DOĞUM BİLGİSİ VE SUNİ TOHUMLAMA Dersi Spermanın Alınması ve Muayenesi soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU:
Spermatozoon baş kısmı hangi bölümlerden oluşur?
CEVAP:
Spermatozoon baş kısmı, genetik materyali barındıran çekirdek ve fertilizasyonda önemli rol oynayan enzimleri içeren akrozomdan oluşur.
#2
SORU:
Spermatozoon baş kısmında bulunan akrozom bölümünün işlevi nedir?
CEVAP:
Akrozom bölümünde fertilizasyon aşamasında önemli rol oynayan enzimler bulunur.
#3
SORU:
Damızlık boğaların beslenme bozukluklarında ne tür sorunlar ortaya çıkar?
CEVAP:
Beslenmenin yetersiz olduğu işletmelerde püberteye geçiş aksar, testisin gelişimi yavaşlar ve sperma üretimi gecikir. Uzun süreli yetersiz beslenme olgularında bireyin fertilizasyon yeteneği azalır (fertilite düşüklüğü) hatta tamamen ortadan kalkabilir (sterilite). Aşırı beslenme kilo alımını hızlandırır. Aşırı yağlanma ise sperma üretiminin düşmesine ve cinsel isteğin azalmasına neden olur.
#4
SORU:
Evcil hayvanlardan sperma toplanmasının amaçları nelerdir?
CEVAP:
Evcil hayvanların sperması genellikle ekonomik nedenlerin yanında, genetik özelliklerinin sonraki yıllara aktarılabilmesi için de alınmaktadır. Bunun yanında genetik özelliği yüksek bireylerden daha fazla yararlanmak, bilimsel çalışmalar yapmak, aşım yapamayan hastalıklı, yaşlı veya deneyimsiz hayvanlardan yararlanmak, erken yaşta yavru elde etmek, tohumlanacak dişinin ve erkeğin birbirlerinden uzak yerlerde olduğu durumlarda tohumlama yapabilmek ve bireyin cinsel sağlık denetimi amacıyla da sperma toplanır.
#5
SORU:
Damızlık hayvanın aşım yapmayı reddetmesinin nedenleri neler olabilir?
CEVAP:
Hayvanın genç olması, deneyimsizliği, aşırı çalışma, düzensiz beslenme, yağlanma, psikolojik nedenler, hastalıktan ileri gelen genel zafiyet ve yaşlılık.
#6
SORU:
Boğalardan çok sık sperma alınması hangi olumsuz durumu ortaya çıkarır?
CEVAP:
Ejakülattaki spermatozoa sayısının düşmesine ve olgunlaşmamış spermatozoa sayısının artmasına neden olur.
#7
SORU:
Sperma almadan önce suni vajina nasıl hazır hale getirilir?
CEVAP:
Sperma almadan önceki gün, steril haldeki suni vajina tamamen su ile doldurulduktan sonra, 45° eğim verilerek suyun 1/3’ünün boşalması sağlanarak 38-43°C ısıya ayarlı etüve koyulur. Sperma alma zamanında etüvden alınıp hava ventilinden yeteri kadar hava üflenerek basınç sağlanır. Kayganlığı sağlamak için ise, penisin gireceği kısma vazelin veya uygun bir pomad sürülür.
#8
SORU:
Elektro ejakülatör yöntemiyle sperma alınması sırasında elektro ejakülatör nasıl kullanılır?
CEVAP:
Prob rektuma yerleştirildikten sonra penis prepusyum dışına alınır. İlk olarak ampermetre 0’dan 20 mA’e yavaşça çıkartılır ve 3-5 sn beklenilerek yavaşça 0’a geri dönülür sonra sırasıyla 40 mA, 60 mA, 80 mA aynı şekilde yinelenir.
#9
SORU:
Taze boğa spermasında kabul edilebilir gebelik oranları elde etmek için spermanın hangi özellikte olması gerekir?
CEVAP:
Spermanın spermatozoon sayısı 500 x106 spermatozoa/ml, motilite %50, morfolojik bütünlüğü sağlam spermatozoon oranı ise %80’den fazla olmalıdır.
#10
SORU:
Spermanın kalitesini etkileyen faktörler hangileridir?
