COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ UYGULAMALARI II Dersi Vektör Tabanlı Coğrafi Analizler soru cevapları:
Toplam 38 Soru & Cevap#1
SORU:
Hedef Belirle aracı ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Nesneleri birleştirme, silme, bölme vb. işlemlere hazır hâle getirmek için hedef belirle aracı kullanılır. Bir nesneyi hedef olarak belirlemek için öncelikle harita penceresi aktif olmalıdır. Daha sonra nesnenin bulunduğu katman düzenlenebilir olmalı ve nesne seçilmelidir. Hedef belirlenen nesne MapInfonun varsayılan renk ve deseniyle işaretlenir. Eğer bu stil değiştirilmek istenirse Seçenekler > Tercihler > Stil & Renkler adımları izlenir. Açılan Stil ve Renk Tercihleri penceresinden hedef nesneler kısmında nokta, çizgi ve alan için ayrı ayrı hedef stili belirlenebilir.
#2
SORU:
Birleştir komutu ne için ve nasıl kullanılır? Bir örnek veriniz.
CEVAP:
Birbirinden ayrı nesneleri birleştirip tek bir nesne hâline getirmek için Birleştir komutu kullanılır. Birleştir işleminin yapılabilmesi için harita penceresi aktif, nesnelerin bulunduğu katman düzenlenebilir ve birleştirilmek istenen nesneler seçili olmalıdır. Nesneler menüsünden Birleştir’e tıklandıktan sonra Data Birleştirme penceresi açılır. Bu pencerede birleştirme metodu her kolon için farklı ayarlanabilir. Boş seçildiğinde kolonda hiçbir verinin olmadığı varsayılır. Değer seçildiğinde girilen değer geçerli olur. Toplam seçildiğinde o kolondaki veri diğerleriyle toplanır. Ortalama seçildiğinde ise o kolonların ortalamaları alınarak birleştirme yapılır.
Örneğin; parça parça çizilen yol objeleri veya birbirine komşu alanlar bazı durumlarda birleştirilmek istenebilir. Yeni oluşan nesnenin kolonları orijinal nesnelerden toplam ve ortalama şeklinde alınabilir. Böylece data birleştirilmesi de sağlanmış olur
#3
SORU:
Tampon komutu ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Bu komut sayesinde nokta, çizgi ve alan nesnelerinin etrafına istenilen mesafede tampon bölge oluşturulabilir. Tampon bölge mesafe, yakınlık, etki alanı gibi analizler yapmayı kolaylaştırır. İçerisinde kalan nesnelerin sayısı ve niteliklerine ulaşılabilir. Oluşturulan tampon bölge alan tipinde bir nesnedir. Etrafına tampon oluşturulmak istenen obje/objeler seçildikten sonra tamponun oluşacağı düzenlenebilir bir katmana ihtiyaç vardır.
Tampon bölge oluşturulurken tek bir tampon nesne seçeneği veya her nesneye ayrı ayrı tampon oluştur seçenekleri mevcuttur. Etrafında tampon oluşturulmak istenen seçili objelerin her biri ayrı ayrı değerlendirilecekse ikinci seçenek, tüm tampon kesişimler birleştirilerek tek bölge üzerinde işlem yapılacaksa birinci seçenek seçilebilir. Nesneler menüsündeki Tampon seçeneği gibi bir de Tablo menüsünün altında Tampon seçeneği bulunur. Tablo menüsündekinin farkı tamponun oluşturulacağı katmanın ilk adımda seçilebiliyor ve yeni bir tablo oluşturularak oraya kaydedilebiliyor olmasıdır.
#4
SORU:
Dışbükey Alan Oluştur komutu ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Bu komut ile seçilen belirli nesneler etrafına bir alan çizilebilir, fiziksel sınırlar oluşturulabilir. İstenen objeler seçildikten sonra Nesneler > Dışbükey Kapat- Convex Hull seçeneği ile yeni bir pencere açılır. Açılan Dışbükey Alan Oluştur penceresinde Tek bir nesne oluştur ve Ayrı nesneler oluştur olmak üzere iki seçenek mevcuttur. Amaca göre iki seçenek de kullanılabilir
#5
SORU:
Kapalı Alan Oluştur komutu ne için ve nasıl kullanılır? Her türlü kapalı çizgiden bu komut ile kapalı alan oluşturulabilir mi? Açıklayınız.
