ENVANTER VE BİLANÇO Dersi MALİ TABLOLARIN HAZIRLANMASI VE SUNUMU soru cevapları:

Toplam 80 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Mali tablolarda yer alan bilgilerin bilgi kullanıcılarına faydalı olabilmesi ve karar vericiler tarafından en iyi şekilde ve süratle kullanılabilmesi için hangi özellikleri taşıması gerekir?


CEVAP: Mali tablolarda yer alan bilgilerin bilgi kullanıcılarına faydalı olabilmesi ve karar vericiler tarafından en iyi şekilde ve süratle kullanılabilmesi için bu tabloların anlaşılır, ihtiyaca uygun, güvenilir, karşılaştırılabilir ve zamanında sunulmuş olması gerekir.

#2

SORU: Ülkemizde muhasebe uygulamalarına yön veren düzenlemeler nelerdir?


CEVAP: Ülkemizde muhasebe uygulamalarına yön veren düzenlemeler şunlardır: • Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği • Türk Ticaret Kanunu • Vergi Usul Kanunu • Türkiye Finansal Raporlama Standartları

#3

SORU: Mali tablo nedir?


CEVAP: Muhasebe sistemi içerisinde üretilen ve kaydedilen bilgilerin belirli aralıklarla finansal bilgi ihtiyacı olan kişi ve kuruluşlara aktarılmasını sağlayan tablolara mali tablo adı verilir.

#4

SORU: Mali tabloların amacı nedir?


CEVAP: Mali tabloların amacı; geniş bir kullanıcı kitlesine ekonomik kararlar almalarında faydalı olacak, işletmenin finansal durumu, faaliyet sonuçları ve nakit akışları hakkında güvenilir ve tam zamanında bilgi sağlamaktır.

#5

SORU: Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde düzenlemenin amacı ne olarak belirtilmiştir?


CEVAP: Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde düzenlemenin amacı; bilanço usulünde defter tutan gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin faaliyet ve sonuçlarının güvenilir bir şekilde muhasebeleştirilmesi, mali tablolar aracılığıyla ilgililere sunulan bilgilerin tutarlılık ve mukayese edilebilirlik niteliklerini koruyarak gerçek durumu yansıtmasının sağlanması ve işletmelerde denetimin kolaylaştırılması olarak belirtilmiştir.

#6

SORU: Bilanço nedir?


CEVAP: Bilanço; bir işletmenin belirli bir tarihte sahip olduğu varlıklarını ve bu varlıkların sağlandığı kaynakları gösteren tablodur. Kısaca bilanço bir işletmenin bir tarihteki mali durumunu göstermektedir. Bu tanım doğrultusunda bilanço; bir işletme için düzenlenen, belirli bir tarih itibariyle düzenlenen, işletmenin varlık ve kaynaklarını gösteren ve faaliyet döneminin sonucunu gösteren tablodur.

#7

SORU: Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğine göre temel mali tablolar nelerdir?


CEVAP: Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğine göre temel mali tablolar şunlardır: • Bilanço • Gelir tablosu • Dipnotlar ve ekler.

#8

SORU: Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına göre finansal tablonun amacı nedir?


CEVAP: Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına göre finansal raporlamaya ilişkin kavramsal çerçevede genel amaçlı finansal tablonun amacı; borç verenlere ve kredi veren diğer taraflara raporlayan işletmeye kaynak sağlama kararlarını verirken faydalı olacak finansal bilgiyi sağlamaktır

#9

SORU: TMS 1 Finansal Tablo Sunuluşu Standartlarına, finansal tabloların işletmenin genel amaçlı finansal tablolarının önceki dönemin finansal tablolarıyla ve diğer işletmelerin finansal tablolarıyla karşılaştırılmasına olanak verecek şekilde sunulması için gerekli olan temel unsurlar finansal tablo seti olarak nasıl sıralanmıştır?


CEVAP: TMS 1 Finansal Tablo Sunuluşu Standartlarına, finansal tabloların işletmenin genel amaçlı finansal tablolarının önceki dönemin finansal tablolarıyla ve diğer işletmelerin finansal tablolarıyla karşılaştırılmasına olanak verecek şekilde sunulması için gerekli olan temel unsurlar finansal tablo seti olarak şu şekilde sıralanmıştır: • Finansal Durum Tablosu (Bilanço) • Döneme Ait Kapsamlı Gelir Tablosu • Nakit Akış Tablosu • Özkaynak Değişim Tablosu • Dipnotlar

#10

SORU: Türkiye Muhasebe Standartlarında bilanço kavramı yerine hangi kavram kullanılmaktadır?


