DENETİM Dersi DENETİMDE ÖNEMLİLİK, RİSK, KANIT KAVRAMLARI VE ÇALIŞMA KÂĞITLARI soru cevapları:

Toplam 129 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Yanlış beyan nedir?


CEVAP: Raporlanan bir finansal tablo kaleminin tutarı, sınıflaması, sunulması ve açıklaması ile geçerli finansal raporlama çerçevesine uygun olması için gereken tutarı, sınıflaması, sunulması ve açıklaması arasındaki farktır.

#2

SORU: Olası yanlışlıklar toplamının kapsamayabileceği, ortaya çıkarılmamış başka olası yanlışlıklar neden kaynaklıdır? Denetçi diğer olası yanlışlıkların belirlenmesinde nasıl bir yaklaşım izler?


CEVAP: Bu yanlışlıklar, örnekleme riskinden veya denetçinin olası hataları tahminindeki yanlışlıktan (belirsizlikten) doğabilir. Bu diğer olası hataların tahmini için denetçi, mesleki yargısını kullanır.

#3

SORU: Hata ve hilelerden kaynaklanan yanlış beyanların oluş nedenleri nelerdir?


CEVAP: 1. Bir finansal tablo unsurunun, hesabının veya kaleminin genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre olması gereken tutarı, sınıflaması ve sunumu ile raporlanmış bir finansal tablodaki tutarı, sınıflaması ve sunumu arasında fark olması, 2. Bir finansal tablo unsurunun, hesabının veya kaleminin atlanması, 3. Finansal tablolarda yapılması gereken bir açıklamanın genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak sunulmaması, 4. Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre açıklanması gereken bir bilginin atlanması.

#4

SORU: Denetçi olası yanlışlıklar toplamını nasıl hesaplar?


CEVAP: Denetçi, olası yanlışlıklar toplamını “bir kalemin bilinen yanlışlığı + olası yanlışlığı” toplamlarını alarak hesaplar.

#5

SORU: Toplam olası yanlışlık tutarının ilk önemlilik yargısından fazla çıkarsa finansal tablolar ile ilgili ne söylenebilir?


CEVAP: Toplam olası yanlışlık tutarının ilk önemlilik yargısına eşit veya bu tutardan daha az olması gerekir. Karşılaştırma sonucunda toplam yanlışlık tutarı, ilk önemlilik yargısından fazla çıkarsa finansal tablolar doğru kabul edilebilir değildir.

#6

SORU: Denetçi denetimin hangi aşamalarında önemliliği dikkate almalıdır?


CEVAP: Denetçi önemliliği planlama, denetim ve denetimin tamamlanma aşamasında dikkate almalıdır.

#7

SORU: Yanlış beyan hangi koşullarda önemlidir?


CEVAP: İster hata isterse hile sonucu olsun finansal tablolardaki yanlış beyanlar, mevcut koşullar ışığında finansal tablolara güvenerek karar veren mantıklı kullanıcıların kararını etkileyebiliyorsa önemlidir.

#8

SORU: Önemlilik eşiğinin belirlenmesinde hangi kalemlere dair yüzde ilişkileri kullanılmaktadır?


CEVAP: Önemlilik eşiğinin belirlenmesinde genellikle bilanço ve gelir tablosu kalemlerine dayalı yüzde ilişkileri kullanılmaktadır; ancak önemli olan, hangi kalemlerin önemlilik kararıyla daha ilgili olduğudur. Genellikle toplam hasılat, toplam varlıklar, brüt veya net kâr, öz sermaye ve işletmenin cirosuna göre önemlilik yüzdeleri oluşturulmaktadır.

#9

SORU: Değerleme ve dağıtım savı nedir?


CEVAP: Finansal tablolardaki varlıklar, borçlar, öz kaynakların uygun şekilde değerlendirildiği; gelirler ve giderlerin uygun dönemlere dağıtıldığına ilişkin savlardır.

#10

SORU: Sunum ve açıklama savı nedir?


CEVAP: Sunum ve açıklama ile ilgili olarak yönetimin savları; finansal tablo unsurlarının uygun şekilde sınıflandırıldığı, tanımlandığı ve tam olarak açıklandığına ilişkindir.

#11

SORU: Denetim yordamları nedir?


CEVAP: Denetçi, her denetim alanının amacına göre uygun bir denetim tekniği kullanarak kanıt toplar. Denetçinin kanıt elde etmek için kullandığı yöntemlere denetim teknikleri, bu tekniklerin uygulanmasına da denetim yordamları denir.

#12

SORU: Bir finansal tablo kaleminin önemliliği nelere bağlıdır?


CEVAP: Bir finansal tablo kaleminin önemliliği onun niteliğine ve büyüklüğüne bağlıdır.

#13

SORU: Denetçi önemliliği belirlerken nasıl bir yöntem izler?


CEVAP: Denetçi; denetim yordamlarının yapısını, zamanlamasını ve kapsamını belirlerken ve bu yordamların sonuçlarını değerlendirirken önemlilik ve denetim riskini diğer konularla birlikte dikkate almalıdır. Diğer bir ifade ile denetçi, her denetimde önemlilik yargısında bulunmalıdır. Ancak önemliliğin belirlenmesinde çok katı kurallar yoktur; neyin önemli olduğu, tamamen mesleki yargı konusudur. Denetçinin önemlilik yargısı, onun finansal tablo kullanıcılarının finansal bilgi gereksinimlerini nasıl algıladığından etkilenir. Denetçi, önemliliği belirlerken hem nicel hem de nitel faktörleri dikkate almalıdır. Denetim standartlarında bu konuda herhangi bir yol gösterme yoktur. Denetçi, işlemin veya kalemin yapısını dikkate alarak önemliliği rakamla ifade eder. Ancak önemlilik, kesin değil göreli bir kavramdır.

#14

SORU: Çalışma kağıtlarının türü, niceliği ve kapsamının belirlenmesinde denetçi, mesleki yargısını kullanırken hangi faktörleri dikkate alır?


CEVAP: Çalışma kağıtlarının türü, niceliği ve kapsamının belirlenmesinde denetçi, mesleki yargısını kullanırken aşağıdaki faktörleri dikkate alır: • Bir savın, hesabın veya işlem sınıfının yanıltıcı şekilde beyan edilme riski • Denetçinin işi yapma ve sonuçların değerlendirilmesinde kullanması gereken yargının ölçüsü • Uygulanan denetim yordamlarının niteliği • Denetçinin elde ettiği kanıtın test edilmekte olan sav için önemi • Denetçinin belirlediği istisnaların niteliği ve kapsamı • Denetçinin daha önceden yapılan ve belgelenen çalışmadan kolayca görülmeyen bir sonucu belgeleme gereği

#15

SORU: Önemlilik eşiği veya planlanan önemlilik nedir?


CEVAP: Denetçi, denetimin başında önemliliği göz önüne almak ve buna göre denetim stratejisini geliştirebilmek için denetimin planlama aşamasında finansal tablolardaki yanlışlıklara ilişkin bir ön belirlemede bulunmalıdır. Denetçinin önemlilikle ilgili olarak yapmış olduğu bu ilk belirleme, önemlilik eşiği veya planlanan önemlilik olarak ifade edilmektedir. Bu tutar, denetçinin finansal tablolarda bulunabileceğine; ancak finansal tablo kullanıcılarının kararlarını ve davranışlarını önemli ölçüde etkilemeyeceğine inandığı hata ve düzensizliklerin maksimum tutarıdır.

