DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ VE BELGELERİ Dersi Uluslararası Ticarette Kullanılan Ödeme Şekilleri soru cevapları:
Toplam 21 Soru & Cevap#1
SORU:
“INCOTERMS” nedir?
CEVAP:
Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Ticaret Odası (International Chamber of Commerce-ICC) tarafından yayınlanan “Incoterms”, uluslararası ticaret hareketlerinde anlaşmazlıkları, uyuşmazlıkları ve hukuksal ihtilafları ortadan kaldırmak ve böylece alıcı ile satıcının gereksiz yere para ve zaman kaybını önlemek amacıyla, alım - satım işlemlerine bazı kurallar getirmiş ve bu düzenlemeleri ilk kez 1936’da “INCOTERMS” adıyla yürürlüğe koymuştur
#2
SORU:
Mal Mukabili Ödeme nedir?
CEVAP:
Mal Mukabili Ödeme (Açık Hesap/Open Account): İhraç edilen malın bedelinin, malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından sonra ödenmesi şeklinde yapılan bir ödeme biçimidir.
#3
SORU:
Türkiye’deki bankalar aracılığı olmaksızın bedelleri doğrudan ihracatçıya ödenen malların gümrük işlemleri hangi ödeme şekline göre sonlandırılır?
CEVAP:
Türkiye’deki bankalar aracılığı olmaksızın bedelleri doğrudan ihracatçıya ödenen malların gümrük işlemleri de mal mukabili ödeme şekline göre sonuçlandırılır.
#4
SORU:
Peşin ödeme nedir?
CEVAP:
Peşin ödeme; ithalatçının mal bedelini ödedikten sonra, ihracatçının malları sevk etmesi şeklidir.
#5
SORU:
Peşin bedel karşılığı ihracatın DAB’ın düzenlendiği tarihten, bu dövizlerin DTH’ye alınmış olması halinde ise bu hesaba alınış tarihinden itibaren ne kadar zaman içinde yapılması gereklidir?
CEVAP:
Peşin bedel karşılığı ihracatın DAB’ın düzenlendiği tarihten, bu dövizlerin DTH’ye alınmış olması halinde ise bu hesaba alınış tarihinden itibaren 18 ay içinde yapılması gereklidir. Ancak gemi inşa ve ihracının (hazır gemi hariç) finansmanı amacıyla getirilecek peşin bedelin kullanım süresi 24 aydır. Gemi inşa ve ihracı için gelen peşin bedel karşılığında başka bir mal ihraç edilmesi halinde bu süre 18 ayla sınırlıdır.
#6
SORU:
Peşin bedelin iade edilmesi veya ihracatın süresi içinde gerçekleştirilememesi halinde nasıl bir işleme tabi tutulur?
CEVAP:
Peşin bedelin iade edilmesi veya ihracatın süresi içinde gerçekleştirilememesi halinde peşin bedel, DAB’ın düzenlendiği tarihten itibaren prefinansman kredisi hükümlerine tabi tutulur.
#7
SORU:
BİLGE nedir?
CEVAP:
BİLGE, Gümrük Müsteşarlığınca bütün gümrük işlemlerinin gerçek zamanlı olarak bilgisayar ortamında yürütülmesine ilişkin kullanılan bir yazılımdır.
#8
SORU:
Peşin bedellerin üçüncü kişilere devri mümkün müdür?
CEVAP:
Peşin bedellerin üçüncü kişilere devri mümkün değildir.
#9
SORU:
Belge karşılığı (Vesaik Mukabili) ödeme nedir?
CEVAP:
Belge karşılığı (Vesaik Mukabili) ödeme; bankanın ihraç bedelini tahsil ettikten sonra vesaikleri ithalatçıya teslim ettiği ödeme türüdür. Bu ödeme şekline belge (vesaik) karşılığı ödeme şekli de denir.
#10
SORU:
Mali Vesaik (Financial Documents) nedir?
CEVAP:
Mali Vesaik (Financial Documents): Poliçeler, çekler, ödeme taahhütleri, ödeme makbuzları gibi para tahsilinde kullanılan belgelerdir.
#11
SORU:
Ticari Vesaik (Commercial Documents) nedir?
