EĞİTİM PSİKOLOJİSİ Dersi ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Yaşantılar sonucunda zihinsel imge ve bağlantılarımızda meydana gelen uzun süreli değişiklere ne ad verilmektedir?


CEVAP:

Yaşantı sonucunda zihinsel simge ve bağlantılarımızda meydana gelen uzun süreli değişikliklerde öğrenme denmektedir (Ellis-Ormrod, 2013).


#2

SORU:

Okullarda amaçlı, planlı ve belli bir program doğrultusunda yürütülen eğitim faaliyetleri hangi kavramla açıklanmaktadır?


CEVAP:

Okullarda amaçlı, planlı ve belli bir program doğrultusunda yürütülen eğitim faaliyetleri öğretim kavramıyla açıklanmaktadır.


#3

SORU:

Öğrenmeyi etkileyebilecek öğrenen ile faktörler nelerdir?


CEVAP:

Öğrenmeyi etkileyen en önemli faktörlerden birisi; türe özgü hazır oluş, olgunlaşma, güdülenme, zekâ, dikkat ve psikolojik durum gibi öğrenenin kendisinden kaynaklanan faktörlerdir (Kılıç, 2007).


#4

SORU:

Öğrenmeyi etkileyen üç temel faktör hangileridir?


CEVAP:

Öğrenme; "Öğrenme Malzemesi ile İlgili Faktörler", "Öğrenme Stretejileri ile İlgili Faktörler" ve "Öğretim İlkeleri" olmak üç temel faktörden etkilenir. 


#5

SORU:

Öğretimin gerçek hayata olabildiğince uygun bir şekilde gerçekleştirişmesi ve öğrenicye verilen blgilerin öğrencilerin gerçek yaşamda kullanabileceği türden olması hangi kavramla açıklanır?


CEVAP:

Öğretimin gerçek hayata olabildiğince uygun bir şekilde gerçekleştirişmesi ve öğrenicye verilen blgilerin öğrencilerin gerçek yaşamda kullanabileceği türden olması genel eğitim-öğretim ilkelerinde "hayatilik ilkesi" ile açıklanır.


#6

SORU:

Öğrenmeyi bir uyarıcının olması, bu uyarıcıya tepkinin verilmesi ve verilen tepkinin pekiştirilmesi olarak formülleştiren öğrenme kuramına ne ad verilmektedir?


CEVAP:

Öğrenmeyi bir uyarıcının olması, bu uyarıcıya tepkinin verilmesi ve verilen tepkinin pekiştirilmesi olarak formülleştiren öğrenme kuramına "davranışçı öğrenme kuramı" denmektedir. 


#7

SORU:

Nötr uyarıcının koşullu bir uyarıcıya dönüşmesini sağlamak için uyarıcıların verilme zamanının birbirine yakın olması hangi kavramla açıklanmaktadır?


CEVAP:

Nötr uyarıcının koşullu bir uyarıcıya dönüşmesini sağlamak için uyarıcıların verilme zamanının birbirine yakın olması "bitişiklik (zamanlama)" kavramıyla açıklanmaktadır. 


#8

SORU:

Sergilenen davranışın yapılma sıklığını arttırmak için ortamda var olan olumsuz uyaranın kaldırılması işlemine ne denmektedir?


CEVAP:

Sergilenen davranışın yapılma sıklığını arttırmak için ortamda var olan olumsuz uyaranın kaldırılması işlemine "olumsuz pekiştirme" denmektedir. 


#9

SORU:

İstenmeyen bir davranışın ortadan kalkması ya da azalması için ortama olumsuz bir uyarıcının girmesi hangi kavramla açıklanmakadır?


CEVAP:

İstenmeyen bir davranışın ortadan kalkması ya da azalması için ortama olumsuz bir uyarıcının girmesi "ceza" kavramıyla açıklanmaktadır.


#10

SORU:

Hangi öğrenme kuramıdır öğrenmede temel faktörün bireyi başkasını gözlemlemesi olarak kabul etmektedir? 


CEVAP:

Sosyal öğrenme kuramı öğrenmede temel faktörün bireyi başkasını gözlemlemesi


#11

SORU:

Sosyal Öğrenme Kuramı'na göre bireyin içinde bulunduğu çevrenin bireyin davranışlarını etkilemesi ve bireyinde sergilemiş olduğu davranış neticesinde içinde bulunduğu çevreyi etkilemesi hangi kavramla açıklanmaktadır?


