FİNANSAL YÖNETİM Dersi FİNANSAL PLANLAMA VE DENETİM soru cevapları:

Toplam 65 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Satış tahminleri hangi faktörleri içermelidir?


CEVAP: ? Ekonomik analiz ? Sektör analizi ? Satıcılarıntahminleri ? İşletmenin promosyon ve reklamları ? Mamullerin yenilikleri ve fiyatları ? Üst yönetimin yaklaşımı ve değerlendirmesi

#2

SORU: Satış tahminleri başarısız olursa genel olarak nasıl bir sorun ortaya çıkmaktadır?


CEVAP: Eğer satış tahminleri başarısız olursa bu durum işletmenin performansına yönelik ciddi sorunlar ortaya çıkabilecektir. Örneğin satışların çok iyimser tahmin edilmesi sonucunda işletme buna bağlı olarak aşırı bir kapasite ile çalışmak zorunda olacağı için önemli zararlarla karşı karşıya kalabilir.

#3

SORU: Satışların planlanmasında hangi bakış açıları gerekmektedir?


CEVAP: ? Dışsal Analiz: Ekonomik tahminler ? İçsel Analiz: İşletmenin satış bölümlerinin tahminleri

#4

SORU: Toplam işletme riski ne demektir?


CEVAP: Toplam işletme riski iş riski ile finansal risklerin toplamından oluşmaktadır. işletmeler iş riskine ilaveten borçlanırlarsa finansal riskleri de artacaktır.

#5

SORU: Değişken giderler ne demektir?


CEVAP: Değişken giderler, bir dönem içinde satış tutarına bağlı olarak değişiklik gösteren giderler olup, üretim ya da satış tutar veya miktarlarındaki değişmelere bağlı olarak değişme gösterirler. Değişken giderler, tamamıyla işletmenin üretim ve satışlarına bağlıdır, işletmenin iş hacmi arttıkça yükselirler ve azaldıkça düşerler.

#6

SORU: Finansal kaldıraç ne demektir?


CEVAP: Borçlanarak işletmenin kapasitesini artırmasına finansal kaldıraç adı verilmektedir. Başarılı işletmeler ayrıca borçlanmanın maliyet avantajından da yararlanırlar. Finansal kaldıraç ve borçlanarak sermaye yapısını değiştirmek finans literatüründe eş anlamlıdır. Finansal Kaldıraç, bir işletmenin kullandığı yabancı kaynakları göstermektedir.

#7

SORU: Faaliyet kaldıracı neye yarar?


CEVAP: İşletme politikasının ne olacağını görebilmek için faaliyet kaldıracını anlamamız gerekmektedir. Faaliyet kaldıracı işletmenin sahip olduğu sabit giderleri ile ilgili olup, yüksek sabit giderler yüksek faaliyet kaldıracına işaret etmektedir.

#8

SORU: Bir işletmenin kullanabileceği üç temel finansman seçeneği nelerdir?


CEVAP: ? Özkaynak: Özkaynak ile finanslamanın vadesi sonsuz olup, işletmeler ortaklarına her yıl kâr payı dağıtabilmektedirler. Kâr payı ödemeleri yıldan yıla değişebilmektedir. ? Borç: Borçla kaynak sağlamanın belirli bir vadesi vardır. Borçlanan işletme her yıl belirli bir oranda faiz ödeyecektir. ? İmtiyazlı Hisse Senedi: Özkaynak ve borç arasında hibrit bir yapıya sahiptir. Bu kaynağın vadesi yoktur, ancak işletme her yıl sabit oranda bir kâr payı ödeyecektir.

#9

SORU: Bilanço kaynaklarının büyümesi hangi durumlarda olmaktadır?


CEVAP: ? Artan satışlar daha fazla malzeme ve işçilik gerektireceğinden işletmenin ticari borçları gibi kısa vadeli yükümlülükleri de kendiliğinden artacaktır. ? Anında finansman eğer şirketin finansman ihtiyacını karşılamaya yetmezse, işletme banka kredisi, tahvil veya hisse senedi yolu ile faaliyetlerini finanse etmek durumunda olacaktır.

#10

SORU: Başabaş noktası analizlerinin işletmelerin faaliyetlerini planlama ve denetlemelerine başlıca katkıları nelerdir?