#16

SORU: İlk önemlilik belirlemesi hangi düzeyde yapılır?


CEVAP: İlk önemlilik belirlemesi finansal tablo düzeyinde yapılır.

#17

SORU: Basit yöntemde önemliliğin belirlenmesi nasıl yapılır?


CEVAP: Basit yöntemde, önemliliğin belirlenmesi için tek bir finansal değişken kullanılır. Genelde denetim firması bu türde birkaç finansal değişken belirler ve denetçi, tespit ettiği niteliksel faktörleri de dikkate alarak müşteri işletme için en uygun olanları kullanır.

#18

SORU: Yanıltıcı beyan riski nedir?


CEVAP: Yanıltıcı beyan riski, bir işletme tarafından yayımlanan finansal tabloların önemli ölçüde yanlış veya yanıltıcı olabilme olasılığıdır.

#19

SORU: Karışık veya ortalama yönteminde önemliliğin belirlenmesi nasıl yapılır?


CEVAP: Denetçi, beş altı tane finansal değişken kullanarak önemlilik tutarlarını belirler ve bu tutarların toplamını kullandığı değişken sayısına bölerek önemlilik tutarını belirler.

#20

SORU: Denetçinin planlama aşamasındaki önemlilik yargısı neler için bir temel oluşturur?


CEVAP: Denetçinin planlama aşamasındaki bu önemlilik yargısı; • Risk değerlendirme yordamlarının yapısı, zamanlaması ve kapsamının belirlenmesi, • Yanıltıcı beyan riskinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, • İlave denetim yordamlarının yapısı, zamanlaması ve kapsamının belirlenmesi için bir temel oluşturur.

#21

SORU: Olası hatalar toplamının maksimum olası yanlışlık tutarını aşması durumunda denetçi nasıl bir yaklaşım izler?


CEVAP: Olası yanlışlıkları toplamının maksimum olası yanlışlık tutarını aşması durumunda denetçi rakamsal önemlilik üzerinde düşünmelidir. Denetçi, bu durumda maksimum olası hatalar toplamını kabul edilebilir bir düzeye getirecek şekilde müşteriden yanlışlıkları düzeltmesini isteyebilir veya denetim yordamlarını genişletebilir.

#22

SORU: Denetimde önemlilik nedir?


CEVAP: Bir hesap veya bir olgunun, finansal tablolara güvenen kullanıcıların kararlarını etkilemesidir.

#23

SORU: Denetim amaçlarından kayıtların doğruluğu nasıl tanımlanır?


CEVAP: Kayıtların doğruluğu amacı, değerleme ve dağıtım savı ile ilgilidir. Denetçi; bu amaca ulaşmak için günlük defter toplamlarının, defteri kebir ile yardımcı defter hesaplarının borç ve alacak tarafları toplamlarının doğruluğunu araştırır.

#24

SORU: Maksimum olası yanlışlık nasıl bulunur?


CEVAP: Maksimum olası yanlışlık, olası yanlışlıklar toplamına diğer olası yanlışlıkların eklenmesi ile bulunur.

#25

SORU: Denetçinin kontrol riskini belirleyebilmesindeki adımlar nelerdir?


CEVAP: Denetçinin kontrol riskini belirlemesinde iki adım vardır: • Müşterinin iç kontrolü hakkında görüş oluşturmak, • İç kontrollerin etkinliğinin test edilmesi (Bu adım sadece denetçi kontrol riskini maksimumun altında belirlemeyi seçtiğinde uygulanır.).

#26

SORU: Oran yaklaşımında önemlilik nasıl belirlenir?


CEVAP: Denetçi; hesap kalanları düzeyinde önemliliği, tamamen finansal tablo düzeyinde belirlenen ilk önemlilik tutarına dayanan bir alan içinde oluşturur. Örneğin bu alan ilk önemlilik belirlemesinin 1/2’si, 1/3’ü veya 1/6’sı olabilir. Eğer risk yargısı yüksek olacaksa denetçi, tüm finansal tablo önemliliğinin 1/6’sını kullanabilir.

#27

SORU: Denetim riski hangi risklerin bir fonksiyonudur?


CEVAP: Denetim riski, yanıltıcı beyan riski (önemli yanlışlık riski) ve denetçinin önemli yanlışlıkları ortaya çıkarmada başarısız olma riskinin bir fonksiyonudur.

#28

SORU: Düzeltme kayıtlarının sayısı yaklaşımında önemlilik nasıl belirlenir?


CEVAP: Denetçi, hesap kalanları düzeyinde önemlilik tutarlarını belirlerken bunu son yılların denetimlerinde yapılan düzeltme kayıtlarının sayısına dayandırabilir. Örneğin son yılların denetimlerinde beş adet düzeltme kaydı yapılmışsa kabul edilebilir yanlışlık tutarını, finansal tablo düzeyinde ilk belirlenen önemlilik tutarının 1/5’i olarak belirleyebilir.

#29

SORU: Denetçi, finansal tablolar üzerinde ilk önemlilik belirlemesini yaparken hangi yöntemleri kullanabilir?


CEVAP: Denetçi, finansal tablolar üzerinde ilk önemlilik belirlemesinde bulunurken farklı yöntemler kullanabilir. Bunlar; basit yöntem, aralık yöntemi, karışık yöntem veya ortalama yöntemi ve formül yöntemidir.

#30

SORU: Sürekli dosya nedir?


CEVAP: Sürekli dosya, aynı müşteri ile sürekli çalışılması durumunda müşteri ile ilgili geçmiş bilgileri kapsar. Dosyanın kullanılması ile dönemler itibarıyla değişmeyen konularda yeniden çalışma kâğıdı düzenleme gereği ortadan kalkar. Her yıla ilişkin cari denetim kanıtları, amaçlarına hizmet ettikten sonra dosyalanıp kaldırıldığı durumda, bu dosya yıldan yıla kullanılabilen hazır bilgi kaynağıdır.

#31

SORU: Muhasebe kanıtlarından esas muhasebe kanıtları nelerdir?


CEVAP: Esas muhasebe kanıtları şunlardır: • Yevmiye defteri • Büyük defter • Muhasebe fişleri • Mizanlar • Muhasebe yönetmeliği • Hesap ekstreleri

#32

SORU: Muhasebe kanıtlarından esas muhasebe kanıtları dışındaki kanıtlar nelerdir?


CEVAP: Esas muhasebe kanıtları dışındaki diğer muhasebe kanıtları şunlardır: • Çekler, faturalar • Elektronik fon transfer kayıtları • Sözleşmeler • Yardımcı defterler • Yevmiye defteri ve büyük deftere yansımayan finansal tablo düzeltmeleri • Maliyet dağıtımlarıyla ilgili çalışma kağıtları, tablolar, hesaplamalar • Mutabakatlar ve açıklamalar

#33

SORU: Destekleyici denetim kanıtları nelerdir?


CEVAP: Denetçi, çeşitli kanıt elde etme tekniklerini kullanarak finansal tabloları test eder. Ancak tek başına finansal tablolardan elde edilen kanıtlar, denetçinin görüşünü oluşturması için yeterli olmayabilir. Bu durumda denetçi destekleyici denetim kanıtlarını elde edecektir. Destekleyici denetim kanıtları; toplantı tutanakları, doğrulamalar ve gözlemleri kapsar.