CEVAP:
Polyline aracı ile oluşturulmuş kapalı çizgilerden Nesneler menüsünde bulunan Kapalı Alan Oluştur -Enclose komutu ile alan objesi oluşturulabilir. Kapalı Alan Oluştur – Enclose komutu kapalı alan gibi çizilmiş çizgi objelerini alana dönüştürmez. Üzerine yeni bir alan oluşmasını sağlar. Kapalı çizgiler alana dönüştürülmek isteniyorsa Nesneler menüsünde bulunan Kapalı alana çevir seçeneği kullanılmalıdır.
#6
SORU:
Voronoi alanları hangi komutlarla oluşturulabilir? Açıklayınız.
CEVAP:
Voronoi - Eş uzaklık alanları yalnızca nokta objeleri için en az 3 nokta seçilerek oluşturulabilir. Düzenlenebilir bir katman olduğuna dikkat ederek nokta objeleri seçilir ve noktaların birbirlerine olan eş uzaklıkları göz önüne alınarak alanlar oluşturulur. Voronoi oluşturmak için Nesneler menüsünde bulunan Voronoi-Eş uzaklık alanları seçilebilir. Eğer voronoi alanları farklı bir tabloya kaydedilmek isteniyorsa Tablo menüsünden Voronoi seçeneği kullanılabilir.
#7
SORU:
Böl komutu ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Bu araç alan ile obje bölme işlemleri için kullanılır. Bölünmek istenen alan ya da çizgi seçilir ve hedef belirlenir. Ardından objenin/objelerin bölüneceği objeler seçilir ve Nesneler> Böl seçeneğine tıklanır. Data Ayrımı penceresi açılır. Bu pencerede ayırma metodu her kolon için farklı ayarlanabilir. Boş seçildiğinde kolonda hiçbir verinin olmadığı varsayılır. Değer seçildiğinde girilen değer geçerli olur. Alan oranında seçildiğinde, bölünen nesne alan ise alan oranında sayılar bölünür. Verisiz seçeneği işaretlenirse tüm kolonlara boş giriş yapılır. Bölme işlemini tamamlamak için Tamam butonuna tıklanır.
#8
SORU:
Poligonları Kontrol Et komutu ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Bazen çizilen çizgi veya alan nesnelerinde hatalar meydana gelebilir. Nesneler menüsünde bulunan bu seçenek nesnelerdeki sorunlu alanların tespit edilmesini sağlar. Poligonları Kontrol Et’e tıklandığında Alan nesnelerini kontrol et penceresi açılır. Bu penceredeki Kendi kendini kesenleri kontrol et seçeneği bir alan nesnesinin içerisindeki kesişimleri bularak kırmızı ataç sembolüyle onları işaretler. Varsayılan sembolü üzerine tıklayarak değiştirmek mümkündür. Üst üste çizimleri bul seçeneği ile konumsal olarak birbirleriyle çakışan üst üste gelen objeler seçilerek kesişim alanları sarıya boyanır. Boş alanları bul seçeneği ile alan nesnelerindeki boş alanlar bulunarak mavi renge boyanır. Bu renkler de Alan nesnelerini kontrol et penceresinde üzerine tıklanarak değiştirilebilir. Boşluk Alanları Bul seçeneği işaretlendiğinde En Büyük Boşluk Alanı kutucuğu ve Alan Birimi açılır listesi aktif hâle gelir. Alan kutucuğuna istenen rakam girilerek birim seçilirse maksimum boşluk bu değerlere göre bulunur. İşlemler sonucunda bulunan hatalar renklerine göre ayrılarak ekranda görüntülenir
#9
SORU:
Yakala / Genelleştir komutu ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Bu seçenek objelerde düğüm noktalarını yakalamak, nodları genelleştirmek ve istenen mesafeden daha küçük alanları silmek için kullanılır. Çizgi ve alan objelerinde nodlar birbirine ardışık ve çok yakınsa yakınlık mesafelerine göre onları seyrek hale getirmek için genelleştirme işlemine ihtiyaç duyulur. Katman düzenlenebilir durumda ve objeler seçiliyken Nesneler menüsü altında bulunan Yakala/Genelleştir seçeneğine tıklandığında Nod Yakalama ve Genelleştirme için Değer Girin penceresi açılır. Pencerede yakalama, genelleştirme ve silme seçenekleri açıklamalarıyla birlikte görülür. Üç işlem için de mesafe değeri ve birimi girilmesi gerekir. İstenen mesafeye göre sonuç elde edilir.
