COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNE GİRİŞ Dersi Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Temel Kavramlar soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Gözlem veya deney sonucunda elde edilen değerlerin işlenmemiş haline ne denir?


CEVAP:

Gözlem veya deney sonucunda elde edilen değerlerin işlenmemiş haline veri denir.


#2

SORU:

Verinin işlenerek raporlanmış, anlam ifade eden şekli nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP:

Verinin işlenerek raporlanmış, anlam ifade eden şekline bilgi olarak tanımlanmaktadır.


#3

SORU:

Yeryüzündeki herhangi bir nesnenin nerede olduğunu veya yeryüzündeki herhangi bir konumda neler bulunduğunu belirten kavrama ne denilmektedir?


CEVAP:

Yeryüzündeki herhangi bir nesnenin nerede olduğunu veya yeryüzündeki herhangi bir konumda neler bulunduğunu belirten kavrama coğrafi bilgi denilmektedir.


#4

SORU:

Konumsal bilgiyi toplamaya, saklamaya, güncellemeye, işlemeye, gerektiğinde yaratmaya, analiz etmeye ve göstermeye yarayan; içerisinde donanım, yazılım ve personel bulunduran, kurumsal ve organizasyonal entegrasyon gerektiren bilgi sistemlerinin genel adına ne denilmektedir?


CEVAP:

Konumsal bilgiyi toplamaya, saklamaya, güncellemeye, işlemeye, gerektiğinde yaratmaya, analiz etmeye ve göstermeye yarayan; içerisinde donanım, yazılım ve personel bulunduran, kurumsal ve organizasyonal entegrasyon gerektiren bilgi sistemlerinin genel adına coğrafi bilgi sistemi denilmektedir.


#5

SORU:

Altlık harita üzerinde o bölge ile konumsal olarak ilişkili her konuda bilgi aktaran, veri sınıflarına göre renklendirilmiş, tonlanmış veya taranmış basit haritanın adı nedir?


CEVAP:

Altlık harita üzerinde o bölge ile konumsal olarak ilişkili her konuda bilgi aktaran, veri sınıflarına göre renklendirilmiş, tonlanmış veya taranmış basit haritanın adı tematik haritadır.


#6

SORU:

Altlık harita üzerinde herhangi bir olayın nerede olduğunu gösteren basit haritaya ne denilmektedir?


CEVAP:

Altlık harita üzerinde herhangi bir olayın nerede olduğunu gösteren basit haritaya noktasal harita denilmektedir.


#7

SORU:

Nokta, çizgi ve alansal objelerin birbirleri ile olan konumsal ilişkilerini inceleyen matematik bilim dalı nedir?


CEVAP:

Nokta, çizgi ve alansal objelerin birbirleri ile olan konumsal ilişkilerini inceleyen matematik bilim dalı topolojidir.


#8

SORU:

Modern istatistiğin ilk tematik haritası kim tarafından üretilmiştir?


CEVAP:

Modern istatistiğin ilk tematik haritası Fransız Pierre Charles Dupin tarafından üretilmiştir?


#9

SORU:

Eğitimli coğrafi bilgi sistemi personeli hangi kadrolardan oluşur?


CEVAP:

Eğitimli coğrafi bilgi sistemi personeli CBS yöneticisi, veritabanı yöneticisi, yazılım uzmanı, sistem analisti ve programcı kadrolarından oluşur.


#10

SORU:

Veriye nasıl ulaşılacağı, nasıl toplanacağı, sisteme nasıl aktarılacağı, nasıl saklanacağı, veritabanının nasıl yönetileceği, veri dönüşümünün nasıl yapılacağı, analiz yöntemlerinin neler olduğu ve son ürün çıktılarının ne olduğu, nasıl sunulacağı konusunda görev yapan personele yetki görev dağılımına göre verilen, sorun çözümlerinde kullanılacak basamak basamak oluşturulan prosedürleri kapsayan coğrafi bilgi sistemi bileşenine ne denilmektedir?


CEVAP:

Veriye nasıl ulaşılacağı, nasıl toplanacağı, sisteme nasıl aktarılacağı, nasıl saklanacağı, veritabanının nasıl yönetileceği, veri dönüşümünün nasıl yapılacağı, analiz yöntemlerinin neler olduğu ve son ürün çıktılarının ne olduğu, nasıl sunulacağı konusunda görev yapan personele yetki görev dağılımına göre verilen, sorun çözümlerinde kullanılacak basamak basamak oluşturulan prosedürleri kapsayan coğrafi bilgi sistemi bileşenine yöntem denilmektedir.


#11

SORU:

Coğrafi bilgi sisteminin çalılşabilmesi için gerekli olan temel bilgisayar sistemlerinin geneli olarak tanımlanan coğrafi bilgi sistemi bileşinine ne denilmektedir?


