ENERJİ ANALİZİ Dersi ENERJİ YÖNETİMİNDE ÖLÇME VE KONTROL soru cevapları:
Toplam 85 Soru & Cevap#1
SORU: Genleşmeli termometrelerin dayandığı ilke nedir?
CEVAP: Genleşmeli termometreler; sıvı ve gaz türündeki akışkanlar ile metallerin sıcaklıklarına bağlı olarak hacimlerinin genleşmesi ilkesi göz önünde bulundurularak hazırlanmış termometrelerdir.
#2
SORU: Termoelemanlar yardımıyla sıcaklık ölçümü nasıl yapılır?
CEVAP: Farklı malzemelerden yapılmış iki iletken telin birer birbirine tutturulduğunda bu ucun sıcaklığına göre serbest uçlar arasında bir gerilim meydana gelmektedir. Bu termik gerilimden yararlanılarak sıcaklık ölçümleri yapılabilmektedir. Termoelemanlar yardımıyla -185°C ve 1820°C arasındaki her türlü katı, sıvı ve gaz sıcaklıkları kolaylıkla ölçülebilmektedir.
#3
SORU: Sıcaklık ölçüm bantları nasıl kullanılır?
CEVAP: Sıcaklığı ölçülecek yüzey uygulanan bu bantlar temas ettiği yüzeyin sıcaklığına bağlı olarak renk değiştirir ve katalogda bu renge karşılık gelen değere bakılarak yüzeyin sıcaklığı belirlenmiş olur.
#4
SORU: Kalibrasyon nedir?
CEVAP: Kalibrasyon; fiziksel bir büyüklüğün süreklilik gösteren karakteristik eğrisini, standart olarak belirlenmiş başka bir karakteristik eğri ile karşılaştırma işlemidir. Bu değerler arasındaki sapma önemlidir ve kalibrasyon işlemi bu sapma değerini azaltma veya ortadan kaldırma işlemi olarak da ifade edilebilir.
#5
SORU: Kızılötesi ışın kameralarının çalışma prensipleri nedir?
CEVAP: Pirometrelerde olduğu gibi sıcaklığı ölçülecek cisimlere temas ettirmeden ölçüm işlemini yaparlar. Kızılötesi kamera sıcaklığı ölçülecek yüzeyi tarayarak yüzey tarafından yayılan ve yansıtılan ısı ışınımını algılayarak ölçüm yapar. Bu ölçümler binalarda ısı kayıplarının ve kaçakların fazla olduğu bölgelerin görüntülenmesine yardımcı olur.
#6
SORU: İlk ayar kavramı neyi ifade eder?
CEVAP: Doğrulu kesin olarak bilinen, Ulusal Standart Enstitüsü veya Metroloji Enstitüsü tarafından izlenen bir cihaza giriş uygulaması ile çıkışının kaydedilmesini sağlayan ayar yöntemidir.
#7
SORU: Sıcaklık nedir?
CEVAP: Ortamdaki moleküllerin kinetik enerjileri ile orantılı bir kavram olan sıcaklık, ortamdaki moleküllerin hızının artması sonucu kinetik enerjisinin artması ile yükselir.
#8
SORU: Veri kayıtlarının tutulmasının önemi nedir?
CEVAP: Bu kayıtlar ile işletmenin enerji harcamalarını sürekli olarak görebilmesi, farklı zaman dilimlerinde ve farklı şartlarda karşılaştırmalar yapabilmesi açısından önem arz etmektedir.
#9
SORU: Temel bakım işlemleri hangi çalışmaları kapsamaktadır?
CEVAP: Taşınabilir elektronik cihazların pillerinin değiştirilmesi, kimyasal gaz analiz cihazlarının şarjlarının yenilenmesi ile termoçift probları ve pitot tüpleri gibi hissedici elemanların temizlenmesi çalışmalarını kapsamaktadır.
