COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ UYGULAMALARI II Dersi MapInfo Proffessional Araçları soru cevapları:

Toplam 70 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

MapInfo Professional’da Araç Yöneticisi’nde hangi işlemler yapılmaktadır?


CEVAP:

MapInfo Professional’da Araçlar > Araç Yöneticisi altında bulunan araçlar ile birçok işlem daha pratik ve kısa zamanda gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda menü seçenekleri ile yapılamayan bazı işlemler de yine bu araçlar ile yapılmaktadır.

Program Yöneticisi penceresi incelenecek olunursa:

1.Grup: Araçlar listesinde MapInfo Professional’da kullanılan araçlar bulunmaktadır. Araçlar listesinden açılmak istenen araç seçilip Çalışıyor ya da Otomatik Yükle seçenekleri işaretlenerek MapInfo Professional’a eklenir. Eklenen araç ya Araçlar menüsüne ya da araç butonu olarak Tools araç çubuğuna eklenir.

2.Grup: Tanım ile seçilen aracın tanım bilgisine ulaşılır.

3.Grup: Bu grupta bulunan butonlar ile dışarıdan .mbx dosyası olan yeni araç yüklenebilir, var olan araç ile ilgili düzenleme yapılabilir ve araç listesinden araç kaldırılabilir. Program Ekle butonuna tıklanarak yeni araç eklenir. Araç Ekle penceresinde bulunan Etiket kısmında eklenecek aracın adı girilir. Yeri kısmındaki sağ taraftaki buton ile eklenecek dosyanın .mbx dosyası tanıtılır. Tanım kısmında ise eklenecek araç ile ilgili açıklama bilgisi girilir. İlgili kısımlar doldurulduktan sonra araç, Araçlar listesine eklenir.


#2

SORU:

Autolabeler hangi amaç için kullanılmaktadır?


CEVAP:

Autolabeler, MapInfo Professional’da harita penceresinde görünen katmana ait obje etiketlerini yazı objesine dönüştürür.


#3

SORU:

Concentric Ring Buer aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Concentric Ring Buer aracı MapInfo Professional’da katman objesine bir ya da birden fazla kapalı kullanıcı tarafından belirlenen mesafelerde daire/ler yani tampon/lar oluşturur.

1. Grupta bulunan Radius kutusuna, oluşturulacak dairenin yarıçap değeri girilerek Add Ring butonuna tıklanır. Modify Ring butonu ile eklenen yarıçap değeri seçilerek düzeltilebilir.

2. Grupta yer alan Units açılır listesi ile oluşturulacak dairenin yarıçap birimi belirlenir.

3. Grupta yer alan Table name ile oluşturulacak dairelerin kaydedileceği dosyanın adı belirlenir. Path butonu ile de kaydedilecek dosyanın yeri belirlenir.


#4

SORU:

Coordinate Extractor aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Coordinate Extractor aracı ile MapInfo Professional’da harita objelerin koordinat bilgileri veri sayfasına aktarılır. Bu işlem tablonun var olan projeksiyon sistemine bağlı kalarak yapıldığı gibi, istenilirse araç ile
anlık farklı bir projeksiyon sistemi seçilerek o projeksiyon sistemi koordinat değerleri veri sayfasına yazdırılır.


#5

SORU:

Coordinate Extractor penceresinde hangi işlemler yapılır?


CEVAP:

Coordinate Extractor penceresi incelenecek olunursa: 

  • Grup’ta bulunan Table name açılır listesinden koordinat yazdırılacak tablo seçilir. 
  • Grup’ta bulunan X column ve Y column açılır listesinden X ve Y koordinat değerlerinin yazdırılacağı kolonlar seçilir. 
  • Grup’ta bulunan Use Table’s Native Projection seçeneği ile tabloya ait olan projeksiyon sistemi, koordinat değerleri veri sayfasına yazdırılır. 
  • Grup’ta bulunan kısımda ise koordinat değerlerinin yazdırılacağı projeksiyon sistem bilgisine ulaşılır. 
  • Grup’ta yer alan Browse Results onay kutusu işaretlendiğinde OK butonuna basılmasıyla birlikte tablonun veri sayfası penceresi açılır.

