EV TEKNOLOJİSİ Dersi EV IŞIKLANDIRMA SİSTEMLERİ soru cevapları:

Toplam 52 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Ev nedir?


CEVAP: Ev, bir ailenin içinde barındığı, kendini güvende hissettiği, yaşamsal her türlü aktivitede bulunduğu ve nihayet sevinciyle acısıyla her türlü duygu ve düşüncesiyle yaşamını devam ettirdiği çok özel bir mekândır. Ev aileyi oluşturan bireylerin dinlendiği, geleceğini planladığı, kendisini korumaya aldığı, yaşamsal ihtiyaçlarını giderdiği bir mekândır. Bu nedenle ev dünyada var olan her türlü teknolojinin kullanıldığı uygulandığı bir mekân olma özelliği gösterir; çünkü teknoloji insan içindir ve insan evde yaşamaktadır.

#2

SORU: Bütün aktiviteler için evin ilgili mekânlarının aydınlatılmış olması gerekir. Söz konusu bu aydınlatma yapılırken üzerinde durulan iki konu nedir?


CEVAP: Bütün aktiviteler için evin ilgili mekânlarının aydınlatılmış olması gerekir. Söz konusu bu aydınlatma yapılırken iki konu üzerinde durulur. Bunlar; • Aydınlatmanın teknik ve • Estetik yönüdür. Bir başka değişle, aydınlatma yeterli olmak durumundadır. Eğer aydınlatma yapılan işin kolay rahat bir şekilde yapılması için yeterli değilse ortada eksik bir durum vardır. Yapılacak iş rahat bir şekilde yapılamamaktadır. Bu işin teknik yönüdür. O halde evin aydınlatılması için işin teknik yönünün bilinmesine gerek vardır. İkinci konu ise aydınlatmanın görselliğidir. Aydınlatma ve aydınlatmayı sağlayan elemanlar görsel olarak göze hoş gelen kişiyi rahatsız etmeyen bir yapıda olmalıdır. Aydınlatmayı sağlayan ama görselliği olmayan bir sistemde aydınlatma ne kadar yeterli olursa olsun insan rahat olamaz; çünkü görsellik, estetik insan için esasdır. İnsan daima güzelliği arar. Kullandığı sahip olduğu her şeyin güzel estetik olmasını görsel olarak kendisini rahatsız etmemesini ister. Bu durum da aydınlatmanın görsel yönüdür.

#3

SORU: Aydınlatma ya da ışıklandırma nedir?


CEVAP: Türk Dil Kurumu büyük sözlüğü ışıklandırma sözcüğünü aydınlatma sözcüğü ile karşılamaktadır. Işıklandırma sözcüğü aydınlatma sözcüğü ile eş anlamlı olarak kabul etmek mümkündür. Nesnelere, çevrelerine ve ufak ya da büyük bölgelere, bunların görülebilmesi için, ışık uygulamak aydınlatma, ya da ışıklandırma olarak tanımlanmaktadır. Aydınlatmayı, kısaca nesnelerin ve çevrenin gereği gibi görülebilmesini sağlamak amacı ile ışık uygulamak şeklinde tanımlamak mümkündür. Günlük yaşamımızda, herhangi bir eylemi gerçekleştirmek için ışık yayan, yansıtan ya da geçiren bir nesnenin varlığı çoğunlukla yeterli olmaz. Bir başka değişle, bir mekânı herhangi bir kaynakla ışıklandırmak, aydınlatma değildir. Herhangi bir eylemin aydınlatma olabilmesi için aydınlatma tekniğine uygun olarak yapılmış olması gerekir.

#4

SORU: Aydınlatma tekniği nedir?


CEVAP: Aydınlatan ışığın spektral (tayfsal) ve fotometrik tüm özelliklerini; nesnelerin ışığı yansıtma, yutma ya da geçirme ile ilgili tüm özelliklerini ve insan gözünün ışık ve renk görme özelliklerini bir bütün olarak ele alan ve bunları, görsel algılama ihtiyacına göre kullanma yollarını belirlemek aydınlatma tekniği olarak isimlendirilir. Böylece aydınlatma tekniği bir yandan en uygun görme koşullarını sağlarken, diğer yandan bu işlemin, en az harcama ile gerçekleştirilebilmesini de olanaklı kılar.

