CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK NESRİ Dersi Makale-Fıkra-Deneme soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Makale nedir?


CEVAP:

Makale; bir konuda bilgi vermek, ele alınan konuyu, düşünceyi, tezi savunmak amacıyla yazılan yazıdır.


#2

SORU:

Makale hangi konularda yazılabilir?


CEVAP:

Makalenin konusu günlük olabileceği gibi, herhangi bir bilim dalıyla ilişkili olarak felsefe, sanat, edebiyat konularında da yazılabilmektedir.


#3

SORU:

Kültürümüzde günlük gazete anlayışının doğmasına yol açan ilk gazete hangisidir?


CEVAP:

Kültürümüzde günlük gazete anlayışının doğmasına yol açan ilk gazete 1860 tarihli Tercüman-ı Ahval’dir.


#4

SORU:

Tanzimat neslinden sonra gelen hangi dönemin yazar ve şairleri makale türünü daha da olgunlaştırmışlardır?


CEVAP:

Tanzimat neslinden sonra gelen Servet-i Fünûn ve Millî Edebiyat Dönemi yazar ve şairleri, -kimi zaman eleştiriyle karışık da olsa- makale türünü daha da olgunlaştırmışlardır.


#5

SORU:

Fıkra nedir?


CEVAP:

Bir yazarın gazete ve dergi gibi süreli yayınlarda, güncel sosyal ve siyasal olayları belli bir bakış açısından; kanıtlama, belgeleme, ayrıntılama gereği duymadan, günlük konuşma diline yakın bir üslupla yer yer nüktelere yer vererek değerlendirdiği kısa düşünce yazılarına fıkra denir.


#6

SORU:

Edebiyatımızın Tanzimat Dönemi sonrasındaki başlıca fıkra yazarları kimlerdir?


CEVAP:

Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Recaizade Mahmut Ekrem, Muallim Naci, Ahmet Midhat Efendi, Şemsettin Sami, Ebuzziya Tevfik, vb. yazar ve şairler edebiyatımızın Tanzimat Dönemi sonrasındaki fıkra yazarları arasında sayılabilirler.


#7

SORU:

Gazete köşelerindeki fıkralarıyla Cumhuriyet sonrası dönemde de ön plana çıkan yazarlar kimlerdir?


CEVAP:

Gazete köşelerindeki fıkralarıyla Cumhuriyet sonrası dönemde de ön plana çıkan yazarlar arasında bilhassa Ahmet Rasim, Yakup Kadri, Ahmet Haşim, Falih Rıfkı Atay, Refik Halit Karay, Orhan Seyfi Orhon, Peyami Safa, Hasan Ali Yücel, Aka Gündüz, Burhan Felek gibi yazarlar bulunmaktadır.


#8

SORU:

Ahmet Rasim hangi eserlerinde dönemin değişik gazete ve dergilerinde yazmış olduğu deneme, sohbet ve fıkralarını bir araya getirmiştir?


CEVAP:

Ahmet Rasim, Eşkâl-i Zaman (1918), Gülüp Ağladıklarım (1924), Muharrir Bu Ya (1926) isimli eserlerinde dönemin değişik gazete ve dergilerinde yazmış olduğu deneme, sohbet ve fıkralarını bir araya getirmiştir.


#9

SORU:

Batı edebiyatından hangi yazar "deneme" türünü icat etmiştir?


CEVAP:

Batı edebiyatında yazarlarından Montaigne "deneme" türünü icat etmiştir.


#10

SORU:

Batı kültüründe "deneme" nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP:

Batı kültüründe deneme; “bir konuyu tartışan, tanıtan, o konu hakkında belli bir bakış açısından insanları ikna etmeye çalışan bir nesir türü”; yazarın herhangi bir konuyu tartışmaya açtığı veya okuyucuyu belli bir bakış açısından ikna etmeye çalıştığı kısa edebiyat türü olarak tanımlanır.


#11

SORU:

"Deneme" edebiyatımıza ilk önce hangi isimle girmiştir?


CEVAP:

Edebiyatımıza önce “tecrübe-i kalemiye” adıyla giren deneme; okumaktan, düşünceler üzerinde durmaktan hoşlananların seçeceği bir kompozisyon türü, sakin yavaş bir sohbettir.