#6

SORU:

CoordSys Bounds Manager aracı ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

CoordSys Bounds Manager aracı ile MapInfo Professional’da haritalanan MapInfo.tab dosyalarının koordinat sistemi sınırlarının düzenlemesi sağlanır.


#7

SORU:

Create Line By Length aracı ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Create Line By Length aracı ile MapInfo Professional’da Kozmetik Katman kullanılarak istenilen değerde uzunluk ve açıda çizgiler çizilir.


#8

SORU:

DBMS (Veri Tabanı Yönetim Sistemi) hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

DBMS (Veri Tabanı Yönetim Sistemi), veritabanının ve kayıtlarının oluşturulması, güncellenmesi, ilişkilerin yönetilmesini sağlayan sistemdir. DMS Catalog aracı ile MapInfo Professional’da Remote Database tablosunda, MapInfo .tab dosyasına koordinat bilgisi aktarılması için, DBA’nın bir MapInfo MapCatalog tablosu oluşturması sağlanır. Aracın kullanılması için Araçlar > Program Yöneticisi’nden Çalışıyor olarak işaretlenmelidir. Araçlar > DBMS Catalog > DBMS Catalog menü seçeneği ile ilgili işlem yapılır.


#9

SORU:

DBMS Count Rows aracı ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

DBMS Count Rows in Table aracı ile MapInfo Professional’da bir tablonun MapCatalog girişini doğru sayıda satıra günceller.


#10

SORU:

Degree Converter aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Degree Converter aracı ile MapInfo Professional’da veri sayfasında hâlihazırda bulunan koordinat değerleri Derece-Dakika-Saniye (DMS) ise Ondalıklı Derece’ye (DD), Ondalıklı Derece koordinat değerlerinde ise Derece-Dakika-Saniye’ye, verisyafasına yazarak çevirmektedir.


#11

SORU:

Convert Decimal Degrees DMS nasıl kullanılmaktadır?


CEVAP:

Table açılır listesinden derece dönüştürme yapılacak tablo seçilir. Get Decimal Degre value from colum açılır listesinden veri sayfasında ondalıklı derece olarak bulunan koordinat değerleri ile ilgili kolon seçilir. Store results In açılır listesinden ise koordinat değerlerin çevrileceği kolon seçilir.


#12

SORU:

Delete Duplicates aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Delete Duplicates aracı ile MapInfo Professional’da bir tablo içerisinde birbiriyle aynı verilere sahip olan çift kayıtlar silinerek yeni bir MapInfo.tab dosyası oluşturulabilir.


#13

SORU:

Disperse Points aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Disperse Points aracı ile MapInfo Professional’da bir tabloda birbirinin üstünde bulunan noktalar sistematik ya da değişken olarak nokta etrafına dağıtır.


#14

SORU:

Distance Calculator aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Distance Calculator aracı ile MapInfo Pofessional’da bir tablo içerisinde bulunan objelerin birbiriyle arasındaki en yakın – en uzak mesafe ölçülür. Bu işlem tabloda bulunantüm objeler ile diğer tablodaki tüm objeler arasındaki mesafeyi de ölçer.


#15

SORU:

Distance Analysis penceresi nasıl kullanılmaktadır?