#5

SORU: Aydınlatma tekniğinin uygulanması faydaları nelerdir?


CEVAP: Aydınlatma tekniğinin uygulanması ekonomiden sağlığa, verimlilikten güvenliğe kadar çok geniş bir alanda önemli yararlar sağlar. Bunun dışında, aydınlatma tekniği, bu tekniği uygulayanın proje mimarı ile birlikte çalışması, koşulu ile iç ya da dış mekânlarda, mimari düşüncenin, aydınlatma ile doğru bir biçimde yansıtılmasını, gerekiyorsa mimari anlatımın güçlendirilmesini, ya da bu doğrultuda belli ışıklı vurgulamaların doğru yapılmasını olanaklı kılar. Bir mimar ile çalışma olanağının olmadığı durumlarda bile aydınlatma tekniğini bilen bilinçli bir ev ekonomisti evlerin ışıklandırma sistemlerinin efektif olarak kurulmasında önemli başarılar elde eder.

#6

SORU: Aydınlatma türleri nelerdir?


CEVAP: Aydınlatma türleri kısaca şöyle açıklanabilir: • Doğal Aydınlatma: Ana kaynağı güneş olan gün ışığının, görsel konfor ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış aydınlatma sistemidir. Günışığı, eskiden beri binaların iç hacimlerinin aydınlatılması için kullanılan en temel ışık kaynağıdır. • Yapma (Yapay) Aydınlatma: Yapma ışık kaynaklarından üretilen ışığın, görsel konfor ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış aydınlatma sistemidir. • Bütünleşik Aydınlatma: Görsel konfor ihtiyaçlarını karşılamada, doğal aydınlatmanın, gün ışığının yetersiz kaldığı durumlarda takviye edici olarak yapma ışığın kullanıldığı aydınlatma sistemi.

#7

SORU: Günışığının faydaları nelerdir?


CEVAP: Günışığı doğru ve uygun bir şekilde kullanıldığı zaman, bina kullanıcılarının konforlu bir görüş alanı içinde kolaylıkla ve verimli olarak eylemlerini gerçekleştirmelerini sağlayan etkin bir doğal aydınlatma tasarlanmış olur. İyi tasarlanmış doğal aydınlatma ile mekânların iç görünümü geliştirilir. Böyle mekânlar daha kolay algılanabilir. Günışığı, insan sağlığını ve eylemleri destekleyici dinamik mekânlar oluşturur. Ayrıca binanın enerji ihtiyacını da azaltır. Binanın içinde dağılan günışığı, doğal bir ısı kazancı sağladığı için, mekanik ısıtma sistemleri de daha verimli bir şekilde çalışır.

#8

SORU: Aydınlatmayı aydınlatılan yere göre ise kaç türde sınıflandırmak mümkündür?


CEVAP: Aydınlatma, aydınlatılan yere göre iki türde sınıflandırılabilir: • İç Aydınlatma: Çeşitli yapısal öğelerle dış çevreden ayrılmış, iç mekânların aydınlatılması • Dış Aydınlatma: Bina dışı çeşitli ölçekteki yapma çevrenin aydınlatılması

#9

SORU: Işık nedir?


CEVAP: Işığı göz retinasına düştüğünde görme duyumuna yol açan elektromanyetik ışınım şeklindedir. Görünür ışık, elektromanyetik tayfta 380 ile 760 nanometre arasındaki dar bir bölgeyi oluşturur. Işık terimi tayfın görünür bölgesinin dışında kalan dalga boyları için de kullanılır. Görünür ışığınkinden daha büyük enerjiye sahip olanlar morötesi, daha az enerjiye sahip olanlar da kızılötesi ışık olarak adlandırılır. Beyaz ışık, görünür tayfın bir karışımıdır. Kendileri ışık saçmayan cisimler, yansıttıkları ışıkla görünürler. Hiç ışık yansıtmayan cisimler siyah görünür. Işığın yapısı fizikçiler arasında uzun yıllar tartışma konusu olmuştur.