CEVAP: Türkiye Muhasebe Standartlarında bilanço yerine finansal durum tablosu kavramı kullanılmaktadır.

#11

SORU: Finansal durum kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP: Finansal durum; işletemeye ait finansal durum tablosunda yer alan varlık, borç ve öz kaynakların belirli bir tarih itibariyle birbirileriyle olan ilişkilerini göstermektedir.

#12

SORU: Kapatılan Türkiye Muhasebe Standartları Kurulunun görev ve sorumlulukları hangi kurula devredilmiştir?


CEVAP: Türkiye Muhasebe Standartları Kurulunun kapatılması görev ve sorumlulukları Kamu Gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kuruluna devredilmiştir.

#13

SORU: Kesin mizanın alacak kalanı neyi göstermektedir?


CEVAP: Kesin mizanın alacak kalanı borçları ve öz kaynakları göstermektedir. Mizanın alacak kalanı da pasifini oluşturmaktadır.

#14

SORU: Pasif karakterli olup aktifte yer alan hesaplara ne ad verilir?


CEVAP: Pasif karakterli olup aktifte yer alan hesaplara aktif düzenleyici hesaplar denilmektedir.

#15

SORU: Özkaynaklar nelerden oluşur?


CEVAP: Özkaynaklar; işletme sahibi veya sahiplerinin işletme kişiliğinin aktifleri üzerindeki haklarının parasal ifadesidir.

#16

SORU: Uzun vadeli yabancı kaynaklar nelerden oluşur?


CEVAP: Uzun vadeli yabancı kaynaklar; işletmenin ilişkide bulunduğu kişi ve kurumlardan sağlanan ve bir yıldan daha uzun bir sürede ödeyeceği borçlarından oluşur

#17

SORU: Duran varlıklar hangi varlıklardan oluşur?


CEVAP: Duran varlıklar; bir yılda veya işletmenin normal faaliyet dönemi içerisinde paraya çevrilmesi veya tüketilmesi öngörülmeyen varlıklarıdır.

#18

SORU: Bilanço nasıl (kaç farklı şekilde) hazırlanabilir?


CEVAP: Bilanço, bilgi kullanıcılarına anlamlı ve karşılaştırılabilir olması için düzenlenirken bazı standartlara uygun olarak düzenlenmesi gerekir. Bilançonun biçimsel yapısı ayrıca sunuş biçimi hesap tipi olarak iki değişik şekilde hazırlanabilir

#19

SORU: Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde bilanço ilkelerinin amacı ne olarak belirtilmiştir?


CEVAP: Bilanço ilkelerinin amacı; sermaye koyan veya sonradan kendilerine ait karı işletmede bırakan sahip ve hissedarlar ile alacaklıların işletmeye sağladıkları kaynaklar ve bunlarla elde edilen varlıkların muhasebe kayıt, hesap ve tablolarında anlamlı bir şekilde tespit edilmesi ve gösterilmesi yoluyla belli bir tarihte işletmenin mali durumunun açıklıkla ve ilgililer için gerçeğe uygun olarak yansıtılmasıdır.

#20

SORU: Muhasebe Standartları Uygulama Genel Tebliğine göre gelir tablosunun ilkelerinin amacı nedir?


CEVAP: Muhasebe Standartları Uygulama Genel Tebliğine göre gelir tablosunun ilkelerinin amacı satışların, gelirlerin, satışların maliyetinin, giderlerin, kar ve zararlara ait hesapların ve belli dönemlere ait işletme faaliyet sonuçlarının sınıflandırılmış ve gerçeğe uygun olarak gösterilmesini sağlamaktır.

#21

SORU: Hesap dönemi normal takvim yılı olan işletmeler hesap dönemi sonunda hangi bilançoyu düzenlemek zorundadır?


CEVAP: Hesap dönemi normal takvim yılı olan işletmeler hesap dönemi sonunda dönem sonu bilançosu düzenlemek zorundadırlar.

#22

SORU: Dönem sonu bilançosunun hazırlanması için ne gereklidir?


CEVAP: Dönem sonu bilançosunun hazırlanabilmesi için dönem sonu envanteri yapılarak kesin mizanın çıkarılmış olması gerekir.

#23

SORU: Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve KOBİMuhasebe Standartlarında finansal durum tablosunun (bilançonun) sunumunda önerilen yaklaşımlar nelerdir?


CEVAP: Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve KOBİ-Muhasebe Standartlarında finansal durum tablosunun sunumunda iki yaklaşım önerilmektedir. Bunlar; likidite ve faaliyet döngüsü yaklaşımıdır.