#34

SORU: Aralık yönteminde önemliliğin belirlenmesi nasıl yapılır?


CEVAP: Basit yönteme benzemekle birlikte farklı büyüklükteki işletmeler için olası farklı önemlilik düzeylerinin aralığını verir. Basit yöntemde olduğu gibi denetçi, niteliksel faktörleri dikkate alarak seçilen uygun aralığa göre önemlilik düzeyini belirler.

#35

SORU: Yönetim savları nelere ilişkindir?


CEVAP: Yönetimin savları; işlem sınıflarına, hesap kalanlarına, sunum ve açıklamalara ilişkindir.

#36

SORU: Finansal tabloların içerdiği yanlış beyanlar, geçerli finansal raporlama çerçevesine uygun olarak dürüstçe sunumunu engelleyecek ölçüde önemliyse söz konusu tablonun içeriği ne olarak kabul edilir?


CEVAP: Finansal tabloların içerdiği yanlış beyanlar, geçerli finansal raporlama çerçevesine uygun olarak dürüstçe sunumunu engelleyecek ölçüde önemliyse söz konusu tablonun yanıltıcı şekilde beyan edildiği kabul edilir.

#37

SORU: Karışık veya ortalama yönteminde önemliliğin belirlenmesi nasıl yapılır?


CEVAP: Denetçi, beş altı tane finansal değişken kullanarak önemlilik tutarlarını belirler ve bu tutarların toplamını kullandığı değişken sayısına bölerek önemlilik tutarını belirler.

#38

SORU: Formül yönteminde önemliliğin belirlenmesi nasıl yapılır?


CEVAP: Şirketlerden oluşan büyük bir örneklem üzerinde önemlilik düzeyinin istatistiksel analizi ile belirlenen bir formül kullanılır. Denetim literatüründe farklı formüller olmakla birlikte çok genel olarak aşağıdaki formül kullanılmaktadır: 1.84 x (varlıklar veya gelirlerden büyük olanı) 2/3

#39

SORU: Cari dosyalardaki yönetsel çalışma kağıtları nelerdir?


CEVAP: • İş mektubu • Personelin görevlendirilmesi • Müşterinin organizasyon şeması • Yönetimle yapılan görüşmelerin notları • Denetim komitesi başkanı ile yapılan görüşmelerin notları • Notların ön analitik incelemesi • Ön risk belirleme notları • İlk önemlilik belirleme notları • İşin planlanmasına ilişkin notlar • Denetim işinin zaman olarak planlanması • İç kontrol soru listesi ve soru analizleri • Yönetim kontrolleri soru listesi • Bilgisayar kontrolleri soru listesi • İç kontrol sistemi akış çizeneği • Denetim programı

#40

SORU: Denetim amaçlarından gerçeklik nasıl tanımlanır?


CEVAP: Gerçeklik amacı, savın varlığı veya gerçekleşmesi ile ilgilidir. Denetçi, hesap kalanlarının gerçekliğini araştırmayı amaçlar. Gerçek olmayan bir işlemin kaydı, finansal tablo tutarlarının yüksek gösterilmesine neden olur.

#41

SORU: Denetim riski nedir?


CEVAP: Denetim riski, finansal tablolar yanıltıcı şekilde sunulduğunda denetçinin uygun olmayan bir denetim görüşü oluşturması riskidir. Denetçi tarafından yapılan denetim çalışmaları bu riski azaltır. Diğer bir ifadeyle denetim riski, denetçinin gerçekte önemli yanlışlıkların varlığı nedeni ile yanıltıcı şekilde beyan edilmiş finansal tabloların gerçek ve dürüst bir görünüme sahip olduğu şeklinde görüş ifade etmesi riskidir.

#42

SORU: Denetim amaçlarından sahiplik nasıl tanımlanır?


CEVAP: Sahiplik amacı varlık ve yükümlülüklerin müşteri işletmeye ait olup olmadığını araştırmayı kapsar ve yönetimin hak ve yükümlülüklerle ilgili savları ile bağlantılıdır. Eğer müşteri işletme bir varlık üzerinde haklara sahip değilse veya bir yükümlülük şirketin sorumluluğunda değilse finansal tablolarda yer almamalıdır.

#43

SORU: Formül yaklaşımında önemlilik nasıl belirlenir?


CEVAP: Bazı denetçiler; toplam önemliliği, hesap kalanlarına, hesapların göreli büyüklüklerine ve birbirini dengeleyebilecek hata olasılıklarına dayanan bazı oranlarda dağıtan formüller kullanırlar. Örneğin “Hesabın önemliliği = Toplam önemlilik- Beklenen hata x (Hesap kalanı/Tüm hesap kalanlarının toplamı)” şeklinde bir formül kullanılabilir.

#44

SORU: Savlar nelerdir?


CEVAP: Savlar, mali tablo unsurları içinde vücut bulan ve yönetim tarafından yapılmış beyanlar ve imalardır.

#45

SORU: Denetim kanıtı nedir?


CEVAP: Denetim kanıtı, denetçinin görüşüne temel oluşturan sonuca ulaşmada kullandığı bilgilerdir. Denetçinin denetim çalışmasının büyük kısmını, savlarla ilgili kanıtların toplanması ve bu kanıtların değerlendirilmesi oluşturur.

#46

SORU: Denetçi denetim sırasında hangi durumlarda önemlilik düzeyini revize eder?


CEVAP: Denetçi, denetim işini sürdürürken başlangıçta belirlediği önemlilik tutarı veya tutarlarını değiştirmesine neden olacak bilgiler elde edebilir. Denetçinin, yeni bir bilginin ortaya çıkması veya daha ileri denetim yordamlarının bir sonucu olarak denetçinin işletme ve onun faaliyetlerini kavrayışında değişiklik olması gibi denetim sırasında koşullarda ortaya çıkan bir değişikliğin sonucu olarak bir bütün olarak finansal tablolar için belirlediği önemlilik düzeyini (ve eğer yapılabiliyorsa işlem sınıfları, hesap kalanları ve açıklamaların önemlilik düzeyi veya düzeylerini) revize etmesi gerekebilir.

#47

SORU: Hesap kalanı nedir?


CEVAP: Hesap kalanı, finansal tablolardaki her bir kalemi (kasa, stoklar, alacaklar gibi) ifade etmektedir.

#48

SORU: Tamlık savı nedir?


CEVAP: Finansal tablolarda yer alması gereken tüm işlemlerin ve hesapların eksiksiz olarak tablolarda yer aldığına ilişkin savlardır.

#49

SORU: Haklar ve yükümlülükler savı nedir?


CEVAP: Belirli bir tarihte varlıkların işletmenin hakları, borçların ise işletmenin yükümlülüklerini gösterdiğine ilişin savlardır.

#50

SORU: Kontrol riski hangi durumlarda maksimum olarak belirlenebilir?


CEVAP: Denetçi, müşterinin kontrol politikalarının ve yordamlarının etkin olmadığına inanıyorsa ve bu nedenle sunulan finansal bilgiye güvenmiyorsa kontrol riskini maksimumda (% 100 ) belirleyecektir. Bunun dışında denetçi, iç kontrollerin ayrıntılı testlerini yapmak yerine hesap kalanlarının tözel testlerini yapmayı daha uygun bulursa yine kontrol riskini yüksek belirleyecektir.

