FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ Dersi FİNANSAL ANALİZ, FİNANSAL ÖNGÖRÜ VE İŞLETME DEĞERİNİN BELİRLENMESİ soru cevapları:
Toplam 44 Soru & Cevap#1
SORU: Finansal oranlar ve finansal analiz hangi alanlarda kullanılmaktadır?
CEVAP: Finansal oranlar ve finansal analiz, farklı kullanıcılar tarafından çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu alanlardan en önemlileri şunlardır: • Bankalar başta olmak üzere kurumsal veya ticari kredi birimlerinin analizleri • İşletmelerdeki iç denetçilerin analizleri • Yeminli mali müşavirlerin analizleri • Finansal analistlerin analizleri • Yıllık faaliyet raporları • Finansal başarısızlığın öngörüsü • İşletme yönetiminin analizleri • Değerleme
#2
SORU: Kredi birimlerine göre yüksek önem derecesine sahip oraların çoğu temelde neyi ölçen oranlardır?
CEVAP: Kredi birimlerine göre yüksek önem derecesine sahip oranların çoğu temelde likidite ve borçluluğu ölçen oranlardır. En yüksek önem derecesi verilen finansal oranların kredi kararlarında en etkili olan oranlar olduğunu varsayabiliriz.
#3
SORU: Finansal oranlar genellikle neleri yorumlamada kullanılmaktadır?
CEVAP: Finansal oranlar finansal tabloları yorumlamada ve açıklamada kullanılmaktadır. Doğru şekilde kullanıldıklarında oranlar, işletmenin likiditesini, borçluluğunu ve kârlılığını değerlendirmede etkili olmaktadır.
#4
SORU: Finansal başarısızlığın öngörülmesinde finansal oranların kullanılmasına ilişkin yapılan akamedik çalışmalarda finansal başarısızlığı öngören bir model hangi amaçlarla kullanılabilir?
CEVAP: Finansal başarısızlığın öngörülmesinde finansal oranların kullanılmasına ilişkin çok sayıda akademik çalışma yapılmıştır. Finansal başarısızlığı öngören bir model çeşitli amaçlarla kullanılabilir: • İşletme yönetimi tarafından önleyici tedbirlerin alınmasında • Yatırımcılar tarafından hisse senedi alım satım kararlarının alınmasında • Bankalar tarafından kredi tahsisinde ve kredi izleme süreçlerinde • İşletmelerin müşterilerine ilişkin kredi kararlarında ve alacakların takibinde • Denetim şirketleri tarafından finansal başarısızlıkların tahmininde
#5
SORU: 1968’de Beaver tarafından gerçekleştirilen araştırmada hangi oranların finansal başarısızlık tahmininde en önemli oranlar olduğu belirtilmiştir?
CEVAP: 1968’de Beaver tarafından gerçekleştirilen araştırmada, 79 başarısız işletmeden oluşan örneklemdeki işletmeler, yaklaşık aynı sayıdaki diğer işletmelerden oluşan bir örneklemdeki işletmelerle eşleştirilmiş ve aşağıdaki üç oranın finansal başarısızlık tahmininde en önemli oranlar (önem sırasına göre) olduğu belirtilmiştir: 1. Nakit akımı / Toplam borç 2. Net kâr / Toplam aktif (aktif kârlılığı) 3. Toplam borç / Toplam aktif (borç oranı)
#6
SORU: Finansal tablo analizi işletme yönetimine hangi şekillerde yardımcı olmaktadır?
CEVAP: Finansal tablo analizi işletme yönetimine çeşitli şekillerde yardımcı olmaktadır: • Finansal analiz işletmenin görece likiditesi, borçluluğu ve kârlılığına ilişkin işletme yöneticilerine fikir verebilir • Finansal analiz yatırımcıların işletmeyi nasıl algıladığına dair fikir verebilir • Ortaya çıkan sorunların ve işletmenin güçlü yönlerinin tespit edilmesine yardımcı olabilir • Kurumsal hedeflerin oluşturulmasına yardımcı olabilir Özellikle bütçeleme sürecinde finansal oranların kullanılması faydalı olacaktır
#7
SORU: Değerleme süreci nedir?