#10
SORU: Termistörlerin avantaj ve dezavantajları nelerdir?
CEVAP: Termistörler sıcaklıkların ölçülmesinde kolaylık, hassaslık ve hızlılık sağlarken; bu cihazların yarı iletken malzemelerden üretilmiş olması 300°C sıcaklığın yukarısında kullanımlarını olumsuz kılmıştır. Yüksek sıcaklıklar için özel önlemlerin alınması gerekmektedir.
#11
SORU: Birim kavramı nedir?
CEVAP: Birim; boyut için seçilen keyfi bir karşılaştırma değeridir.
#12
SORU: Histerizis nedir?
CEVAP: Histerizis; ölçüm yapılırken herhangi bir değere artarak ya da azalarak yaklaşılması olayıdır. Bu durumda ölçüm değerleri arasında farklılıklar görülebilir.
#13
SORU: Doğruluk kavramı ölçme işlemi için neyi ifade etmektedir?
CEVAP: Doğruluk; cihazın, ölçülen fiziksel büyüklüğün doğru değerini belirleyebilme yeteneği olarak tanımlanır.
#14
SORU: Türbin tipi dönen anemometre hangi mekanizmalardan oluşur?
CEVAP: Hava hareketi ile kolayca dönebilen hafif bir türbin ile türbinin dönme hareketini ve belirli bir zaman süresi içinde türbinden geçen havanın kat ettiği yolu gösteren kadrana ileten dişli mekanizmalardan oluşan bir cihazdır.
#15
SORU: Ayrıntılı bir enerji taramasında hangi ölçüm bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır?
CEVAP: Ayrıntılı bir enerji taraması için; • İşletmede kullanılan yakıt miktarı ile cihaz verimleri, • İşletmenin elektrik tüketimi ve kullanım verimi, • Çeşitli akışkanlar tarafından taşınan enerji, • Çeşitli noktalardan dışarıya atılan enerji, • Sisteme giren enerji ölçümlerine ihtiyaç duyulur.
#16
SORU: Enerji yönetimine yönelik ölçüm cihazlarının görevi nedir?
CEVAP: Enerji analizi yapabilmek üzere gereken sıcaklık, nem, basınç, hız, debi, elektrik gibi değerlerin ölçülmesini sağlayarak enerji tasarrufu yapılabilecek noktaların belirlenebilmesini sağlayacak veriler ortaya koymaktır.
#17
SORU: Boyut nedir?
CEVAP: Boyut; bir sistem ya da cismin özelliklerini belirlemek amacıyla kullanılan fiziksel değişkenlerin genel adıdır.
#18
SORU: Duyarlılık nedir?
CEVAP: Duyarlılık; ibrenin hareket miktarının ölçülen fiziksel büyüklüğe oranı olarak tanımlanır.
#19
SORU: Kesinlik kavramı neyi ifade eder?
CEVAP: Bir ölçüm cihazının aynı fiziksel büyüklüğe ilişkin tekrarlanan çeşitli ölçüm sonuçlarının aynı değeri gösterme özelliğidir.
#20
SORU: Kızılötesi radyomerler nasıl tanımlanır ve kullanılır?
CEVAP: Sıcaklığı uzaktan algılayabilen cihazlara kızılötesi radyasyon radyomerleri denilmektedir. Bu araçlar ısıl ışınım ile ısı ölçmekle birlikte yüzey sıcaklıklarını temassız olarak ölçmektedirler. Prensip olarak cisimlerden yayılan ısıl ışınım akışı ile orantılı olarak bir çıkış sinyali üretirler. İki farklı şekilde imal edilirler: • Toplam ışınım pirometresi ve • Optik pirometre.
#21
SORU: Mafsallı kanal anemometreleri nerelerde kullanılır?