#51

SORU: Kontrol riski değiştirilebilir bir risk midir?


CEVAP: Denetçi, kontrol riskini doğal risk gibi değiştiremez.

#52

SORU: Denetim riski hangi durumlarda ortadan kalkabilir?


CEVAP: Denetçilerin finansal tablolardaki önemli yanlışlıkları ortaya çıkaramama olasılığı olan denetim riski, kabul edilebilir bir düzeye indirilmesi gereken bir risktir. Hiçbir zaman %100 denetim yapılamayacağından denetçiler için her zaman denetim riski söz konusudur. Denetçi, denetimini çok iyi planlayarak ve dikkatli bir şekilde yapmış olsa bile denetim riski her zaman olacaktır.Bu nedenle denetçinin denetim yaparken denetim riskini yönetmesi ve onu kabul edilebilir seviyede veya düşük düzeyde tutması gerekir.

#53

SORU: Denetim yordamları nelerdir?


CEVAP: Denetim yordamları aşağıdaki gibidir; • Kontrol • Gözlem • Dışsal doğrulama • Yeniden hesaplama • Yeniden yapma • Analitik yordamlar • Soruşturma

#54

SORU: Yanlışlıklar kasıtlı yapılmış olsalar bile kasıtsız olarak meydana geldilerse ne olarak tanımlanır?


CEVAP: Yanlışlıklar kasıtlı yapılmış olsalar bile kasıtsız olarak meydana geldilerse hata olarak tanımlanır.

#55

SORU: Olası yanlışlıklar nedir?


CEVAP: Olası yanlışlıklar, hesap kalanlarının tahmini konusunda yönetimin ve denetimin yargılarının farklı olmasından doğan denetçinin bir evrenden aldığı örneklemin test edilmesine dayanan tahminî yanlışlıklardır.

#56

SORU: Denetçi, denetim yaparken hangi tür yanlışlıklar ile karşı karşıyadır?


CEVAP: Denetçi, denetim yaparken iki tür yanlışlık ile karşı karşıyadır: Bilinen yanlışlıklar ve olası yanlışlıklar.

#57

SORU: Denetçi denetim risk seviyesini neye göre belirler?


CEVAP: Denetim risk seviyesi konusunda olabildiğince düşük tutulması dışında bir standart yoktur. Denetim standartları, çok yüksek olmamakla birlikte bir miktar riski kabul etmektedir. Denetçiler, risk seviyesini kişisel yargılarına ve firma politikalarına göre belirlerler. Denetçi, kendi görüşünden ne kadar emin olmak isterse kabul edilebilir risk seviyesini o kadar düşük tutar.

#58

SORU: Denetim kanıtının yeterliliği nedir?


CEVAP: Kanıtın yeterliliği, gerekli kanıt miktarıdır. Gerekli denetim kanıtının miktarı; denetçinin belirlediği yanıltıcı beyan riski seviyesinden, önemlilikten, denetim kanıtının niteliğinden ve kanıt toplama maliyetinden etkilenir.

#59

SORU: İşlem sınıfı nedir?


CEVAP: İşlem sınıfı müşteri işletmenin muhasebe sistemi tarafından kaydedilen her bir işlemi (alış işlemleri, satış işlemleri gibi) kapsamaktadır.

#60

SORU: Denetçilerin hesap düzeyinde önemlilik tutarını belirlemeyi tercih etmelerinin nedeni nedir?


CEVAP: Denetçilerin hesap düzeyinde önemlilik tutarını belirlemeyi tercih etmelerinin bir nedeni, bir kısım hataların (bazı hesapların yüksek, bazılarının düşük gösterilmesi gibi) birbirini etkileyerek yanlışlığın net tutarının az gözükmesine ve muhtemelen ilk önemlilik tutarının altında kalmasına neden olabilmesidir. Bu nedenle kabul edilebilir yanlışlıklar toplamının ilk belirlenen önemliliği aşmasına izin verilmelidir.

#61

SORU: Denetçilerin, önemlilikle ilgili olarak yapmış oldukları ilk rakamsal tahmini “hesap veya işlem sınıfı düzeyine özel” önemlilik tutarlarına dönüştürmelerinin nedeni nedir?


CEVAP: Her bir finansal tablo hesap kalanındaki farklılıklar ile yasal ve düzenleyici zorunluluklar gibi faktörler nedeniyle denetçi; farklı hesaplar, işlem sınıfları veya açıklamalar için farklı önemlilik düzeyleri oluşturmalıdır. Bu amaçla denetçiler, önemlilikle ilgili olarak yapmış oldukları ilk rakamsal tahmini “hesap veya işlem sınıfı düzeyine özel” önemlilik tutarlarına dönüştürürler.

#62

SORU: Örnekleme hatası nedir? Neden ortaya çıkar?


CEVAP: Örnekleme hatası, çoğunlukla denetçinin bir hesap kalanı veya işlem sınıfının %100’ünü inceleyememesi gerçeği ile ilgilidir. Örnekleme dışı nedenler ise uygun olmayan denetim yordamlarının seçilmesini, denetim yordamlarının yanlış uygulanmasını, denetim sonuçlarının yanlış yorumlanmasını ve deneyimsiz personel kullanılmasını kapsar. Bu belirsizlikler, denetim firmalarının kalite standartlarını yükseltmeleri ile yönetilebilir.

#63

SORU: Denetim riski ve önemlilik arasında nasıl bir ilişki vardır?


CEVAP: Denetim riski ile önemlilik arasında her zaman tersine bir ilişki vardır. Belirli bir hesap kalanının çok büyük tutarda yanlış beyan edilebilmesi riski, düşük olabilir; fakat oldukça düşük bir tutarla yanlış beyan edilebilme riski çok yüksek olabilir. Eğer risk yüksek ise bu nedenle denetim kontrollerinin kapsamı artacak ve önemlilik düzeyi düşük olacaktır. Dolayısıyla denetçi; denetim yordamlarının yapısını, zamanını ve kapsamını belirlerken denetim riski ve önemliliği birlikte değerlendirmelidir.

#64

SORU: İç kontrol sisteminin amacı nedir?


CEVAP: İç kontrol sisteminin amacı, doğal risklere karşı işletmeyi korumaktır.

#65

SORU: ISA 450 nedir, neyi gerektirir?


CEVAP: ISA 450, denetçinin bir bütün olarak finansal tabloların önemli yanlışlıklar içerip içermediği konusunda görüş oluşturabilmesi için belirlenen herhangi bir yanlışlığın finansal tablolar üzerindeki etkisini değerlendirmesini gerektirir.

#66

SORU: Yanıltıcı beyan riski kaça ayrılır?


CEVAP: Yanıltıcı beyan riski, doğal risk ve kontrol riski olarak iki unsura ayrılmaktadır.

#67

SORU: Var olma ve meydana gelme savı nedir?


CEVAP: Belirli bir tarihte işletmenin varlıklarının, yükümlülüklerinin ve öz kaynaklarının gerçekten var olup olmadığı ve kaydedilmiş olan işlemlerin gerçekten o dönemde meydana geldiğine ilişkin savlardır.