#10
SORU:
Farklı Katmanlardaki Tekrarlanan Nodları Taşı komutu ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Bu araç farklı katmanlarda bulunan komşu objelerin düğüm noktalarını birlikte taşımak için kullanılır. Nokta, çizgi, kırık çizgi, alan ve dikdörtgen objeleri için geçerlidir. Obje seçildikten sonra çizim araçlarında bulunan Değiştir aracı aktif hâle getirilmelidir. Taşıma işlemi için nodlardan taşınmak istenene tıklanarak farenin sol tuşuna basılı tutmak gerekir. Nod başka bir nodun üzerine taşındığında obje şekil değiştirir ve diğer katmanda bulunan komşu objenin nodu da taşınmış olur.
#11
SORU:
Ölçek komutu ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Nokta ve yazı objeleri hariç tüm obje tipleri için kullanılabilir. Düzenlenebilir durumda objeler seçildikten sonra Objects araç çubuğunda bulunan Ölçek’e tıklanır. Açılan pencerede objeleri ölçeklendirmek için dayanak noktası seçilir. Bunun için obje merkezi, koordinatları girilerek seçilen bir nokta, koordinatların bulunduğu kolon bilgisi olmak üzere üç seçenek bulunur. Scale by factor örneğin 0.5 ise obje boyut ve bağlantı noktası arasındaki mesafe ikiye bölünür. Objeler şekli değişmeden kalır.
#12
SORU:
Hafızadaki Nesneyi Yapıştır aracı ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Nesneleri Hafızaya Al aracı ile kopyalanan obje stili ile istenilen yere yeni objeler yapıştırılır. Bu işlem için önce bir obje seçilerek Nesneleri Hafızaya Al aracına tıklanır ve nesneler hafızaya alınır. Daha sonra Hafızadaki Nesneyi Yapıştır aracına tıklanır ve istenilen yere hafızadaki objeler yapıştırılır. Nesneleri Hafızaya Al aracı sadece objenin stilini kopyalayıp veri sayfasını kopyalamadığı için sadece objeyi stili ile yapıştırır. Yeni oluşan objelerin veri sayfasındaki kayıtları bos gelir. Veri sayfası üzerinden ya da Bilgi aracı ile üzerine tıklanarak objenin öznitelik bilgileri girilebilir.
#13
SORU:
Hafızadaki ile Değiştir aracı ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Daha önce çizilmiş bir objenin şeklini ve stilini başka objenin stili ve şekli ile değiştirir. Bu işlem için önce stili ve şekli kopyalanmak istenen obje seçilerek Nesneleri Hafızaya Al aracına tıklanır ve nesneler hafızaya alınır. Daha sonra kopyalanan objenin şekli ve stili kopyalanmak istenen obje/objeler seçilir ve Hafızadaki ile Değiştir aracına tıklanır. Hafızadaki ile Değiştir penceresi açılır. Eğer Maintain center of the stamp object seçeneği seçilirse, objenin şekil ve stili değişir ve aynı zamanda konumu kopyası alınan obje üzerine taşınır. Maintain center of the selected object seçeneği seçilirse objenin şekil ve stili değişir, konumu sabit kalır.