CEVAP: Salon içerisindeki hava hareketlerinin belirlenmesinde, emme ve dönüş kanalı yayıcılarındaki ve ızgaradaki hava hızlarının belirlenmesinde ve laboratuvar davlumbaz hızlarının ölçülmesinde mafsallı kanal anemometreleri kullanılır.
#22
SORU: Deneysel hatalar kaç farklı gruba ayrılır ve özellikleri nelerdir?
CEVAP: Deneysel hatalar üç farklı grupta ele alınabilir: • Birinci gruptaki hatalar; dikkatsizlik, tecrübesizlik, ölçüm cihazının doğru seçilememesi, ölçüm sisteminin yanlış tasarlanması sonucu ortaya çıkan hatalardır. • İkinci grup hatalar; tesadüfi olmayan sürekli hatalardır. Bu hatalar genel olarak sürekli tekrar eder ve nedeni tam olarak belirlenemeyen hata türleridir. • Üçüncü grup hatalar; rastgele ortaya çıkan ve tekrar etmeyen tesadüfi hatalar olarak tanımlanır.
#23
SORU: Bimetal termometrelerin dayandığı temel ilke nedir?
CEVAP: Bimetal termometreler; katı cisimlerin sıcaklıkla doğrusal olarak uzama prensibine dayalı termometreler olup endüstriyel kullanılan termometrelerdir.
#24
SORU: Ölçümlerin yapılmasında kullanılacak cihazların seçiminde hangi faktörler göz ininde bulundurulur?
CEVAP: Ölçümlerin yapılmasında kullanılacak cihazların seçiminde; • Cihazın taşınabilir ya da sabit olması, • Cihazın hassasiyet ve kullanım aralığı, • Montaj ve demontaj kolaylığı, • Sıcaklık, korozyon, basınç gibi çeşitli şartlardaki kullanıma yönelik dayanıklılığı, • Cihazın maliyetine etki eden faktörler, • Cihazın enerji tüketimi, • Cihazın gösterge ve kayıt özellikleri dikkat edilmesi gereken faktörlerdir.
#25
SORU: Hata kavramı neyi ifade etmektedir?
CEVAP: Ölçme sisteminde alınan değerin ölçülmesi gereken değerden farkı olarak ifade edilir.
#26
SORU: Proses akım şeması nedir ve ne için kullanılır?
CEVAP: Proses akım şeması, bir sanayi kuruluşunda yapılan tüm işlemlerin ve sürecin gösterildiği detaylı bir şemadır. Bu şemada her enerji cinsi için üretim ve tüketim noktaları ayrıntılı bir şekilde gösterilir. Ayrıntılı enerji taraması için gerekli verilere ulaşmak amacıyla yapılacak ölçümlerin nerede yapılacağını belirlemek amacıyla bu şemaya ihtiyaç duyulur.
#27
SORU: Ölçme işlemi adımları esnasında ortaya çıkabilecek hataların kaynakları nelerdir?
CEVAP: Ölçme işlemi adımları esnasında ortaya çıkabilecek belli başlı hata kaynakları şöyle sıralanabilir: • Fiziksel niceliği tanımlayan matematiksel modeldeki yanlışlık, • Ölçme işleminin doğasından kaynaklanan tahminlerin çeşitliliği, • Ayarlı cihazlar ve ölçüm standartlarındaki belirsizlikler, • Standart ve cihazlardaki kademeli değişkenliklere yol açan zamana bağlı kararsızlıklar, • Sıcaklık, nem basınç gibi çevresel faktörlerin etkisi, • Başka kaynaklardan elde edilen sabit değerler ve parametreler, • Sinyal karışması, parazitler, homojen olmama, yetersiz çözünürlük ve tam olmayan ayrışma durumlarından ortaya çıkan belirsizlikler, • Sayısal belirsizlik ve veri analizi, • Yanlış belirlemeler ve prosedür hataları, • Temizlik beceri ve kullanıcı tekniklerini içeren laboratuvar çalışmaları.
#28
SORU: Bant kayıt cihazları ne amaçla kullanılır?