#10

SORU: Işık konusunda çalışma bilim adamları kimlerdir?


CEVAP: Huygens dalga kuramını getirirken, Newton, ışığın parçacıklardan oluştuğunu söylemiştir. Young, girişim deneyleriyle dalga varsayımını öne çıkarmıştır. Fresnel buna matematik bir temel kazandırmıştır. 20. yüzyıl başlarında Planck ve Einstein’ın kara cisim ışınımı ve fotoelektrik olayı açıklamalarıyla ışığın yapısı yeniden tartışma gündemine gelmiştir. Bu kez ışığın kuvanta (foton) hâlinde enerji taşıdığı öne sürülmüştür. Günümüzde fizikçiler ışığı, hem dalga yani optik olaylar, hem de kuvanta (kara cisim ışınımı, fotoelektrik yayınım gibi olaylar) yaklaşımıyla ele alırlar.

#11

SORU: Işığın birimleri nelerdir?


CEVAP: Işık birimleri kısaca şöyle açıklanabilir: • Işık Şiddeti-I (Candela): Bir ışık kaynağının herhangi bir doğrultusundaki ışık akışının miktarıdır. Bir ışık kaynağının verdiği ışık akısı sabit olduğu halde çeşitli doğrultulardaki ışık şiddetleri farklı olabilir. Bu durumu şekildeki gibi gösterebiliriz. Sembolü I, birimi Candela’dır (cd). • Işık Akışı-Ø (Lümen): Bir ışık kaynağının her doğrultuda verdiği toplam ışık miktarıdır. Başka bir deyimle ışık kaynağına verilen elektrik enerjisinin ışık enerjisine çevrilen kısmıdır. Işık akışı Ø (fi) ile gösterilir. Birimi lümen’dir (Lm). • Aydınlık Düzeyi-E (Lüks): Aydınlanan bir yüzeyin 1 metresine bu yüzeyi aydınlatan ışık kaynaklarından gelen ışık akılarının toplamıdır. E ile gösterilir. Birimi lüks’dür (Lx). • Aydınlık Şiddeti-L (Cd/m2): Aydınlatma kaynaklarının veya aydınlattığı cisimlerin birim yüzeylerinden göze gelen ışık şiddetine aydınlık şiddeti (parıltı, lüminans) denir. Kısaca ışık yayan bir yüzeyin aydınlık ölçüsüdür. L ile gösterilir. Birimi cd/m2 dir.

#12

SORU: Standartlara uygun, iyi ve doğru bir aydınlatma yapıldığında; hangi yararları elde etmek mümkündür?


CEVAP: Standartlara uygun, iyi ve doğru bir aydınlatma yapıldığında; şu yararları elde etmek mümkündür: • Gözün görme yeteneği, bir başka değişle görüş keskinliği, görme hızı artar. • Göz sağlığı korunur, görme bozuklukları önlenir. • Görsel performans artacağından, yapılan işin verimi artar. Bu durum ekonomik yarar sağlar. • Psikolojik açıdan da görsel konfor sağlanır. Yararlanıcı içinde bulunduğu ortamda kendini daha mutlu hisseder. • İyi görememe ya da görme yanılgılarından doğabilecek kazalar azalır. • Güvenlik duygusu sağlanır.

#13

SORU: Aydınlatma tekniği hangi bilimsel verilerden ve bilgilerden yararlanır?


CEVAP: Aydınlatma tekniği, insan gözünün ışık ve renk görme özelliklerinden, ışık kaynaklarının, lambaların ve aydınlatma aygıtlarının türlü özelliklerine; yüzeylerin ve gereçlerin ışık yansıtma ve geçirme özelliklerinden, estetik ve mimari kavramlara, türlü ölçme tekniklerinden, oldukça karmaşık hesap biçimlerine uzanan, çok geniş bir alana yayılmış bilimsel verilerden ve bilgilerden yararlanır.