#24

SORU: Kaynaklara ilişkin bilanço düzenleme ilkeleri nelerdir?


CEVAP: Kaynaklara ilişkin bilanço düzenleme ilkeleri şunlardır: • Kısa ve uzun vade ayrımında bir yılın ölçüt alınması, • Vadesi bir yılın altına düşen duran borçların kısa vadeli yabancı kaynaklara aktarılması, • Tüm borçların gösterilmesi, • Vadeli borçların bilanço günündeki değerleri ile gösterilmesi, • Borçların özelliklerine göre ayrılması.

#25

SORU: Faaliyet döngüsü nedir?


CEVAP: İşleme tabi tutulmak üzere tedarik edilen varlıkların nakit veya nakit benzeri bir unsura çevrilmesi arasında geçen süre olarak tanımlanır.

#26

SORU: Bilançonun aktifinde yer alan dönen varlıklarda indirim olarak yer alan pasif karakterli hesapları sıralayınız.


CEVAP: Bilançonun aktifinde dönen varlıklarda indirim olarak yer alan pasif karakterli hesaplar şunlardır: • Verilen çekler ve ödeme emirleri • Menkul kıymet değer düşüklüğü karşılığı • Alacak senetleri reeskontu • Şüpheli alacak karşılığı • Stok değer düşüklüğü karşılığı • Diğer dönem varlık karşılıkları.

#27

SORU: Muhasebe Standartları Uygulama Genel Tebliğinde yer alan amaç doğrultusunda benimsenen gelir tablosu ilkeleri nelerdir?


CEVAP: Gelir tablosu ilkeleri şunlardır: • Gerçekleşmemiş satışlar, gelir ve karlar; gerçekleşmemiş gibi veya gerçekleşenler gerçek tutarından fazla veya az gösterilmemelidir. Belli bir dönem veya dönemlerin gerçeğe uygun faaliyet sonuçlarını göstermek için, dönem veya dönemlerin başında ve sonunda doğru hesap kesimi işlemleri yapılmalıdır. • Belli bir dönemin satışları ve gelirleri bunları elde etmek için yapılan satışların maliyeti ve giderleri ile karşılaştırılmalıdır. Belli bir dönem veya dönemlerin başında ve sonunda maliyet ve giderleri gerçeğe uygun olarak gösterebilmek için stoklarda, alacak ve borçlarda doğru hesap kesimi işlemleri yapılmalıdır. • Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile özel tükenmeye tabi varlıklar için uygun amortisman ve tükenme payı ayrılmalıdır. • Maliyetler; maddi duran varlıklar, stoklar, bakım ve diğer grupları arasında uygun bir şekilde dağıtılmalıdır. Bunlardan direkt olanları doğrudan doğruya, birden fazla faaliyeti ilgilendirenleri zaman ve kullanma faktörü dikkate alınarak tahakkuk ettirilip dağıtılmalıdır. • Arızi ve olağanüstü niteliğe sahip kar ve zararlar meydan geldikleri dönemde tahakkuk ettirilmeli, fakat normal faaliyet sonuçlarından ayrı olarak gösterilmelidir. • Bütün kar ve zararlardan, önceki dönmelerin mali tablolarında düzeltme yapılmasını gerektirecek büyüklük ve niteliktekiler dışında kalanlar dönemin gelir tablosunda gösterilmedir. • Karşılıklar, işletmenin karını keyfi bir şekilde azaltmak veya bir döneme aktarmak amacıyla kullanılmamalıdır. • Dönem sonuçlarının tespiti ile ilgili olarak uygulana gelen değerleme esasları ve maliyet yöntemlerinde bir değişiklik yapıldığı takdirde bu değişikliğin etkileri açıkça belirtilmelidir. • Bilanço tarihinde var olan ve sonucu belirsiz bir veya birkaç olayın gelecekte ortaya çıkıp çıkmamasına bağlı durumları ifade eden, şarta başlı olaylardan kaynaklanan, makul bir şekilde gerçeğe yakın olarak tahmin edilebilen gider ve zararlar, tahakkuk ettirilerek gelir tablosuna yansıtılır. Şarta bağlı gelir ve karlar için ise gerçekleşme ihtimali yüksek de olsa herhangi bir tahakkuk işlemi yapılmaz, dipnotlarda açıklama yapılır.

#28

SORU: Özkaynaklara ilişkin bilanço düzenleme ilkeleri nelerdir?