CEVAP:
Beslenme, çevre ısısı ve mevsim, sperma alma sıklığı, sperma alınırken hayvana yapılan muamele, damızlığın sağlık durumu, nakli, yaşı, ön sekret, sperma alma öncesi boşa atlatılması, kullanılan malzemenin asepsi ve antisepsisi, sperma alma sırasında ortamın ısısı, su, nem ve güneş ışığı spermanın kalitesini etkiler.
#11
SORU:
Erkek damızlık materyalin fertilite yeteneğinin belirlenmesinde spermadaki hangi özellikler öncelikle değerlendirilir?
CEVAP:
Erkek damızlık materyalin fertilite yeteneğinin belirlenmesinde spermatozoon yoğunluğu, ejakülatta bulunan toplam hücre sayısı, spermatozoon motilitesi, ileriye doğru hareketin hızı, ölü/canlı spermatozoa oranı, akrozom ve diğer morfolojik bütünlüğü değerlendirilir.
#12
SORU:
Spermanın makroskobik muayenesi hangi muayeneleri kapsar?
CEVAP:
Spermanın makroskobik muayenesi; hacim, renk, kıvam, koku, ph muayenelerini kapsamaktadır.
#13
SORU:
Spermanın mikroskobik muayenesi hangi muayeneleri kapsar?
CEVAP:
Spermanın mikroskobik muayenesi; kitle hareketi (mass aktivite), motilite, spermatozoon yoğunluğu, ölü/canlı muayenesi, morfolojik muayeneyi kapsamaktadır.
#14
SORU:
Motilite muayenesinde spermatozoa hareket şekline göre nasıl sınıflandırılır?
CEVAP:
Spermatozoa hareket şekline göre; ileri doğru hareket edenler (progressif), yerinde durarak dairesel hareket edenler (sirküler), yerinde durarak titreşenler (vibratör), geriye doğru hareket edenler (revers) diye de sınflandırılır.
#15
SORU:
Eozin/nigrozin boyası kullanılarak yapılan ölü/canlı muayenesinde ölü ve canlı spermatazoidler hangi renkleri alırlar?
CEVAP:
Eozin/nigrozin boyası kullanılarak yapılan ölü/canlı muayenesinde pembe spermatozoon ölü, renk almayan spermatozooon canlı olarak sayılır.
#16
SORU:
Akrozomal yapıda fertilizasyonda rol alan hangi enzimler bulunur?
CEVAP:
Hiyaluronidaz, korona delici enzim (CPE), nöraminidaz ve tripsin akrozomal yapıda bulunan fertilizasyonda etkin rol oynayan enzimlerdir.
#17
SORU:
Spermanın akrozom kısmının pembe boyandığı için daha kolay incelenebilmesini sağlayan boyama yöntemi hangisidir?
CEVAP:
Gimza boyama yöntemi ile spermanın akrozom kısmı pembe boyanır.
#18
SORU:
Sperma alınacak hayvandan, mikrobiyolojik muayene amacıyla laboratuvara hangi örnekler gönderilir?
CEVAP:
Sperma alınacak hayvandan, mikrobiyolojik muayene amacıyla, prepusyum akıntısı, ön sekret, sperma, kan, serum, idrar ve dışkı örnekleri alınarak soğuk zincir ve asepsi kurallarına uygun bir şekilde laboratuvara gönderilir.
#19
SORU:
Spermadan ileri gelen fertilite düşüklükleri hangi ana başlıklar altında incelenebilir?
CEVAP:
Spermadan ileri gelen fertilite düşüklükleri kendi içinde, spermatozoon sayısının artırılması ile karşılanabilen ve karşılanamayan nedenler olmak üzere iki ana başlık altında incelenebilir.
#20
SORU:
Spermatozoon sayısının artırılması ile karşılanabilen nedenler hangi spermatozoa özellikleriyle ilintilidir?
CEVAP:
Spermatozoon sayısının artırılması ile karşılanabilen nedenler genellikle motilite, viabilite yeteneği ve morfolojik bütünlüğün sürekliliği ile ilintili olan faktörler olup bunlar spermatozoonun dişi genital kanalda ilerleme yeteneği ve yaşama süresi ile ilgilidir.