CEVAP: ? İşletmeler, yeni bir ürünün üretim ve satışı kararında kâra geçebilmeleri için ne kadarlık bir satış ve üretim hacmine sahip olacaklarını belirleyebilirler. ? Başabaş analizleri işletmenin faaliyetlerini genişlettiğinde sabit ve değişken giderlerinin ne ölçüde değişeceğini gösterdiği için, işletmenin üretim ve satışlarına ilişkin kararlarına yardımcı olacaktır. ? Özellikle işletmeler üretim faaliyetlerini modernize ettikçe, daha fazla sabit giderle ve daha düşük birim başına değişken giderle karşı karşıya kalacaklarından, başabaş analizleri yatırım projesinin sonuçları hakkında bilgi verecektir.

#11

SORU: Proforma gelir tablosunu hazırlamak için hangi varsayımlar yapılmaktadır?


CEVAP: ? Gelecek yılın satış tutarı içsel ve dışsal analizler sonucunda yapılan tahminler kadar artacaktır. ? Aşağıdaki kalemler de satışlar kadar artacaktır: ? İşletme maliyetleri ? Vergi oranı ? Temettü ödemeleri

#12

SORU: Finansal planlamanın başarı ile yürütülebilmesi için sürekli şart olan şey nedir? Açıklayınız.


CEVAP: Finansal planlamanın başarı ile yürüyebilmesi için sürekli denetim şarttır. Denetim faaliyetleri, tahmin edilen finansal tabloların gerçekçi olup olmaması, öngörülen rakamlara nasıl ulaşılacağı ve hangi faktörlerin tahminlerinizi etkileyeceğine odaklanmaktadır. Bu nedenle bu denetleme faaliyetleri sürekli olarak geri bildirime dayanmakla birlikte değişen koşullar mutlaka finansal tablolara yansıtılmalıdır. Günümüzde iş ve finans dünyasında ortaya çıkan belirsizlikler geri bildirime olan ihtiyacı da artırmaktadır.

#13

SORU: Finansal planlama nedir?


CEVAP: Finansal planlama; işletmelerin yatırım, finanslama ve mevcut varlıklarını iyi bir şekilde yönetebilmeleri için satışlarını, gelirlerini, varlıklarını ve kaynaklarını tahmin etmeleri sürecidir. Sonuç itibari ile finansal planlama faaliyetinin temel amacı finansal tabloların tahmin edilmesidir.

#14

SORU: Finansal Hiyerarşi Teorisine göre işletmeler faaliyetlerini finanse ederken kaynakları hangi sıraya göre kullanırlar?


CEVAP: ? İşletmeler iç finansmanı tercih ederler. ? İşletmeler hedef temettü ödeme oranlarını yatırım fırsatlarına göre ayarlarlar. ? Eğer nakit akışı yatırım harcamaları ihtiyacından azsa işletmeler nakit hesabını veya portföyündeki menkul kıymetleri nakde çevirirler. ? Eğer bu kaynaklar yetmezse, işletmeler dış kaynaklara yönelir, öncelikle borç kullanır, sonra hisse senedine dönüştürülebilir bonolar gibi karma menkul kıymetler ihraç eder ve en son da hisse senedi çıkartarak kaynak sağlarlar.

#15

SORU: Faaliyet kaldıracı derecesi nedir? Matematiksel ifadesi nasıldır?


CEVAP: Faaliyet Kaldıracı Derecesi (FAKD) bir işletmenin satışlarındaki değişimi ile Vergi ve Faiz Öncesi Kârlarındaki değişim arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir göstergedir. Matematiksel ifadesi: FAKDQ = ?FVÖK ?Satış FADKQ = Q Birim hacmindeki faaliyet kaldıracı derecesi ?FVÖK = FVÖK’daki yüzde değişim ?Satış = Satış veya çıktı hacmindeki yüzde değişim

#16

SORU: İşletmeler hangi nedenlerden dolayı finansal planlama yaparlar?


CEVAP: ? İşletmenin geleceğine yönelik kararlar vermek ? İşletmenin gelecekteki finansal durumunu görebilmek ? Belirsizlikle ve çeşitli risklerle başa çıkabilmek ? İşletmenin finansal durumunu sık sık gözden geçirmek ve yeniden yorumlamak

#17

SORU: Finansal tablolar tahmin süreçleri genel olarak nasıl olmaktadır?