CEVAP: Özkaynaklara ilişkin bilanço düzenleme ilkeleri şunlardır: • Özkaynakların işletme sahip ve ortaklarının haklarını göstermesi, • Sermaye paylarının özelliklerine göre gösterilmesi, • Azalan özkaynakların belirtilmesi, • Özkaynağın net gösterilmesi, • Zararın özkaynaklardan indirilmesi, • Sermaye yedeklerinin gelir olarak gelir tablosuna alınmaması.

#29

SORU: Ülkemizde en yaygın kullanılan bilanço düzenleme biçimi nedir?


CEVAP: Ülkemizde en yaygın bilanço düzenleme biçimi hesap tipi bilançodur.

#30

SORU: Rapor tipi bilanço nedir?


CEVAP: Rapor tipi bilançoda, aktif ve pasif kalemler alt alta sıralanır. Rapor tipi bilanço dönemler itibariyle karşılaştırma olanağı sağlar.

#31

SORU: Aktif karakterli olup pasifte yer alan hesaplara ne ad verilir?


CEVAP: Aktif karakterli olup pasifte yer alan hesaplara pasif düzenleyici hesaplar denilmektedir.

#32

SORU: Varlıklara ilişkin bilanço düzenleme ilkeleri nelerdir?


CEVAP: Varlıklara ilişkin bilanço düzenleme ilkeleri şunlardır: • Dönen ve duran varlıklarda bir yılın ölçüt alınması, • Vadesi bir yılın altına düşen duran varlıkların dönen varlık grubuna aktarılması, • Değeri düşen varlıklara karşılık ayrılması, • Dönem ayırıcı aktif karakterli işlemlerin ayrıca gösterilmesi, • Vadeli alacakların bilanço günündeki değerleri ile gösterilmesi, • Birikmiş amortismanların gösterilmesi, • Alacakların özelliklere göre ayrılması, • Kesin olmayan alacaklar için tahakkuk yapılmaması.

#33

SORU: Dönen varlıklar hangi varlıklardan oluşur?


CEVAP: Dönen varlıklar; bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi içerisinde paraya çevrileceği veya kullanılacağı tahmin edilen varlıklarıdır.

#34

SORU: Hesap tipi bilanço nedir?


CEVAP: Hesap tipi bilanço aktifin sol tarafta pasifin sağ tarafta olduğu iki tablodan oluşmaktadır. Hesap tipi bilançoda aktif ve pasif kalemlerin karşılaştırılması kolaylıkla yapılabilmektedir.

#35

SORU: Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tam set TMS/TFRS uygulama durumunda olan işletmelerin gelir tablosu hazırlamasında hangi esası kullanası gerektiğini öngörmektedir?


CEVAP: Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tam set TMS/TFRS uygulama durumunda olan işletmelerin gelir tablosu hazırlarken fonksiyon esasına göre sınıflandırma yapması gerekliğini öngörmektedir.

#36

SORU: Bilançonun pasifi nasıl sınıflandırılır?


CEVAP: Bilançonun pasifi, kaynakların elde ediliş yeri ve geri ödeme süresine göre sınıflandırılır. İşletme varlıklarını üçüncü kişilerden veya işletme sahip ve ortaklarından sağlayabilir. Kaynaklar kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özkaynaklardan oluşur.

#37

SORU: Hesap tipi bilançonun aktifinde hangi varlıklar yer alır?


CEVAP: Hesap tipi bilançonun aktifinde dönen varlıklar ve duran varlıklar yer alır.

#38

SORU: Bilançonun tamamlayıcı unsurları nelerdir?


CEVAP: Bilançonun tamamlayıcı unsurları dipnotlar ve eklerdir. Hem hesap tipi bilançoda hem de rapor tipi bilançoda düzenlenirken tablolarda yer verilemeyen ancak finansal bilgi kullanıcısının mali tablolarda sunulan bilgileri daha iyi anlayıp analiz etmesine yarayacak bilgiler dipnotlarda veya eklentilerde verilir.

#39

SORU: Hesap tipi bilançonun pasifinde hangi varlıklar yer alır ?


CEVAP: hesap tipi bilançonun pasifinde kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özkaynaklar yer alır.

#40

SORU: Kesin mizanın borç kalanı neyi göstermektedir?


CEVAP: Kesin mizanın borç kalanı varlıkları göstermektedir. Mizanın borç kalanı böylece aktifi oluşturmaktadır.

#41

SORU: Türkiye Finansal Raporlama Standartlarında gelir tablosunun hangi esaslara göre düzenlenebileceği belirtilmiştir?