CEVAP:

Distance Analysis penceresi incelenecek olunursa: 

  • Grup’ta yer alan ilk seçenek ile harita penceresi seçilir ve diyalogda görüntülenir. Layer Control butonu ile istenilirse Katman Kontrol penceresi açılır. 
  • Grup’ta bulunan butonlar ile seçim araçları, yaklaşım araçları, kaydır ve yakala butonları ile diyalogda mesafe ölçümü yapılmak istenen objeler seçilir. 
  • Grup’ta yer alan açılır listeler ile birden farklı tablolar arasında ölçüm yapılacaksa sırasıyla tablo ve kolon seçimleri yapılır. 
  • Grup’ta bulunan kısımda ise mesafe ölçüm sonuçları görüntülenir.
  • Grup’ta bulunan kısımda ise mesafe ölçüm birimi seçilir ve numaralandırma yapılır.

#16

SORU:

EasyLoader aracı ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

EasyLoader aracı ile MapInfo Professional’da MapInfo.tab dosyaları remote database’lere yüklenir.


#17

SORU:

Google Earth Connection Utility nasıl kullanılmaktadır?


CEVAP:

1. Grup’ta .kml olarak kaydedilecek dosya dizin ayarı, kaydedilecek dosya adı ayarları ile export işlemi sırasında kaç objenin dışarıya aktarıldığı bilgisine ulaşılır.

2. Grup’ta .kml olarak gönderilecek objelerin etiketleme ayarları yapılır. İlk seçenek ile her objeye sabit bir etiket verilir ikinci seçenek ile de her objenin veri sayfasında bulunan belli bir kolondaki bilgiler etiketleme olarak belirlenebilir.

3. Grup’ta ilk seçenek ile obje Google Earth’e iki boyutlu olarak, ikinci seçenek ile objeler istenen sabit yükseklikte, üçüncü seçenek ile de objelerin veri sayfasında bulunan yükseklik verisi var ise her objenin kendisine ait yükseklik değeriyle aktarılabilir.


#18

SORU:

Grid Maker aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Grid Maker aracı ile MapInfo Professional’da Harita üzerine enlem/boylam hatlarından oluşan bir pafta gridi oluşturulur.


#19

SORU:

Object Types kısmında hangi işlem yapılabilir?


CEVAP:

Object Types kısmında oluşturtulacak gridin çizgi mi yoksa alan mı olacağı belirlenir. Objects Styles ile seçilen grid obje tipine göre stil ayarları yapılır.


#20

SORU:

Grid Tools aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Grid Tools aracı ile MapInfo Professional’da noktalar içeren bir tablodan MapInfo’ya ait bir grid dosyası oluşturulur ve herhangi bir formattaki gridler.


#21

SORU:

HTML Image Map aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

HTML Image Map aracı ile web sayfası için üzerine tıklanan objenin bilgisini veren bir resim oluşturulur. MapInfo Professional’da Harita Penceresi’nde, web sayfasında kullanmak üzere bir HTML imaj haritası oluşturulur.


#22

SORU:

Layout Template ile ne yapılmaktadır?


CEVAP:

Layout Template ile farklı çıktı şablon ihtiyaçları karşılanabilir. Sık kullanılan bir harita penceresi, veri sayfası penceresi ve lejantı bir arada tek bir düzende tutmak için çıktı şablonu oluşturup daha sonra da aynı işlemi yapmaya gerek kalmadan kullanabilirsiniz.


#23

SORU:

Line Snap aracı ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Line Snap aracı bir çizginin diğer bir çizgiyle kesiştiği noktaya kadar çizginin uzatılmasını ya da kesilmesini sağlar.


#24

SORU:

Haritalama sihirbazı ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Haritalama Sihirbazı, 4 adımda kolayca verilerin açılmasını, harita oluşturulmasını, geocode, tematik, grafik gibi analizlerin yapılmasını ve sonucun çıktı harita olarak paylaşılmasını sağlar.


#25

SORU:

MapX aracı ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

MapX Geoset’in MapInfo Harita Penceresi’nde okunabilmesini ve MapInfo Harita Penceresi’nin içeriği ile bir MapX Geoset yazılabilmesini sağlar.


