ENGELLİLERLE SOSYAL HİZMET Dersi Engelli Sorunları soru cevapları:

Toplam 21 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Engelli bireyler hem kamusal alanda hem de özel alanda pek çok sorun yaşamaktadırlar. Bu sorunlardan başlıca olanları hangileridir? 


CEVAP:

Başlıca sorunları toplumda dışlanma, ayrımcılık ve ön yargılardır.


#2

SORU:

Devlet Planlama Teşkilatı ve Hacettepe Üniversitesi tarafından yürütülen “Türkiye’de Engelli Birey Olma: Temel Sosyolojik Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma”sına göre engelli olmanın, engellilerin yaşamında en çok kısıtladığı alanlar nelerdir? 


CEVAP:

• Görsel/ bedensel aktivitelere ilişkin özgürlükleri,
• İş bulma ve meslek sahibi olma imkânları,
• Toplumsal yaşama ilişkin alanlara katılma fırsatları,
• Hayatlarındaki “her şeyi”,
• Ulaşım imkânları,
• Eğitim olanakları,
• Kendilerini huzurlu ve mutlu hissetmeleri,
• Kitap, gazete ve dergi gibi yayınları okuyabilmeleri,
• Özel hayata (eş bulma, aile kurma) ilişkin imkânları,
• Arkadaş edinme fırsatları,
• Harcama alanlarını kısıtladığı saptanmıştır.


#3

SORU:

Engelli çocuğa sahip annelerin yaşadığı kaygıların temelini neler oluşturmaktadır? 


CEVAP:

Aileler çoğu zaman engelli bireye sahip olmayı kabullenmekte zorluk yaşamaktadırlar. Engelli çocuğa sahip annelerin yaşadığı kaygıların temelinde; toplumun tepkileri, beklentilerin karşılanamaması veya yakın çevreden destek alınamamasının yattığı söylenebilir.


#4

SORU:

Engelli ailelerinin verdiği tepkiler hangi değişkenlere göre farklılaşabilmektedir? 


CEVAP:

Aile bireylerinin kişilik yapıları, inançları, eğitim düzeyleri, ekonomik düzeyleri vb. birçok değişkenle farklılaşabilmektedir.


#5

SORU:

Engellilik ve yoksulluk arasındaki ilişki nasıl açıklanmaktadır? 


CEVAP:

Engellilik ve yoksulluk arasında çift yönlü bir ilişki vardır. Yoksulluk engelliliğe sebep olan temel etkenlerden biri olduğu gibi engellilik de yoksulluk sonucunda ortaya çıkan en ağır bedellerden biridir. Birleşmiş Milletler engelliğin temel sebeplerini yetersiz beslenme, bulaşıcı hastalıklar ve doğuştan gelen sebepler olarak açıklamıştır. Ayrıca engelli bireylerin iş bulma olanaklarının da kısıtlı olması nedeniyle yoksulluk devam etmektedir. 


#6

SORU:

Engellilerin topluma katılmalarının önündeki en büyük engellerden biri nedir?


CEVAP:

Engellilerin topluma katılmalarının önündeki en büyük engellerden biri de ulaşım, fiziksel çevre ve konut sorunudur. Yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar ve bahçeler, okullar, içinde yaşanılan konutlar, ulaşım araçları ve bunun gibi daha birçok fiziksel çevre unsuru, engellilerin topluma katılmasının önünde ciddi birer engel oluşturmaktadır.


#7

SORU:

Engelli bireyin barındığı konutun girişinden başlayarak kaldırım, sokak ve cadde de dışarıya çıktığı ilk andan itibaren hareket etme sıkıntısıyla karşı karşıya kalınmaktadır. Bu eksiklikler genel olarak nelerdir?


CEVAP:

Bu eksiklikler kaldırımlardaki yüksek kot farkları, yüksek eğimli rampalar, değişen yol genişlikleri, zemin döşemelerindeki uygulama hataları, rastgele yerleştirilen bilgilendirme levhaları, budanmayan ya da yanlış dikilen ağaçlar, güvenlik önlemleri alınmamış inşaat ve alt yapı çalışmaları, bina girişlerinde kullanılan merdivenlerin yaya kaldırımları üzerine doğru uzaması, yaya yolunun belli mesafeden sonra trafik yolu ile birleşmesi vb. şekilde sıralanabilir.


#8

SORU:

Türkiye’de engelliler için fiziksel çevre ile ilgili olarak en büyük sorunların başında ne gelmektedir? 


CEVAP:

Türkiye’de engelliler için en büyük sorunların başında erişilebilirlik veya ulaşılabilirlik gelmektedir.


#9

SORU:

Engelliler için ulaşılabilirlik ile öne çıkan hedeflerden biri nedir? 


CEVAP:

Ulaşılabilirlik ile öne çıkan hedeflerden biri de engellilerin bağımsız olarak yaşamlarını sürdürebilecekleri sosyal bir ortamın oluşturulmasıdır.


#10

SORU:

Ülkemizde ise engelliler, küçük bir nüfus kesimini oluşturduğunu düşündürecek kadar toplumdan uzak olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Bunun temel nedeni nedir? 


CEVAP:

Bunun temel nedeni, yapılı çevre içinde engellilerin hareketini kısıtlayan çok sayıda engelin ve uygun olmayan düzenlemelerin bulunması sonucu engellilerin evlerinden dışarıya çıkamamalarıdır.


#11

SORU:

Hareket kısıtlılığına sahip bireyler olarak tanımlanan grup kimlerden oluşur? 