#68

SORU: Denetçi denetim kanıtlarını hangi yordamları uygulayarak elde eder?


CEVAP: Denetçi, görüşüne temel olacak mantıklı sonuçlar oluşturabilmek için gerekli denetim kanıtlarını aşağıdaki yordamları uygulayarak elde eder: • Risk belirleme yordamları • Diğer denetim yordamları o Kontrol testleri, ISA tarafından gerektiğinde veya denetçi öyle yapmayı tercih ettiğinde, o Tözel testler, ayrıntıların testlerini ve tözel analitik yordamlarını kapsadığında uygulanır.

#69

SORU: Çalışma kağıtlarının sahipliği ve gizliliği konusunu açıklayınız.


CEVAP: Çalışma kağıtları ve denetim belgeleri denetçinindir. Bunlar sadece denetçi tarafından hazırlanan kağıtlar değil denetçinin isteği üzerine müşteri tarafından da hazırlanan kağıtlardır. Denetçi, bu kağıtları yasal saklama süresince ve kendi ihtiyaçları için yararlı olabileceğini düşündüğü mantıklı bir süre için saklar. Denetçi, çalışma kağıtlarının sahibi olmakla birlikte müşteri bilgilerinin gizliliğini korumak için etik ve bazı durumlarda da yasal sorumluluğa sahiptir. Denetçi; denetim belgelerini, bazı koşulların dışında, müşterinin rızası olmadan kimseye gösteremez; denetçi, müşteriye ait gizli bilgileri korumak ve bilgilere yetkisiz erişimleri için uygun yordamları belirlemelidir.

#70

SORU: Bulma riski, doğal risk ve kontrol riski ile nasıl ilişkilendirilebilir?


CEVAP: Bulma riski, doğal risk ve kontrol riskinin tersine bir etki yaratır. Düşük doğal risk ve kontrol riski, yüksek bulma riski yaratır veya bunun tersi de olabilir.

#71

SORU: Denetçi, kendi tahminlerindeki isabetsizlik ve tüm kalemlerin denetiminin olanaksızlığı nedeni ile rakamsal (nicel) yanlışlıkların toplam tutarını doğru olarak belirleyemediği takdirde nasıl bir yaklaşım izler?


CEVAP: Denetçi, kendi tahminlerindeki isabetsizlik ve tüm kalemlerin denetiminin olanaksızlığı nedeni ile rakamsal (nicel) yanlışlıkların toplam tutarını doğru olarak belirleyemeyebilir. Denetçi, denetim sırasında belirlediği önemli yanlışlıkları biriktirir ve yasal engel yoksa yönetime bildirerek onların düzeltilmesini talep eder. Eğer yönetim yanlışlıkları düzeltmemişse bunların nedenlerini öğrenir ve finansal tabloların yanıltıcı beyan içerip içermediğini değerlendirirken dikkate alır.

#72

SORU: Kontrol riskine karşı yönetimin görevi nedir?


CEVAP: İşletmenin iç kontrol sisteminin bazı zayıflıkları olabilir ve bu nedenle bazı önemli yanlışlıkları; engelleyemeyebilir, ortaya çıkaramayabilir ve düzeltemeyebilir. Bu, kontrol riskidir. Buna karşı yönetimin görevi, önemli yanlışlık riskini (yanıltıcı beyan riskini) azaltacak şekilde iç kontrolleri işletmektir.

#73

SORU: Denetim amaçlarından değerleme nasıl tanımlanır?


CEVAP: Değerleme amacı da değerleme ve dağıtım savı ile ilgilidir. Finansal tablolardaki tutarların doğru olabilmesi için hesaplara kayıtların doğru şekilde yapılması gerekir. Bunun için değerleme amacı, varlıkların ve kaynakların finansal tablolarda doğru tutarlarla gösterildiği savını araştırır.

#74

SORU: İlk önemlilik yargısının hesap kalanları ve işlem sınıflarına dağıtılmasının amacı nedir?


CEVAP: İlk önemlilik yargısının hesap kalanları ve işlem sınıflarına dağıtılmasının amacı, her bir hesap kalanı ve işlem sınıfı için denetimin kapsamını (örneklem büyüklüğünü belirlemek) planlamaktır. Denetçi, çoğunlukla kanıtın tamlığını ve niteliğini ortaklaşa etkileyen testlerin yapısını ve zamanını başlangıçta belirler, daha sonra kabul edilebilir yanlışlığa dayanarak kanıtın kapsamını belirler.

#75

SORU: Doğal risk nedir?


CEVAP: Doğal risk, iç kontrolün olmadığı varsayımı ile bir savın finansal tablolardaki yanıltıcı beyanlara duyarlılığıdır.

#76

SORU: Yargısal yaklaşımda önemlilik nasıl belirlenir?


CEVAP: Denetçi, hesap kalanları için önemliliği tamamen kişisel yargısına göre oluşturur.

#77

SORU: Denetim amaçlarından sınıflandırma nasıl tanımlanır?


CEVAP: Yönetimin sunum savları ile ilgili olan bu amaç, işlemlerin doğru hesaplara kaydedilmesi ve hesapların finansal tablolarda doğru sunulmasını vurgular. Örneğin alacak hesaplarının alacağın türüne göre ticari alacaklar, ortaklardan alacaklar, iştiraklerden alacaklar vb. sınıflandırılması gerekir.

#78

SORU: Bulma riski nedir?


CEVAP: Bulma riski, denetçinin yordamlarının finansal tablolardaki önemli yanlışlıkları ortaya çıkaramayacak olması riskidir. Bulma riski, örnekleme ile ilgili veya örnekleme dışı belirsizlikler nedeniyle ortaya çıkar.

#79

SORU: Hesap kalanları kabul edilebilir yanlışlık tutarı ile kıyaslandığında nasıl bir yaklaşım izlenir?


CEVAP: Kalanları kabul edilebilir yanlışlık tutarından büyük olan hesaplar, önemli yanlışlıklar içerebileceğinden önemli kabul edilir ve birçok denetim yordamı önemli hesaplar üzerinde yoğunlaştırılır. Kalanları kabul edilebilir yanlışlık tutarının altında kalan hesaplar ise önemsizdirler ve bunlar üzerinde daha az denetim çalışması yapılır.

#80

SORU: Kabul edilebilir yanlışlık tutarının belirlenmesinin amacı nedir?


CEVAP: Kabul edilebilir yanlışlık tutarının belirlenmesinin amacı, olası yanlışlıkları içerecek büyüklükteki hesap kalanlarını belirlemektir.

#81

SORU: Olası hatalar toplamının ilk önemlilik belirlemesinden küçük olması durumunda denetçi nasıl bir yaklaşım izler?


CEVAP: Olası yanlışlıklar toplamının ilk önemlilik belirlemesinden küçük olması durumunda denetçi, olası hata toplamının önemliliğe ne kadar yakın olduğunu göz önüne alır. Çünkü olası hatalar toplamı, belirlenen önemliliğe yaklaştıkça finansal tabloların yanıltıcı şekilde beyan edilme riskleri artacaktır.

#82

SORU: Denetçinin yönetimin savlarına karşı oluşturduğu denetim amaçları nasıl sınıflandırılabilir?