#26

SORU:

Named Views aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Named Views aracı harita penceresinin o anda ekrandaki görünümünün, mesafesinin ve merkez koordinatlarının isimlendirilerek kaydedilmesini sağlar. Daha sonra aynı görünüme sol tarafa sabitlenen pencere içerisinden ulaşılabilir.


#27

SORU:

Overview aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Overview aracı harita penceresindeki zoom seviyesi ve görünüme göre yeni bir harita penceresi açarak tüm katman içerisinde hangi alanın/bölgenin o anda ekranda görüntülendiğini kırmızı bir çerçeve yardımı ile gösterir.


#28

SORU:

Proportional Overlap aracı hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Proportional Overlap ile iki farklı tablonun kolonlarını güncellemek mümkündür. Öncelikle güncellenecek tablo ve kolon seçilir. Yeni bilgilerin yazdırılacağı yeni bir kolon açılır. Bu kolona yazdırılmak istenen bilginin hangi tablonun hangi kolonundan alınacağı da aynı diyalog içerisinden seçilir. Calculate açılır listesinden toplam veya ortalama seçenekleri kullanılabilir


#29

SORU:

Register Vector Utility aracı ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Register Vector Utility bir vektör datanın üzerine kontrol noktaları eklemek ve bir harita penceresine referans noktaları koyarak onların bir Aine dönüşümü ile gerçek yerlerine ulaşması için kullanılır.


#30

SORU:

Rotate Map Window hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Rotate Map Window Aktif Harita Penceresi’nin içeriğinin istenen derecede döndürülmesini sağlar.


#31

SORU:

Rotate Symbols ne işe yaramaktadır?


CEVAP:

Rotate Symbols bir harita katmanında yer alan bütün sembollerin aynı anda döndürülmesini sağlar.


#32

SORU:

Rotate Label aracı ne için kullanılmaktadır?


CEVAP:

Bir katmanda yer alan bütün etiketleri belli bir açıda aynı anda döndürmek için Rotate Label aracı kullanılır.


#33

SORU:

Scale Bar ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Scale Bar haritalara ve çıktı pencerelerine ölçek yerleştirmek için kullanılır. Aracı kullanmak için Araç Yöneticisi’nden Çalışıyor onay kutucuğu işaretlenir.


#34

SORU:

Seamless Table Manager ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Seamless Table Manager birden fazla tabloyu tek bir isimde toplar. Böylece tabloları tek tek açmak yerine tek bir seferde açmayı ve haritada tek bir katman yapmayı sağlar. Bu özellik genelde haritalarımızın arka planında bir vektör veya raster görüntülenmek istendiğinde kullanılır.


#35

SORU:

 Search and Replace ne amaçla kullanılmaktadır? 


CEVAP:

Search and Replace aracı arama ve değiştirme yapmak amacı ile kullanılır.


#36

SORU:

Send to MapX Mobile ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Send to MapX Mobile mobil bir cihazın üzerinde görüntülemek için kullanıcı tarafından belirlenen bir Harita Penceresi’nin arka plan verisinin alt kümesini oluşturan özel bir MapX geoset ve onunla ilişkili .tab dosyası yazar.


#37

SORU:

Set the Minimum Bounding Rectangle Utility ODBC hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Set the Minimum Bounding Rectangle Utility ODBC canlı bağlantılı tablolar için “En Az Sınırlayan Dikdörtgen” oluşturmanızı sağlar.


#38

SORU:

Shields aracı hangi işlevi görür?


CEVAP:

Shields aracı, yazı objelerinin etrafına dekoratif çerçeveler çizer.


#39

SORU:

Spatialize SQL Server Table hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Spatialize SQL Server Table mevcut bir SQLServer veritabanı tablosunun mekansal veriye sahip olmasını sağlar.


#40

SORU:

Symbol Maker hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Symbol Maker aracı MapInfo Professional’da nokta objeleri için yeni objeler oluşturur, düzenler ve siler. Yeni oluşturulan semboller MapInfo Professional sembol setinin içerisinde yerini alır.