CEVAP: Bant kayıt cihazları; manyetik bir madde ile kaplanmış olan banda kayıt yapmak ve bunu okumak amacıyla kullanılır.
#29
SORU: Standart kavramı neyi ifade etmektedir?
CEVAP: Standart; ulusal ve uluslararası kuruluşlarca kabul edilen belirli ölçülerdeki fiziksel büyüklük, ölçme yöntemi ya da uyulması gereken kurallar olarak tanımlanır.
#30
SORU: Wattmetrenin özellikleri nelerdir?
CEVAP: Wattmetre; alternatif akım devresinin aktif gücünü ölçen bir cihazdır. Bu güç, gerilim ile aynı fazda olan akımın değeri ile gerilimin çarpımına eşittir. Wattmetrelerde biri akımı, diğeri gerilimi ölçmek üzere tasarlanmış iki bobin yer almaktadır. Akım bobini devreye seri, gerilim bobini devreye paralel bağlanmalıdır, fakat wattmetrenin bağlanma şekli değişebilir.
#31
SORU: Hata ve belirsizlik kavramları arasındaki fark nedir?
CEVAP: Hata bir ölçüm değerinin gerçek değeri ile arasındaki farkı ifade etmekteyken belirsizlik ölçümde ki hataların etkilerinin ne olduğunun tam olarak bilinememesidir.
#33
SORU: Okunabilirlik kavramı neyi ifade eder?
CEVAP: Ölçme cihazının okuma skalasının genişliğini ve netliğini ifade eder. Daha doğru sonuçlar alabilmek için okunabilirliği büyük cihazlar tercih edilmelidir.
#34
SORU: Basınç nedir?
CEVAP: Genellikle sıvı ve ya gaz gibi bir akışkanın birim alana uyguladığı kuvvete basınç denir.
#35
SORU: En küçük değerlendirme kavramı neyi ifade eder?
CEVAP: Ölçme cihazı skalasındaki okunabilen iki değer arasındaki en küçük fark olarak tanımlanır. En küçük değerlendirmeye etki eden faktörler şöyle sıralanabilir: • Skala uzunluğu, • Kademelendirme, • İbre ya da yazıcı ucunun kalınlığı.
#36
SORU: Basınç termometrelerinin dayandığı ilke nedir?
CEVAP: Basınç termometreleri; kapalı bir kapta bulunan akışkan, sıcaklığın artması ile ısıl genleşmenin neden olduğu basıncın ölçülmesi ilkesine dayanır. Endüstriyel sıcaklık ölçümlerinde genellikle kullanılırlar. Gaz genleşmeli ve sıvı genleşmeli tipleri bulunmaktadır.
#37
SORU: Efektif basınç nedir?
CEVAP: Basınç ölçüm cihazlarının ölçtüğü mutlak basınç ve yerel atmosferik basınç arasındaki farka efektif basınç denmektedir. Yanı basınç ölçümü yapan cihazlar aslında efektif basınç değerini gösterir.
#38
SORU: Mekanik higrometre nedir?
CEVAP: Mekanik higrometre; organik malzemelerin neme bağlı boyutlarındaki değişimi ele alarak oluşturulmuş nem ölçme cihazıdır. Organik malzeme olarak en çok kullanılan maddeler; • İnsan saçı, • Naylon, • Sentetik polyester, • Hayvan derisi, • Hayvan boynuzu, • Tahta ve • Kağıttır.
#39
SORU: Direnç termometresi nedir?
CEVAP: Direnç termometresi; genellikle metal olan duyar elemanın sıcaklığının elektriksel direnç ile değişmesi prensibine dayalı bir termometre çeşidi olup -260°C ve 550°C aralıklarını ölçebilir.
#40
SORU: Bir dalgametrenin doğru ölçümler yapabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?