CEVAP:
Ticari Vesaik (Commercial Documents): Faturalar, konşimentolar, FCR, vb. nakliye belgeleri, navlun belgeleri ve mali olmayan herhangi bir senet ticari belgedir.
#12
SORU:
Kabul kredili ödeme nedir?
CEVAP:
Kabul kredili ödeme; kabul kredisi ile satılan malın bedelinin poliçeye bağlandığı vadede satıcıya ödendiği bir ödeme biçimidir.
#13
SORU:
“Trade acceptance” vardır diye bilmek için poliçe kimin tarafından kabul edilmiş olmalı?
CEVAP:
Satıcının düzenlediği poliçe sadece alıcı tarafından kabul edilmiş ise “trade acceptance” vardır.
#14
SORU:
Konsinye İhracat-Konsinyasyon (Consignations) nedir?
CEVAP:
Konsinye İhracat-Konsinyasyon (Consignations)
Satışı sonradan yapılmak üzere ithalatçılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube temsilciliklerine mal gönderilmesi şeklinde yapılan ihracat biçimidir.
#15
SORU:
Karşı-Ticaret (Counter Trade) nedir?
CEVAP:
Karşı-Ticaret (Counter Trade)
Bir çeşit takas işlemidir. Alıcının ithalat bedelini ödemek için yeterli dövizinin olmadığı, fakat satmak istediği malı olan kurum veya kuruluşların başvurduğu bir yöntemdir.
#16
SORU:
Bağlı Muamele nedir?
CEVAP:
Bağlı Muamele: İhracata konu malların ve hizmetlerin bedellerinin dış ticarette taraf olan ülkeler ve firmalar arasında yapılan anlaşmaya istinaden para yerine geçen diğer mal ve hizmet ithalatıyla karşılanması ve aradaki artı ya da eksi farkların döviz transferleri ile kapatılmasıdır.
#17
SORU:
Karşı-alım (Counter purchase) nedir?
CEVAP:
Karşı-alım (Counter purchase): Satıcının ihracat sözleşmesindeki değerin belirli bir yüzdesindeki malı karşı taraftan ya bizzat satın alması ya da satışın bir üçüncü tarafça gerçekleştirilmesini sağlamaya dayanan bir işlemdir.
#18
SORU:
Akreditif nedir?
CEVAP:
Akreditif; ihracat bedelinin ödenmesi konusunda, ithalatçının ve ihracatçının sözleşmede belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmelerinden sonra ve buna dair belgeleri ibraz etmeleri koşulu ile ödemenin yapılabileceğine ilişkin ithalatçının bankası tarafından düzenlenen bir tür yazılı teminattır (Gürsoy, 2005, ss: 118-119).
#19
SORU:
Akreditif türleri hangileridir?
CEVAP:
Akreditif Türleri
a. Kabilirücu Akreditif (Dönebilir-Revocable)
b. Gayri Kabilirücu Akreditif (Cayılamaz-Irrevocable )
c. Teyitli Akreditif (Confirmed L/C)
d. Teyitsiz Akreditif (Unconfirmed)
e. Rotatif-Döner Akreditif (Revolving Credit)
f. Red-Clause Akreditif (Kırmızı Şartlı/Peşin Ödemeli)
g. Gren-Clause Akreditif (Yeşil Şartlı)
h. Karşılıklı Akreditif (Back-To-Back)
i. Devredilebilir Akreditif (Transferable)
j. Garanti Akreditifi (Teminat Akreditifi /Stand by Credits)
k. Yetki Mektupları
l. Vadeli Akreditif (Ödenmesi Ertelemeli Akreditif/Deffered Payment)
#20
SORU:
Mahsuben Ödeme nedir?
CEVAP:
Mahsuben Ödeme
İhracat bedellerinin tamamını veya bir kısmını mal ve/veya hizmet ithali suretiyle ödenmesi ve aralarındaki artı ya da eksi farkın nakit olarak kapatılması şeklinde yapılan ödeme şeklidir.
#21
SORU:
Mahsup işleminde DAB ve DSB hangi döviz kuru üzerinden düzenlenir?
CEVAP:
Mahsup işleminde aynı kur üzerinden DAB ve DSB düzenlenir.