#41

SORU:

Synchronize Windows hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Synchronize Windows ekrana birden fazla harita penceresi açıldığında bir harita penceresinde yapılan kaydırma, yaklaştırma ve uzaklaştırmaların diğer tüm harita pencerelerine otomatik olarak uygulanmasını sağlar.


#42

SORU:

Table Manager aracı ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Table Manager aracı tablo metadatası da dahil olmak üzere açık olan bütün tablolar hakkında bilgi getirir.


#43

SORU:

Table Stucture Manager aracı ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Table Stucture Manager aracı, birden fazla tabloyu güncellemek ve değiştirmek için kullanılır. MapInfo Pro’da Tablo > Yapı > Tablo Yapısını İzle Değiştir işlem adımları takip edilir


#44

SORU:

TOC Utility aracı ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

TOC Utility aracı, TOC dosyasında yer alan bütün dosyalardan seamless bir tablo meydana getirir. Zonuna veya çözünürlüğüne göre gruplayarak bir veya daha fazla seamless tablo oluşturulabilir.


#45

SORU:

Universal Translator veriyi neye çevirmektedir?


CEVAP:

Universal Translator MapInfo verisini diğer haritalama formatlarına (DGN, DWG, DXF, SHP, E00, VPF, SDTS) çevirdiği gibi farklı dosyaları da MapInfo (MIF, TAB) verisine çevirir. Aynı zamanda MapInfo verisini de farklı formatlara çevirebilme özelliğine sahiptir.


#46

SORU:

Set Translation Parameters ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Set Translation Parameters penceresindeki Reader kısmında .tab dosyasına dönüştürmek istediğiniz formatı ve kaynak dosya ile birlikte dosyanın projeksiyon sistemi ayarlanır.


#47

SORU:

Window Manager Haritası ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Window Manager Harita, Veri sayfası, Çıktı, Yeniden Bölgeleme penceresi ve varsayılan tablo görüntüsünün başlığını atamak için kullanılır.


#48

SORU:

Workspace Packeger hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Workspace Packeger MapInfo proje dosyalarını (workspace) düzenleyip bir başka yerde paketleyerek projeyi oluşturan dosyalar silinse veya bir başka bilgisayara taşınsa bile projenizi açabilmenizi sağlar.


#49

SORU:

Workspace Resolver hangi amaçla kullanılmaktadır? 


CEVAP:

Workspace Resolver MapInfo proje dosyalarını oluşturan kaybolmuş *.tab dosyalarını arar bulur ve kayıp olanları ile değiştirir veya kayıp dosyaları göz ardı ederek projeyi açar.


#50

SORU:

Bu araçların kullanılabiliyor olması için hangi yol izlenir?


CEVAP:

Genellikle Araçlar-Araçlar Yöneticisinden (Veya Program Yöneticisinden) Çalışıyor işaretlenmelidir.


#51

SORU:

Araçların MapInfo Professional’a eklenmesi için hangi adımlar izlenmelidir?


CEVAP:

Araçların MapInfo Professional’a eklenmesi için Araçlar > Program Yöneticisi penceresinde buluna Araçlar listesinden seçilmesi gerekmektedir. Bu pencere ile MapBasic programı ile yazılan yeni araçlar da eklenebilmektedir.


#52

SORU:

MapInfo Professional’da bulunan autolabeler aracının işlevi nedir?


CEVAP:

Autolabeler, MapInfo Professional’da harita penceresinde görünen katmana ait obje etiketlerini yazı objesine dönüştürür. Aracın kullanılması için Araçlar > Program Yöneticisi’nden Çalışıyor olarak işaretlenmelidir.


#53

SORU:

Eğer üst üste ve tekrarlı etiketler varsa autolabels aracında hangi seçenekler işaretlenmelidir?