CEVAP: Değerleme süreci, işletmenin değerinin hesaplandığı süreçtir.
#8
SORU: Finansal öngörüde temel amaç nedir ve hangi temel adımlardan oluşur?
CEVAP: Finansal öngörüde temel amaç, işletmenin gelecekteki zorunlu nakit gereksinimlerinin tahmin edilmesidir. Finansal öngörü 3 temel adımdan oluşmaktadır: 1. Planlanan dönem için işletmenin satış gelirlerinin ve giderlerinin öngörülmesi 2. Tahmin edilen satışların gerçekleşmesi için gerekli varlık yatırımlarının öngörülmesi 3. Planlanan dönem için işletmenin zorunlu nakit ihtiyacının belirlenmesi
#9
SORU: Proforma finansal tablolar nedir?
CEVAP: Proforma finansal tablolar, geleceğe dönük finansal öngörülerin ve finansal planlamanın gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan tahmini finansal tablolardır.
#10
SORU: Proforma gelir tabloları hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?
CEVAP: Proforma gelir tabloları hazırlanırken işe satışlardan başlanmalıdır. Geçmiş dönem satış verileri analiz edilerek ve pazardaki eğilimler, rekabet koşulları ve işletme politikaları dikkate alınarak geleceğe yönelik satış tahminleri (projeksiyonları) geliştirilmeli ve satışların yıllık değişim oranı (artış veya azalış hızı) belirlenmelidir.
#11
SORU: İşletmelerde değerleme nelerin belirlenmesinde önemli rol oynar?
CEVAP: İşletmelerde değerleme, • Hisse senedi alım satımlarında yatırımcıların karar alma süreçlerinde, • İşletmelerin halka açılma süreçlerinde hisse senedinin halka arz fiyatının belirlenmesinde, • Özelleştirmelerde fiyat belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
#12
SORU: Değer ve değerleme kavramları nelerdir?
CEVAP: Değer, bir varlığın sağladığı toplam fayda, kullanım değeri veya varlığın karşılığında alınabilecek tutar olarak tanımlanabilir. Herhangi bir varlığın gerçek değeri ya da ekonomik değeri, ilgili varlıktan gelecekte elde edilmesi beklenen nakit akımlarının bugüne indirgenmiş değeridir. Ekonomik değer, varlıkların gelir yaratma kabiliyetinden kaynaklanan değerdir. Değerleme, varlıkların değerinin parasal olarak ifade edilmesidir. İşletmeler açısından ise değerleme, işletmenin sahip olduğu varlıkların ve kaynakların değerlerinin belirlenmesidir. Değerleme süreci ile işletmenin değer yaratan unsurları dikkate alınarak işletmenin gerçek değeri hesaplanmaktadır.
#13
SORU: İşletmeler nasıl değer yaratırlar?
CEVAP: İşletmenin temel amacı, hissedar değerinin maksimize edilmesidir. Dolayısıyla finansal performansın ölçülmesinde değer kavramı ön plana çıkmaktadır. İşletmeler sermayelerini, sermaye maliyetinden daha yüksek getiri sağlayan yatırımlara yönlendirdiklerinde değer yaratmaktadır. Getiri oranları sermaye maliyetinin üzerinde olduğu sürece, işletmeler cazip getiri oranları ile ne kadar çok yatırım yaparlarsa o kadar fazla değer yaratabilir.
#14
SORU: İşletme değerlemesine ilişkin çoğunlukla hangi temel yöntemler kullanılır?