#14

SORU: Tekniğine uygun yapılmış bir aydınlatmanın faydaları nelerdir?


CEVAP: Tekniğine uygun yapılmış bir aydınlatma, okullarda başarıyı, üretim merkezlerinde ve iş yerlerinde verimi artırır. İş ve trafik kazalarını, kusurlu üretim ve yanlış teşhisleri azaltır. Gereksiz yorgunlukları, baş, göz ağrılarını, sinirlilikleri ortadan kaldırır. Genel olarak yaşantıyı daha hoş daha verimli ve daha sağlıklı kılar. Aydınlatma tekniğine ilişkin bu gerçekler, günümüzde, ileri sanayi ülkelerinde anlaşılmış ve gereği yapılır olmuştur. Burada, üretim ve başarı oranlarının yükselmesi, türlü kayıpların azalması gibi, genel ekonomiyi etkileyen konular bir yana bırakılıp, doğrudan doğruya aydınlatma amacı ile kullanılan enerjinin azaltılması bakımından bile konu incelense, aydınlatma tekniğinin geniş bir biçimde uygulanması ile aydınlatma giderlerinin çok büyük oranda azalacağı kolaylıkla görülebilir.

#15

SORU: Bilinen armatür tiplerinden bazıları nelerdir?


CEVAP: Bilinen armatür tiplerinden bazıları şunlardır: • Tip A Tijli (Sarkıtlı) Armatür: 25-30 cm çapında opal cam globlu, 150 cm uzunluğunda, tijli (sarkıtlı) alüminyumdan yapılmış armatürdür. • Tip B1 Tavan Armatürü: 25-30 cm çapında opal cam globlu armatürdür. • Tip B2 Tavan Armatürü: 25-30 cm çapında opal cam globlu, alüminyumdan yapılmış, sürgülü tutuculu, 0,50 mm kalınlığında DKP sac gövdeli armatürdür. • Tip C Porselen Kaideli Armatür: 16-21,5 cm çapında, lastik contalı, vidalı opal cam globlu duvar veya tavan armatürüdür. • Tip E Çelik Telli Kafesli Etanş Armatür: Üzerinde çelik tel kafes bulunan, camlı, lastik contalı, özel alüminyum altlıklı, kolayca açılmayacak şekilde üretilen armatürdür. Tavan ve duvar için iki ayrı tipte üretilir.

#16

SORU: Normal Akkor Flamanlı Ampuller kısaca nasıl açıklanabilir?


CEVAP: İç mekânlarda en çok kullanılan akkor flamanlı ampulde elektrik akımı, ısıya dayanıklı ve direnci yüksek bir metal tel üzerinden, havası alınmış bir ortamda geçirildiğinde metal tel akkor hâle gelerek ısı üretirken aynı zamanda ışık yayarak çevresini aydınlatır. Cam tüp içerisindeki hava boşaltılıp yerine kripton, argon veya azot gazı kullanılırsa uzun süre çalışan aydınlatma tesisatlarında kullanılan ampuller elde edilmiş olur. Akkor flamanlı ampullerin yapısında kullanılan metal ise wolfram (tungsten) adı verilen maddedir.

#17

SORU: Normal akkor flamanlı ampullerin üstünlükleri nelerdir?


CEVAP: Normal akkor flamanlı ampullerin üstünlükleri şunlardır: • Bağlantısı kolaydır. • Az yer kaplar. • Anında ışık verir. • Montaj maliyeti ucuzdur. • Doğru akımda ve alternatif akımda kullanılabilir. • Ampulün çalışma gerilimi değiştirilerek (dimmer anahtarla) ampulün ışık akısı ayarlanabilir. • Kullanım alanı geniştir. • Ortam sıcaklığından etkilenmez. • Az kullanılan (yılda 500 saatten az) tesisler için uygundur. Ampul sık sık yakılıp söndürülmeye uygundur.