Bir obje veri sayfasındaki bilgi ile kopyalanmak isteniyorsa kopyalanmak istenen obje seçilir. Düzen > Kopyala (Kısayol: CTRL + C) seçeneğine daha sonra tekrar Düzen > Yapıştır (Kısayol: CTRL + V) seçeneğine tıklanır. Seçilen nesnenin üzerine yeni bir nesne eklenmiş olur. Ardından yeni eklenen nesne Seç aracı ile istenilen yere taşınır. Böylece hem obje hem de veri sayfası kopyalanmış olur.
#14
SORU:
Stil Yapıştır aracı ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Seçilen objenin stilini ve şeklini, Stili kopyala aracı ile kopyalanan objenin stili ile değiştirir. Önce stili değiştirilmek istenen obje/objeler seçilir daha sonra Stil Yapıştır aracına tıklanır. Değiştir aracı ile benzer şekilde çalışır ancak bu araç stili yapıştırırken stili değişen objenin merkezini korur.
#15
SORU:
Stil Kopyala aracı sadece objenin stili kopyalayıp veri sayfasını kopyalamadığı için sadece objeyi stili ile yapıştırır. Yeni oluşan objelerin veri sayfasındaki kayıtları boş gelir. Bu objenin öznitelik bilgileri ne şekilde girilebilir?
CEVAP:
Yeni oluşan objelerin veri sayfasındaki kayıtları veri sayfası üzerinden ya da Bilgi aracı ile üzerine tıklanarak objenin öznitelik bilgileri girilebilir.
#16
SORU:
Stil ile Seç aracı ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Bu araç objeleri stilleri ile aramak için kullanılır. Stili aranmak istenilen obje seçilir ve Stil ile Seç aracına tıklanır. Select objects by Symbol penceresi açılacaktır. Search açılır listesinde aramak istediğiniz obje tipini seçiniz. In accordance with listesinden şekil, renk ve büyüklük özelliklerinden istediklerinizi seçiniz. Eğer seçtiğiniz objenin aynısını seçtirmek istiyorsanız tüm onay kutucuklarını işaretleyiniz ve Tamam butonuna tıklayınız. Seçtiğiniz kriterleri sağlayan objeler seçilecektir. Bu objelerin stillerini değiştirmek isterseniz objeler seçildikten sonra çizim stil araçlarından değiştirebilirsiniz.
#17
SORU:
Açı Hesapla aracı ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
İki düz çizgi arasındaki açıyı hesaplamak için kullanılan araçtır. İlk önce Açı Hesapla aracına tıklanır. Daha sonra sırayla açısı hesaplanacak iki çizgi seçilir ve Açı Hesapla penceresi açılır.
#18
SORU:
Yan Nokta aracı ne için ve nasıl kullanılır?
CEVAP:
Koordinatları bilinen iki noktayı birleştiren doğru üzerine belirli mesafelerde dik düşen noktaların koordinatlarının hesaplanması yöntemidir. Yan nokta hesabını, özellikle prizmatik olarak ölçülen detay noktalarının koordinatlarının hesaplanmasında kullanmak mümkündür. Bu araç ile yan nokta hesabı yapılabilir. Öncelikle işlem yapılacak katmanın düzenlenebilirliği açılır. Snap özelliği aktif hale getirilir. Yan nokta aracına tıklanır ve yan noktası hesaplanmak istenen noktalar arasında çizgi çizilir. Yan Nokta penceresi açılacaktır. İstenilen değerler girilerek yan nokta stili belirlenir ve Execute butonuna tıklanır. Yan nokta istenilen değerlere göre hesaplanıp harita üzerinde bir nokta ile gösterilecektir.
#19
SORU:
Çizilen objeler üzerinde gerçekleştirilecek düzenlemeler nasıl yapılır?
CEVAP:
Çizilen objeler üzerinde gerçekleştirilecek düzenlemeler Nesneler menüsünden veya MapCAD araçları içerisindeki Objects araç çubuğu kullanılarak yapılabilir.
#20
SORU:
Hedef belirle aracı hangi amaçla ne şekilde kullanılır?