CEVAP:

Sosyal Öğrenme Kuramı'na göre bireyin içinde bulunduğu çevrenin bireyin davranışlarını etkilemesi ve bireyinde sergilemiş olduğu davranış neticesinde içinde bulunduğu çevreyi etkilemesi "karşılıklı belirleyicilik" kavramıyla açıklanmaktadır. 


#12

SORU:

Sosyal Öğrenme Kuramı'na göre bir davranışı hiç değiştirmeden olduğu haliyle sergileme ne tür bir öğrenmedir?


CEVAP:

Sosyal Öğrenme Kuramı'na göre bir davranışı hiç değiştirmeden olduğu haliyle sergilemeye taklit yoluyla öğrenme denilmektedir.


#13

SORU:

Sosyal Öğrenme Kuramı'na göre bireyin çevredeki olayları bilişsel olarak işlemesiyle kazanılan bilgi sonucunda inanç ve davranış geliştirmesi ne tür öğrenmedir?


CEVAP:

Sosyal Öğrenme Kuramı'na göre bireyin çevredeki olayları bilişsel olarak işlemesiyle kazanılan bilgi sonucunda inanç ve davranış geliştirmesi "Gözlem Yaparak Öğrenmedir."


#14

SORU:

Hangi kuram öğrenmeyi zihinsel süreçlerle açıklamakta ve bireysel öğrenme tarzlarının  olabileceği savunmaktadır?


CEVAP:

Geştalt öğrenme kuramı  öğrenmeyi zihinsel süreçlerle açıklamakta ve bireysel öğrenme tarzlarının olabileceği savunmaktadır.


#15

SORU:

Geştalt öğrenme kuramına göre birbirine yakın olan uyarıcıların bireyin algısal alanında birlikte gruplanması hangi ilkeyle açıklanır?


CEVAP:

Geştalt öğrenme kuramına göre birbirine yakın olan uyarıcıların bireyin algısal alanında birlikte gruplanması "yakınlık" ilkesi denilmektedir.


#16

SORU:

Geştalt Öğrenme Kuramına göre insanın tamamlanmamış yaşantılarını tamamlanmış olanlardan daha önce ve daha net hatırlama eğiliminde olması hangi ilkeyle açıklanmaktadır?


CEVAP:

Geştalt Öğrenme Kuramına göre insanın tamamlanmamış yaşantılarını tamamlanmış olanlardan daha önce ve daha net hatırlama eğiliminde olması "Zeigarnik Etkisiyle" açıklanmaktadır.


#17

SORU:

Geştalt öğrenme kuramına göre duyu organlarına aynı anda birçok uyarıcı da gelse organizmanın beklentileri doğrultusunda ancak bazılarını algılaması hangi kavramla açıklanmaktadır?


CEVAP:

Geştalt öğrenme kuramına göre duyu organlarına aynı anda birçok uyarıcı da gelse organizmanın beklentileri doğrultusunda ancak bazılarını algılaması "algısal değişmezlik" ilkesiyle açıklanmaktadır. 


#18

SORU:

Bilgiyi işleme kuramına göre çevreden gelen bilgilerin kısa süre tutulduğu bilgi deposuna ne denmektedir?


CEVAP:

Bilgiyi işleme kuramına göre çevreden gelen bilgilerin kısa süre tutulduğu bilgi deposuna "duyusal bellek" denmektedir. 


#19

SORU:

Bilgi işleme kuramına göre kapasitesi sınırsız olarak kabul edilen ve her türlü bilginin saklanabildiği belleğe ne ad verilmektedir?


CEVAP:

Bilgi işleme kuramına göre kapasitesi sınırsız olarak kabul edilen ve her türlü bilginin saklanabildiği belleğe "uzun süreli bellek" denmektedir.


#20

SORU:

Bilgi İşleme Kuramına göre uzun süreli belleğe aktarılan bilginin geri getirilememesi durumu hangi kavramla açıklanmaktadır?


CEVAP:

Bilgi İşleme Kuramına göre uzun süreli belleğe aktarılan bilginin geri getirilememesi durumu "unutma" kavramıyla açıklanmaktadır.