kg’ dır.


#17

SORU:

Yeni doğanda en gelişmiş ve en az gelişmiş duyular nelerdir?


CEVAP:

Yeni doğanın duyularından en gelişmişi işitme, en az gelişeni ise görmedir.


#18

SORU:

Çocuklarda doğudan itibaren 6 yaşına kadar fiziksel gelişimin değerlendirilmesi hangi sıklıkta olmalıdır?


CEVAP:

Bir yaşına kadar: ilk değerlendirme doğumda ve ilk 48 saat içerisinde, ilk bir ay içinde 15 günde bir, 4. aya kadar ayda bir, 6 aydan sonra üç ayda bir, bir yaşından üç yaşına kadar altı ayda bir, 4 yaşından altı yaşına kadar yılda bir kez gelişim tüm yönleri ile değerlendirilmelidir


#19

SORU:

Apgar ölçeği ne zaman kullanılır ve ölçüm boyutları nelerdir?


CEVAP:

Ölçek doğumdan bir dakika sonra ve beş dakika sonra uygulanır.Bebek kalp atışı, solunum, refleksler, kas tonusu ve cilt rengi boyutlarında değerlendirilir. 


#20

SORU:

Bebeklik döneminde fiziksel gelişimin değerlendirilmesinde hangi parametrelere bakılır?


CEVAP:

Bebeklik döneminde fiziksel gelişimin değerlendirilmesinde baş, göğüs çevresi oranı, boy ve kilo artışı önemlidir.