CEVAP:

Coğrafi bilgi sisteminin çalılşabilmesi için gerekli olan temel bilgisayar sistemlerinin geneli olarak tanımlanan coğrafi bilgi sistemi bileşinine donanım denilmektedir.


#12

SORU:

Verinin verisi olarak tanımlanan, bir veri setinin kim tarafından ne zaman yaratıldığı, kim tarafından, ne zaman, hangi yöntemle güncellendiği vb. bilgileri içeren veri türüne ne denilmektedir?


CEVAP:

Verinin verisi olarak tanımlanan, bir veri setinin kim tarafından ne zaman yaratıldığı, kim tarafından, ne zaman, hangi yöntemle güncellendiği vb. bilgileri içeren veri türüne metaveri denilmektedir.


#13

SORU:

Taşımacılık ve ulaşım alanlarında yol ağları bilgisini kullanarak en kısa yol ve zaman analizleri yapabilen coğrafi bilgi sistemi temel görsel analiz yöntemine ne denilmektedir?


CEVAP:

Taşımacılık ve ulaşım alanlarında yol ağları bilgisini kullanarak en kısa yol ve zaman analizleri yapabilen coğrafi bilgi sistemi temel görsel analiz yöntemine ağ (şebeke analizleri) denilmektedir.


#14

SORU:

Öznitelik bilgilerini ve coğrafi objelerin birbirleri ile olan konumsal ilişkilerini birlikte kullanarak, konumsal sorgulama yeteneği ile herhangi bir amaç için en uygun yer seçimi yapabilen görsel analiz yöntemine ne ad verilmektedir?


CEVAP:

Öznitelik bilgilerini ve coğrafi objelerin birbirleri ile olan konumsal ilişkilerini birlikte kullanarak, konumsal sorgulama yeteneği ile herhangi bir amaç için en uygun yer seçimi yapabilen görsel analiz yöntemine yer seçimi analizleri denilmektedir.


#15

SORU:

Sayısal arazi modeli kullanarak doğal afetler için tehlikeli zonları, görülebilirlik, eğim, bakı, kapsama alanları gibi analizleri gerçekleştirebilen görsel analiz yöntemine ne denilmektedir?


CEVAP:

Sayısal arazi modeli kullanarak doğal afetler için tehlikeli zonları, görülebilirlik, eğim, bakı, kapsama alanları gibi analizleri gerçekleştirebilen görsel analiz yöntemine yüzey analizleri denilmektedir.


#16

SORU:

Uydu ve hava fotoğraflarını da kullanarak, belirli bir lokasyonda veya bölgede zaman içerisinde nelerin değiştiğini veya farklı tarihler için var olan sayısal haritaları karşılaştırarak toprak yapısı, arazi kullanım, nüfus yoğunluğu, bitki örtüsü vb. değişiklikleri ve değişim nedenlerini zamana bağlı konumsal değişiklik analizleri ile inceleyebilen görsel analiz yöntemine ne denilmektedir?


CEVAP:

Uydu ve hava fotoğraflarını da kullanarak, belirli bir lokasyonda veya bölgede zaman içerisinde nelerin değiştiğini veya farklı tarihler için var olan sayısal haritaları karşılaştırarak toprak yapısı, arazi kullanım, nüfus yoğunluğu, bitki örtüsü vb. değişiklikleri ve değişim nedenlerini zamana bağlı konumsal değişiklik analizleri ile inceleyebilen görsel analiz yöntemine zamana bağlı konumsal değişiklik analizleri denilmektedir.


#17

SORU:

Coğrafi bilgi sistemlerinde kullanılan kaç farklı görsel analiz yöntemi bulunmaktadır?


CEVAP:

Coğrafi bilgi sistemlerinde kullanılan 5 farklı görsel analiz yöntemi bulunmaktadır.


#18

SORU:

Coğrafi bilgi sistemlerinin kaç farklı bileşeni bulunmaktadır?


CEVAP:

Coğrafi bilgi sistemlerinin 5 farklı bileşeni bulunmaktadır?


#19

SORU:

Noktasal harita kaç yılında kim tarafından üretilmiştir?


CEVAP:

Noktasal harita 1855 yılında John Snow tarafından  üretilmiştir.


#20

SORU:

Yeni yapılması hedeflenen baraj ve göletler için yer seçimi, kaç metre küp su birikeceği, nerelerin su altında kalacağı, baraj kret kotunun ne olması gerektiği, biriken suyun uygulayacağı basınç vb. sorgulamaların yapılmasına imkan sağlayan görsel analiz yöntemi nedir?


CEVAP:

Yeni yapılması hedeflenen baraj ve göletler için yer seçimi, kaç metre küp su birikeceği, nerelerin su altında kalacağı, baraj kret kotunun ne olması gerektiği, biriken suyun uygulayacağı basınç vb. sorgulamaların yapılmasına imkan sağlayan görsel analiz yöntemi yüzey analizleridir.