CEVAP: Dalgametre doğru ölçüm yapabilmesi için şu özelliklere sahip olmalıdır: • Geniş bir frekans bandını kapsamalıdır, • Sıcaklık değişimlerinden en az düzeyde etkilenmelidir, • Kullanımı kolay ve dayanıklı olmalıdır, • Kullanım ömrü uzun olmalıdır, • İçerisine yerleştirilmiş olan termometre ile sıcaklık değişimlerine bağlı olarak ölçüm değerini düzeltebilmelidir.
#41
SORU: Manometre nedir?
CEVAP: Manometre; yoğunluğu bilinen bir sıvının, bilinen yerçekimine sahip ortamdaki dikey yer değişimini belirleyerek basınç ölçme işlemine dayanan cihazdır. Manometrelerin; • U tipi manometreler, • Kuyu tipi manometreler, • Eğik manometreler, • Mikro manometre, • Barometre, • Çan tipi manometre ve • Dairesel dengeli manometre olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır.
#42
SORU: Endüstriyel psikrometreler nasıl çalışırlar?
CEVAP: Endüstriyel psikrometrelerde birbirine benzer bir çift elektrik veya mekanik sıcaklık sensörü bulunmaktadır. Bunlardan birisi ıslak bir fitil ile nemi tutmaktadır. Aspiratör nemli sıcaklık sensörüne üfleyerek sıcaklığı düşürür.
#43
SORU: Kesit daralması prensibine dayanan debi ölçerler nelerdir?
CEVAP: Kesit daralması prensibine göre oluşturulmuş debi ölçerler; • Ventürimetre, • Lüle ve • Diyaframdır.
#44
SORU: Thomas sayacı nasıl ve nerelerde kullanılır?
CEVAP: Yüksek gaz debilerinin küçük bir basınç kaybı yaratılarak ölçülmesini sağlayan Thomas sayacı daha çok laboratuvarlarda kullanılır.
#45
SORU: Rotometre nedir?
CEVAP: Rotometre; sıvı veya gaz akışkanın debisini doğrudan gösteren cihazlardır.
#46
SORU: Türbin tipi debi ölçer nedir?
CEVAP: Türbin tipi debi ölçer; magnetik olmayan bir gövdenin içerisinde paslanmaz çelikten seçilmiş dönebilen bir türbin rotoruyla hacimsel debiyi ölçen bir araçtır.
#47
SORU: Polimer filmli elektronik higrometrelerin avantajı nedir?
CEVAP: Bu higrometrelerde sıcaklık doğrulaması yapan ve sinyal sağlayan entegre devreler bulunmaktadır bu sayede küçük boyutlu, ucuz ve %64’lük bağıl nem değişiminde 1 ile 120 sn. arasında değişen hızla cevap verebilmektedir.
#48
SORU: Dunmore higrometresi neden düzenli olarak kalibre edilmelidir?
CEVAP: Birçok Dunmore direnç elemanı normal aralıktaki değerleri ölçebilecek düzeyde donatılmıştır. Ancak, direnç devresi, zaman ve bileşimin yanında nem ve sıcaklık sınır değerleri ile de değişebilmektedir. Bu nedenle cihaz düzenli olarak kalibre edilmelidir.
#49
SORU: Isıl anemometreler ne amaçla tasarlanmıştır?
CEVAP: Bu hız ölçerler akış alanındaki bir noktada hava hızının kolay ve doğrudan belirlenmesi amacıyla tasarlanmıştır.
#50
SORU: Bourdon manometresi nedir?
CEVAP: Bourdon manometresi; elastik elemanlarla basınç ölçümü yapan manometredir. Bazı elastik maddelerin basınç altında şekil değiştirmelerinin ölçülmesiyle basınç ölçümü yapar. Statik basınç ölçümünde en çok kullanılan manometre türüdür.
#51
SORU: Kızılötesi analizörlerin özellikleri nelerdir?