CEVAP: ? Önce satışlar tahmin edilir, ? Daha sonra bu satışları desteklemek için ne tutarda yatırım yapılacağı belirlenmektedir, ? Takip eden adımda da, bu yatırımı destekleyecek olan kaynakların ortaya konulması gerekecektir.

#18

SORU: İşletmeler başabaş analizini neden yaparlar?


CEVAP: İşletmeler, sabit ve değişken giderleri ile satışları arasındaki ilişkiyi görebilmek için, başabaş analizi yaparlar.

#19

SORU: İşletmelerde genel olarak değişken giderler nelerdir?


CEVAP: Değişken giderlere verilecek en iyi örnekler; hammadde, direkt işçilikle işletme malzemesi ve yardımcı madde gibi materyaldir.

#20

SORU: Toplam kaldıraç derecesi nasıl ölçülür?


CEVAP: Toplam kaldıraç bir işletmenin satışları ile hisse başına kazançları arasındaki ilişkiyi yansıtmaktadır. Toplam Kaldıraç Derecesi (TKD) bir işletmenin satışlarındaki değişiminin, hisse başına kârlardaki değişime etkisini ortaya koyan bir göstergedir. Bu göstergenin matematiksel ifadesi aşağıda verilmiştir: TKDQ = ?HBK / ?Satış

#21

SORU: Proforma finansal tablolarla ilgili varsayımlar hangi durumlarda gevşetilebilir veya değiştirilebilir?


CEVAP: ? İşletmenin fazla (artık) kapasitesi, ? Ölçek ekonomisi, ? Zorunlu olarak yapılan büyük varlık yatırımları, ? Yönetim giderleri.

#22

SORU: İş riski ne demektir?


CEVAP: İş riski bir işletmenin doğal fiziksel faaliyetlerindeki belirsizlikten ortaya çıkmaktadır. ‹ş riski satışlardaki veya FVÖK’larındaki oynaklık ile açıklanmaktadır. Bir işletmenin çeşitli dönemlerde eğer satış hacimleri veya kârları oynama gösteriyorsa, bu işletmelerin iş riskleri yüksektir. Örneğin tarım işletmeleri hava koşullarındaki farklılık nedeniyle bazı yıllarda yüksek satış hacmi yaratırken, bazen de düşük satış hacmine sahip olurlar. Bu nedenle tarım işletmeleri göreceli olarak yüksek iş riskine sahiptirler.

#23

SORU: İşletmeler niçin finansal planlama yapar?


CEVAP: İşletmeler çeşitli nedenlerle finansal planlama yaparlar. Bunlardan başlıcaları işletmenin gelecekteki finansal durumunu görebilmek, belirsizlikle başa çıkabilmek ve işletmenin finansal durumunu sık sık gözden geçirmek ve yeniden yorumlamaktır.

#24

SORU: Finansal denetim neye odaklanmaktadır?


CEVAP: ? Maliyet ? Finansman

#25

SORU: İş riski nasıl hesaplanır? Matematiksel ifadesi nasıldır?


CEVAP: Bir işletmenin göreceli iş riskini, işletmelerin VFÖK’larının standart sapmalarını beklenen FVÖK değerine bölünmesi ile hesaplarız. varyasyon katsayısı standart sapmanın beklenen getiriye bölünmesiyle elde edilen bir istatistik olup, bize göreceli riski vermektedir. Bunun matematiksel ifadesi şu şekildedir: VKVFÖK = ?VFÖK VFÖK VKVFÖK = FVÖK’ın varyasyon katsayısı ?VFÖK = FVÖK’ın standart sapması FVÖK = Beklenen FVÖK

#26

SORU: Ölçek ekonomisi kısaca ne demektir? Örnekle açıklayınız.


CEVAP: İşletmeler daha fazla ürettikçe veya satışlarını artırdıkça, ölçek ekonomisinden istifade ederler. Örneğin yılda 100.000 otomobil üreten bir işletmenin bir parçası ile ilgili birim değişken gideri ?200 iken, yılda 150.000 adet otomobil üreten bir işletmenin birim değişken gideri ?180’ye düşebilecektir.

#27

SORU: İşletmenin başlıca sabit giderleri nelerdir? Sabit giderler arasında en önemli kalem hangisidir?


