ENGELLİLERLE SOSYAL HİZMET Dersi Engelli Politikaları ve Yasal Düzenlemeler soru cevapları:

Toplam 25 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Dünya Sağlık Örgütünün sayısal verilerine dünya nüfusunun yaklaşık ne kadarını engelli bireyler oluşturmaktadır?


CEVAP:

Dünya Sağlık Örgütünün sayısal verilerine dünya nüfusunun yaklaşık %15’inin engelli olduğu, daha açık bir ifadeyle yaklaşık 1 milyar insanın engelliliğin herhangi bir formuna sahip olduğu tahmin edilmektedir.


#2

SORU:

Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme ne için bir belge niteliğindedir?


CEVAP:

Engelli haklarına ilişkin uluslararası standart kuralları belirlemeye yönelik ortak bir çabanın belgesidir. Aynı zamanda, temelde yasal yaptırım gücü eksik olmakla birlikte, engelli haklarına uluslararası anlamda rehberlik etme arzusunun bir ifadesidir.


#3

SORU:
  1. Sözleşmenin imzalanması
  2. Sözleşmenin onaylanması
  3. Ek İhtiyari Protokolün imzalanması
  4. Ek İhtiyari Protokolün onaylanması 

Yukarıda verilen olayların Türkiye’nin Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme sürecine ilişkin kronolojik sıralaması nasıldır? 

 


CEVAP:

I, III, II, IV şeklindedir. 


#4

SORU:

Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesinin önemini maddeler halinde sıralayınız. 


CEVAP:
  1. Tüm dünyanın çözmek istediği ortak problem olan engelli bireyler için eşit hakların güvence altına alınmasına yönelik politik ivmenin güçlendirilmesine yardım edecektir.
  2. Tüm engelli bireyler için daha kapsayıcı bir gelecek yaratma hedefini güden engelli hakları savunucuları ve politika üreticileri için net ahlaki bir pusula olacaktır.
  3. Engellilik politikası alanındaki belirsiz politika ya da politik retorikten daha farklı olarak taraf ülkelerin sorumluluklarını doğrudan tanımlayan, engellilik politikasını yükseltecek uluslararası bağlayıcı yasal bir enstrüman/belge olacaktır. 

#5

SORU:

Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmede engellilik kavramı nasıl açıklanmaktadır? 


CEVAP:

Engelliliğin gelişen bir kavram olduğunu ve engellilik durumunun, engelli olan kişilerin topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını engelleyen tutumlar ve çevre koşullarının etkileşiminden kaynaklandığı gerçeğini kabul ederek açıklanmaktadır. 


#6

SORU:

Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmede yer alan engelliliğe dayalı ayrımcılık maddesi neyi kapsar?


CEVAP:

Engelliliğe dayalı ayrımcılık; siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni veya başka herhangi bir alanda insan hak ve temel özgürlüklerinin tam ve diğerleri ile eşit koşullar altında kullanılması veya bunlardan yararlanılması önünde engelliliğe dayalı olarak gerçekleştirilen her türlü ayrım, dışlama veya kısıtlamayı kapsamaktadır. Ayrıca; “engelliliğe dayalı ayrımcılık makul düzenlemelerin gerçekleştirilmemesi dâhil her türlü ayrımcılığı kapsar.”.


#7

SORU:

EHİS, erişebilirliğin sağlanmasının önemine hangi ilke ile dikkat çekmektedir? 


CEVAP:

Erişebilirliğin sağlanmasında “ürünlerin, çevrenin, programların ve hizmetlerin özel bir ek tasarıma veya düzenlemeye gerek duyulmaksızın, mümkün olduğunca herkes tarafından kullanılabilecek şekilde tasarlanması (madde 2)” olarak tanımlanan “evrensel tasarım” ilkesinin önemine dikkat çekmektedir.


#8

SORU:

EHİS cinsiyet eşitliğini hangi madde ile açıklamaktadır? 