CEVAP:
Nesneleri birleştirme, silme, bölme vb. işlemlere hazır hâle getirmek için hedef belirle aracı kullanılır. Bir nesneyi hedef olarak belirlemek için öncelikle harita penceresi aktif olmalıdır. Daha sonra nesnenin bulunduğu katman düzenlenebilir olmalı ve nesne seçilmelidir. Hedef belirlenen nesne MapInfonun varsayılan renk ve deseniyle işaretlenir
#21
SORU:
Hedef stili nasıl değiştirilir?
CEVAP:
Eğer bu stil değiştirilmek istenirse Seçenekler > Tercihler > Stil&Renkler adımları izlenir. Açılan Stil ve Renk Tercihleri penceresinden hedef nesneler kısmında nokta, çizgi ve alan için ayrı ayrı hedef stili belirlenebilir.
#22
SORU:
Hedef nasıl iptal edilir?
CEVAP:
Nesneler üzerinde düzenleme yapmak için hedef belirlenen nesneyi hâlâ hedef konumundayken temizlemek, eski hâline getirmek için kullanılır. Yine harita penceresi aktif olmalı ve en az bir nesne hedef olarak belirlenmiş olmalıdır.
#23
SORU:
Birleştir işlemi nasıl yapılır?
CEVAP:
Birbirinden ayrı nesneleri birleştirip tek bir nesne hâline getirmek için Birleştir komutu kullanılır. Örneğin; parça parça çizilen yol objeleri veya birbirine komşu alanlar bazı durumlarda birleştirilmek istenebilir. Yeni oluşan nesnenin kolonları orijinal nesnelerden toplam ve ortalama şeklinde alınabilir. Böylece data birleştirilmesi de sağlanmış olur. Birleştir işleminin yapılabilmesi için harita penceresi aktif, nesnelerin bulunduğu katman düzenlenebilir ve birleştirilmek istenen nesneler seçili olmalıdır. Nesneler menüsünden Birleştir’e tıklandıktan sonra Data Birleştirme penceresi açılır. Bu pencerede birleştirme metodu her kolon için farklı ayarlanabilir. Boş seçildiğinde kolonda hiçbir verinin olmadığı varsayılır. Değer seçildiğinde girilen değer geçerli olur. Toplam seçildiğinde o kolondaki veri diğerleriyle toplanır. Ortalama seçildiğinde ise o kolonların ortalamaları alınarak birleştirme yapılır.
#24
SORU:
Nesneleri ayır işlemini açıklayız?
CEVAP:
Birleştirilmiş nesne içerisindeki nesneler birbirinden ayrılmak isteniyorsa, Nesneler menüsünde yer alan Nesneleri Ayır komutunu kullanılır. İşlemi yapabilmek için harita penceresinin aktif, katmanın düzenlenebilir ve nesnenin seçili olduğuna dikkat edilmelidir. Komuta tıklandığında Data Ayrıştır penceresi açılır. Bu pencerede gelen iki seçenekten birincisi her türdeki birleştirilmiş nesnelerin (alan, çizgi, nokta ve blok nesneler) ayrılmasını sağlarken ikincisi seçildiğinde sadece blok nesneler ayrılır.
#25
SORU:
Tampon bölge oluşturmak hangi işlemleri kolaylaştırır?
CEVAP:
Nokta, çizgi ve alan nesnelerinin etrafına istenilen mesafede tampon bölge oluşturmak bu komut sayesinde mümkündür. Tampon bölge mesafe, yakınlık, etki alanı gibi analizler yapmayı kolaylaştırır. İçerisinde kalan nesnelerin sayısı ve niteliklerine ulaşılabilir. Oluşturulan tampon bölge alan tipinde bir nesnedir. Etrafına tampon oluşturulmak istenen obje/objeler seçildikten sonra tamponun oluşacağı düzenlenebilir bir katmana ihtiyaç vardır.
#26
SORU:
Etrafında tampon oluşturulmak istenen seçili objelerin her biri ayrı ayrı değerlendirilecekse ne yapılmalıdır?
CEVAP:
Etrafında tampon oluşturulmak istenen seçili objelerin her biri ayrı ayrı değerlendirilecekse ikinci seçenek, tüm tampon kesişimleri birleştirilerek tek bölge üzerinde işlem yapılacaksa birinci seçenek seçilebilir.