CEVAP: Laboratuvarlarda kardondioksit ve karbonmonoksit ölçümlerinde en çok kullanılan araçlar dağılım göstermeyen kızılötesi analizörlerdir.
#52
SORU: Çizelge kayıt cihazlarının özellikleri nelerdir?
CEVAP: Bu cihazlar analog ve sayısal olan elektriksel sinyalleri, genellikle kağıt üzerine kaydeder. Mekanik uçlu mürekkep, sıcak tel, basınç veya elektriksel hassasiyete sahip kağıtlar üzerine sürekli iz bırakarak kayıt olanağı sağlar.
#53
SORU: Çiğ noktası higrometresinin özellikleri nelerdir.?
CEVAP: Çiğ noktası higrometresi geniş nem ölçme aralığına sahip, kesin, güvenilir bir araç olmasıyla birlikte psikrometre ile karşılaştırıldığında karmaşık ve daha masraflıdır.
#54
SORU: Ampermetrelerin özellikleri nelerdir?
CEVAP: Ampermetreler akımın şiddetini ölçen cihazlardır ve devreye seri olarak bağlanırlar. Kısa devre görünümüne sahip olmalarına karşın, uygulamada ölçülen büyüklüğü etkileyen ve dolayısıyla sıfıra eşit olmayan bir giriş empedansına sahiptir. Ampermetreler ölçebildikleri akım aralıklarına göre; • Miliampermetre, • Mikroampermetre ve • Kiloampermetre gibi sınıflara ayrılır.
#55
SORU: Taşıma ölçümleri ne açıdan kolaylık sağlar?
CEVAP: Üç temel uygulama olan; • Verinin toplanması, • Otomatik sınır testini ve • Bilgisayar kontrol işlemini büyük ölçüde basitleştirerek kolaylık sağlar.
#56
SORU: Sayısal veri toplama sisteminin özellikleri nelerdir?
CEVAP: Bir ya da birkaç analog-sayısal dönüştürücü ile birden fazla noktadan ve kanaldan veri toplanmasını sağlamakla birlikte ara birimler sayesinde transdüserin uyarımını, kalibrasyonu ve birim dönüşümlerini de sağlamaktadır.
#57
SORU: Isıl anemometrelerin üstün yanları nelerdir?
CEVAP: Bu hız ölçerler dinamik çalışma aralıklarının büyük olması ve çok küçük hızları ölçebilmeleri açıcından diğer hız ölçerlerden üstündürler.
#58
SORU: Termometreler ile yapılan ölçümlerde ortaya çıkabilecek hata sebepleri ve alınabilecek önlemler neler olabilir?
CEVAP: Termometreler ile yapılan ölçümlerde ortaya çıkabilecek hatalar şöyle sıralanabilir: • Gaz sıcaklıklarını ölçen termometreler, çevre yüzeylerden gelen ısı ışınımlarından etkilenebilir. • Ölçülen sıcaklık ile çevre yüzey sıcaklığı arasında kayda değer bir fark olması durumunda koruyucu bir kılıf ya da aspirasyon tekniği ile ısı ışınımının etkileri azaltılmalıdır. • Termometrenin basınç altında bir kap ve ya kanal içerisinde bulunması gerekiyorsa, termometre haznesi yerine sıkıca oturtulmalı ve yüksek ısıl iletkenliğe sahip bir madde ile çevrelenmelidir. • Termometre ile ölçümler içlerindeki sıvıların uzun ve ince duvarlı bir ampulde yer alması sıcaklık değişimlerinin daha çabuk gözlenebilmesi açısından diğer yöntemlere göre daha üstün olmaktadır. • Boru ve kanallarda sürekli olarak kalabilecek endüstriyel termometrelerin kırılmaması için metal koruyucular kullanılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta koruyucuların yüksek ısı kapasitesi ve iletkenliği nedeniyle ölçüm hatalarına yol açabilmesi durumdur. • Termometrenin kendisini çevreleyen akışkanla denge sıcaklığına ulaşması için yeterli zamanın sağlanması, sıcaklık ölçümlerinde ortaya çıkabilecek hataları arttırmasını önler.