#18

SORU: Halojen Akkor Flamanlı Ampuller kısaca nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Akkor ampullere oranla yaklaşık % 20 daha fazla ışık veren ampullere halojen akkor flamanlı ampul adı verilmektedir. Halojen akkor flamanlı ampullerin yapısında flaman olarak wolfram (tungsten) maddesi, cam tüpteki gazın içinde de iyot ya da brom gibi bir halojen bulunur.

#19

SORU: Florasan ampullerin üstünlükleri nelerdir?


CEVAP: Florasan ampullerin üstünlükleri şunlardır: • Kullanılışı ekonomiktir. • Fazla ısınmaz. • Yüksek aydınlıklar elde edilir. • Armatürsüz kullanıldığında göz kamaştırmaz. • Ömrü uzundur (yaklaşık 10000 saat).

#20

SORU: Florasan ampullerin sakıncaları nelerdir?


CEVAP: Florasan ampullerin sakıncaları şunlardır: • Yardımcı araçlara ihtiyaç gösterir (balast, starter). • Hemen ışık vermezler. • Tesis maliyeti pahalıdır. • Verdiği ışığa göre boyu büyüktür. • Doğru ve iyi bağlantı yapılmadığı zaman ışığın titremesi ve stroboskopik (ışıksal görüntü yanılmalarını) etki görülür.

#21

SORU: Enerji tasarruflu ampullerin özellikleri nelerdir?


CEVAP: Enerji tasarruflu ampullerin özellikleri şunlardır: • Standart şeffaf ampullere göre %80 daha az enerji harcarlar. • Ömürleri uzundur (yaklaşık 5000 saat). • Gerilim ve ısı değişiminden etkilenmezler.

#22

SORU: Gazlı deşarj ampul çeşitleri nelerdir?


CEVAP: Gazlı deşarj ampul çeşitleri şunlardır: • Civa buharlı ampul, • Sodyum buharlı ampul, • Metal hâlide ampul, • Neon ampul.

#23

SORU: Civa buharlı ampul üstünlükleri nelerdir?


CEVAP: Civa buharlı ampul üstünlükleri şunlardır: • Işık etkinliği fazladır. • Ömrü uzundur (6000–9000 saat). • Kullanımı ucuzdur. • Verimi yüksektir. • Sarsıntı ve darbelere karşı dayanıklıdır.

#24

SORU: Civa buharlı ampul sakıncaları nelerdir?


CEVAP: Civa buharlı ampul sakıncaları şöyle sıralanabilir: • Işık verme süresi uzundur (ısınması gerekir). • Armatür bağlantısı zordur. • Özellikle kırmızıya bakan renkleri göstermez. • İlk tesisi pahalıdır.

#25

SORU: Sodyum buharlı ampulün üstünlükleri nelerdir?


CEVAP: Sodyum buharlı ampulün üstünlükleri şunlardır: • Işık etkinliği en fazla olan ampuldür. • Uzun ömürlüdür (9000- 12000 saat). • Kullanımı ucuzdur. • Verimi yüksektir. • Sisli havalarda görüşe yardım eder.

#26

SORU: Sodyum buharlı ampul sakıncaları nelerdir?


CEVAP: Sodyum buharlı ampul sakıncaları şöyle sıralanabilir: • İlk tesisi pahalıdır. • Renklerin ayırt edilmesine olanak vermez.

#27

SORU: Metal Hâlide Ampuller kısaca nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Metal hâlide ampullerin yapısında kuvars tüp ve bu tüpün içinde sodyum ve talyum ile birlikte kalay iyodür halojenleri bulunmaktadır. Kuvars deşarj tüpü tek veya çift uçludur. Bu ampuller çift zarflıdır. Çift uçlu olan ampuller saydam ve silindirik bir kuvars tüpün içine yerleştirilmiştir ve dış zarfının havası alınmıştır. Ampulün yanması için bir ateşleyici ve bir balasta ihtiyaç duyarlar. Metal hâlide tip ampullerin güçleri 70–3500 watt arasında değişir. Metal hâlide ampuller dekoratif iç aydınlatma, mağaza, vitrin ve müze aydınlatmasında kullanılır. Ayrıca şeffaf camlı olan bu ampuller çok güçlü ışık verebilir. Bu özellikleri sayesinde büyük alanların, spor sahalarının aydınlatılmasında kullanılırlar.