CEVAP: İşletmenin ödediği kiralar, finansman giderleri, amortismanlar, sigorta ve vergiler ile sürekli olarak çalışan yönetici maaşlarıdır. Sabit giderler arasında en önemli kalem amortisman giderleridir. Bu tür giderler aslında nakit akışları daha önce yapılan ancak finansal tablolarda nakit çıkışı gerektirmeden yer alan ve aşınma payına karşılık olarak gösterilen giderlerdir.

#28

SORU: Proforma bilanço ne işe yarar?


CEVAP: Bu tahmini bilanço sayesinde işletmenin gelecekteki varlık ve kaynak dengesi ölçülür. Tahmini bilançoda aktifler, pasifler den yüksekse bu, işletmenin gelecekte ek kaynağa ihtiyaç duyacağını gösterir.

#29

SORU: Finansal kaldıracın işletme yönetimine faydaları nelerdir?


CEVAP: Finansal kaldıraç ile borçlu bir işletmenin hangi FVÖK düzeyinde ne kadar HBK elde edebileceği görüldüğünden, işletme yönetimine yeni finansman politikaları geliştirme ve planlamaları için yol gösterir.

#30

SORU: Finansal denetimin işletmede nasıl bir işlevi bulunmaktadır?


CEVAP: Finansal denetim, işletmenin giderleri ile kârları arasındaki ilişkiyi ortaya koyarak yöneticilerin karar vermesine ve işletme faaliyetlerinin planlanmasına yardımcı olmaktadır.

#31

SORU: İşletmelerin faaliyetlerini planlamak ve giderlerini denetlemek için nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?


CEVAP: İşletmelerin faaliyetlerini planlamak ve giderlerini denetlemek için öncelikle satışları ve giderleri arasındaki ilişkiyi anlamaları gerekmektedir. Daha sonra sabit giderleri arasında olmasına rağmen gelir tablosunda ayrı bir kalem olarak gösterilen finansman giderlerini değerlendirmek gerekmektedir. İşletmenin sabit giderleri ile finansman giderlerinin hacmi, işletmenin kârlılığı ile hisse başına kârını değiştirerek finansal planlama faaliyetlerini de etkileyeceğini unutmamamız gerekmektedir.

#32

SORU: Hazırlanan proforma bilançoda işletmenin toplam varlıklarının ?296.100.000 ve kaynaklarının ?291.900.000 olması, işletmenin mevcut varlık düzeyini destekleyebilmesi için ?4.200.000 tutarında kaynak bulması gerektiğine işaret etmektedir. İşletme bu durumda nasıl kaynak elde edebilir?


CEVAP: ? İhtiyaç duyulan kaynak daha az temettü dağıtılarak karşılanabilir. Bu yaklaşım Finansal Hiyerarşi Teorisine uygundur. Bu teoriye göre işletmeler öncelikle iç finansmanı kullanmaya eğilimlidirler, ? İşletme yöneticileri ihtiyaç duyulan kaynağı borçlanarak temin edebilirler, ? İşletme yönetimi yeni hisse senedi ihraç etmek isteyebilir.

#33

SORU: Proforma finansal tablo hazırlama sürecinde işletmeler genel olarak hangi tablolara bakarlar?


CEVAP: Proforma finansal tablo hazırlama sürecinde işletmeler, ilk olarak gelir tablosunu (proforma gelir tablosu) tahmin ederek işe başlarlar. Gelir tablosundan elde edilecek net kâr tutarı işletmenin iç finansman olanaklarını ortaya koyacaktır. Daha sonra proforma bilanço hazırlanacaktır.

#34

SORU: Kredi derecelendirme kuruluşlarının raporları ne ifade etmektedir?


CEVAP: İşletmelerin ihraç ettikleri borçlanmaya yönelik menkul kıymetler derecelendirme kuruluşları tarafından derecelendirilmektedir. Bu kuruluşlar işletmeleri ve hisse senetlerini derecelendirmezler. Derecelendirme kuruluşlarının verdikleri notlar borçlanma piyasalarında oldukça önemlidir. En yüksek not AAA derecesidir. Tahvilin derecesi düştükçe ihraç eden kuruluşun ödemesi gereken faiz oranı artmaktadır.

#35

SORU: Toplam kaldıraç derecesinin işletme yönetimine yararları nelerdir?


CEVAP: Toplam kaldıraç ile borçlu bir işletmenin hangi satış düzeyinde ne kadar HBK elde edebileceği görüldüğünden, işletme yönetimine yeni üretim ve satış politikaları geliştirme ve planlamaları için yol gösterir.

