FİNANS MATEMATİĞİ Dersi BASİT FAİZ VE BASİT İSKONTO soru cevapları:
Toplam 37 Soru & Cevap#1
SORU: Eldeki paranın, bugünkü ve daha sonraki değeri arasında neden farklılık vardır?
CEVAP: Bugün elde edilen belirli bir miktar para ile daha sonra elde edilecek aynı miktardaki para, aynı değerde değildir. Çünkü paranın verilmesinde ya da alınmasında, bu paranın, o günkü hazır kullanım hakkından vazgeçilmesi söz konusudur. Paranın veya sermayenin o günkü kullanım hakkından vazgeçilmesinin bedeli, paranın zaman değerinden kaynaklanmaktadır.
#2
SORU: Bir ülkedeki borçlanmalardaki en düşük faiz oranı nasıl belirlenir?
CEVAP: Bir ülkedeki borçlanmalarda en düşük faiz oranı, devletin çıkartmış olduğu menkul değerler için uygulanan faiz oranlarıdır.
#3
SORU: Faiz oranları hangi dönemlerde düşme eğilimi gösterir?
CEVAP: Paranın ya da sermayenin kolaylıkla elde edilebildiği dönemlerde faiz oranları düşme eğilimi gösterir.
#4
SORU: Faiz oranları hangi dönemlerde yükselme eğilimi gösterir?
CEVAP: Sıkı para politikalarının uygulandığı dönemlerde sermayenin sağlanması zorlaştığından, faiz oranları yükselme eğilimi gösterir.
#5
SORU: Basit faiz nedir?
CEVAP: Bir miktar paranın bir gün, bir ay veya bir yıl gibi sadece bir dönem faizlendirilmesine basit faiz denir.
#6
SORU: Faiz oranı yıllık verildiğinde, süre gün olarak verilmişse, sürenin yıl karşılığı hangi durumda 360 gün alınır?
CEVAP: Kredi işlemlerinde yıl sayısı 360 gün alınmaktadır.
#7
SORU: Faiz oranı yıllık verildiğinde, süre gün olarak verilmişse, sürenin yıl karşılığı hangi durumda 365 gün alınır?
CEVAP: Uygulamada bankaya para yatırılması, hazine bonosunun değerinin hesaplanması gibi yatırım işlemlerinde yıl sayısı 365 gün alınır.
#8
SORU: Yaklaşık zaman yöntemi nedir?
CEVAP: İki tarih arasındaki gün sayısı belirlenirken, her ayın 30 gün, bir yılın ise 360 gün olarak alınmasına yaklaşık zaman yöntemi denir.
#9
SORU: Tam zaman yöntemi nedir?
CEVAP: İki tarih arasındaki gün sayısı belirlenirken, her ayın tam gün sayısının ve yılın 365 gün olarak alınmasına tam zaman yöntemi denir.
#10
SORU: İskonto ne demektir?
CEVAP: İskonto, fiyat indirme, bir değeri vadesinden önce paraya dönüştürme demektir.
#11
SORU: İskonto en çok nerede kullanılır?
CEVAP: İskonto, en çok senetlerin iskonto edilmesinde kullanılır.
#12
SORU: İskontonun diğer ismi nedir?
CEVAP: Günlük dilde iskonto yerine kırdırma kavramı da kullanılmaktadır.
#13
SORU: Senetlerin iskonto işleminde karşılaşılan tarihler nelerdir?
CEVAP: Senetlerin iskonto işleminde üç tarihle karşılaşılır: • Senedin düzenlendiği tarih, • Senedin kırdırıldığı tarih, • Senedin vade tarihi.
#14
SORU: Dış iskonto yöntemi nedir?
CEVAP: İskonto tutarı senedin vade değeri üzerinden hesaplanıyorsa bu yönteme dış iskonto yöntemi denir.
#15
SORU: İç iskonto yöntemi nedir?
CEVAP: İskonto tutarı senedin peşin değeri üzerinden hesaplanıyorsa bu yönteme de iç iskonto yöntemi denir.
#16
SORU: Dış faiz ya da peşin faiz nasıl hesaplanır?
CEVAP: Para alışverişlerinde faiz, paranın o günkü değeri üzerinden değil de vadeli değeri üzerinden hesaplanırsa dış faiz ya da peşin faiz hesaplanmış olur. Bu durumda uygulanan faizle gerçekte yüklenilen faiz farklıdır. Gerçekte yüklenilen faiz uygulanan faizden yüksek olmaktadır. Doğru olanı, faizin daima kullanılan para üzerinden hesaplanmasıdır.