CEVAP:

EHİS, “tüm engellilerin ağır sosyal dezavantajlarının ortadan kaldırılmasına” yönelik uluslararası çağrısını sözleşmenin giriş kısmında vurgulamakla birlikte, “ev içinde ve ev dışında şiddete uğramaya, yaralanmaya veya istismara, ihmale, ihmalkâr muameleye, kötü muameleye veya istismara karşı daha büyük bir risk altında olan” engelli kadın ve kızların temel hak ve özgürlüklerinin sağlanmasında “cinsiyet eşitliği” bakış açısının olmazsa olmaz olduğunun altını çizmektedir.


#9

SORU:

EHİS, “Yeterli Yaşam Standardı ve Sosyal Korunma” başlığı altında ve sözleşmenin farklı yerlerinde dikkat çekilen “yoksulluk” olgusu hangi dezavantajları da beraberinde getirmektedir?


CEVAP:

Yoksulluk olgusunun akıl sağlığında bozulma, depresyon, madde ve alkol bağımlılığı, şiddet, istismar, ırk ve cinsiyet ayrımcılığı, tek ebeveynlik, çocuk ebeveynlik, düşük beslenme, sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlerin eksikliği ya da bu hizmetlere erişimde sınırlılıklar yaşama gibi pek çok dezavantajlı bileşeni beraberinde getirmektedir.


#10

SORU:

Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmeye Ek İhtiyari Protokolü nasıl bir hak tanımaktadır? 


CEVAP:

Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmeye Ek İhtiyari Protokolü, taraf devletler sınırları içerisinde sözleşme hükümlerinin olası bir ihlalinde, engelli bireye ya da engelli gruplara veya engelliler adına faaliyet gösteren üçüncü şahıslara Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesine doğrudan şikayette bulunma hakkı tanımaktadır. 


#11

SORU:

“Bütünleşmeye Dayalı Eğitim” ya da bilinen ifadesiyle “Kaynaştırma Yoluyla Eğitim Uygulamaları" ne tür uygulamalardır? 


CEVAP:

En az kısıtlayıcı ortam ilkesine göre engelli ya da dönemsel olabilmesi açısından özel eğitime gereksinim duyan bireylerin, akranlarıyla ve aileleriyle en fazla bir arada bulunabildikleri, eğitimde fırsat eşitliğine dayanarak ve özel eğitim tedbirlerinin alınarak genel eğitim sınıflarında sürdürülen eğitime karşılık gelen özel eğitim uygulamalardır.


#12

SORU:

Kaynaştırma yoluyla eğitim hangi tür kazanımları beraberinde getirmektedir? 


CEVAP:

Toplumsal, fiziksel, hukuksal, ekonomik ve eğitimle kazanımlardır. 


#13

SORU:

Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamalarına dönük en önemli uluslararası yasal çerçeve hangi bildirge ile ortaya konmuştur? 


CEVAP:

Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamalarına dönük en önemli uluslararası yasal çerçeve Salamanca Bildirgesi (Salamanca Statement and Framework for Action in Special Needs Education) aracılığıyla ortaya konulmuştur. 


#14

SORU:

Salamanca Bildirgesinin amacı nedir? 


CEVAP:

Bildirgenin amacı, “Herkes İçin Eğitim (Education for All)” mottosu ile özellikle özel gereksinimli çocuklar olmak üzere tüm çocukların eğitimine olanak tanıyan kaynaştırma eğitimini önceleyen köklü bir eğitim politikası dönüşümünü sağlamaktır. 


#15

SORU:

Salamanca Bildirgesi, “Eylem İçin Çerçeve” başlığı altında yer alan ana bölümleri nelerdir? 


