EĞİTİM PSİKOLOJİSİ Dersi SINIF YÖNETİMİ soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Hangi kavram sınıfın hem bir örgüt hem de eğitimsel bir yapı olarak ele alınması doğrultusunda, sahip olduğu amaçlara ulaşması için psikolojik süreçlerin, fiziksel ve insan kaynaklarının işe koşulması süreci olarak tanımlanmaktadır?


CEVAP:

Sınıf yönetimini kavramı sınıfın hem bir örgüt hem de eğitimsel bir yapı olarak ele alınması doğrultusunda, sahip olduğu amaçlara ulaşması için psikolojik süreçlerin, fiziksel ve insan kaynaklarının işe koşulması süreci olarak tanımlamak olanaklıdır


#2

SORU:

Sınıfın hangi yapısal özelliği sınıfta olayların anında oluştığunu ve oluşan olayları ertelemek veya olaya müdahale etmeyi daha sonra düşünmenin olanaklı olmadığını ifade etmektedir?


CEVAP:

Sınıfın yapısal özelliklerinden yakınlık-anındalığa göre sınıfta olaylar anında oluşur ve oluşan olayları ertelemek veya olaya müdahale etmeyi daha sonra düşünmek olanaklı değildir. 


#3

SORU:

Sınıf yönetiminin hangi boyutu sınıfta bulunan;öğrenci sayısı, sınıfın aydınlatılması, ses düzeni, ısınması, temizliği, öğrenme ve ilgi merkezlerinin düzenlenmesi, bireysel çalışma alanlarının oluşturulması, sınıftaki hareket alanlarının genişliği, sınıfta kullanılan renkler, panoların düzeni, öğretim araç gereçlerinin yerleşimi, sıra düzeni vb. değişkenlerin öğrenmeyi kolaylaştıracak ve öğrenciler üzerinde olumlu etki yaratacak biçimde düzenlenmesini içermektedir.


CEVAP:

Sınıf yönetiminin sınıfın fiziksel düzeni boyutu sınıfta bulunan öğrenci sayısı, sınıfın ay- dınlatılması, ses düzeni, ısınması, temizliği, öğrenme ve ilgi merkezlerinin düzenlenmesi, bireysel çalışma alanlarının oluşturulması, sınıftaki hareket alanlarının genişliği, sınıfta kullanılan renkler, panoların düzeni, öğretim araç gereçlerinin yerleşimi, sıra düzeni vb. değişkenlerin öğrenmeyi kolaylaştıracak ve öğrenciler üzerinde olumlu etki yaratacak bi- çimde düzenlenmesini içermektedir.


#4

SORU:

Sınıf yönetiminin hangi boyutu sınıf içerisindeki öğrenci-öğrenci ve öğretmen-öğrenci ilişkinlerine ilişkin düzenlemeleri içermektedir?


CEVAP:

Sınıf yönetiminin sınıf içi ilişkinlerin düzenlenmesi boyutu sınıf içerisindeki öğrenci-öğrenci ve öğretmen-öğrenci ilişkinlerine ilişkin düzenlemeleri içermektedir


#5

SORU:

Sınıf yönetiminin hangi boyutu sınıfta istenen davranışların gelişmesine olanak sağlayan ve bu davranışların pekiştirildiği bir ortamın oluşturulması, sorun davranışların ortaya çıkmadan öngörülerek önemler alınması, sınıf kuralları ve standartlarının oluşturulması, davranış değiştirme süreçlerinin işe koşulmasını içermektedir?


CEVAP:

Sınıf yönetiminin davranış düzenlemesi boyutu sınıfta istenen davranışların gelişmesine olanak sağlayan ve bu davranışların pekiştirildiği bir ortamın oluşturulması, sorun davranışların ortaya çıkmadan öngörülerek önemler alınması, sınıf kuralları ve standartlarının oluşturulması, davranış değiştirme süreçlerinin işe koşulmasını içermektedir?


#6

SORU:

Hangi sınıf yönetim modelinde öğretmen istenmeyen davranışlara karşı daha çok cezalandırma yöntemine başvurur, kuralları amaç haline getirir ve tartışmasız uygulamaya çalışır?


CEVAP:

Tepkisel sınıf yönetimi modelinde öğretmen istenmeyen davranışlara karşı daha çok cezalandırma yöntemine başvurur, kuralları amaç haline getirir ve tartışmasız uygulamaya çalışır


#7

SORU:

Hangi sınıf yönetimi modeli istenmeyen davranışın ortaya çıkmaması için gerekli önlemlerin önceden alınması anlayışını içerir?


CEVAP:

Önlemsel sınıf yönetimi modeli istenmeyen davranışın ortaya çıkmaması için gerekli önlemlerin önceden alınması anlayışını içerir.


#8

SORU:

Hangi sınıf yönetimi modeli uygulamaların ve öğretim etkinliklerinin öğrencilerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve duygusal gelişimlerini dikkate alarak gerçekleştirilmesini içermektedir?


CEVAP:

Gelişimsel sınıf yönetimi modeli uygulamaların ve öğretim etkinliklerinin öğrencilerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve duygusal gelişimlerini dikkate alarak gerçekleştirilmesini içermektedir


#9

SORU:

Hangi sınıf yönetim modeli durumsallık yaklaşımına dayalı olarak diğer tüm sınıf yönetimi modellerinin, koşulların analiz edilerek uygun olanının kullanılmasını içermektedir?