#36

SORU: Sabit ve değişken giderlerin analizi için neler kullanılmaktadır?


CEVAP: Bir işletmenin sabit ve değişken giderlerinin analizi için başabaş analizleri ile faaliyet kaldıracı derecesi kullanılmaktadır.

#37

SORU: Başa baş analizi ne demektir?


CEVAP: Başabaş analizi bir işletmenin sabit maliyetleri, değişken maliyetleri, satış hacmi ve kârları arasındaki ilişkileri inceleyen yönteme verilen isimdir. Bu analiz sayesinde bir işletmenin hangi satış hacminde kâra geçebileceği görülebileceği gibi, sabit ve değişken giderlerin kâr üzerindeki etkisinin de bir ölçüde anlaşılması sağlanacaktır.

#38

SORU: Başabaş noktasının matematiksel ifadesi nasıldır?


CEVAP: Başabaş noktasının matematiksel ifadesi ise vergi ve faiz giderlerinden önceki gelirin (VFÖG) sıfır olduğu noktanın tanımlanmasına dayanmaktadır. Buna göre; VFÖG = F (Q)-D(Q)-SG VFÖG = Q (F-D)-SG F = Birim Fiyat Q = Miktar D = Birim Değişken Gider SG = Sabit Gider (F-D) = Birim Katkı Marjı

#39

SORU: İşletmelerin kredi skorları nasıl faaliyete geçmiştir?


CEVAP: Bu uygulama, bankaların risk yönetimi ile ilgili kuralları koyan Basel Komitesinin kararlarına uygun olarak yürütülmektedir. 2004 yılında yayınlanan Basel II kararlarına göre, işletmelerin kredi risklerine karşı bankaların korunması için bankalardan şirketleri skorlaması istenmiştir. Uygulamada düşük skorlu işletmeler daha yüksek faiz ile borçlanma durumunda olmaktadır. Bu kapsamda skorlama şirket performansını denetleyen bir ölçüt olarak kabul edilmektedir.

#40

SORU: Borçlanma yeteneğinin gösteren en önemli göstergeler nelerdir?


CEVAP: ? Ödeme gücü oranları, ? Sektör ortalamaları, ? Yatırım uzmanlarının görüşleri, ? Kredi derecelendirme kuruluşlarının raporları. ? İşletmelerin kredi skorları

#41

SORU: Finansal kaldıraç derecesi nedir? Matematiksel ifadesi nasıldır?


CEVAP: Finansal Kaldıraç Derecesi (FİKD) bir işletmenin FVÖK değişimi ile hisse başına kâr değişimi arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Bu göstergenin matematiksel ifadesi aşağıda verilmiştir: FİKDFVÖK = ?HBK ?FVÖK FİKDFVÖK = Belirli bir FVÖK seviyesinde FİKD ?FVÖK = FVÖK’daki yüzde değişim ?HBK = Hisse başı karda yüzde değişim

#42

SORU: Finansal denetimde ödeme gücü oranları neyi ifade etmektedir? Formülü nedir?


CEVAP: Ödeme gücü oranları finansal denetimde en sık kullanılan araçlardır. Bu oranlardan en önemlisi faiz ödeme gücü oranıdır. Bu oran bize bir işletmenin borç faizlerini ödeme yeteneğini vermektedir. Formülü şu şekildedir: Faiz Ödeme Gücü Oranı = FVÖK/Faiz Gideri

#43

SORU:

Finansal planlama nasıl bir süreçtir ve neyi amaçlar?


CEVAP:

Finansal planlama; işletmelerin yatırım, finanslama ve mevcut varlıklarını iyi bir şekilde yönetebilmeleri için satışlarını, gelirlerini, varlıklarını ve kaynaklarını tahmin etmeleri sürecidir. Sonuç itibari ile finansal planlama faaliyetinin temel amacı finansal tabloların tahmin edilmesidir.


#44

SORU:

Finansal planlamada denetim faaliyetleri öncelikle nereye odaklanır?


CEVAP:

Denetim faaliyetleri, tahmin edilen finansal tabloların gerçekçi olup olmaması, öngörülen rakamlara nasıl ulaşılacağı ve hangi faktörlerin tahminlerinizi etkileyeceğine odaklanmaktadır.


#45

SORU:

Finansal planlama faaliyeti hangi finansal tablo kaleminin tahmin edilmesiyle başlar?