CEVAP: Denetçinin yönetimin savlarına karşı oluşturduğu denetim amaçları şu şekilde sınıflandırılabilir: • Gerçeklik • Tamlık • Zamanlılık • Sahiplik • Kayıtların doğruluğu • Değerleme • Sınıflandırma • Açıklama

#83

SORU: Doğal riski etkileyen faktörler nelerdir?


CEVAP: Doğal riski etkileyen faktörler içerisinde en çok dikkat edilmesi gerekenler; tahmin gerekliliği, dışsal faktörlere duyarlılık, işletmenin içinde bulunduğu sektörün özellikleridir. Dışsal faktörlerin de doğal risk üzerine etkisi vardır.

#84

SORU: Performans önemliliği ile ilgili problem nedir?


CEVAP: Performans önemliliği ile ilgili problem, standartların bu konuda yol göstermemesi ve tamamen denetçinin mesleki yargısına bağlı olmasıdır. Performans önemliliği, finansal tablo düzeyindeki önemlilik tutarının bir yüzdesi olarak veya daha farklı formüller kullanılarak oluşturulabilir.

#85

SORU: Denetçiler, finansal tablo düzeyinde belirledikleri önemlilikten (ilk önemlilik belirlemesi) hareketle hesap kalanları düzeyinde önemlilik tutarlarını; yani kabul edilebilir yanlışlık tutarlarını belirlerken hangi yaklaşımları kullanabilirler?


CEVAP: İlk önemlilik tutarının hesap kalanları ve işlem sınıflarına dağıtılması için uyulması zorunlu veya belirlenmiş kurallar yoktur. Denetçiler, finansal tablo düzeyinde belirledikleri önemlilikten (ilk önemlilik belirlemesi) hareketle hesap kalanları düzeyinde önemlilik tutarlarını; yani kabul edilebilir yanlışlık tutarlarını belirlerken farklı yaklaşımlar kullanabilirler. Bu yaklaşımlar yargısal yaklaşım, oran yaklaşımı, düzeltme kayıtlarının sayısı ve formül yaklaşımıdır.

#86

SORU: Denetçiler doğal risklere nasıl bir yöntemle yaklaşırlar?


CEVAP: Denetçiler, doğal risk üzerinde bir kontrol sağlayamazlar; bu nedenle sadece onun önemini belirlemeye çalışırlar.

#87

SORU: Denetim kanıtının güvenirliği neye bağlıdır? Hangi kanıtlar daha güvenilirdir? Kıyaslayınız.


CEVAP: Kanıtın güvenilirliği; kanıtın kaynağına, yapısına ve elde edilme koşullarına bağlıdır. Örneğin: • Dış kaynaklardan elde edilen kanıt, iç kaynaklardan elde edilen kanıttan daha güvenilirdir. • Etkin bir iç kontrol yapısında içsel olarak yaratılan kanıtlar, zayıf iç kontrol yapısındakilerden daha güvenilirdir. • Denetçi tarafından doğrudan elde edilen kanıt, dolaylı olarak elde edilen kanıttan daha güvenilirdir. • Kaynak (orijinal) belgelerden elde edilen denetim kanıtı, kopya belgelerden (faks veya fotokopi) daha güvenilirdir. • Denetim kanıtı, ister kağıt ister elektronik formda isterse diğer ortamlarda olsun belge şeklinde ise daha güvenilirdir.

#88

SORU: Denetim kanıtının uygunluğu nedir?


CEVAP: Kanıtın uygunluğu, denetim kanıtının niteliği ile ilgilidir; öyle ki kanıt, denetçinin görüşünü dayandırdığı sonuçlara destek sağlamakla ilgili ve güvenilir olmalıdır.

#89

SORU: Çalışma kağıtlarından sürekli dosyalarda yer alan belgeler nelerdir?


CEVAP: Şirket tüzüğü, yönetmelikler ve şirket sözleşmesinin kopyaları • Kira sözleşmeleri, tahvil sözleşmeleri ve telif sözleşmeleri gibi uzun vadeli sözleşmelerin kopyaları • Şirketin geçmişine, ürünlerine ve pazarlarına ilişkin bilgiler • Genel kurul, yönetim kurulu ve denetim komitelerinin önemli toplantılarına ilişkin tutanakların kopyaları • Öz sermaye, dağıtılmamış kârlar, ortaklık sermayesi ve benzerleri gibi kalanları birkaç yıl devredilen hesapların listesi • Önceki yılların finansal tablolarının ve denetim raporlarının kopyaları

#90

SORU: Denetim amaçlarından tamlık nasıl tanımlanır?


CEVAP: Tamlık amacı, yönetimin tamlık savı ile ilgilidir. Denetçi, bütün işlemlerin hesaplara kaydedilip kaydedilmediğini ve finansal tablolarda gösterilmesi gereken unsurların tam olarak gösterilip gösterilmediğini araştırmayı amaçlar. Bir işlemin unutulması, finansal tablo tutarlarının düşük gösterilmesine neden olur.

#91

SORU: Denetçi, tek başına önemli olmayan fakat toplu halde finansal tabloların yanıltıcı şekilde sunulmasına neden olan hesaplar için nasıl bir yaklaşım izlemelidir?


CEVAP: Denetçi, tek başına önemli olmayan fakat toplu halde finansal tabloların yanıltıcı şekilde sunulmasına neden olan hesaplar için farklı önemlilik düzeyi belirlemelidir.

#92

SORU: Performans önemliliği ne amaçla oluşturulur?


CEVAP: Performans önemliliği; finansal tablolardaki düzeltilmemiş veya ortaya çıkarılmamış yanlışlıklar toplamının, bir bütün olarak finansal tablo önemliliğini aşması olasılığını azaltmak için oluşturulur.

#93

SORU: Bilinen yanlışlıklar nedir?


CEVAP: Bilinen yanlışlıklar, denetçinin bir hesapla ilgili olarak belirleyebildiği yanlışlıklardır.

#94

SORU: Kontrol riski nedir?


CEVAP: Kontrol riski, iç kontrol sistemi tarafından zamanında engellenemeyen veya ortaya çıkarılamayan bir işlem sınıfı veya hesap kalanındaki bir yanlışlığın, diğer işlem sınıflarındaki veya hesap kalanlarındaki yanlışlıklarla bir araya geldiğinde önemli olabilmesi riskidir.

#95

SORU: Denetim amaçlarından açıklama nasıl tanımlanır?


CEVAP: Bu denetim amacı, doğrudan sunum ve açıklama savları ile ilgilidir. Denetçi, finansal tablolarda yer alması gereken bütün bilgilerin gerektiği şekilde açıklanıp açıklanmadığını araştırır.

#96

SORU: Denetçi denetim risk modelini nasıl çözümleyerek bulma riskinin uygun seviyesini bulur?


CEVAP: Denetçi, denetim risk modelini aşağıdaki gibi çözümleyerek bulma riskinin uygun seviyesini bulacaktır. Denetim riski = Doğal risk x Kontrol riski x Bulma riski Bulma riski = Denetim riski / (Doğal risk x Kontrol riski)

#97

SORU: Denetim amaçlarından zamanlılık nasıl tanımlanır?


CEVAP: Zamanlılık amacı, tamlık amacı ile ilgilidir. Hesapların kapsadığı işlemlerin doğru zamanda kaydedilip edilmediğinin araştırılması amaçlanır. Denetçi, özellikle hesap yılı sonuna yakın zamanda meydana gelen işlemlerin finansal tablolara doğru zamanda yansıtılıp yansıtılmadığını doğrulamalıdır.