CEVAP: Türkiye Finansal Raporlama Standartlarında gelir tablosunun fonksiyon esasına veya çeşit esasına göre düzenlenebileceği belirtilmiştir.

#42

SORU: Genel anlamda bilanço kaç tablodan oluşmaktadır?


CEVAP: Genel anlamda bilanço aktif ve pasif olmak üzere iki tablodan oluşmaktadır.

#43

SORU: Bilançonun düzenlenmesi için dönem sonlarında hangi işlemlerin yapılması gerekir?


CEVAP: Bilançonun düzenlenebilmesi için dönem sonlarında • Dönem sonu envanter işlemleri tamamlanır • Kesin mizan çıkarılır.

#44

SORU: Kısa vadeli yabancı kaynaklar nelerden oluşur?


CEVAP: Kısa vadeli yabancı kaynaklar; işletmenin ilişkide bulunduğu kişi ve kurumlardan sağlanan ve bir yıl içinde ödeyeceği borçlardan oluşur.

#45

SORU: Likidite esasına göre bilanço sunumu nasıl yapılmaktadır?


CEVAP: Likidite esasına göre sunumun güvenilir ve ihtiyaca daha uygun bilgi sağladığı durumlar haricinde, dönen ve duran varlıklar ile kısa ve uzun vadeli borçlar finansal durum tablosunda ayrı sınıflar şeklinde sunulmaları gerekir. Likidite esasına göre sunuma imkan veren istisnanın uygulanması durumunda ise, tüm varlık ve borçlar yaklaşık likidite düzeylerine göre sıralanarak (en az likitten en çok likide ya da en çok likitten en az likide doğru olmak üzere) sunulur.

#46

SORU: Bilançonun aktifi nasıl sınıflandırılır?


CEVAP: Bilançonun aktifi likidite esasına göre sınıflandırılır. Varlıklar paraya dönüşüm hızlarına göre en çok likitten en az likit değere doğru sıralanır. Aktifler dönen varlıklar ve duran varlıklar olmak üzere iki grupta raporlanır.

#47

SORU: Gelir tablosunun düzenlenebilmesi için dönem sonlarında hangi işlemlerin yapılması gerekir?


CEVAP: Gelir tablosunun düzenlenebilmesi için dönem sonlarında şu işlemlerin yapılması gerekir: • Dönem sonu envanter işlemleri tamamlanır. • Gider hesapları, yansıtma hesapları kullanılarak 6 kodlu gelir tablosu hesaplarına aktarılarak kapatılır. • Tüm gelir ve gider hesapları 690 Dönem Karı veya Zararı Hesabına devredilerek kapatılır. • Tüm gelir ve gider hesapları 6 ile başlayan gelir tablosu hesaplarında toplandığında gelir tablosu bu hesaplardan hareketle düzenlenir.

#48

SORU: Tekdüzen muhasebe sisteminde gelir tablosunun düzenlenmesinde hangi gelir ve gideler ayrı ayrı gösterilerek muhasebeleştirilirler?


CEVAP: Tekdüzen muhasebe sisteminde şu gelir ve giderler ayrı ayrı gösterilir: • Esas faaliyetlerden sağlanan gelirler • Süreklilik gösteren diğer olağan faaliyetlerden sağlanan gelirler • Süreklilik göstermeyen olağandışı gelirler • Esas faaliyetlerden sağlanan giderler • Süreklilik gösteren diğer olağan faaliyetlerden sağlanan giderler • Süreklilik göstermeyen olağandışı giderler.

#49

SORU: Ülkemizde gelir tablosu hangi esasa göre düzenlenmektedir?


CEVAP: Ülkemizde gelir tablosu fonksiyon esasına göre düzenlenmektedir.

#50

SORU: Hesap dönemi normal takvim yılı olan işletmeler hesap dönemi başında hangi bilançoyu düzenlemek zorundadır?


CEVAP: Hesap dönemi normal takvim yılı olan işletmeler hesap dönemi başında dönem başı bilançosu düzenlemek zorundadırlar.

#51

SORU: Kesin mizanın kalan kısmındaki tutarlar nereye kaydedilir?


CEVAP: Kesin mizanın kalan kısmındaki tutarlar dönem sonu bilançosuna yazılır.

#52

SORU: Gelir tablosu nedir?


CEVAP: Gelir tablosu bir işletmenin belirli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ve katlandığı tüm giderlerin ve bunların sonucunda oluşan kar veya zararı gösteren tablodur.

#53

SORU: Türkiye Muhasebe Standartlarında ve KOBİMuhasebe Standartlarında gelir tablosu nasıl ifade edilmektedir?