CEVAP: İşletme değerlemesine ilişkin çoğunlukla iki temel yöntem kullanılmaktadır: • İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi • Göreceli Değerleme Yöntemi
#15
SORU: İndirgenmiş nakit akımları yöntemi nedir?
CEVAP: İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi, işletmenin gelecekte yaratması beklenen nakit akımlarının belirli bir iskonto oranı kullanılarak bugünkü değerlerine indirgendiği yöntemdir. İşletmelerin piyasa değerleri ile indirgenmiş nakit akımları arasında oldukça güçlü bir doğrusal ilişki bulunmaktadır.
#16
SORU: Sermaye maliyeti nedir?
CEVAP: Sermaye maliyeti (Devamlı Sermaye), işletmenin ihtiyacı olan fonları elde etmek için katlandığı maliyet olarak tanımlanabilir. Sermaye maliyeti, işletmenin varlıkların finansmanında kullandığı banka kredisi, tahvil, imtiyazlı hisse senedi veya adi hisse senedi gibi çeşitli finansman araçlarının vergiden sonraki maliyetlerinin ağırlıklı ortalamasıdır. Finansman kaynaklarının maliyetlerinin ağırlıklı ortalaması olan sermaye maliyeti, her bir kaynağın vergiden sonraki maliyetinin, ilgili kaynağın toplam kaynaklar içindeki payı ile çarpımlarının toplamıdır. Her işletme için, ağırlıklı ortalama sermaye maliyetini minimize eden bir optimal sermaye sağlayan ve işletmenin hisse senedi fiyatını maksimize eden borç ve sermaye karması vardır.
#17
SORU: Nakit akımlarını ve sonuç olarak işletmenin değerini etkileyen temel faktörler nelerdir?
CEVAP: Nakit akımlarını ve sonuç olarak işletmenin değerini etkileyen iki temel faktör bulunmaktadır: • Satışların ve kârların artış hızı • Sermaye maliyetine göre sermaye kârlılığı
#18
SORU: Bir varlığın değerleme sürecinde neyin tahmin edilmesi gerekir?
CEVAP: Değeri belirlenmeye çalışılan varlık, ister hisse senedi veya tahvil gibi bir menkul kıymet isterse bir işletme olsun, değerleme sürecinde öncelikle ilgili varlığa ilişkin beklenen nakit akımlarının tahmin edilmesi gerekir.
#19
SORU: İşletmenin rekabet avantajı sonrası kalıntı değeri neyi ifade eder?
CEVAP: Kalıntı değeri, serbest nakit akımlarının sabit bir oranda arttığı dönem için işletmenin değerini ifade etmektedir. Kalıntı değeri, rekabet dönemi sonundan itibaren sonsuza kadar olan dönemdeki serbest nakit akımlarının T döneminde indirgenmiş değerlerinin toplamıdır.
#20
SORU: Özkaynakların ekonomik değerini nasıl hesaplayabiliriz?
CEVAP: İşletme değerinden, işletmenin borçlarını düşerek özkaynakların ekonomik değerini hesaplayabiliriz.
#21
SORU:
Finansal oranlar ve analiz hangi alanlarda kullanılabilir?
CEVAP:
Finansal oranlar ve finansal analiz, farklı kullanıcılar tarafından çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu alanlardan en önemlileri şunlardır:
- Bankalar başta olmak üzere kurumsal veya ticari kredi birimlerinin analizleri
- İşletmelerdeki iç denetçilerin analizleri
- Yeminli mali müşavirlerin analizleri
- Finansal analistlerin analizleri
- Yıllık faaliyet raporları
- Finansal başarısızlığın öngörüsü
- İşletme yönetiminin analizleri
- Değerleme
#22
SORU:
Kredi birimleri finansal oranları ne amaçla kullanılır?
CEVAP:
Bankalar başta olmak üzere işletmelere kurumsal ya da ticari kredi tahsisine ilişkin kararlarda, kredi birimleri finansal oranları kullanmaktadır.