#98

SORU: Denetçi bilginin yokluğunu denetim kanıtı olarak kullanabilir mi?


CEVAP: Denetim kanıtı; hem yönetimin savlarını destekleyen ve doğrulayan hem de doğrulamayan bilgileri kapsar. Ayrıca bazı durumlarda bilginin yokluğu da (örneğin yönetimin istenen bilgiyi vermemesi) denetçi tarafından kanıt olarak kullanılacak bir bilgidir.

#99

SORU: Yanlış beyanlar nelerden kaynaklanır?


CEVAP: Hata ve hilelerden kaynaklanır.

#100

SORU: Denetim standartlarında yönetimin savları kaç grupta toplanır?


CEVAP: Denetim standartlarında yönetimin savları beş grupta toplanır: • Var olma ve meydana gelme • Tamlık • Haklar ve yükümlülükler • Değerleme ve dağıtım • Sunum ve açıklama

#101

SORU: Denetim kanıtları nelerdir?


CEVAP: Denetim kanıtları, denetçinin denetim görüşünü oluşturmak için kullandığı tüm bilgiler olup bunlar, muhasebe kayıtlarındaki bilgilerle diğer bilgileri kapsar. Denetim kanıtları, öncelikle denetim sırasında gerçekleştirilen denetim yordamlarından elde edilmekle birlikte önceki denetimler, müşterinin kabulü ve devamında yapılan kalite kontrol yordamları gibi diğer kaynaklardan elde edilen bilgileri de kapsayabilir. Denetim kanıtları, işletmenin muhasebe sisteminden elde edilen kanıtlar ve destekleyici denetim kanıtlarıdır.

#102

SORU: Cari dosya nedir?


CEVAP: Cari dosya, cari yılda yapılan denetim işi ile ilgili veri ve bilgilerin yer aldığı dosyadır. Bu dosyada denetimin yönetimi ile ilgili belgeler ve denetim kanıtlarının belgeleri yer alır.

#103

SORU: Güvenirlik derecesine göre kantı türleri nasıl sınıflandırılabilir?


CEVAP: Güvenirlik derecesine göre kanıt türleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir: • Yüksek güvenirlik derecesine sahip olanlar: o Sabit varlıkların kontrolü o Tekrar yapma o Tekrar hesaplama • Orta güvenirlik derecesine sahip olanlar: o Belgelerin kontrolü o Doğrulama o Analitik yordamlar • Düşük güvenirlik derecesine sahip olanlar: o Soruşturma o Gözlem

#104

SORU: Denetim standartlarına göre çalışma kağıtlarının içeriği nasıl olmalıdır?


CEVAP: Denetim standartlarına göre çalışma kağıtlarının; • Müşterinin finansal tablolarının muhasebe kayıtlarıyla uzlaşmakta ve uyuşmakta olduğunu, • Denetim çalışmasının uygun şekilde planlandığını ve yürütüldüğünü, • Denetimin planlanması, yapılacak olan testlerin yapısı, kapsamı ve zamanlamasının belirlenmesi için müşterinin iç kontrol yapısı hakkında yeterince görüş edinildiğini, • Bir denetim görüşü oluşturmaya yetecek ölçüde denetim kanıtı elde edildiğini göstermesi gerekir.

#105

SORU:

Denetimde önemlilik kavramını tanımlayınız.


CEVAP:

Önemlilik; bir hesap veya bir olgunun, finansal tablolara güvenen kullanıcıların kararlarını etkilemesidir. Önemlilik kavramı; finansal bilginin tanınması, toplanması, sınıflanması ve sunumu için temel bir kavramdır. Önemlilik, aynı zamanda denetçinin belirli bir kalemin veya işlemin önemli olup olmadığını yargılaması için önemli bir faktördür.


#106

SORU:

Yanlış beyan nedir?


CEVAP:

Yanlış beyan; raporlanan bir finansal tablo kaleminin tutarı, sınıflaması, sunulması ve açıklaması ile geçerli finansal raporlama çerçevesine uygun olması için gereken tutarı, sınıflanması, sunulması ve açıklaması arasındaki farktır.


#107

SORU:

Hata ve hilelerden kaynaklanan yanlış beyanların oluş nedenleri nelerdir?


CEVAP:

Hata ve hilelerden kaynaklanan yanlış beyanların oluş nedenleri:

  • Bir finansal tablo unsurunun, hesabının veya kaleminin genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre olması gereken tutarı, sınıflaması ve sunumu ile raporlanmış bir finansal tablodaki tutarı, sınıflaması ve sunumu aras›nda fark olması,
  • Bir finansal tablo unsurunun, hesabının veya kaleminin atlanması,
  • Finansal tablolarda yapılması gereken bir açıklamanın genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak sunulmaması,
  • Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre açıklanması gereken bir bilginin atlanması

#108

SORU:

Önemliliğin rakam ile ifade edilmesinin önemini açıklayınız.


CEVAP:

Önemliliğin rakamlarla ifade edilmesiyle denetçi, denetimin kapsamını daha iyi planlayabilir ve denetim testlerinin sonuçlarını daha iyi değerlendirebilir.


#109

SORU:

Önemliliğin dikkate alınması gereken denetim aşamaları nelerdir?


CEVAP:

Denetçi, denetimin çeşitli aşamalarında önemliliği dikkate almalıdır. Bu aşamalar;

  • Planlama aşaması,
  • Denetim aşaması,
  • Denetimin tamamlanma aşamasıdır.

#110

SORU:

Denetçinin önemlilikle ilgili olarak yapmış olduğu ilk belirleme nedir?


CEVAP:

Denetçi, denetimin başında önemliliği göz önüne almak ve buna göre denetim stratejisini geliştirebilmek için denetimin planlama aşamasında finansal tablolardaki yanlışlıklara ilişkin bir ön belirlemede bulunmalıdır. Denetçinin önemlilikle ilgili olarak yapmış olduğu bu ilk belirleme, önemlilik eşiği veya planlanan önemlilik olarak ifade edilmektedir.


#111

SORU:

Önemlilik eşiğinin belirlenmesini açıklayınız.


CEVAP:

Önemlilik eşiğinin belirlenmesinde genellikle bilanço ve gelir tablosu kalemlerine dayalı yüzde ilişkileri kullanılmaktadır; ancak önemli olan, hangi kalemlerin önemlilik kararıyla daha ilgili olduğudur. Genellikle toplam hasılat, toplam varlıklar, brüt veya net kâr, öz sermaye ve işletmenin cirosuna göre önemlilik yüzdeleri oluşturulmaktadır.


#112

SORU:

İlk önemlilik yargısının amacı nedir?


CEVAP:

İlk önemlilik yargısının amacı; denetçiye denetim yordamlarının yapısı, zamanlaması ve kapsamı hakkında yol göstermektir.


#113

SORU:

Finansal tablolar üzerinde ilk önemlilik belirlemesinde bulunurken kullanılan yöntemler nelerdir? Açıklayınız.


CEVAP:

Denetçi, finansal tablolar üzerinde ilk önemlilik belirlemesinde bulunurken farklı yöntemler kullanabilir. Bunlar; basit yöntem, aralık yöntemi, karışık yöntem veya ortalama yöntemi ve formül yöntemidir (Mc Kee ve Eilifsen 2000).