CEVAP:

Engellilerin yanında, geçici olarak engelli bulunanlar, yaşlılar, hamileler, bebek arabalılar, çocuklar, yük taşıyanlar, iri ve şişman kişiler, çok uzun ve çok kısa boylu kişilerin hepsi engellerle dolu çevrede hareketlerinin kısıtlanmasına maruz kalırlar. Bu gruplarda yer alan kişiler “hareket kısıtlılığına sahip bireyler” olarak tanımlanabilir.


#12

SORU:

Engelli bireylerin çalışma hayatına girerkenki birtakım beklentileri nelerdir? 


CEVAP:

Genel olarak çalışma hayatı beklentileri; başka insanlarla tanışmak, iş birliği kurmak, dayanışma sağlamak, sosyal statü, yararlı işler yapabilmenin verdiği duygu, aidiyet ve kimlik duygusunun gelişmesi ve gelir, bunların içinde yer alan beklentilerdir. Bunlara ek olarak engelli bireyler için kendi kendine yeterlilik duygusu yaşatması ve öz güven açısından da önemi büyüktür.


#13

SORU:

Engelliler için çalışmanın psikolojik olarak önemi nedir?


CEVAP:

Çalışma bireyin yaşam standartlarını sağlamakla beraber aynı zamanda kişinin sosyal ilişkilerine de katkıda bulunmaktadır. Çalışarak birey kendisini yeterli ve mutlu hissederek topluma katılım sağlayabilir. Psikolojik açıdan engellileri başkalarına bağımlı ve topluma yük olmanın ezikliğinden kurtaracak, kendini toplumun bir parçası olarak görmesini sağlayacak ve onlara bir işe yaramanın mutluluğunu hissettirebilecek başlıca yol, onların istihdam edilmesidir.


#14

SORU:

Genel olarak engellilerin istihdamı ile bağlantılı olarak yaşanan çeşitli sorunları konu başlıkları şeklinde sıralayınız.


CEVAP:
  • Sistemli İş Analizi ve Meslek Tanımlamasının Yapılmaması
  • Eğitim ve Rehabilitasyon Hizmetlerinin Yetersizliği
  • İktisadi Yapının Uygun Olmayışı
  • İşverenin Beklentileri
  • Toplumun Bilinçsizliği
  • İş Bulmada Yaşanan Sorunlar
  • İşsizlik ve Çalışma Yaşamındaki Sorunlar

#15

SORU:

Engelli bireylerin istihdam alanında yaşanan sorunlarda işverenin beklentileri nelerdir? 


CEVAP:

İstihdam alanında yaşanan sorunlarda, işverenin fiziksel bütünlük beklentileri, eğitimsizlik, işverenlerin aradıkları niteliklere sahip olmama, yani niteliksiz iş gücü durumunda olma, işverenlerin engellileri işe almada isteksiz olmaları, işverenlerin engelli bireylerle ilgili verimsiz ve işe yaramaz olduklarını düşünmeleri ve toplumun engellilerin sorunlarının hayırseverlikle çözülebileceğine inanmaları sayılmaktadır.


#16

SORU:

Ülkemizde hem kamu hem de özel sektör için engelli personel istihdam etme oranı nedir? 


CEVAP:

Ülkemizde hem kamu hem de özel sektör için %3 oranında engelli personel istihdam etmek zorunluluğu bulunmaktadır. 


#17

SORU:

Ülkemizde engellilerin istihdamı oranının düşük olmasının temel nedeni nedir? 


CEVAP:

Bu oranların yetersiz olmasındaki temel sebep olarak engellilerin kendilerine uygun alanlardaki mesleki eğitim yetersizliği gösterilebilir.


#18

SORU:

Rehabilitasyon kavramı ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Rehabilitasyon; doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşan engeli ortadan kaldırmak veya engelliliğin etkilerini mümkün olan en az düzeye indirmek, engelliye yeniden fiziksel, zihinsel, psikolojik, ruhsal, sosyal, mesleki ve ekonomik yararlılık alanlarında başarabileceği en üst düzeyde yetenekler kazandırarak; evinde, işinde ve sosyal yaşamında kendine ve topluma yeterli olabilmesi ve engellinin toplum ile bütünleşmesi, ayrımcılığa karşı tüm tedbirlerin alınması amacıyla verilen koruyucu, tıbbi, mesleki, eğitsel, rekreasyonal ve psiko-sosyal hizmetler bütünüdür.


#19

SORU:

Engellilik konusunda yapılan bilimsel araştırmalar sonucu ülkemizde engellilerin rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanma oranı nedir?


CEVAP:

Engellilik konusunda yapılan bilimsel araştırmalar ülkemizde engellilerin rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanma oranının %1’in altındadır.


#20

SORU:

Özel eğitim ifadesi nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP:

Özel eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri, bu bireylerin tüm gelişim alanlarındaki özellikleri ile akademik disiplin alanlarındaki yeterliliklerine dayalı olarak uygun ortamlarda sürdürülen eğitim olarak tanımlanmaktadır.


#21

SORU:

Engellilerin eğitim alanında yaşadıkları sorunları konu başlıkları biçiminde sıralayınız. 


CEVAP:
  • Yetişmiş Uzman Personelin Yetersizliği
  • Engelli Çocukların Eğitimi
  • Özel Eğitim Hizmetlerinin Yaygınlaştırılamaması
  • Engelli Çocuklara Okul Öncesi Verilen Eğitim Hizmetlerinin Yetersizliği