DEPOLAMA VE ENVANTER YÖNETİMİ Dersi Depolama soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU:
Yalın üretim nedir?
CEVAP:
Yalın üretim üretime yük getiren tüm israflardan arınmayı hedef alan bir yaklaşımdır. Yalın düşüncede israf, bilinen anlamının ötesinde müşteri açısından bir değer oluşturmayan, müşterinin fazladan bedel ödemeyi kabul etmeyeceği her şeydir.
#2
SORU:
Kitlesel özelleştirme nedir?
CEVAP:
Ürün ve hizmetlerin, bireysel müşteri taleplerine uygun olarak üretilmesidir. Müşteriye özel ürün sunmanın stratejik üstünlüğü ve seri üretimin ekonomik avantajını birleştirir.
#3
SORU:
Katma değer faaliyetleri nasıl faaliyetlerdir?
CEVAP:
Müşterilerin bedelini üstlenmeye razı oldukları; ürünün biçimi, üretim fonksiyonu ve/veya hizmet düzeyini değiştiren veya iyileştiren tüm faaliyetlerdir.
#4
SORU:
Depolama tarihine yön veren beş önemli olay nedir?
CEVAP:
İnsanlığın tarım hayatına geçişi, Venedik’te ilk ticari deponun işletilmeye başlaması, sanayi devrimi, çatallı istifleme araçlarının kullanılmaya başlaması ve otomasyon teknolojilerinin depo yönetiminde kullanılması
#5
SORU:
İlk bireysel depolar nasıl ve ne zaman oluşmuştur?
CEVAP:
Uzun bir avcılık ve toplayıcılık yaşam tarzı sonunda M.Ö. 8000 yılları civarında insanların tarıma ve dolayısıyla yerleşik düzene geçmesiyle ilk bireysel depolar oluşmuştur.
#6
SORU:
Lombard kredisi nedir?
CEVAP:
Lombard kredisi /işlemi, taşınır değerlerin veya ticari malların rehine konulması karşılığı alınan kısa vadeli banka kredisidir.
#7
SORU:
Terminal depoları nasıl depolardır?
CEVAP:
Terminal depoları, ürünlerin ya da eşyaların diğer noktalara dağıtmak için ana sevkiyat araçlarına yüklendiği ya da araçlardan boşaltıldığı merkezi depolardır.
#8
SORU:
1970’lerle birlite müşteri isteklerinin daha doğru, daha hızlı, daha düşük maliyetli ve tam zamanında yerine getirilmesi için tüm zincir aşamalarının birlikte çalışmasını gerektiren, dağıtım sürecini odak noktası haline getiren sistemler nelerdir?
CEVAP:
Etkin tüketici yanıtı (ECR-efficient consumer response),toplam kalite yönetimi gibi müşteri odaklı ve malzeme gereksinim planlaması (MRP-materials requirement planning), kurumsal kaynak planlaması (ERP-enterprise resource planning) gibi bilgi teknolojilerine dayanan sistemler
#9
SORU:
Ekonomik açıdan bir güvence olan depolamanın sebepleri nelerdir?
CEVAP:
Ulaştırma ve üretim maliyetlerini düşürmek, arz ve talep dengesini sağlamak, üretim sürecine destek olmak ve pazarlama sürecine yardım etmek.
#10
SORU:
Ulaştırma maliyetlerinin düşmesi nasıl sağlanabilir?
CEVAP:
Stokta belli miktarda mamulün bulunması; işletmenin toplam üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesini, talep belirsizliklerine ve değişimlerine bağlı üretim çıktı seviyelerindeki büyük dalgalanmaların giderilmesini, stoklardaki mamulleri kullanarak talep noktalarına bir seferde daha büyük miktarlarda ürün gönderilmesiyle de ulaştırma maliyetlerinin düşmesini sağlayabilmektedir.
#11
SORU:
Arz ve talep dengesini sağlamada depolamanın faydaları nelerdir?
CEVAP: - Ürünlerin depolanması, talep değiştiği zaman pazardaki isteklere hızla cevap verilmesine olanak sağlamaktadır.
- Üretimdeki mevsimlik dalgalanmalardan ötürü, ürünün bol olduğu zamanlarda depolanması ile, ürünün az olduğu zamanlarda müşteri kayıplarından oluşacak maliyetlerin önüne geçilmektedir.
- Ürünlerin stoklanması ile arza kısmen hakim olunabildiğinden, hasat zamanı fiyatların fazla düşmesi önlenmekte,benzer şekilde ürünün az olduğu zamanlarda da fiyatların fazla yükselmesi engellenmektedir.