Basit yöntemde, önemliliğin belirlenmesi için tek bir finansal değişken kullanılır.

Aralık yöntemi, basit yönteme benzemekle birlikte farklı büyüklükteki işletmeler için olası farklı önemlilik düzeylerinin aralığını verir.

Karışık veya ortalama yönteminde denetçi, beş altı tane finansal değişken kullanarak önemlilik tutarlarını belirler ve bu tutarların toplamını kullandığı değişken sayısına bölerek önemlilik tutarını belirler.

Formül yönteminde ise şirketlerden oluşan büyük bir örneklem üzerinde önemlilik düzeyinin istatistiksel analizi ile belirlenen bir formül kullanılır.


#114

SORU:

Önemlilik tutarı, kullanılan yönteme göre değişmekte midir?


CEVAP:

Önemlilik tutarı, kullanılan yönteme göre değişmektedir.


#115

SORU:

Denetçinin ilk belirlediği önemliliği, denetim yordamlarının planlamasıyla bütünleştirmesinin en iyi yolu nedir?


CEVAP:

Denetçinin ilk belirlediği önemliliği, denetim yordamlarının planlamasıyla bütünleştirmesinin en iyi yolu; onu finansal tablo unsurlarına dağıtmasıdır. Bu dağıtım gereklidir; çünkü denetim sırasında toplanan kanıtlar, finansal tabloların bütünüyle değil unsurlarıyla ilgilidir. Bu nedenle denetçi, önemliliği; hem finansal tablolar düzeyinde hem de her bir hesap kalanı, işlem sınıfları ve açıklamalarla ilgili olarak irdelemelidir.


#116

SORU:

İlk önemlilik yargısının hesap kalanları ve işlem sınıflarına dağıtılmasının amacı nedir?


CEVAP:

İlk önemlilik yargısının hesap kalanları ve işlem sınıflarına dağıtılmasının amacı, her bir hesap kalanı ve işlem sınıfı için denetimin kapsamını (örneklem büyüklüğünü belirlemek) planlamaktır. Denetçi, çoğunlukla kanıtın tamlığını ve niteliğini ortaklaşa etkileyen testlerin yapısını ve zamanını başlangıçta belirler, daha sonra kabul edilebilir yanlışlığa dayanarak kanıtın kapsamını belirler.


#117

SORU:

Denetçinin tek bir hesap kalanı için belirlediği önemlilik tutarı, finansal tabloların geneli için belirlenen önemlilik tutarını aşabilir mi?


CEVAP:

Denetçinin tek bir hesap kalanı için belirlediği önemlilik tutarı, finansal tabloların geneli için belirlenen önemlilik tutarını aşamaz. Örneğin finansal tabloların geneli için belirlenen önemlilik tutarı 100.000 lira ise alacaklar hesabı için 120.000 lira önemlilik düzeyi öngörülemez.


#118

SORU:

Performans önemliliği nedir?


CEVAP:

Performans önemliliği; finansal tablolardaki düzeltilmemiş veya ortaya çıkarılmamış yanlışlıklar toplamının, bir bütün olarak finansal tablo önemliliğini aşması olasılığını azaltmak için oluşturulur.


#119

SORU:

Olası yanlışlıklar nedir?


CEVAP:

Olası yanlışlıklar, denetçinin bir evrenden aldığı örneklemin test edilmesine dayanan tahminî yanlışlıklardır.


#120

SORU:

Denetim riski nedir?


CEVAP:

Denetim riski, finansal tablolar yanıltıcı şekilde sunulduğunda denetçinin uygun olmayan bir denetim görüşü oluşturması riskidir. Denetçi tarafından yapılan denetim çalışmaları bu riski azaltır. Denetim riski, yanıltıcı beyan riski (önemli yanlışlık riski) ve denetçinin önemli yanlışlıkları ortaya çıkarmada baflarısız olma riskinin bir fonksiyonudur. Diğer bir ifadeyle denetim riski, denetçinin gerçekte önemli yanlışlıkların varlığı nedeni ile yanıltıcı şekilde beyan edilmiş finansal tabloların gerçek ve dürüst bir görünüme sahip olduğu şeklinde görüş ifade etmesi riskidir.


#121

SORU:

Denetim riski ve önemlilik arasındaki ilişkiyi açıklayınız.


CEVAP:

Denetçi, denetimini yaparken önemliliği ve onun denetim riski ile ilişkisini dikkate almalıdır. Denetim riski ile önemlilik arasında her zaman tersine bir ilişki vardır. Belirli bir hesap kalanının çok büyük tutarda yanlış beyan edilebilmesi riski, düşük olabilir; fakat oldukça düşük bir tutarla yanlış beyan edilebilme riski çok yüksek olabilir.


#122

SORU:

Doğal risk nedir?


CEVAP:

Doğal risk, iç kontrolün olmadığı varsayımı ile bir savın finansal tablolardaki yanıltıcı beyanlara duyarlılığıdır.


#123

SORU:

Kontrol riski nedir?


CEVAP:

Kontrol riski, iç kontrol sistemi tarafından zamanında engellenemeyen veya ortaya çıkarılamayan bir işlem sınıfı veya hesap kalanındaki bir yanlışlığın, diğer işlem sınıflarındaki veya hesap kalanlarındaki yanlışlıklarla bir araya geldiğinde önemli olabilmesi riskidir.


#124

SORU:

Bulma riski nedir?


CEVAP:

Bulma riski, denetçinin yordamlarının finansal tablolardaki önemli yanlışlıkları ortaya çıkaramayacak olması riskidir.


#125

SORU:

Denetim riski ve bulma riski nasıl hesaplanır?


CEVAP:

Denetim riski = Doğal risk x Kontrol riski x Bulma riski

Bulma riski = Denetim riski / (Doğal risk x Kontrol riski)


#126

SORU:

Denetim kanıtı nedir?


CEVAP:

Denetim kanıtı, denetçinin görüşüne temel oluşturan sonuca ulaşmada kullandığı bilgilerdir. Denetçinin denetim çalışmasının büyük kısmını, savlarla ilgili kanıtların toplanması ve bu kanıtların değerlendirilmesi oluşturur.


#127

SORU:

Denetçi nasıl kanıt toplar?


CEVAP:

Denetçi, her denetim alanının amacına göre uygun bir denetim tekniği kullanarak kanıt toplar. Denetçinin kanıt elde etmek için kullandığı yöntemlere denetim teknikleri, bu tekniklerin uygulanmasına da denetim yordamları denir.


#128

SORU:

Denetim kanıtı elde etme yordamları nelerdir?


CEVAP:

Denetim kanıtı elde etme yordamları:

  • Kontrol
  • Gözlem
  • Dışsal doğrulama
  • Yeniden hesaplama
  • Analitik yordamlar ve
  • Soruşturmadır.

#129

SORU:

Çalışma kağıtlarını tanımlayınız.


CEVAP:

Çalışma kâğıtlar›; denetçinin yapmış olduğu denetim çalışmasında uyguladığı yordamlara, testlere, elde ettiğikanıtlara ve ulaştığı sonuçlara ilişkin tutmuş olduğu kayıtlardır. Son yıllarda denetçiler arasında çalışma kâğıtları yerine “denetimin belgelenmesi” terimi kullanılmaktadır.