#23
SORU:
Kredi birimlerine göre yüksek önem derecesine sahip oranların çoğu nedir?
CEVAP:
Kredi birimlerine göre yüksek önem derecesine sahip oranların çoğu temelde likidite ve borçluluğu ölçen oranlardır. En yüksek önem derecesi verilen finansal oranların kredi kararlarında en etkili olan oranlar olduğunu varsayabiliriz.
#24
SORU:
Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen bir araştırmada Fortune 500 Listesi’nde yer alan ve başka bir şirket tarafından tamamen kontrol edilmeyen büyük şirketlerin iç denetçileri tarafından en önemli görülen finansal oranları derecelendirmeleri istenmiştir. Hangi oranlar en çok önem atfedilen 10 oran olarak ortaya çıkmıştır?
CEVAP:
Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen bir araştırmada Fortune 500 Listesi’nde yer alan ve başka bir şirket tarafından tamamen kontrol edilmeyen büyük şirketlerin iç denetçileri tarafından en önemli görülen finansal oranları derecelendirmeleri istenmiştir. Şu oranlar en çok önem atfedilen 10 oran olarak ortaya çıkmıştır:
- Hisse başına düşen kâr
- Vergi sonrası öz kaynak karlılığı
- Vergi sonrası net kar marjı
- Borç / öz kaynak
- Vergi öncesi net kar marjı
- Vergi sonrası öz kaynak karlılığı
- Vergi sonrası aktif karlılığı
- Kar payı ödeme oranı
- Fiyat/kazanç oranı
- Cari oran
#25
SORU:
ABD’de, yeminli mali müşavirlere gönderilen %18,8 oranında cevaplanan ankete göre hangi oranlar en çok önem atfedilen 10 oran olarak ortaya çıkmıştır?
CEVAP:
ABD’de, yeminli mali müşavirlere gönderilen %18,8 oranında cevaplanan ankete göre şu oranlar en çok önem atfedilen 10 oran olarak ortaya çıkmıştır:
- Cari oran
- Alacak devir hızı
- Vergi sonrası öz kaynak karlılığı
- Borç / öz kaynak
- Asit test (likidite oranı)
- Vergi sonrası net kar marjı
- Vergi öncesi net kar marjı
- Vergi sonrası aktif karlılığı
- Vergi sonrası öz kaynak karlılığı
- Stok devir hızı
#26
SORU:
Anketle görüşü alınan finansal analistler, en önemli gördükleri oranları sıralamıştır. Ankete göre hangi oranlar en çok önem atfedilen 10 oran olarak ortaya çıkmıştır?
CEVAP:
Anketle görüşü alınan finansal analistler, en önemli gördükleri oranları sıralamıştır. Ankete göre şu oranlar en çok önem atfedilen 10 oran olarak ortaya çıkmıştır:
- Vergi sonrası öz kaynak karlılığı
- Fiyat / kazanç oranı
- Hisse başına düşen kar
- Vergi sonrası net kar marjı
- Vergi öncesi öz kaynak karlılığı
- Vergi öncesi net kar marjı
- Sabit finansman giderlerinin karşılanma oranı
- Asit test (likidite oranı)
- Vergi sonrası aktif karlılığı
- Faiz giderlerinin karşılanma oranı
#27
SORU:
Amerika Devletleri’ndeki Fortune 500 Listesi’ndeki 100 işletmenin faaliyet raporu incelenerek yıllık faaliyet raporlarında en çok yer verilen oranların ne olduğu tespit edilmiştir?
CEVAP:
Amerika Devletleri’ndeki Fortune 500 Listesi’ndeki 100 işletmenin faaliyet raporu incelenerek yıllık faaliyet raporlarında en çok yer verilen oranların şunlar olduğu tespit edilmiştir:
- Hisse başına düşen kar
- Hisse başına düeşn kar payı
- Hisse başına defter değeri
- Çalışma sermayesi
- Öz kaynak karlılığı
- Efektif vergi oranı
- Cari oran
- Borç / öz sermaye
- Öz sermaye karlılığı
- Borç / öz kaynak
- Aktif karlılığı
- Kar payı ödeme oranı
- Brüt kar
#28
SORU:
Finansal başarısızlığı öngören bir model hangi amaçlarla kullanılabilir?