- Depolamanın bir diğer faydası, işletmelerin yıl boyunca üretimi aksatmadan sürdürmelerine olanak sağlamasıdır.
#12
SORU:
Depolar nasıl sınıflandırılabilir?
CEVAP:
Depolar, genel işleyiş amacı, ürünün imalat aşamasındaki durumu, ürünün fiziki şekli, hava koşullarından korunma durumu ve mülkiyet biçimine göre sınıflandırılabilir.
#13
SORU:
Statik depolar ve dinamik depoların farkı nedir?
CEVAP:
Stoklanacak ürünler depoda uzun süre kaldığından, işletme depoları statik depolar; ürünlerin kısa süreler için depolandığı ve ürün giriş çıkış hareketlerinin yüksek olduğu dağıtım merkezleri ise dinamik depolardır.
#14
SORU:
Depolar ürünün imalat aşamasına bağlı olarak kaça ayrılır?
CEVAP:
Depoları ürünün imalat aşamasına bağlı olarak hammadde, yarı mamul ya da bitmiş ürün (nihai ürün) depoları olarak üçe ayırmak mümkündür.
#15
SORU:
Depolar, stoklanacak ürünün fiziki şekline göre nasıl sınıflandırılır?
CEVAP:
Depolar, stoklanacak ürünün fiziki şekline göre dökme yük depoları ve parça yük depoları olmak üzere iki gruba ayrılabilmektedir. Dökme yük depoları, paketlenmeyen, şişelenmeyen, koli veya bir kap içerisinde bulunmayan kısacası herhangi bir ambalaj içerisine konulmayan ürünlerin tutulduğu yerlerdir. Parça (birim) yük depoları; dökme yük formunda olmayan, konteyner içerisine konulamayan, genel yük olarak da tanımlanabilen, birbirlerinden ayrı şekilleri olan, boyutları farklılık gösteren, küçük ebatlı, “tek parça halinde” hareket edebilen ve yerleştirilebilen ürünlerin olduğu depolardır.
#16
SORU:
Depolar; nem, yağış, sıcaklık ve rüzgâr gibi hava koşullarından korunma derecesine göre nasıl sınıflandırılır?
CEVAP:
Depolar; nem, yağış, sıcaklık ve rüzgâr gibi hava koşullarından korunma derecesine göre, açık hava depoları, yarı kapalı (veya yarı açık) depolar ve kapalı ortam depoları olarak üç grupta incelenebilir.
#17
SORU:
Depolama faaliyetleri için günümüzde kullanılan alternatifler nelerdir?
CEVAP:
Mülkiyet sahipliği ile depolama, genel depoların kiralanması, finansal kiralama yolu ile depolama, taşırken depolama ve sanal depolama.
#18
SORU:
Mülkiyet sahibi olarak depolamanın avantajları nelerdir?
CEVAP:
• Uzun dönemde, depo kullanım oranı yüksek olan işletmeler için, depo sahibi olmak kiralamaktan daha ucuza gelebilir.• Depolama işlemlerinin daha iyi kontrol edilebilmesi, depolama faaliyetlerinin etkinliğini ve etkililiğini artırarak yüksek hizmet kalitesi elde edilmesini kolaylaştırabilir.• Tıbbi ürünler ve bazı kimyasallar gibi ürünlerin stoklandığı depolarda, belirli niteliklere sahip personelin çalışması ve özel donanımların kullanılması gerekebilir. Bu durumda, işletmenin kendi deposuna sahip olması tek pratik seçenek olabilir. • Ticari bir gayrimenkul sahibi olmanın getireceği tüm fırsatlardan yararlanılabilir.• Depo binası veya arazisi, ilerideki zamanlarda imalat tesisi gibi yerlere dönüştürülerek, farklı amaçlar için de kullanılabilir. • Depo alanı; satış ofisi, özel araç filosu, trafik bölümü ya da satın alma bölümü gibi işletmedeki diğer bölümler için bir altyapı oluşturabilir.
#19
SORU:
Özellikle müşteri taleplerinin yoğun olduğu bölgelere hizmet vermek üzere müşteriye yakın olan noktalarda faaliyet gösteren ve amacın, müşteri taleplerinin çok hızlı bir şekilde karşılamak olan depolar hangi depolardır?
CEVAP:
Spot depolardır.
#20
SORU:
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ne zaman kurulmuştur?
CEVAP:
24 Haziran 1938’de kurulmuştur.