ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ Dersi YOL VERME YÖNTEMLERİ soru cevapları:
Toplam 8 Soru & Cevap#1
SORU: Düşük gerilimle yol verme yöntemleri nelerdir?
Düşük gerilimle yol verme yöntemleri nelerdir?
CEVAP: Düşük gerilimle yol verme yöntemleri üç kısımda incelenebilir:
-
Dirençle veya reaktansla yol verme
-
Oto transformatörüyle yol verme
-
Yıldız-üçgen yol verme
Düşük gerilimle yol verme yöntemleri üç kısımda incelenebilir:
-
Dirençle veya reaktansla yol verme
-
Oto transformatörüyle yol verme
-
Yıldız-üçgen yol verme
#2
SORU: Başlatmada en çok kullanılan yöntemlerden biri olan dirençle veya reaktansla yol vermeyi açıklayınız.
Başlatmada en çok kullanılan yöntemlerden biri olan dirençle veya reaktansla yol vermeyi açıklayınız.
CEVAP: Motorları düşük gerilimle başlatmada en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yol verme yönteminde, stator devresine dirençler veya reaktanslar kademeli olarak seri bağlanır. Böylece, şebeke geriliminin bir kısmı yol verme direncinde veya reaktansında düşer ve kalanı motora uygulanır. Motor düşük gerilimle yol alır. Belirlenen süre sonunda, direnç veya reaktans kademeleri devre dışı bırakılır ve motor normalşebeke gerilimiyle çalışmaya başlar.
Motorları düşük gerilimle başlatmada en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yol verme yönteminde, stator devresine dirençler veya reaktanslar kademeli olarak seri bağlanır. Böylece, şebeke geriliminin bir kısmı yol verme direncinde veya reaktansında düşer ve kalanı motora uygulanır. Motor düşük gerilimle yol alır. Belirlenen süre sonunda, direnç veya reaktans kademeleri devre dışı bırakılır ve motor normalşebeke gerilimiyle çalışmaya başlar.
#3
SORU: Oto transformatör yol vermede hangi motorlar kullanılır?
Oto transformatör yol vermede hangi motorlar kullanılır?
CEVAP: Bu yöntem, hem yıldız hemde üçgen bağlı motorlara uygulanabilir.
Bu yöntem, hem yıldız hemde üçgen bağlı motorlara uygulanabilir.
#4
SORU:
Yol verme direncinin formülü nedir?
CEVAP: yol verme direnç değeri Ry= VRy/ IRy bağıntısı kullanılarak hesaplanır
yol verme direnç değeri Ry= VRy/ IRy bağıntısı kullanılarak hesaplanır
#5
SORU: Üçgen çalıştırılmak istenen üç fazlı asenkron motor, yol vermede yıldız bağlandığında faz değişimi ne olur?
Üçgen çalıştırılmak istenen üç fazlı asenkron motor, yol vermede yıldız bağlandığında faz değişimi ne olur?
CEVAP: Üçgen çalıştırılmak istenen üç fazlı asenkron motor, yol vermede yıldız bağlanırsa, faz gerilimi 1.73 kat azalır.
Üçgen çalıştırılmak istenen üç fazlı asenkron motor, yol vermede yıldız bağlanırsa, faz gerilimi 1.73 kat azalır.
#6
SORU: Yükte kalkınması gereken yerlerde rotoru sargılı asenkron motorlarları kullanma sebepleri sincap kafesli asenkron motorlara tercih etme sebebi nedir?
Yükte kalkınması gereken yerlerde rotoru sargılı asenkron motorlarları kullanma sebepleri sincap kafesli asenkron motorlara tercih etme sebebi nedir?
CEVAP: Rotoru sargılı asenkron motorların kalkış momentleri, sincap kafesli asenkron motorlara göre daha yüksektir. Bu yüzden, yükte kalkınması gereken yerlerde rotoru sargılı asenkron motorlar kullanılır.
Rotoru sargılı asenkron motorların kalkış momentleri, sincap kafesli asenkron motorlara göre daha yüksektir. Bu yüzden, yükte kalkınması gereken yerlerde rotoru sargılı asenkron motorlar kullanılır.
#7
SORU: rotoru sargılı asenkron motorlarda rotor devresine harici direnç bağlanarak rotor hız değeri değiştirildiğinde moment nasıl değişir?
rotoru sargılı asenkron motorlarda rotor devresine harici direnç bağlanarak rotor hız değeri değiştirildiğinde moment nasıl değişir?
CEVAP: Rotoru sargılı asenkron motorlarda rotor devresinin direnç değeri artırılırsa maksimum moment daha düşük hızlarda, direnç değeri azaltılırsa maksimum moment daha yüksek hızlarda meydana gelir.
Rotoru sargılı asenkron motorlarda rotor devresinin direnç değeri artırılırsa maksimum moment daha düşük hızlarda, direnç değeri azaltılırsa maksimum moment daha yüksek hızlarda meydana gelir.
#8
SORU: üç fazlı asenkron motora tek kademeli dirençle yol veren ve motorun dönüş yönünü değiştiren kumanda ve güç devresini çiziniz.
üç fazlı asenkron motora tek kademeli dirençle yol veren ve motorun dönüş yönünü değiştiren kumanda ve güç devresini çiziniz.