FOTOĞRAFIN KULLANIM ALANLARI Dersi Fotoğrafın Günlük Yaşamda Kullanımı soru cevapları:
Toplam 53 Soru & Cevap#1
SORU:
Fotoğraf icat edildikten sonra dönemin en önemli fotoğrafçıları kimlerden çıkıyordu?
CEVAP:
Fotoğraf icat edildikten sonra dönemin en önemli fotoğrafçıları en zengin ailelerden çıkıyordu.
#2
SORU:
Gündelik yaşamda ilk olarak hangi fotoğraf sanatı gelişmiştir?
CEVAP:
Gündelik yaşamda ilk olarak Portre fotoğrafçılığı gelişmiştir.
#3
SORU:
Fotoğraf makinasının icat edildiği dönemde daha çok kimlerin fotoğrafı çekiliyordu ve nedeni neydi?
CEVAP:
Portre fotoğrafçılığı ile işe başlayan bu fotoğrafçılar, dönemin en ünlü insanlarının fotoğraflarını çekiyorlardı. Bir de ressamlar vardı ki onlar portre ressamlığından para kazanıyorlardı. Usta ressamlar kadar yetenekli değildiler. Resmini yaptıkları kişi, portresi için saatlerce beklemek zorunda kalıyordu. Bu nedenle dönemin yeteneksiz çoğu ressamı, fotoğrafçı olmaya başlamıştı. Resmin estetik değerlerini biliyor ve fotoğrafa uyguluyorlardı. Bu nedenle fotoğraflarında, resmin estetiğinden alıntılar vardı. Dönemin Burjuva sınıfı, portre resimlerini yaptırmak yerine fotoğrafı tercih ediyordu. Fotoğraf makinesi, her ne kadar yaygınlaşmaya başlasa da, kâğıtları ve ekipmanları çok pahalıydı. O zamanlar, bir portre fotoğrafa sahip olmak isteyen birinin varlıklı olması gerekiyordu.
#4
SORU:
Fotoğrafın gündelik yaşamımıza ne gibi katkıları bulunmaktadır?
CEVAP:
Fotoğraf her birimizin sosyal yaşamını, özel yaşamını, anlarını kaydeden mucizevi bir araçtır. Hafızalarımızdan sildiğimiz birçok şey, fotoğraflarda kayıtlıdır. Teyit etmek için baktığımız şeyler de fotoğraflardır. Fotoğraflar, hayatı kaçırmamak, anı yakalamak, hatırlamak, hatırlatmak, biriktirmek yani kişisel tarihimizi kronolojik sıraya sokmak için vardır. Hayatımızın kaydedilmeye değer en özel anları, fotoğraf albümlerinde bir daha bakacağımız güne kadar saklanırlar. Doğum, mezuniyet, düğün, doğum günleri, tatil fotoğraflarımızı hayatımızın bir belgesi olarak çeker, sonra da saklanır. Fotoğraflar, uzak aile üyeleri ve arkadaşları ile ilgili hatıraları canlı tutarlar. Onların değerleri, görsel etkilerinde değil, onu çeken insanın ona atfettiği önemde yatar. Fotoğraflar kişinin kendisini ifade etmesi ve sunmasında, sosyal ilişkilerde, görsel bir hafıza yaratmada kullanılırlar.
#5
SORU:
Aile fotoğrafı nedir?
CEVAP:
Aile fotoğrafları kişisel fotoğrafın bir türüdür. Aile fotoğraflarında insanlar birbirleriyle ilişki halindedirler, aralarında duygusal bir bağ vardır ve bu durum fotoğraflarda görülür. Piknikler, partiler, düğünler, doğum günleri, kutlamalar aileleri bir araya getiren önemli aktivitelerdir. Aile fotoğrafları, kurumsal bir varlık olarak aile kavramını sürdürmektedirler. Bu yüzden aile albümleri, bir aile için çok önemlidir. Aile albümlerindeki fotoğraflar aile üyeleri tarafından üretilirler. Ancak ailenin kişisel tarihinde önemli anların profesyonel fotoğrafçılar tarafından belgelenmesi gerekir. Bunun için profesyonel fotoğrafçılar, özel anları belgelemek için görevlendirilirler. Bu alan profesyonel fotoğrafçılıkta her zaman tercih edilen bir alandır.
#6
SORU:
Özel an fotoğrafçılığı nedir?
CEVAP:
Özel an fotoğrafçılığı, ailenin ya da kişilerin tercih ettiği, özel hissettiği günlerde çekilen fotoğraftır. Fotoğrafçı bu tür fotoğrafları çekerken hem ticari bir iş yapmakta hem de bir basın fotoğrafçısı gibi doğru anı yakalamaya çalışmaktadır.
#7
SORU:
Özel an fotoğrafçılığının belgesel ya da basın fotoğrafçılığından ne gibi bir farkı bulunmaktadır?