#27
SORU:
Dışbükey Alan Oluştur komutuyla yapılan işlemler nelerdir?
CEVAP:
Bu komut ile seçilen belirli nesneler etrafına bir alan çizilebilir, fiziksel sınırlar oluşturulabilir. İstenen objeler seçildikten sonra Nesneler > Dışbükey Kapat- Convex Hull seçeneği ile yeni bir pencere açılır. Açılan Dışbükey Alan Oluştur penceresinde Tek bir nesne oluştur ve Ayrı nesneler oluştur olmak üzere iki seçenek mevcuttur. Amaca göre iki seçenek de kullanılabilir
#28
SORU:
Voronoi – Eş Uzaklık Alanları nasıl oluşturulur?
CEVAP:
Voronoi – Eş uzaklık alanları yalnızca nokta objeleri için en az 3 nokta seçilerek oluşturulabilir. Düzenlenebilir bir katman olduğuna dikkat ederek nokta objeleri seçilir ve noktaların birbirlerine olan eş uzaklıkları göz önüne alınarak alanlar oluşturulur. Voronoi oluşturmak için Nesneler menüsünde bulunan Voronoi – Eş uzaklık alanları seçilebilir. Eğer voronoi alanları farklı bir tabloya kaydedilmek isteniyorsa Tablo menüsünden Voronoi seçeneği kullanılabilir.
#29
SORU:
Dik Ayak, Dik Boy Mesafesi nasıl hesaplanır?
CEVAP:
Koordinatlarıyla bilinen noktaların, belirli bir doğruya göre dik ayak ve dik boylarının hesaplanmasıdır. Genellikle, koordinatlarıyla bilinen noktaların dik koordinat yöntemine göre aplikasyonunda kullanılır. Dik Ayak, Dik Boy Mesafesi aracına tıklanır. Ardından dik ayak dik boy hesaplanmak istenilen noktalara tıklanır. İşlemi bitirmek için son noktada çift tıklanır. Dik Ayak, Dik Boy Mesafesi penceresi açılacaktır. Target Layer açılır listesinden yapılacak hesabın nereye yazılacağı seçilir ve Tamam butonuna tıklanır. Dik Ayak, Dik Boy Mesafesi hesaplanmış olacaktır.
#30
SORU:
Yan Nokta yöntemi nedir?
CEVAP:
Koordinatları bilinen iki noktayı birleştiren doğru üzerine belirli mesafelerde dik düşen noktaların koordinatlarının hesaplanması yöntemidir.
#31
SORU:
Koordinatları bulunan dairelerin haritaya otomatik olarak işlenmesi için kullanılan araç hangisidir?
CEVAP:
Merkez ve Çap/Yarıçap Girerek Daire Çiz
#32
SORU:
Veritabanından Kırıklı Çizgi Çizme işlemi nasıl yapılmaktadır?
CEVAP:
Bu işlemi yapabilmek için çizgilerin her nodunun koordinatları veri sayfasına yazılmalıdır. Aynı zamanda her çizgi için bir numara verilmeli ve nod sırası da belirlenmelidir. Bu işlem için öncelikle koordinatların haritada nokta şeklinde gösterilmesi gerekmektedir. Koordinattan Nokta oluşturma işlemi Tablo > Koordinattan Nokta Oluştur seçeneğinden yapılır. Noktalar harita üzerinde gösterilir. Harita aktif hâle getirilir ve Veritabanından Kırıklı Çizgi Çiz aracına tıklanır. Veritabanından Kırıklı Çizgi Çiz penceresi açılır. Tablo açılır listesinden veritabanından kırıklı çizgi çizilecek olan tablo seçilir. X ve Y koordinatlarının olduğu kolonlar düzenlenir. Key açılır listesine obje numarası, Node Number açılır listesine ise nod numarasının bulunduğu kolon girilir. Target Layer açılır listesine tablo adı girilir ve key tekrar düzenlenir. Çizgi stili düzenlenip Tamam butonuna tıklanır.