#28

SORU: Sıva Altı Anahtar nedir?


CEVAP: Bu anahtarlar sıva altı tesisatlarda kullanılır. Sıva altı anahtarın anahtar kapağının ön kısmında bulunan tespit vidaları vardır. Bu vidalara tutturulmuş kancalar ile anahtar kasaya tutturulur. Sıva altı anahtarın kapağının arka kısmında bulunan anahtar gövdesi ve bağlantı klemensleri açıktadır. Anahtar, tespit vidasıyla tutturulunca bu kısım kasa içinde kalır.

#29

SORU: Adi anahtar nedir ve özellikleri nelerdir?


CEVAP: Adi anahtar; bir lamba veya lamba grubunu bir yerden aynı anda yakıp söndürmeye yarayan anahtardır. Adi anahtarın özellikleri şöyle sıralanabilir: • Tek kutupludur. • Anahtar gövdesi üzerinde iki adet bağlantı klemensi vardır.

#30

SORU: Komütatör anahtar nedir ve özellikleri nelerdir?


CEVAP: Komütatör Anahtar: İki ayrı lambayı veya lamba grubunu bir yerden, tek tek veya aynı anda yakıp söndürmeye yarayan anahtardır. Örneğin bir sınıftaki lambaları iki ayrı grup hâlinde yakıp söndürmek için kullanılır. Komütatör anahtarın özellikleri şunlardır: • İki kutupludur. • Anahtar gövdesi üzerinde dört veya köprülü üç adet bağlantı klemensi vardır.

#31

SORU: Vaviyen anahtar nedir ve özellikleri nelerdir?


CEVAP: Vaviyen Anahtar: Bir lambayı veya lamba grubunu iki ayrı yerden yakıp söndürmeye yarayan anahtardır. Örneğin, iki kapılı salonların, mutfakların vb. yerlerin lambalarını iki ayrı yerden yakıp söndürmek için kullanılır. Vaviyen anahtarın özellikleri şöyle sıralanabilir: • Konum değiştiren üç kutupludur. • Anahtar gövdesi üzerinde üç adet bağlantı klemensi vardır. • Tesisatta faz ucu anahtarın ortak (sabit) ucuna bağlanır. Diğer anahtarın sabit ucu lambaya bağlanır.

#32

SORU: Dimmer anahtar nedir ve özellikleri nelerdir?


CEVAP: İç aydınlatma tesislerinde bir ampulü ışık şiddetini ayarlayarak yakıp söndüren anahtardır. Dimmer anahtar ampulün çalışma gücünü ayarlayarak ışık şiddetini değiştirir. Dimmer Anahtar Bu anahtarın bağlantı uçlarının yanında (v ve ^) işaretleri vardır. Anahtar tesisata bağlanırken bu işaretlere dikkat edilerek bağlanacaktır. Örneğin, abajur ampulü gibi akkor flamanlı ampullerin ışıklarını arttırıp azaltmak için kullanılır. Akkor flamanlı ve halojen lamba devrelerinde kullanılır. Anahtar gövdesi üzerinde iki adet bağlantı klemensi vardır.

#33

SORU:

Doğal aydınlatma ne demektir?


CEVAP:

Ana kaynağı güneş olan gün ışığının, görsel konfor ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış aydınlatma sistemidir. Günışığı, eskiden beri binaların iç hacimlerinin aydınlatılması için kullanılan en temel ışık kaynağıdır. Günışığı doğru ve uygun bir şekilde kullanıldığı zaman, bina kullanıcılarının konforlu bir görüş alanı içinde kolaylıkla ve verimli olarak eylemlerini gerçekleştirmelerini sağlayan etkin bir doğal aydınlatma tasarlanmış olur. İyi tasarlanmış doğal aydınlatma ile mekânların iç görünümü geliştirilir. Böyle mekânlar daha kolay algılanabilir. Günışığı, insan sağlığını ve eylemleri destekleyici dinamik mekânlar oluşturur. Ayrıca binanın enerji ihtiyacını da azaltır. Yapay aydınlatma sistemleri daha kısa süreli kullanıldığı için elektrik enerjisi tüketimi de azalır. Ancak günışığının yetersiz olduğu zamanlarda yerel olan yapay bir aydınlatma sistemine, destekleyici olarak ihtiyaç duyulur. Binanın içinde dağılan günışığı, doğal bir ısı kazancı sağladığı için, mekanik ısıtma sistemleri de daha verimli bir şekilde çalışır. Hem günışığının bahşedilen faydalarından dolayı hem de çeşitli tasarım araçlarının (ölçekli maket, matematiksel formüller ve bilgisayar programları) gelişimi ile binaların doğal aydınlatma tasarımı çalışmalarına ilgi gittikçe artmaktadır. İç hacmin aydınlanması için yeterli ve uygun günışığı, sadece kullanıcıların çevreyi rahat görmesini değil, aynı zamanda herhangi bir yorgunluk ve görsel rahatsızlık olmadan eylemlerin verimli ve etken bir şekilde gerçekleştirilmesini de sağlamalıdır. Bu bağlamda, yeterli aydınlık düzeyi ile görsel konfor koşulları, binanın enerji tüketimi ve enerji performansı kavramlarıyla beraber düşünülmelidir. Ancak görsel konforu sağlamak için parıltı oranlarının da uygun seviyelerde sağlanmalıdır ki bu da ışık kaynakları ve tüm yüzeylerin yansıtıcılıklarını içeren faktörlerin incelenmesini gerektirir. Parıltı oranlarının dengeli bir dağılım içinde olması mekânın görsel performansını artırır. Performans değerlendirme çalışmalarında yöntem oluşturulurken öncelikle yapılması gereken günışığı her an değişiklik gösterdiği için gün, saat, meteorolojik durum, güneşin konumu ve bina lokasyonu gibi değişkenleri; ışığın binanın içine geçebilme özelliği için binanın yönelimi, pencere boyutları ve konumu; ışığın mekânda düzgün dağılımı için yüzeylerin ışığı yansıtıcılıkları ve renksel özellikleri gibi değişkenlerin tanımlanması ve incelenmesi gereklidir.


#34

SORU:

Yapma (yapay) aydınlatma ne demektir?


CEVAP:

Yapma ışık kaynaklarından üretilen ışığın, görsel konfor ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış aydınlatma sistemidir.


#35

SORU:

Bütünleşik aydınlatma ne demektir?


CEVAP:

Görsel konfor ihtiyaçlarını karşılamada, doğal aydınlatmanın, gün ışığının yetersiz kaldığı durumlarda takviye edici olarak yapma ışığın kullanıldığı aydınlatma sistemi


#36

SORU:

İç aydınlatma ne demektir?


CEVAP:

İç Aydınlatma: Çeşitli yapısal öğelerle dış çevreden ayrılmış, iç mekânların aydınlatılması


#37

SORU:

Dış aydınlatma ne demektir?


CEVAP:

Dış Aydınlatma: Bina dışı çeşitli ölçekteki yapma çevrenin aydınlatılması


#38

SORU:

Işığın birimlerinden Işık Şiddeti (Candela) ne demektir?


CEVAP:

Işık Şiddeti (Candela): Bir ışık kaynağının herhangi bir doğrultusundaki ışık akışının miktarıdır. Bir ışık kaynağının verdiği ışık akısı sabit olduğu halde çeşitli doğrultulardaki ışık şiddetleri farklı olabilir. Bu durumu şekildeki gibi gösterebiliriz. Sembolü I, birimi cd (Candela) dır.


#39

SORU:

Işığın birimlerinden Işık Akısıne demektir?


CEVAP:

Işık AkısıØ (Lümen): Bir ışık kaynağının her doğrultuda verdiği toplam ışık miktarıdır. Başka bir deyimle ışık kaynağına verilen elektrik enerjisinin ışık enerjisine çevrilen kısmıdır. Işık akışı Ø (fi) ile gösterilir. Birimi lümen (Lm)’ dir.