CEVAP: Türkiye Muhasebe Standartlarında ve KOBİMuhasebe Standartlarında gelir tablosu kapsamlı gelir tablosu olarak ifade edilmektedir.

#54

SORU: Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve KOBİ- Muhasebe Standartları Gelir Tablosu nasıl hazırlanmaktadır?


CEVAP: Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve KOBİ- Muhasebe Standartları Gelir Tablosunda döneme ilişkin gelir ve gider kalemlerinin tamamı kapsamlı gelir tablosu olarak nitelendirilen tek bir tabloda raporlanır veya gelir tablosu ve kapsamlı gelir tablosu isimleriyle iki ayrı tablo sunulur.

#55

SORU: Hesap tipi gelir tablosuna hangi adlar da verilebilmektedir?


CEVAP: Hesap tipi gelir tablosuna Kar/Zarar Tablosu da denilebilmektedir.

#56

SORU: Ülkemizde gelir tablolarının nasıl sunulması gerektiği tercih edilmektedir?


CEVAP: Ülkemizde gelir tablosunun rapor tipinde ve fonksiyon esasına uygun olarak düzenlenmesi gerektiği tercih edilmektedir.

#57

SORU: Gelir tablosunun sunuluş şekli kaç farklı şekilde düzenlenebilir?


CEVAP: Gelir tablosu hesap tipi ve rapor tipi olmak üzere iki farklı şekilde sunulmak üzere düzenlenebilir.

#58

SORU: Hesap tipi gelir tablosu nasıl hazırlanmaktadır?


CEVAP: Hesap tipi gelir tablosun solunda giderler, sağında ise gelirler yer almaktadır. Kar/Zarar tablosu olarak da adlandırılan hesap tipi gelir tablosunda gelir ve giderler sınıflandırılmadan yazıldığı için doğrudan dönem karı veya zararı görülebilmektedir.

#59

SORU: Rapor tipi gelir tablosu nasıl hazırlanmaktadır?


CEVAP: Rapor tipi gelir tablosunda gelir ve giderler esas faaliyet, olağan faaliyet ve olağandışı faaliyet olarak sınıflandırıldığı için bilgi kullanıcıları için daha açıklayıcı ve analize daha uygun olmaktadır. Gelir tablosu sunumunda giderler çeşit ve fonksiyon esasına göre sınıflandırılabilmektedir.

#60

SORU: Muhasebe Standartları Uygulama Genel Tebliğinde gelir tablosunun nasıl sunulması istenmektedir?


CEVAP: Muhasebe Standartları Uygulama Genel Tebliğinde gelir tablolarının cari dönem ve önceki dönem verilerinin birlikte sunulması istenmektedir.

#61

SORU:

MSUGT’de temel mali tablolar hangi başlıklar altında verilmiştir?


CEVAP:

MSUGT’de temel mali tablolar;

  • Bilanço,
  • Gelir tablosu,
  • Dipnotları ve ekleri olarak verilmiştir.

#62

SORU:

TMS 1 Finansal Tablo Sunuluşu standardında, tam bir finansal tablo seti olarak hangi unsurlar sıralanmaktadır?


CEVAP:
  • Finansal Durum Tablosu (Bilanço)
  • Döneme Ait Kapsamlı Gelir Tablosu
  • Nakit Akış Tablosu
  • Özkaynak Değişim Tablosu
  • Dipnotlar

#63

SORU:

Bilanço, bir işletmenin belirli bir tarihte sahip olduğu varlıklarını ve bu varlıkların sağlandığı kaynakları gösteren tablodur. Diğer bir ifade ile bilanço bir işletmenin belirli bir tarihteki mali durumunu göstermektedir. Bu tanımdan hareketle bilanço için neler söylenebilir? Sıralayınız.


CEVAP:

Bu tanımdan hareketle bilanço;

  • Bir işletme için düzenlenir.
  • Belirli bir tarih itibarıyla düzenlenir.
  • Varlık ve kaynakları gösterir.
  • Faaliyet döneminin sonucunu gösterir.

#64

SORU:

Bilanço düzenleme ilkeleri kaç grup altında hangi adlarla sınıflandırılır?


CEVAP:

Bilanço düzenleme ilkeleri;

  • Varlıklara ilişkin ilkeler,
  • Kaynaklara ilişkin ilkeler
  • Ve özkaynaklara ilişkin ilkeler olmak üzere üçe ayrılır.

#65

SORU:

Bilanço düzenleme ilkelerinden varlıklara ilişkin ilkeler hangileridir?