CEVAP:

Finansal planlama faaliyeti satışlar kaleminin tahmin edilmesiyle başlamaktadır.


#46

SORU:

Finansla planlamada önemli yeri olan satış tahminleri hangi faktörleri içermelidir?


CEVAP:

Satış tahminleri öncelikle şu faktörleri içermelidir:

  • Ekonomik analiz
  • Sektör analizi
  • Satıcıların tahminleri
  • İşletmelerin promosyon ve reklamları
  • Mamüllerinin yenilikleri ve fiyatları
  • Üst yönetimin yaklaşımı ve değerlendirmesi

#47

SORU:

İşletmelerini tahmini satışlarını destekleyecek yatırımları fonlayacak kaynakları belirlerken kullanılan Finansal Hiyerarşi Teorisinin adımları nelerdir? 


CEVAP:

Bu teoriye göre;

  1. İşletmeler iç finansamanı tercih ederler.
  2. İşletmeler hedef temettü ödeme oranlarını yatırım fırsatlarına göre ayarlarlar.
  3. Eğer nakit akışı yatırım harcamaları ihtiyacından azsa işletmeler nakit hesabını veya portföyündeki menkul kıymetleri nakte çevirirler.
  4. Eğer bu kaynaklar yetmezse, işletmeler dış kaynaklara yönelir, öncelikle borç kullanır, sonra hisse senedine dönüştürülebilir bonolar gibi karma menkul kıymetler ihraç eder ve en son hisse senedi çıkartarak kaynak sağlarlar.

#48

SORU:

Proforma finansal tablo hazırlama sürecinde ilk olarak hangi tablo hazırlanır?


CEVAP:

Proforma finansal tablo hazırlama sürecinde işletmeler, ilk olarak gelir tablosunu tahmin ederek işle başlar. Gelir tablosundan elde edilecek net kâr tutarı işletmenin iç finansman olanaklarını ortaya koyacaktır. Daha sonra proforma bilanço hazırlanacaktır.


#49

SORU:

Proforma gelir tablosu hazırlanırken yapılması gereken varsayımlar nelerdir?


CEVAP:
  • Gelecek yılın satış tutarı içsel ve dışsal analizler sonucunda yapılan tahminler kadar artacaktır.
  • Aşağıdaki kalemler satışlar kadar artacaktır;
    • İşletme maliyetleri
    • Vergi gideri
    • Temettü ödemeleri

#50

SORU:

Satış tahminleri yapılırken eğer işletme tam kapasitede değilse tam kapasite satış tahmini nasıl yapılır?


CEVAP:

Tam kapasite satışlar=Mevcut satışlar düzeyi/Bu düzeydeki satışları gerçekleştirmek için kullanılan kapasite (yüzde)


#51

SORU:

Proforma finansal tablolar hazırlanırken tahmineleri etkileyen varsayımlar nelerdir?


CEVAP:
  • Tam kapasitede çalışıldığı 
  • Ölçek ekonomisinde faydalanılmadığı
  • Duran varlıklardaki artışın satışlar kadar olacağı (zorunlu olarak yapılan büyük varlık yatırımlarının olmadığı)
  • Yönetim giderlerinin gözardı edilmesi

Daha tutarlı tahminler için yukarıdaki varsayımları kullanmadan detaylı analizler yapılması faydalı olacaktır.


#52

SORU:

Başabaş analizi nedir, neden yapılır?


CEVAP:

Başabaş analizi bir işletmenin sabit maliyetleri, değişken maliyetleri, satış hacmi ve kârları arasındaki ilişkileri inceleyen yönteme verilen isimdir. İşletmeler, sabit ve değişken giderleri ile satışları arasındaki ilişkiyi görebilmek için, başabaş analizi yaparlar.


#53

SORU:

Sabit giderleri tanımlayınız.


CEVAP:

Teknik olarak sabit giderler, üretimin arması veya azalması ile doğrudan ilgili olmayan fakat harcanması zorunlu giderlerdir.


#54

SORU:

Başabaş noktasının matematiksel ifadesi nedir?


CEVAP:

Başabaş noktasının matematiksel ifadesi faiz ve vergi giderlerinden önceki gelirin sıfır olduğu noktanın tanımlanmasına dayanmaktadır.


#55

SORU:

Başabaş noktası analizlerinin işletmenin faaliyetlerini planlama ve denetlemelerine olan başlıcak katkıları nelerdir?