CEVAP:
Finansal başarısızlığı öngören bir model çeşitli amaçlarla kullanılabilir:
- İşletme yönetimi tarafından önleyici tedbirlerin alınmasında
- Yatırımcılar tarafından hisse senedi alım satım kararlarının alınmasında
- Bankalar tarafından kredi tahsisinde ve kredi izleme süreçlerinde
- İşletmelerin müşterilerine ilişkin kredi kararlarında ve alacakların takibinde
- Denetim şirketleri tarafından finansal başarısızlıkların tahmininde kullanılabilir.
#29
SORU:
1968’de Beaver tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre hangi üç oran finansal başarısızlık tahmininde en önemli oranlardır?
CEVAP:
1968’de Beaver tarafından gerçekleştirilen araştırmada, 79 başarısız işletmeden oluşan örneklemdeki işletmeler, yaklaşık aynı sayıdaki diğer işletmelerden oluşan bir örneklemdeki işletmelerle eşleştirilmiş ve aşağıdaki üç oranın finansal başarısızlık tahmininde en önemli oranlar (önem sırasına göre) olduğu belirtilmiştir:
- Nakit akımı / Toplam borç
- Net kâr / Toplam aktif (aktif kârlılığı)
- Toplam borç / Toplam aktif (borç oranı)
#30
SORU:
Finansal tablo analizi işletme yönetimine nasıl yardımcı olabilir?
CEVAP:
Finansal tablo analizi işletme yönetimine çeşitli şekillerde yardımcı olmaktadır:
- Finansal analiz işletmenin görece likiditesi, borçluluğu ve kârlılığına ilişkin işletme yöneticilerine fikir verebilir,
- Finansal analiz yatırımcıların işletmeyi nasıl algıladığına dair fikir verebilir,
- Ortaya çıkan sorunların ve işletmenin güçlü yönlerinin tespit edilmesine yardımcı olabilir,
- Kurumsal hedeflerin oluşturulmasına yardımcı olabilir.
#31
SORU:
Değerleme süreci nedir?
CEVAP:
Değerleme süreci, işletmenin değerinin hesaplandığı süreçtir.
#32
SORU:
Finansal öngörü kaç adımdan oluşur?
CEVAP:
Finansal öngörü 3 temel adımdan oluşmaktadır:
- Planlanan dönem için işletmenin satış gelirlerinin ve giderlerinin öngörülmesi
- Tahmin edilen satışların gerçekleşmesi için gerekli varlık yatırımlarının öngörülmesi
- Planlanan dönem için işletmenin zorunlu nakit ihtiyacının belirlenmesi
#33
SORU:
Proforma finansal tablolar nedir?
CEVAP:
Proforma finansal tablolar, geleceğe dönük finansal öngörülerin ve finansal planlamanın gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan tahmini finansal tablolardır.
#34
SORU:
Proforma gelir tabloları hazırlanırken neye dikkat edilmelidir?
CEVAP:
Proforma gelir tabloları hazırlanırken işe satışlardan başlanmalıdır. Geçmiş dönem satış verileri analiz edilerek ve pazardaki eğilimler, rekabet koşulları ve işletme politikaları dikkate alınarak geleceğe yönelik satış tahminleri (projeksiyonları) geliştirilmeli ve satışların yıllık değişim oranı (artış veya azalış hızı) belirlenmelidir.
#35
SORU:
İşletmelerde değerlemenin önemi nedir?