CEVAP:

Varlıklara İlişkin İlkeler;

  1. Dönen ve duran varlıklarda bir yılın ölçüt alınması, 
  2. Vadesi bir yılın altına düşen duran varlıkların dönen varlık grubuna aktarılması,
  3. Değeri düşen varlıklara karşılık ayrılması, 
  4. Dönem ayırıcı aktif karakterli işlemlerin ayrıca gösterilmesi,
  5. Vadeli alacakların bilânço günündeki değerleri ile gösterilmesi,
  6. Birikmiş amortismanların gösterilmesi,
  7. Alacakların özelliklerine göre ayrılması,
  8. Kesin olmayan alacaklar için tahakkuk yapılmaması.

#66

SORU:

Bilanço düzenleme ilkelerinden kaynaklara ilişkin ilkeler nelerdir? Sıralayınız.


CEVAP:

Kaynaklara İlişkin İlkeler;

  1. Kısa ve uzun vade ayırımında bir yıl ölçüt alınması,
  2. Vadesi bir yılın altına düşen borçların kısa vadeli yabancı kaynaklara aktarılması,
  3. Tüm borçların gösterilmesi, 
  4. Vadeli borçların bilânço günündeki değerleri ile gösterilmesi,
  5. Borçların özelliklerine göre ayrılması.

#67

SORU:

Bilanço düzenleme ilkelerinden özkaynaklara ilişkin ilkeler nelerdir? Sıralayınız.


CEVAP:

Özkaynaklara İlişkin İlkeler;

  1. Özkaynakların işletme sahip ve ortaklarının haklarını göstermesi,
  2. Sermaye paylarının özelliklerine göre gösterilmesi,
  3. Azalan özkaynakların belirtilmesi,
  4. Özkaynağın net gösterilmesi,
  5. Zararın özkaynaklardan indirilmesi,
  6. Sermaye yedeklerinin gelir olarak gelir tablosuna alınmaması.

#68

SORU:

Genel anlamda bilanço, aktif ve pasif olmak üzere iki tablodan oluşmaktadır. Bilançonun aktifi ve pasifi arasındaki temel fark nedir? Açıklayınız.


CEVAP:

Bilanço’nun aktifi, likitide esasına göre sınıflandırılır. Varlıklar, paraya dönüşüm hızlarına göre en çok likitten en az likit değere doğru sıralanır. Aktifler, dönen ve duran varlık olmak üzere iki grupta raporlanır.

Bilanço’nun pasifi ise, kaynakların elde ediliş yeri ve geri ödeme süresine göre sınıflandırılır. İşletme varlıklarını üçüncü kişilerden veya işletme sahip ve ortaklarından sağlayabilir. Kaynaklar, kısa vadeli, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özkaynaklardan oluşur.


#69

SORU:

Faaliyet döngüsü nedir? Tanımlayınız.


CEVAP:

Faaliyet Döngüsü: İşleme tabi tutulmak üzere tedarik edilen varlıkların nakit veya nakit benzeri bir unsura çevrilmesi arasında geçen süre olarak tanımlanır.


#70

SORU:

Bilançonun sunuluş biçimlerinden olan hesap tipi bilançoyu açıklayınız.


CEVAP:

Hesap Tipi Bilanço: Hesap tipi bilançoda, aktif sol tarafta, pasifte sağ tarafta olmak üzere iki tablodan oluşmaktadır. Aktifte, dönen varlık, duran varlık, pasifte ise sırasıyla kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özkaynaklar yer alır. Hesap tipi bilançoda aktif ve pasif kalemlerin karşılaştırılması kolay yapılabilmektedir.


#71

SORU:

Gelir tablosu ilkelerinden beş tanesini yazınız.


CEVAP:
  1. Gerçekleşmemiş satışlar, gelir ve kârlar; gerçekleşmiş gibi veya gerçekleşenler gerçek tutarından fazla veya az gösterilmemelidir. Belli bir dönem veya dönemlerin gerçeğe uygun faaliyet sonuçlarını göstermek için, dönem veya dönemlerin başında ve sonunda doğru hesap kesimi işlemleri yapılmalıdır. 
  2. Belli bir dönemin satışları ve gelirleri bunları elde etmek için yapılan satışların maliyeti ve giderleri ile karşılaştırılmalıdır. Belli bir dönem veya dönemlerin başında ve sonunda maliyet ve giderleri gerçeğe uygun olarak gösterebilmek için stoklarda, alacak ve borçlarda doğru hesap kesimi işlemleri yapılmalıdır. 
  3. Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile özel tükenmeye tabi varlıklar için uygun amortisman ve tükenme payı ayrılmalıdır. 
  4. Maliyetler; maddi duran varlıklar, stoklar, bakım ve diğer gider grupları arasında uygun bir şekilde dağıtılmalıdır. Bunlardan direkt olanları doğrudan doğruya, birden fazla faaliyeti ilgilendirenleri zaman ve kullanma faktörü dikkate alınarak tahakkuk ettirilip, dağıtılmalıdır.
  5. Arızi ve olağanüstü niteliğe sahip kâr ve zararlar meydana geldikleri dönemde tahakkuk ettirilmeli, fakat normal faaliyet sonuçlarından ayrı olarak gösterilmelidir.