CEVAP:
  1. Özel eğitimde yeni düşünce
  2. Ulusal seviyede eyleme rehberi
  3. Bölgesel ve uluslararası seviyede eylem rehberi

#16

SORU:

Türkiye’de engellilere ve engellilerin eğitimine yönelik yasal politikalar incelendiğinde "özel eğitimde destek eğitim hizmetleri" ile ilgili düzenleme ilk kez hangi mevzuatta görülmektedir? 


CEVAP:

30.05.1997 tarihli 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) 14. maddesi ile görülmektedir. 


#17

SORU:

Özel gereksinimli bireylerin özel eğitimine yönelik yasal düzenlemeler konusunda öncü ülkenin Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin almış olduğu yasal tedbirler nelerdir? 


CEVAP:
  1. Tüm Engelli Çocukların Eğitimi Yasası (1975)
  2. Yetersizliği Olan Bireylerin Eğitimi Yasası (1990)
  3. Hiçbir Çocuk Geride Kalmasın Yasası (2001)
  4. Her Çocuk Başarılıdır Yasası (2015)

#18

SORU:

Türkiye’nin engellilere ve özellikle engellilerin eğitimine yönelik yasal tedbirleri almasında ana güdüleyici etken nedir? 


CEVAP:

Türkiye’nin engellilere ve özellikle engellilerin eğitimine yönelik yasal tedbirleri almasında ana güdüleyici, başta ABD’de ve AB’de olmak üzere uluslararası standartları yakalama arzusudur. 


#19

SORU:

Türkiye’de engelli hakları, ne şekilde güvence altına alınmaya çalışılmaktadır?


CEVAP:

Türkiye’de engelli hakları, anayasada engellileri de kapsayan dolaylı veya engellilerin adının geçtiği doğrudan maddelerle güvence altına alınmaya çalışılmaktadır.


#20

SORU:

Türkiye Cumhuriyeti’nin en kapsamlı ve yapısı itibarıyla ilk engelliler yasası hangisidir? 


CEVAP:

Engelliler Hakkında Kanun ya da Engelliler Kanunu olarak bilinen 5378 sayılı “Engelliler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 2005 yılında kabul edilmiştir ve ilgili kanuna ilişkin son güncelleme 2014 yılında gerçekleştirilmiştir.


#21

SORU:

Ülkemizde özel eğitim hizmetleri hangi yönetmeliğe göre yürütülmektedir? 


CEVAP:

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre yürütülmektedir. Yönetmelik 31.05.2006 tarihli 26184 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir ve yönetmeliğe ilişkin son güncelleme 07.07.2018 tarihinde 30471 Sayılı Resmi Gazete yayımıyla yapılmıştır.


#22

SORU:

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre özel eğitim nasıl tanımlanmaktadır? 


CEVAP:

Yönetmeliğe göre “özel eğitim”, “özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri, bu bireylerin tüm gelişim alanlarındaki özellikleri ile akademik disiplin alanlarındaki yeterliliklerine dayalı olarak uygun ortamlarda sürdürülen eğitim” (madde 4, y) olarak tanımlanmaktadır.


#23

SORU:

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre engelli bireylerin eğitiminde,  eğitim ortamı ile ilgili olarak hangi ilke temel alınmaktadır? 


CEVAP:

"En az sınırlandırılmış eğitim ortamı” ilkesini temel almaktadır.


#24

SORU:

Engelli bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılanmasındaki esaslar nelerdir? 


CEVAP:

Engelli bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılanmasında “nesnel, standart testler ve bireyin özelliklerine uygun ölçme araçlarının” kullanımı esas alınmaktadır.


#25

SORU:

Öğrencilere resmî okul ve kurumlar yanında özel özel eğitim okullarında sağlanan eğitim hizmetleri ve bu hizmetlerin sunulacağı eğitim ortamları nelerden oluşmaktadır? 


CEVAP:
  • Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim
  • Özel Eğitim Sınıfları
  • Destek Eğitim Odası
  • Özel Eğitim Okul ve Kurumları
  • Evde Eğitim Hizmetleri