CEVAP:
İşletmelerde değerleme,
- Hisse senedi alım satımlarında yatırımcıların karar alma süreçlerinde,
- İşletmelerin halka açılma süreçlerinde hisse senedinin halka arz fiyatının belirlenmesinde,
- Özelleştirmelerde fiyat belirlenmesinde
önemli rol oynamaktadır.
#36
SORU:
Değer nedir?
CEVAP:
Değer, bir varlığın sağladığı toplam fayda, kullanım değeri veya varlığın karşılığında alınabilecek tutar olarak tanımlanabilir. Varlıkların fiyatı ile gerçek değeri birbirinden farklı olabilir çünkü fiyat piyasadaki arz ve talebe göre oluşmaktadır.
#37
SORU:
Ekonomik değer nedir?
CEVAP:
Ekonomik değer, varlıkların gelir yaratma kabiliyetinden kaynaklanan değerdir.
#38
SORU:
Değerleme nedir?
CEVAP:
Değerleme, varlıkların değerinin parasal olarak ifade edilmesidir. İşletmeler açısından ise değerleme, işletmenin sahip olduğu varlıkların ve kaynakların değerlerinin belirlenmesidir. Değerleme süreci ile işletmenin değer yaratan unsurları dikkate alınarak işletmenin gerçek değeri hesaplanmaktadır.
#39
SORU:
İşletme değerlemesine ilişkin kullanılan yöntemler nelerdir?
CEVAP:
İşletme değerlemesine ilişkin çoğunlukla iki temel yöntem kullanılmaktadır:
- İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi
- Göreceli Değerleme Yöntemi
İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi ve Göreceli Değerleme Yönteminin yanı sıra, Düzeltilmiş Bugünkü Değer, Opsiyon Değerleme ve Ekonomik Katma Değer (EVA) gibi yöntemler de kullanılmaktadır. Ancak en çok kabul gören yöntem İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemidir.
#40
SORU:
İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi nedir?
CEVAP:
İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi, işletmenin gelecekte yaratması beklenen nakit akımlarının belirli bir iskonto oranı kullanılarak bugünkü değerlerine indirgendiği yöntemdir. İşletmelerin piyasa değerleri ile indirgenmiş nakit akımları arasında oldukça güçlü bir doğrusal ilişki bulunmaktadır.
#41
SORU:
İşletmenin gerçek değeri nedir?
CEVAP:
İşletmenin gerçek değeri, işletmenin gelecekte yaratması beklenen nakit akımlarının bugünkü değerlerinin, yani indirgenmiş nakit akımlarının toplamıdır.
#42
SORU:
Sermaye maliyeti nedir?
CEVAP:
Sermaye maliyeti (Devamlı Sermaye), işletmenin ihtiyacı olan fonları elde etmek için katlandığı maliyet olarak tanımlanabilir. Sermaye maliyeti, işletmenin varlıkların finansmanında kullandığı banka kredisi, tahvil, imtiyazlı hisse senedi veya adi hisse senedi gibi çeşitli finansman araçlarının vergiden sonraki maliyetlerinin ağırlıklı ortalamasıdır.
#43
SORU:
Nakit akımlarını etkileyen faktörler nelerdir?
CEVAP:
Nakit akımlarını ve sonuç olarak işletmenin değerini etkileyen iki temel faktör bulunmaktadır:
- Satışların ve kârların artış hızı
- Sermaye maliyetine göre sermaye kârlılığı
#44
SORU:
Gelecekte beklenen serbest nakit akımları nasıl hesaplanır?
CEVAP:
Gelecekte beklenen serbest nakit akımları (SNA) şu şekilde hesaplanır:
Faaliyet Kârı
+ Amortisman Giderleri
(-) Vergi
= Vergi sonrası faaliyetlerden elde edilen nakit akımları
(-) İşletmenin varlıklarındaki artış (çalışma sermayesi yatırımları ve sabit sermaye yatırımları)
= Serbest Nakit Akımları (SNA)