#72

SORU:

Gelir tablosunun düzenlenebilmesi için dönem sonlarında yapılması gerekenleri maddeler halinde sıralayınız.


CEVAP:
  1. Dönem sonu envanter işlemleri tamamlanır. 
  2. Gider hesapları, yansıtma hesapları kullanılarak 6 kodlu gelir tablosu gider hesaplarına aktarılarak kapatılır. 
  3. Tüm gelir ve gider hesapları “690 Dönem Kârı veya Zararı Hesabı”na devredilerek kapatılır.

#73

SORU:

Öz kaynaklar nedir tanımlayınız.


CEVAP:

Öz kaynaklar: İşletme sahibi veya sahiplerinin işletme kişiliğinin aktifleri üzerindeki haklarının parasal ifadesidir.


#74

SORU:

Kısa vadeli yabancı kaynaklar neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Kısa vadeli yabancı kaynaklar: İşletmenin ilişkide bulunduğu kişi ve kurumlardan sağlanan ve en çok bir yıl içinde ödeyeceği borçlardan oluşur.


#75

SORU:

Dönen varlıklar ne demektir? Tanımlayınız.


CEVAP:

Dönen varlıklar: Bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi içerisinde paraya çevrileceği veya kullanılacağı tahmin edilen varlıklardır.


#76

SORU:

Duran varlıklar ne demektir? Tanımlayınız.


CEVAP:

Duran varlıklar: Bir yılda veya işletmenin normal faaliyet dönemi içerisinde paraya çevrilmesi veya tüketilmesi öngörülmeyen varlıklarıdır.


#77

SORU:

Türkiye Muhasebe Standartları’nda (TMS) “Bilanço” yerine hangi ifade kullanılmaktadır?


CEVAP:

Türkiye Muhasebe Standartları’nda (TMS) “Bilanço” yerine “Finansal Durum Tablosu” ifadesi kullanılmaktadır.


#78

SORU:

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde Bilanço ilkelerinin amacı nasıl açıklanmıştır?


CEVAP:

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde Bilanço ilkelerinin amacı; “sermaye koyan veya sonradan kendilerine ait kârı işletmede bırakan sahip ve hissedarlar ile alacaklıların işletmeye sağladıkları kaynaklar ve bunlarla elde edilen varlıkların muhasebe kayıt, hesap ve tablolarında anlamlı bir şekilde tespit edilmesi ve gösterilmesi yoluyla, belli bir tarihte işletmenin mali durumunun açıklıkla ve ilgililer için gerçeğe uygun olarak yansıtılmasıdır” şeklinde açıklanmıştır.


#79

SORU:

Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve KOBİ - Muhasebe Standartlarında finansal durum (bilanço) tablosunun sunumunda iki yaklaşım önerilmektedir. Bunlar hangileridir?


CEVAP:

Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve KOBİ - Muhasebe Standartlarında finansal durum (bilanço) tablosunun sunumunda iki yaklaşım önerilmektedir. Bunlar, likidite ve faaliyet döngüsü yaklaşımıdır.


#80

SORU:

Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve KOBİ - Muhasebe Standartlarında finansal durum (bilanço) tablosunun sunumunda  önerilen yaklaşımlardan biri olan likidite yaklaşımı nedir? Açıklayınız.


CEVAP:

Likidite esasına göre sunumun güvenilir ve ihtiyaca daha uygun bilgi sağladığı durumlar haricinde, dönen ve duran varlıklar ile kısa ve uzun vadeli borçlar finansal durum tablosunda ayrı sınıflar şeklinde sunulmaları gerekir. Likidite esasına göre sunuma imkân veren istisnanın uygulanması durumunda ise, tüm varlık ve borçlar yaklaşık likidite düzeylerine göre sıralanarak (en az likitten en çok likitide veya en çok likitten en az likite göre olmak üzere) sunulur.