#17
SORU: Peşin faiz uygulaması ne amaçla yapılır?
CEVAP: Peşin faiz uygulaması, kredi kurumlarının genellikle kredi faizlerini düşük göstermek amacıyla başvurdukları bir yöntemdir.
#18
SORU:
Basit faiz nedir?
CEVAP:
Basit faiz, bir miktar paranın sadece bir dönem faizlendirilmesidir. Bir dönemden kastedilen bir gün, bir hafta, bir ay, bir yıl olabilir. Önemli olan paranın ne kadar süre faizlendirildiği değil, sadece bir dönem faizlendirildiğidir.
#19
SORU:
Basit faizde faiz tutarı nasıl hesaplanır?
CEVAP:
Basit faiz işlemlerinde alınan ya da ödenen faiz tutarı
Faiz Tutarı = Anapara x Yıllık Faiz Oranı x Süre
formülü ile hesaplanır.
#20
SORU:
Baliğ nedir?
CEVAP:
Baliğ, anapara ve faiz tutarının toplamını ifade etmektedir.
#21
SORU:
Basit faizde baliğ nasıl hesaplanır?
CEVAP:
Süre sonunda hesaplanan faizin anaparaya eklenmesiyle baliğe ulaşılır. Baliğ, anapara ve faiz tutarının toplamını ifade etmektedir. Dönem sonundaki (anapara+faiz tutarı) aşağıdaki gibi hesaplanır:
S = P * (1+r*t)
#22
SORU:
Basit faizde anapara nasıl hesaplanır?
CEVAP:
Basit faiz işlemlerinde diğer veriler biliniyorken, anapara bilinmiyorsa, anapara şu şekilde belirlenir:
P = I / r*t
Baliğ verisiyle ise
P = I / (1+r*t)
şeklinde hesaplanır.
#23
SORU:
Faiz hesaplamalarında kullanılan yaklaşık zaman yöntemi nedir
CEVAP:
Bazı finansal işlemlerde iki tarih arasındaki gün sayısının belirlenerek, hesaplamaların yapılması gerekebilir. İki tarih arasındaki gün sayısı belirlenirken, her ayın 30 gün, bir yılın ise 360 gün olarak alınmasına yaklaşık zaman yöntemi denir.
#24
SORU:
Basit iskonto nedir?
CEVAP:
İskonto, fiyat indirme, bir değeri vadesinden önce paraya dönüştürme demektir. İskonto, en çok senetlerin iskonto edilmesinde kullanılır. İşletmeler satışlarını artırmak, daha fazla müşteriye ulaşmak için vadeli satış yaparlar. Alacaklarını garanti altına almak için de borçlulardan yasal geçerliliği olan “senet” ya da “bono” alırlar. Senetlerin vadesi geldiğinde, borçlu borcunu işletmeye ödeyerek, vermiş olduğu senedi geri alır. Ancak işletmenin paraya ihtiyacı olduğunda senedin vadesini bekleyemeyebilir. Bu gibi
durumlarda işletme elindeki senetleri bir finans kurumuna iskonto ettirerek vadesinden önce paraya dönüştürmüş olur.
Günlük dilde iskonto yerine “kırdırma” kavramı da kullanılmaktadır.
#25
SORU:
Basit iç ve dış iskonto nedir?
CEVAP:
İç iskonto yönteminde iskonto tutarı, peşin değer (değerleme günündeki değer) üzerinden hesaplanır. Bir bononun nominal değeri, bononun üzerinde yazılı ve sabit olmakla birlikte peşin değeri, günden güne değişir.
İskontonun senedin vade değeri üzerinden yapılmasına ise dış iskonto denir. İskonto tutarı borcun vade değeri ile senedin paraya dönüştürüleceği gündeki değeri arasındaki fark kadardır.
#26
SORU:
Eşdeğer senet nedir?
CEVAP:
Belli vadeli bir senet yerine, daha ileri tarihli yeni bir senet verilmesi gerekebilir. Böyle bir durumda mevcut senet ile yeni verilen senetlerin bugünkü değerlerinin birbirine eşit olması gerekir. Yeni verilen senedin peşin değeri iç ya da dış iskonto yöntemine göre belirlenebilir.
#27
SORU:
Dış faiz (peşin faiz) nedir?
CEVAP:
Para alışverişlerinde faiz, paranın o günkü değeri üzerinden değil de vadeli değeri üzerinden hesaplanırsa “dış faiz” ya da “peşin faiz” hesaplanmış olur. Bu durumda uygulanan faizle gerçekte yüklenilen faiz farklıdır. Gerçekte yüklenilen faiz uygulanan faizden yüksek olmaktadır. Doğru olanı, faizin daima kullanılan para üzerinden hesaplanmasıdır.