#59
SORU: Sıvı ya da gaz türü akışkanların debi ölçümü en basit yöntem ile nasıl yapılmaktadır.?
CEVAP: Sıvı ya da gaz türü akışkanların belli bir ağırlık veya hacimdeki miktarının, bir kapta toplanma süresinin belirlenmesi en hassas ve en basit debi ölçme yöntemidir. Bu yöntem diğer debi ölçüm cihazlarının kalibrasyonu için de kullanılır. Dezavantaj olarak bu yöntemlerin büyük ve yavaş olduğu söylenebilir.
#60
SORU: Isı sayaçları hangi prensibe göre tasarlanmıştır?
CEVAP: Isı sayaçları ısı miktarının ölçülmesi amacıyla tasarlanmış olup devreden geçen su miktarı ile gidiş ve dönüş sıcaklıklarının ölçülmesi prensibine dayanır.
#61
SORU: Pay ölçerlerin kullanılmasının avantajları nelerdir?
CEVAP: Pay ölçerlerin kullanılmasıyla birlikte merkezi ısıtma sistemlerinin kullanıldığı binalardaki kullanıcılar da kullandıkları enerji kadar para ödeyeceklerdir. Pay ölçerler sayesinde %13-15 civarında yakıt tasarrufu sağlanabildiği ortaya konmuştur.
#62
SORU: Yer değiştirme sayaçları nasıl ölçüm yaparlar?
CEVAP: Bu sayaçlar içerisinden geçen sıvının veya gazın hacmini zamana bağlı olarak ölçerler.
#63
SORU: Voltmetrenin özellikleri nelerdir?
CEVAP: Voltmetre; devredeki gerilimi ölçen ve devreye paralel bağlanan araçtır. Devreye paralel bağlanmasının deni uçlar arasındaki gerilimin voltmetreye etki etmesinin gerekmesidir. İç direnci oldukça büyüktür.
#64
SORU: Paramanyetik araçların genellikle tercih edilmelerinin sebepleri nedir?
CEVAP: Çok yüksek doğruluk paylarına sahip olmaları ve oksijen ölçümünü özgün yapabilmeleridir.
#65
SORU: Taşınabilir test cihazlarının özellikleri nelerdir?
CEVAP: Taşınabilir test cihazları daha çok laboratuvar dışı ölçümlerde ve yakma sistemlerinin ayarlanmasında kullanılmaktadır. Bu cihazlar oksijen ve karbonmonoksit ölçümlerini elektrokimyasal hücreler ile yaparlar.
#66
SORU:
Okunabilirlik (readability) nedir?
CEVAP:
Okunabilirlik (readability), ölçme cihazının okuma skalasının genişliği ve netliği olarak tanımlanmaktadır.
#67
SORU:
En küçük değerlendirme (least count) nedir?
CEVAP:
En küçük değerlendirme (least count), ölçme cihazı skalasında okunabilen iki değer arasındaki en küçük fark olarak tanımlanmaktadır.
#68
SORU:
Doğruluk (accuracy) nedir?
CEVAP:
Doğruluk (accuracy), cihazın ölçülen fiziksel büyüklüğün doğru değerini belirleyebilme yeteneğidir.
#69
SORU:
Kesinlik (precision) nedir?
CEVAP:
Kesinlik (precision), bir ölçüm cihazının aynı fiziksel büyüklüğe ilişkin tekrarlanan çeşitli ölçüm sonuçlarının aynı değeri gösterme özelliğine verilen addır.
#70
SORU:
Kalibrasyon (calibration) nedir?