#40

SORU:

Işığın birimlerinden Aydınlık Düzeyi ne demektir?


CEVAP:

Aydınlık Düzeyi E (Lüks): Aydınlanan bir yüzeyin 1 metresine bu yüzeyi aydınlatan ışık kaynaklarından gelen ışık akılarının toplamıdır. E ile gösterilir. Birimi lüks dür. (Lx).


#41

SORU:

Işığın birimlerinden Aydınlık Şiddeti ne demektir?


CEVAP:

Aydınlık Şiddeti (Cd/m2): Aydınlatma kaynaklarının veya aydınlattığı cisimlerin birim yüzeylerinden göze gelen ışık şiddetine aydınlık şiddeti (parıltı, lüminans ) denir. Kısaca ışık yayan bir yüzeyin aydınlık ölçüsüdür. L ile gösterilir. Birimi cd/m2 dir.


#42

SORU:

Aydınlık şiddetinde birincil yayıcılar ne demektir?


CEVAP:

Işık kaynağının kendisidir. (güneş, lamba)


#43

SORU:

Aydınlık şiddetinde ikincil yayıcılar ne demektir?


CEVAP:

Işık kaynağından gelen ışığı yansıtan yüzeylerdir. (Duvar, tavan, eşyalar)


#44

SORU:

Tip A Tijli (Sarkıtlı) Armatürü tanımlayınız.


CEVAP:

Tip A Tijli (Sarkıtlı) Armatür: 25-30 cm çap


#45

SORU:

Tip B1 Tavan Armatürünü tanımlayınız.


CEVAP:

Tip B1 Tavan Armatürü: 25- 30 cm çapında opal cam globlu armatürdür.


#46

SORU:

Tip B2 Tavan Armatürünü tanımlayınız.


CEVAP:

Tip B2 Tavan Armatürü: 25- 30 cm çapında opal cam globlu, alüminyumdan yapılmış, sürgülü tutuculu, 0,50 mm kalınlığında DKP sac gövdeli armatürdür.


#47

SORU:

Tip H Atelye Armatürünü tanımlayınız.


CEVAP:

Tip H Atelye Armatürü: Tavan yüksekliği fazla olan atölye, spor salonu fabrika gibi yerlerde kullanılan yapısında yaklaşık 40 cm çapında 1mm sacdan emaye fırın boyalı, kontak iticili ve soket sıkıştırma yayı, porselen duyu bulunan armatürdür. Yapısına ek olarak gerektiğinde kondansatör, balast, tij ve cam takılabilir.


#48

SORU:

Tip J 1 Asma Tavan Armatürünü tanımlayınız.


CEVAP:

Tip J 1 Asma Tavan Armatürü: Yapısında yuvarlak kordon, duy ve rozansı bulunan armatürdür. Tavan armatürüdür.


#49

SORU:

Tip L Etanş Armatürü tanımlayınız.


CEVAP:

Tip L Etanş Armatür: Dökme demir veya alüminyum gövdeli, opal cam veya şeffaf globlu, lastik contalı armatürdür. Gövdesi nemli ve tozlu yerler için özel üretilir.


#50

SORU:

Tip N Avize Armatürünü tanımlayınız.


CEVAP:

Tip N Avize Armatürü: Tij uzunluğu 60 ile 80 cm arasında değişen, madeni kolları ve porselen duyu bulunan armatürdür. N 1 tipi bir kollu, N2 iki ve üç kollu, N3 tipi 4 ve 5 kolludur.


#51

SORU:

Tip O Aplik Armatürünü tanımlayınız.


CEVAP:

Tip O Aplik Armatürü: Yapısında madeni kol, opal cam glob ve porselen duy olan armatürdür.


#52

SORU:

Projektör Armatürleri tanımlayınız.


CEVAP:

Projektör Armatürler: Kullanım yerleri cephe aydınlatmaları, tarihi binalar, limanlar, şantiyeler, otoparklar, spor salonları, depolar, müzeler vb. yerlerdir.