CEVAP:

Bütünsel sınıf yönetim modeli durumsallık yaklaşımına dayalı olarak diğer tüm sınıf yönetimi modellerinin, koşulların analiz edilerek uygun olanının kullanılmasını içermektedir


#10

SORU:

Öğretmenin benimsediği hangi yönetim anlayışı sınıftan “çıt” çıkmaması, ödev yapmayan veya derse geç kalan öğrencinin derse alınmaması,fiziksel ve sözel şiddete başvurulması ve eleştirilerde kişiliğin hedef alınması gibi davranışları içermektedir?


CEVAP:

Öğretmenin benimsediği otokratik yönetim anlayışı sınıftan “çıt” çıkmaması, ödev yapmayan veya derse geç kalan öğrencinin derse alınmaması,fiziksel ve sözel şiddete başvurulması ve eleştirilerde kişiliğin hedef alınması gibi davranışları içermektedir


#11

SORU:

Hangi sınıf yönetim anlayışında öğretmen sınıfla ilgili kararlarının verilmesinde öğrenci katılımını sağlar ve otoriteyi öğrencileriyle paylaşır?


CEVAP:

Demokratik yönetim anlayışında sınıf yönetim anlayışında öğretmen sınıfla ilgili kararlarının verilmesinde öğrenci katılımını sağlar ve otoriteyi öğrencileriyle paylaşır


#12

SORU:

Hangi sınıf yönetim anlayışında sınıf içi etkinliklerde belirsizlik, güçsüzlük, düzensizlik, kuralsızlık ve yönlendirme yetersizliği görülmektedir?


CEVAP:

İlgisiz sınıf yönetimi anlayışında sınıf içi etkinliklerde belirsizlik, güçsüzlük, düzensizlik, kuralsızlık ve yönlendirme yetersizliği görülmektedir


#13

SORU:

Öğretmenin sınıf içerisinde benimsediği hangi rol okul ve sınıf ortamında uygulamada olan kuralların takipçisi olmasını ifade eder?


CEVAP:

Öğretmenin sınıf içerisinde benimsediği hakemlik rolü okul ve sınıf ortamında uygulamada olan kuralların takipçisi olmasını ifade eder


#14

SORU:

Hangi kavram toplumun ya da okulun normları doğrultusunda kişilerin davranmalarını sağlamak için yapılan düzenleme ve kişilerin davranışları üzerinde denetim sağlama süreçlerine yer verme olarak tanımlanmaktadır?


CEVAP:

Davranış yönetimi toplumun ya da okulun normları doğrultusunda kişilerin davranmalarını sağlamak için yapılan düzenleme ve kişilerin davranışları üzerinde denetim sağlama süreçlerine yer verme olarak tanımlanmaktadır


#15

SORU:

Hangi davranış yönetme yöntemi uygun olmayan davranıştan önce, öğrencinin dikkatini başka bir konuya yönlendirme sürecini ifade etmektedir?


CEVAP:

Davranış yönetme yöntemlerinde yön değiştirme davranış yönetme yöntemi uygun olmayan davranıştan önce, öğrencinin dikkatini başka bir konuya yönlendirme sürecini ifade etmektedir


#16

SORU:

Hangi davranış yönetme yöntemi istenmeyen davranışı sergileyen öğrencinin dikkatini istendik davranışı sergilemesine yönlendirmeyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Davranış yönetme yöntemlerinden yedekleme yöntemi istenmeyen davranışı sergileyen öğrencinin dikkatini istendik davranışı sergilemesine yönlendirmeyi ifade etmektedir


#17

SORU:

Hangi sınıf disiplin modeli davranışçı akımın ilkelerine dayalı, ödül ceza kavramları
ile karakterize edilmiş, gücün büyük ölçüde öğretmen elinde bulunduğu bir anlayışa sahiptir?


CEVAP:

Zorlayıcı (güvengen) sınıf disiplin modeli davranışçı akımın ilkelerine dayalı, ödül ceza kavramları ile karakterize edilmiş, gücün büyük ölçüde öğretmen elinde bulunduğu bir anlayışa sahiptir.


#18

SORU:

Hangi sınıf disiplin modeli davranışların sonuçlarını ve getirilerini ya da davranışı izleyen ödüllendirmeleri değiştirerek davranışların kontrol altına alınabileceği ve değiştirilebileceği varsayımına sahiptir?


CEVAP:

Sınıf disiplin modellerinden davranış değiştirme modeline göre davranışların sonuçlarını ve getirilerini ya da davranışı izleyen ödüllendirmeleri değiştirerek davranışların kontrol altına alınabileceği ve değiştirilebileceği varsayımına sahiptir


#19

SORU:

Hangi sınıf yönetim modeli çocukların davranışlarını zorla yönetmek yerine (güç kullanarak) onlara seçim yapma olanağı verir ve böylece öğrencilere kendi davranışlarından kendilerinin sorumlu olması anlayışını kazandırmayı amaçlar?


CEVAP:

Ussal sonuçlar  modeli çocukların davranışlarını zorla yönetmek yerine (güç kullanarak) onlara seçim yapma olanağı verir ve böylece öğrencilere kendi davranışlarından kendilerinin sorumlu olması anlayışını kazandırmayı amaçlar


#20

SORU:

Hangi sınıf disiplin modeli öğrencilerde özdenetimi geliştirmeyi amaçlar ve öğretmenlerin bu süreçte yönetici rolünün aksine kolaylaştırıcı rolde olmaları gerektiğini savunur?


CEVAP:

Öğrenci merkezli sınıf yönetim modeli öğrencilerde özdenetimi geliştirmeyi amaçlamaklar ve öğretmenlerin bu süreçte yönetici rolünün aksine kolaylaştırıcı rolde olmaları gerektiğini savunur.