CEVAP:
Kalibrasyon (calibration), fiziksel bir büyüklüğün süreklilik gösteren karakteristik eğrisini (veya tek tek değerleri) standart olarak belirlenmiş bir başka karakteristik eğri (veya tek tek değerler) ile karşılaştırma işlemi olarak tanımlanmaktadır.
#71
SORU:
İlk ayar (primary calibration) nedir?
CEVAP:
İlk ayar (primary calibration); doğruluğu kesin olarak bilinen, Ulusal Standartlar Enstitüsü veya Metroloji Enstitüsü tarafından izlenen bir cihaza giriş uygulaması ile çıkışının gözlenip kaydedilmesini içeren ayar yönetimine verilen isimdir.
#72
SORU:
Hata (error) nedir?
CEVAP:
Hata (error), ölçme sisteminden alınan değerin ölçülmesi gereken değerden farkıdır.
#73
SORU:
Duyarlılık (sensitivity) nedir?
CEVAP:
Duyarlılık (sensitivity), ölçüm cihazının ibresinin doğrusal hareket ettiği varsayımıyla ibrenin hareket miktarının ölçülen fiziksel büyüklüğe oranı olarak tanımlanmaktadır.
#74
SORU:
Standart (standard) nedir?
CEVAP:
Standart (standard), ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edilen belirli ölçülerdeki fiziksel büyüklük, ölçme yöntemi ya da uyulması gereken kurallardır.
#75
SORU:
Boyut (dimension) nedir?
CEVAP:
Boyut (dimension), bir sistemin veya bir cismin özelliği veya davranışını belirlemek üzere kullanılan fiziksel değişkenlere verilen genel bir addır.
#76
SORU:
Birim (unit) nedir?
CEVAP:
Birim (unit), boyut için seçilen keyfi bir karşılaştırma değerine verilen isimdir.
#77
SORU:
Enerji yönetimine yönelik ölçüm cihazlarının görevi nedir?
CEVAP:
Enerji yönetimine yönelik ölçüm cihazlarının görevi, enerji analizi yapabilmek üzere gereken sıcaklık, nem, basınç, hız, debi, elektrik, baca gazı analizi gibi değerlerin ölçülmesini sağlayarak sonuçta enerji tasarrufu yapılabilecek noktaların belirlenmesini sağlayacak verileri oluşturmaktır.
#78
SORU:
Basınç nedir?
CEVAP:
Basınç, genellikle sıvı veya gaz gibi bir akışkanın birim alana uyguladığı kuvvet olarak tanımlanmaktadır.
#79
SORU:
Uluslar arası birim sisteminde basınç birimi olarak ne kullanılmaktadır?
CEVAP:
Basınç ölçümünde çok sayıda basınç birimi kullanılmakla birlikte uluslar arası birim sisteminde basınç birimi olarak N/m2 (Pa) kullanılmaktadır.
#80
SORU:
Higrometre (hygrometer) nedir?
CEVAP:
Higrometre (hygrometer), hava ve diğer fiziksel malzemelerdeki nem miktarını ölçebilen bir ölçüm cihazıdır.
#81
SORU:
Debi nedir?
CEVAP:
Debi, birim zamanda birim kesitten geçen akışkan miktarıdır.
#82
SORU:
Rotometre nedir?
CEVAP:
Rotometre, sıvı veya gaz akışkanın debisini doğrudan gösteren cihazlardır. Bu cihaz kesit alanı akış doğrultusunda artarak ölçeklendirilmiş dikey bir tüp ve içerisinde debi ile orantılı olarak farklı yüksekliklerde sabit olarak kalabilen yüzer bir elemandan oluşur.
#84
SORU:
Voltmetre nedir?
CEVAP:
Voltmetre, devredeki gerilimi ölçmeye yarayan ve paralel olarak bağlanması gereken yüksek dirençli bir cihazdır.
#85
SORU:
Wattmetre nedir?
CEVAP:
Wattmetre, alternatif akım devresinin aktif gücünü ölçen cihazdır.