CEVAP:
Bir belgesel fotoğrafçısından ya da basın fotoğrafçısından temel farkı, fotoğrafçının var olan gerçekliğe müdahale etmesindedir. Gerekirse fotoğrafçı; kişilerin pozisyonlarını değiştirebilir, kompozisyonu düzenlemek için gerekli ayarlamaları yapabilir. Ancak basın fotoğrafçılığı tarzında çalışan fotoğrafçılar da vardır. Onlar olaylara, kişilere ya da anlara müdahale etmezler, kişilerin farkında olmadıkları doğal anları fotoğraflamaya çalışırlar.
#8
SORU:
Özel anlarda profesyonel bir fotoğraf sanatçısı ile çalışmanın ne gibi faydaları olabilir?
CEVAP:
Aileler bir daha tekrarlanmayacak özel günlerinde, bir profesyonel fotoğrafçıyla çalışmayı tercih edebilirler. Böylelikle hem fotoğraflarda kendilerinin de görünmesini sağlayabilirler hem de çekilen fotoğrafların kayıt amacının dışında görsel olarak estetik olmasını sağlayabilirler.
#9
SORU:
Özel an fotoğrafçısı mesleğini icra ederken temel olarak neye önem vermelidir?
CEVAP:
Profesyonel bir fotoğrafçı olarak bu tür özel an fotoğraflarına, en az aile üyeleri kadar önem vermek gerekir. Çünkü herhangi bir aksilikte bir daha geri getirilemeyecek anları belgeleyememe riski mevcuttur. Bu nedenle kullanılacak donanımın kontrolü, teknik beceri, bir iş listesinin yapılması ve doğru anda doğru yerde olunması gerekmektedir.
#10
SORU:
Özel an fotoğrafçılığında hangi özellikteki fotoğraf makineleri tercih edilir?
CEVAP:
Özel an fotoğrafçıları genellikle 35 mm ve SLR fotoğraf makinelerini tercih ederler.
#11
SORU:
Özel an fotoğrafçılığında 35 mm ve SLR fotoğraf makinelerini tercih edilmesinin nedeni nedir?
CEVAP:
Çünkü bu anlarda ortam hem çok kalabalıktır, hem de olaylar hızlı cereyan edebilir. Bu nedenle hızlı çalışan bir fotoğraf makinesinin tercih edilmesi gerek-mektedir. Özel an fotoğrafçısı, sabit objektifleri kullanmaktan kaçınır; çünkü objektif değiştirmeye vakti yoktur.
#12
SORU:
Özel anları fotoğraflarken ne gibi teknik durumlara dikkat etmek önemlidir?
CEVAP:
Özel anları fotoğraflarken sadece profesyonel fotoğrafçıların değil, herkesin dikkat etmesi gereken birtakım temel teknik durumlar vardır. Bu duruma dikkat eden herkes iyi fotoğraflar elde edebilir. Örneğin güneş ışığında, dış mekânda yapılacak fotoğraf çekimlerinde genellikle sabah erken saatler ile akşam güneşin batmasına yakın olan saatler tercih edilmelidir. Bunun nedeni, güneş ışığının 45 derecelik bir açıyla yeryüzüne inmesi ve ışığın yumuşak olmasıdır. Fotoğraf çekerken ters ışık kullanmak yerine cephe ışığını kullanmakta fayda vardır. Ancak dramatik etkiler yapmak ve silüet fotoğraflar çekmek isteniliyorsa, ters ışıktan faydalanabilir.
#13
SORU:
Öğle saatlerinde dış mekanda çekim yapmanın ne gibi olumsuz etkileri olabilir ve ne gibi önlemler alınabilir?
CEVAP:
Öğle saatlerinde fotoğraf çekildiğinde, ışık sert olduğunda derin gölgeler ortaya çıkacaktır. Gölgeleri yumuşatmak için ya bir dolgu flaş ya da yansıtıcı kullanılmalıdır. Bu yansıtıcılar, beyaz renkte herhangi bir yüzey, alüminyum folyodan yapılmış bir plaka olabilir. Dolgu flaşlar ise insan yüzünü aydınlatarak detayların ortaya çıkmasını sağlarlar. Ancak flaş kullanılacaksa mesafe iyi ayarlanmalıdır. Çünkü flaş, anlık ışık kaynağı olduğundan sert bir ışık verir. Eğer fotoğrafçı kişiye yakınsa dolgu flaş, aradaki mesafe uzaksa tam flaş modu kullanılmalıdır. Ortamdaki ışık baz alınarak yapılan pozlandırma ile birlikte flaşın gücü yarıya düşürülerek fotoğraf çekilirse, gölgeler yumuşatılmış, flaş ışığı ortam ışığı ile birlikte kullanılmış olur. Flaş, asıl ışık kaynağı olarak kullanmak isteniliyorsa, makinenin üzerinde değil, bir senkron kablosu yardımıyla gövdeden bağımsız ve yarı cephe ışığı oluşturacak biçimde kullanılmalıdır.
#14
SORU:
Fotoğraf çekerken ufuk çizgisine dikkat etmek ne açıdan önemlidir?