CEVAP:

Eğer üst üste ve tekrarlı etiketler varsa autolabels aracında Allow over- lapping labels ve Allow duplicate labelsseçenekleri işaretlenir. Tamam butonuna tıklanarak obje etiketleri yazı objesine dönüştürülür.


#54

SORU:

AutoLabels aracı kulanırken yazı objeleri nasıl kaydedilir?


CEVAP:

Katmana ait etiketler yazı objesine dönüştürülürken Kozmetik Katman kullanılır. Bu yüzden yazı objelerini kaydetmek için Harita > Kozmetik Nesneleri Kaydet menü seçeneği kullanılır.


#55

SORU:

Concentric Ring Buffer aracı MapInfo Professional’da hangi amaçla kullanılır?


CEVAP:

Concentric Ring Buffer aracı MapInfo Professional’da katman objesine bir ya da birden fazla kapalı kullanıcı tarafından belirlenen mesafelerde daire/ler yani tampon/lar oluşturur. Ayrıca her oluşan daireye ait bilgiler veri sayfasına otomatik olarak yazdırılır.


#56

SORU:

Concentric Ring Buffer aracını MapInfo Professional’da kullanmak için hangi adımlar izlenmelidir?


CEVAP:

Concentric Ring Buffer aracını MapInfo Professional’da kullanmak için araçlar > Program Yöneticisi’nden Çalışıyor olarak işaretlenmelidir. Daire oluşturulmak istenen obje/ler harita penceresinde seçilir. Araçlar > Concentric Ring Buffers > Create Concentric Ring Buffer menü seçeneğine tıklanır.


#57

SORU:

Concentric Ring Buffer ile oluşturulmuş tamponlar ile ilgili istatistiksel hesaplar nasıl yapılmalıdır?


CEVAP:

Araçlar > Concentric Ring Buffers > Calculate Ring Statistic menü seçeneği ile oluşturulan tamponlar ile ilgili istatistiksel hesaplamalar yapılır. Elde edilen istatistiksel sonuçlar veri sayfasına yansır.


#58

SORU:

Coordinate Extractor aracı MapInfo Professional’da ne amaçla kullanılır?


CEVAP:

Coordinate Extractor aracı ile MapInfo Professional’da harita objelerin koordinat bilgileri veri sayfasına aktarılır. Bu işlem tablonun var olan projeksiyon sistemine bağlı kalarak yapıldığı gibi, istenilirse araç ile anlık farklı bir projeksiyon sistemi seçilerek o projeksiyon sistemi koordinat değerleri veri sayfasına yazdırılır.


#59

SORU:

CoordSys Bounds Manager aracının MapInfo Professional’daki işlevi nedir?


CEVAP:

CoordSys Bounds Manager aracı ile MapInfo Professional’da haritalanan MapInfo.tab dosyalarının koordinat sistemi sınırlarının düzenlemesi sağlanır. Koordinat hassasiyetini artırmak için ya da tüm dosyaları aynı projeksiyon ve sınır değerine getirmek için kullanılabilir.


#60

SORU:

Create Line By Length aracının MapInfo Professional’daki işlevi nedir?


CEVAP:

Create Line By Length aracı ile MapInfo Professional’da Kozmetik Katman kullanılarak istenilen değerde uzunluk ve açıda çizgiler çizilir. Aracın kullanılması için Araçlar > Program Yöneticisi’nden Çalışıyor olarak işaretlenmelidir.


#61

SORU:

DMS Catalog aracının MapInfo Professional’daki işlevi nedir?


CEVAP:

DMS Catalog aracı ile MapInfo Professional’da Remote Database tablosunda, MapInfo .tab dosyasına koordinat bilgisi aktarılması için, DBA’nın bir MapInfo MapCatalog tablosu oluşturması sağlanır. Aracın kullanılması için Araçlar > Program Yöneticisi’ndenÇalışıyor olarak işaretlenmelidir.


#62

SORU:

Degree Converter aracının MapInfo Professional’daki işlevi nedir?