#33
SORU:
3 Noktada Yay, 2 Nokta ve Çap ile Yay aracının kaç kullanımı vardır? Bunlar nelerdir?
CEVAP:
2 farklı kullanımı vardır. Birincisi 3 ayrı noktaya tıklanır ve tıklanan noktalara göre yay çizilir. İkincisi ise iki noktaya tıklanır. 2. Noktaya tıklanırken çift tıklanır ve 2 Nokta ve Çap ile Yay penceresi açılır. Gerekli yerler doldurulur ve yay oluşacaktır.
#34
SORU:
Tablo Şeklinde Yaz aracı ile neler yapılır?
CEVAP:
Bu araç nesnelere ait yazı bilgilerini kolona yazdırmak amacı ile kullanılır. Örneğin DXF’ten MapInfo’ya dönüştürmüş olduğunuz katmanlarda yazı ve çizim objeleri ayrı ayrı katmanlarda gelir. Kolon değerleri boştur. Bu değerleri doldurmak için bu araç kullanılabilir. Araca tıklanır ve Transfer text objects penceresi açılır. Update File açılır listesine tablo seçilir. Column to be updated açılır listesine yazı olarak yazdırılmak istenen kolon seçilir. Get text objects from file penceresine ise yazıların yazdırılmak istendiği tablo seçilir ve Tamam butonuna tıklanır.
#35
SORU:
Kutupsal Ekleme nasıl yapılır?
CEVAP:
Bu araç, var olan bir çizginin devamına açı ve mesafe girilerek çizginin uzatılması için kullanılır. Bu aracı kullanmak için öncelikle düzenlenecek katmanın düzenlenebilirliği açılır. Yakala (klavyeden S tuşu) özelliği açılır. Kutupsal Ekleme aracına tıklanır ve uzatılmak istenen çizginin ucuna tıklanır. Kutupsal Ekleme penceresi açılacaktır. Mesafe ve açı girilir ve Tamam butonuna tıklanır. Böylece çizgi yazılan mesafe ve açı değerlerinde uzatılmış olur.
#36
SORU:
Çizgi Ölçü ne amaçla kullanılır?
CEVAP:
Bu araç çizilen çizgilerin uzunluğunu harita üzerine yazdırmak için kullanılır.
#37
SORU:
Nod Ekleme işlemi nasıl yapılır?
CEVAP:
Bu araç iki nod arasına nod ekleme için kullanılır. Aracı kullanmadan önce işlem yapılacak katmanın düzenlenebilirliği açık olmalıdır. Öncelikle Snap özelliğini açmak için klavyeden S butonuna basılır ve Nod ekle aracına tıklanır, iki nod arasında bir çizgi çizilir. Add Node penceresi açılır (Şekil Split into bölümüne çizgi kaç segmente ayrılmak isteniyorsa sayı yazılır. Yazılan değere göre nodlar eşit aralıklar hâlinde bölünür. Total Length çizginin toplam uzunluğunu verir. Aralıklardan birinin değeri değiştirilip diğerlerinin kalan uzunluğa göre bölünmesi isteniyorsa istenilen değer seçilir. Fixed ve variable seçenekleri aktif hâle gelir. Fixed seçildiğinde Distance bölümü aktif hâle gelir mesafe istenilen değere göre değiştirilir ve Calculate butonuna tıklanır. Değerler tekrar hesaplanacaktır. İşlemi bitirmek için Tamam butonuna tıklanır. Çizgiye nodlar eklenecektir.
#38
SORU:
Ofset aracı ne amaçla kullanılır?
CEVAP:
Ofset bir veya birden fazla objeyi taşıma ve/veya mesafe belirterek kopyalama işlemlerine olanak sağlar. Taşıma işlemi orijinal objeyi yeni bir konuma taşıyarak günceller. Katman mutlaka düzenlenebilir olmalıdır. Kopyalama işlemi ise seçilen nesneyi aynı katmanda belirtilen mesafe veya yöne göre kopyalar. Nesneler menüsünde bulunan Offset’e tıklandığında açılan pencerede yön bilgisi için girilecek açı değeri, mesafe bilgisi için değer ve birim, kopyasını oluştur ve taşı durumları bulunur.