Peşin faiz uygulaması, kredi kurumlarının genellikle kredi faizlerini düşük göstermek amacıyla başvurdukları bir yöntemdir.
#28
SORU:
Faiz hesaplamalarında kullanılan tam zaman yöntemi nedir?
CEVAP:
Bazı finansal işlemlerde iki tarih arasındaki gün sayısının belirlenerek, hesaplamaların yapılması gerekebilir. İki tarih arasındaki gün sayısı belirlenirken, her ayın tam gün sayısının ve yılın 365 gün olarak alınmasına tam zaman yöntemi denir.
#29
SORU:
Senetlerin iskonto işleminde kaç tür tarihle karşılaşılır?
CEVAP:
Senetlerin iskonto işleminde üç tarihle karşılaşıyoruz. Bunlar;
- senedin düzenlendiği tarih
- senedin kırdırıldığı tarih (Senedin değerlemeye tabi tutulduğu tarih)
- senedin vade tarihidir.
#30
SORU:
Peşin faiz uygulamasının en yaygın kullanım sebebi nedir?
CEVAP:
Peşin faiz uygulaması, kredi kurumlarının genellikle kredi faizlerini düşük göstermek amacıyla başvurdukları bir yöntemdir.
#31
SORU:
Faiz oranlarının düşme eğilimi gösterdiği durumlar nelerdir?
CEVAP:
Paranın ya da sermayenin kolaylıkla elde edilebildiği dönemlerde faiz oranları düşme eğilimi gösterir.
#32
SORU:
Faiz oranlarının yükselme eğilimi gösterdiği durumlar nelerdir?
CEVAP:
Sıkı para politikalarının uygulandığı dönemlerde, sermayenin sağlanması zorlaştığından, faiz oranları yükselme eğilimi gösterir.
#33
SORU:
Faiz oranlarının düşük tutulmaya çalışılmasının ne gibi etkileri olabilir?
CEVAP:
Bir ülkede faiz oranlarının düşük tutulmaya çalışılması, paranın faiz oranları daha yüksek olan ülkelere kaçmasına neden olabilecektir. Çünkü sermayenin uluslararası hareketinde faiz oranlarının önemi büyüktür. Sermayenin uluslararası akışı, ülkelerin ekonomik büyümesini ve fiyat yapısını etkiler.
#34
SORU:
Paranın zaman değeri nedir?
CEVAP:
Bugün elde edilen belirli bir miktar para ile daha sonra elde edilecek aynı miktardaki para, aynı değerde değildir. Çünkü paranın verilmesinde ya da alınmasında, bu paranın, o günkü hazır kullanım hakkından vazgeçilmesi söz konusudur. Paranın veya sermayenin o günkü kullanım hakkından vazgeçilmesinin bedeli, paranın zaman değerinden kaynaklanmaktadır.
#35
SORU:
Faiz nedir?
CEVAP:
Bireyler ya da kurumlar giderlerinden daha fazla gelire sahipse, tasarruf ederler. Tasarruf sahipleri, tasarruflarını gelir getirici alanlarda değerlendirmek isterler. Bazı tasarruf sahipleri, fon fazlalarını gayrimenkul gibi sabit varlıklara yatırırken, bazı tasarruf sahipleri tasarruflarını banka gibi finansal kuruluşlara yatırır ya da tahvil gibi finansal varlıklara yatırım yaparlar. Yatırım döneminin sonunda, tasarruf sahipleri yatırdıklarından daha fazla para alırlar. Aradaki fark yatırımcının elde ettiği gelirdir. Bu
gelire faiz adı verilir.
#36
SORU:
Düşük faiz oranlarının çıktıları nelerdir?
CEVAP:
Düşük faiz oranları işletmeleri yeni yatırımlara teşvik ederek, istihdamın artmasını sağlar. Bunun yanında düşük faiz oranları, mallara olan talebi arttırırsa, fiyatların genel düzeyini hızla yükselebilir. Bu durumda da birçok kişinin yaşam standardı olumsuz etkilenebilecektir.
#37
SORU:
Basit faizde süre nasıl hesaplanır?
CEVAP:
Basit faiz işlemlerinde diğer veriler biliniyorken, süre bilinmiyorsa, süre basit faiz tutarının hesaplandığı eşitlikten faydalanılarak bulunabilir. Basit faiz hesaplamalarında kullandığımız ilk formülde t’i çekersek eşitlik şu hale gelir:
I = P*r*t yani t = I/ P*r