CEVAP:
  • İşletmeler yeni bir ürünün üretim ve satışı kararında kâra geçebilmeleri için ne kadarlık bir satış ve üretim hacmine sahip olacaklarını belirleyebilirler.
  • Başabaş analizleri işletmenin faaliyetlerini genişlettiğinde sabit ve değişken giderlerinin ne ölçüde değişeceğini gösterdiği için, işletmenin üretim ve satışlarına ilişkin kararlarına yardımcı olacaktır.
  • Özellikler işletmeler üretim faaliyetlerini modernize ettikçe, daha fazla sabit giderle ve daha düşük birim başına değişken giderle karşı karşıya kalacaklarından, başabaş analizleri yatırım projesinin sonuçları hakkında bilgi verecektir.

#56

SORU:

Faaliyet kaldıracı nedir?


CEVAP:

Faaliyet kaldıracı işletmenin sahip olduğu sabit giderleri ile ilgili olup, yüksek sabit giderleri yüksek düzeyde faaliyet kaldıracı anlamına gelmektedir. Bu kaldıracın derecesi bir işletmenin satışlarındaki değişimi ile FVÖK'daki değişim arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir göstergedir.


#57

SORU:

Bir işletmenin iş riskini nasıl hesaplayabiliriz?


CEVAP:

Bir işletmenin göreceli iş riskini, işletmenin FVÖK'larının standart sapmalarını beklenen FVÖK değerine bölünmesi ile hesaplarız. Elde edeceğimiz değer işletmenin riskini temsil eden varyasyon katsayısı olacaktır.


#58

SORU:

Finansal kaldıraç nedir?


CEVAP:

İşletmenin borçlanarak kapasitesini artırmasına finansal kaldıraç denir. Finansal kaldıraç, bir işletmenin kullandığı yabancı kaynakları göstermektedir.


#59

SORU:

Finansal başabaş analizi ile ne hesap edilir?


CEVAP:

İşletmelerin hangi düzeyde özkaynak, imtiyazlı hisse senedi veya borç kullanmaları gerektiği finansal başabaş analizi ile hesap edilmektedir.


#60

SORU:

İşletmelerin kullanacağı üç temel finansaman seçeneği nedir?


CEVAP:

Bunlar; özkaynak, borç ve imtiyazlı hisse senedidir.


#61

SORU:

Finansal kaldıraç derecesi bize neyi göstermektedir?


CEVAP:

Finansal kaldıraç dercesi bir işletmenin FVÖK değişimi ile hisse başına kâr değişimi arasındaki ilişkiyi göstermektedir.


#62

SORU:

Kâr düzeyi ile finansal kaldıraç derecesi arasındaki ilişki nedir?


CEVAP:

İşletmelerin farklı kâr düzeylerinde FİKD birbirinden farklıdır. Finansaman giderleri yükse olan işletmeler daha yüksek FİKD'ne sahip olacak ve kârdaki değişim onların hisse başındaki değişimini daha fazla etkileyecektir. Diğer bir ifade ile bu oran FVÖK'daki değişimin hisse başına kârdaki değişime duyarlılığını ortaya koymaktadır.


#63

SORU:

Toplam işletme riski nedir?


CEVAP:

Toplam işletme riski, bir işletmenin iş riskleri ile finansal risklerini bir arada göstermekte olup, sabit giderleri ile finansman giderleri üzerine odaklanmaktadır.


#64

SORU:

Toplam kaldıraç nedir, neyi göstermektedir?


CEVAP:

Finansal kaldıraç, faaliyet kaldıracıyla beraber kullanıldığında, toplam kaldıraç elde edilmektedir. Toplam kaldıraç bir işletmenin satışları ile hisse başına kazançları arasındaki ilişkiyi yansıtmaktadır. Bunun derecesi bir işletmenin satışlarındaki değişimin, hisse başına karlardaki değişime etkisini ortaya koyan bir göstergedir.


#65

SORU:

Bir işletmenin borçlanma yeteneğini gösteren en önemli göstergeler nelerdir?


CEVAP:

Borçlanma yeteneğini gösteren en önemli göstergeler; ödeme gücü oranları, sektördeki benzer işletmelerin finansal oranları, yatırım uzmanlarının raporları ile derecelendirme kurumlarının raporlarıdır.