#12

SORU:

"Kediler" kitabında Salah Birsel kendi denemelerinden nasıl bahseder?


CEVAP:

Kediler kitabında Salah Birsel kendi denemelerinden bahsederken denemelerinde olayın esas olduğunu, bu bakımdan onlara “olaylar mozaiği” demenin doğru olacağını söyleyerek kendi deneme tarzından hareketle deneme türüne yeni bir nüans katar. Denemelerini yazarken onları parça parça yazdığını, işlediği konuyla ilgili fişler hazırladığını ve denemelerini yavaş yavaş zenginleştirdiğini ekler.


#13

SORU:

Fransız yazar Montaigne, 1580’de Les Essais ile ilk kez bu türün adını koymadan önce hangi yazarlar denemeye benzer yazılar yazmışlardır?


CEVAP:

Fransız yazar Montaigne, 1580’de Les Essais ile ilk kez bu türün adını koymadan önce Greklerde Theophrastus ve Plutarch; Romalılarda Marcus Aurelius, Çiçero ve Seneca denemeye benzer yazılar yazmışlardır.


#14

SORU:

Batı edebiyatında formal denemenin tanınmış isimleri kimlerdir?


CEVAP:

Batı edebiyatında formal denemenin tanınmış isimleri; Jonathan Swift, J.H. Newman, Mark Twain, Charles Lamb, William Hazlitt, Thomas De Quincey, James Thumber, E.B. White, George Orwell, E.M.Forster’dır.


#15

SORU:

Batı edebiyatında informal denemenin tanınmış isimleri kimlerdir?


CEVAP:

Batı edebiyatında informal denemenin tanınmış isimleri Joseph Addison, Samuel Johnson, Matthew Arnold, John Stuart Mill, J.H.Newman, Walter Pater, Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau’dur.  


#16

SORU:

Ahmet Haşim’in hangi eserlerinde Montaigne tarzı informal denemenin oldukça başarılı örneklerini bulunabilir?


CEVAP:

Ahmet Haşim’in büyük bir kısmını Cumhuriyet sonrasında yazdığı Bize Göre, Gurabâhâne-i Laklakan, Frankfurt Seyahatnamesi adlı eserlerinde toplanan yazılarında Montaigne tarzı informal denemenin oldukça başarılı örneklerini bulmaktayız.


#17

SORU:

Üslup bakımından denemeler kaça ayrılır ve nelerdir?


CEVAP:

Üslup bakımından denemeler İnformal-Senli Benli ve Formal-Resmî denemeler olmak üzere iki grupta incelenir.


#18

SORU:

İnformal-Senli Benli Deneme türü nasıl bir üslup içerir?


CEVAP:

Montaigne tarzı olarak da bilinen bu deneme okuyucu ile senli benli bir üslup içerir. İnformal deneme okuyucu ile samimi bir ilişkiye sahiptir. Özel konular yerine her gün olan şeyleri yazarın keşfettiği orijinal açılımlarla rahat bir atmosfer içinde anlatma tercih edilir. İnformal deneme samimidir, yumuşak bir hava taşır,  konuşma diline yakın bir üslupla yazılır. Nurullah Ataç’ın denemeleri bu gruba konabilir.


#19

SORU:

İçerik bakımından denemeler kaç temel grupta değerlendirilir? Bunlar nelerdir?


CEVAP:

İçerik bakımından denemeler 5 temel grupta değerlendirilir. Bunlar:1-Konusunu Sanat ve Edebiyattan Alan Denemeler 2-Psikoloji-Felsefe Konulu Denemeler 3-Şehir Konulu Denemeler 4-Sosyal, Siyasi, Dinî Konulu Denemeler 5-Karışık Konulu Denemeler'dir.


#20

SORU:

Sosyal, siyasi ve dinî konulu deneme yazarlarına ve eserlerine örnek veriniz.


CEVAP:

• Mehmet Kaplan, Nesillerin Ruhu (1967), Büyük Türkiye Rüyası (1969) • Tahsin Banguoğlu, Kendimize Geleceğiz (1984) • İsmet Özel, Üç Mesele (1978) • Nurettin Topçu, İslâm ve İnsan (1969)