CEVAP:

Degree Converter aracı ile MapInfo Professional’da veri sayfasında hâlihazırda bulunan koordinat değerleri Derece-Dakika-Saniye (DMS) ise Ondalıklı Derece’ye (DD), Ondalıklı Derece koordinat değerlerinde ise Derece-Dakika-Saniye’ye, verisyafasına yazarak çevirmektedir. Degree Conventer aracı ile bu çevirme işlemini anlık da yapılabilmektedir.


#63

SORU:

MapInfo Professional’da bir tablo içerisinde birbiriyle aynı verilere sahip olan çift kayıtlar silinerek yeni bir MapInfo.tab dosyası hangi araçla oluşturulabilir?


CEVAP:

Delete Duplicates aracı ile MapInfo Professional’da bir tablo içerisinde birbiriyle aynı verilere sahip olan çift kayıtlar silinerek yeni bir MapInfo.tab dosyası oluşturulabilir. Aracın kullanılması için Araçlar > Program Yöneticisi’nden Çalışıyor olarak işaretlenmelidir.


#64

SORU:

MapInfo Pofessional’da bir tablo içerisinde bulunan objelerin birbiriyle arasındaki en yakın – en uzak mesafe hangi araçla ölçülmektedir?


CEVAP:

Distance Calculator aracı ile MapInfo Pofessional’da bir tablo içerisinde bulunan objelerin birbiriyle arasındaki en yakın – en uzak mesafe ölçülür. Bu işlem tabloda bulunan tüm objeler ile diğer tablodaki tüm objeler arasındaki mesafeyi de ölçer. Ölçülen mesafeler ekranda görüntülenir, istenirse sonuçlar MapInfo .tab dosyası olarak kaydedilir.


#65

SORU:

Google Earth Connection Utility aracının MapInfo Professional’daki işlevi nedir?


CEVAP:

Google Earth Connection Utility ile MapInfo Professional’da harita objeleri vektör olarak, ya da seçim işlemi yapılmadan harita penceresi resim olarak Google Earth üzerine KML dosyası ya da resim dosyası olarak dışarıya aktarılır.


#66

SORU:

MapInfo Professional’da Harita üzerine enlem/boylam hatlarından oluşan bir pafta gridi hangi araçla oluşturulur?


CEVAP:

Grid Maker aracı ile MapInfo Professional’da Harita üzerine enlem/boylam hatla- rından oluşan bir pafta gridi oluşturulur. Aracın kullanılması için Araçlar > Program Yöneticisi’nden Çalışıyor olarak işaretlenmelidir.


#67

SORU:

Line Snap aracının işlevi nedir?


CEVAP:

Line Snap aracı bir çizginin diğer bir çizgiyle kesiştiği noktaya kadar çizginin uzatılmasını ya da kesilmesini sağlar.


#68

SORU:

Mapping wizard tool (haritalama sihirbazı) aracının işlevleri nelerdir?


CEVAP:

Haritalama Sihirbazı, 4 adımda kolayca verilerin açılmasını, harita oluşturulmasını, geocode, tematik, grafik gibi analizlerin yapılmasını ve sonucun çıktı harita olarak paylaşılmasını sağlar.


#69

SORU:

Overview aracının işlevi nedir?


CEVAP:

Overview aracı harita penceresindeki zoom seviyesi ve görünüme göre yeni bir harita penceresi açarak tüm katman içerisinde hangi alanın/bölgenin o anda ekranda görüntü- lendiğini kırmızı bir çerçeve yardımı ile gösterir. 


#70

SORU:

Seamless Table Manager aracının işlevi nedir?


CEVAP:

Seamless Table Manager Birden fazla tabloyu tek bir isimde toplar. Böylece tabloları tek tek açmak yerine tek bir seferde açmayı ve haritada tek bir katman yapmayı sağlar. Bu özellik genelde haritalarımızın arka planında bir vektör veya raster görüntülenmek istendiğinde kullanılır.