CEVAP:
Fotoğraf çekerken ufuk çizgisine dikkat edilmelidir. Bu çizgi, kompozisyonda referans noktasını oluşturabilir. Geniş alan duygusu yaratmak için, ufuk çizgisini fotoğraf karesinin alt bölümüne, yakınlık duygusu yaratmak için, ufuk çizgisini fotoğraf karesinin üst bölümüne yerleştirirseniz fotoğrafınızın atmosferini de değiştirmiş olursunuz. Bir portre fotoğrafı çekiliyorsa, arka planın karışık olmamasına da dikkat edilmeli, mümkün olduğunca ilginin o portre üstünde yoğunlaşması için sade ve düz bir arka plan seçilmelidir.
#15
SORU:
Özel an fotoğrafçılığı dallara ayrılmakta mıdır?
CEVAP:
Özel an fotoğraflarını ticari kazanca dönüştüren, profesyonel olarak üzerinde çalışılan iki alan vardır. Birincisi düğün fotoğrafı, ikincisi ise doğum fotoğrafıdır. Düğün fotoğraflarının geçmişi, fotoğraf tarihi kadar eski olsa da doğum fotoğrafları son dönemde önem kazanmıştır.
#16
SORU:
Düğün fotoğrafçılığı ne için önemlidir?
CEVAP:
Düğün fotoğrafları, aileler için çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bütün çiftler evliliklerini ölümsüzleştirmek için fotoğraflarının mükemmel olmasını isterler. Hem o güzel anları hatırlamak, hem diğer aile üyeleriyle paylaşmak hem de ileride dünyaya gelecek çocuklarına, anne ve babalarının düğünlerini göstermek amacıyla düğün fotoğraflarına önem verirler. Bu nedenle profesyonel fotoğrafçılara başvururlar.
#17
SORU:
Düğün fotoğrafı çekmenin farklı yolları bulunmakta mıdır?
CEVAP:
Düğün fotoğrafı çekmenin farklı yolları bulunmaktadır. Ancak temelde iki türlü yaklaşım vardır: fotoğrafçı tarafından her şeyin kontrol edildiği, gelin ve damadın poz verdiği geleneksel yaklaşım ve fotoğrafçının olaylara müdahale etmediği, gelin ve damadın doğal hallerini fotoğraflamaya çalıştığı samimi yaklaşım. Ancak gün geçtikçe fotoğrafçılar kendi tarzlarını yaratmaya başlamış ve bu yaklaşımlar çoğalmıştır. Günümüzde bir düğünü fotoğraflamak için beş yaklaşımdan söz edilmektedir. Bunlar:
- Geleneksel
- Yarı geleneksel
- Samimi
- Belgesel
- Özel efektler’dir.
#18
SORU:
Düğün fotoğrafçılığında kullanılan yaklaşımlardan biri olan geleneksel yaklaşımın özelliği nedir?
CEVAP:
Fotoğrafçı tarafından ışığın, mekânın, pozlamanın, kontrol altında tutulduğu tarzdır. Doğru teknikle çekilmiş portreler, kontrol altında olan ifadeler vardır. Genelde gelin fotoğrafları düğünden önce evde çekilir. Gelin ve damadın fotoğrafları ise, düğünden önce ya da sonra stüdyoda çekilir.
#19
SORU:
Düğün fotoğrafçılığında kullanılan yaklaşımlardan biri olan yarı geleneksel yaklaşımın özelliği nedir?
CEVAP:
Bu tarzda tam kontrol yoktur. Ancak yine de fotoğrafçı ışıkları kurup, gelin ve damadın istedikleri pozu vermelerini sağlar. Pasta kesimi, gelin ve damadın gelin arabasındaki hâlleri ve gelinin çiçeğini gelin adaylarına fırlattığı anın fotoğraflanması bu tarza örnek verilebilir.
#20
SORU:
Düğün fotoğrafçılığında kullanılan yaklaşımlardan biri olan samimi yaklaşımın özelliği nedir?
CEVAP:
Kusurlar gizlenmez, var olan ne ise o fotoğraflanır. Fotoğrafçı ışığı her zaman kontrol eder; ancak gelin ve damada, konuklara, mekâna, müdahale etmez. Bazı anlara, kişilere, olaylara daha fazla önem verir. Örneğin gelin ve damat dans ederken etrafına toplanmış kalabalığın fotoğrafları gibi. Fotoğrafçı kalabalığın hareketinin yönünü ve akışını kontrol edecektir. Düğüne gelen konuklar ile birlikte gelin ve damat güzel bir görsel dizilim oluşturabilirler. Fotoğrafçı, grup fotoğrafı çekmek için onları bir araya toplar. Ancak ne yapacaklarını söylemez. Bir başka örnek, gelin ve damadı kutlama fotoğraflarıdır. Fotoğrafçı hem gelen konuğun hem de gelinin yüzünün görünmesini ister, nasıl poz verecekleri onlara kalmıştır.
#21
SORU:
Düğün fotoğrafçılığında kullanılan yaklaşımlardan biri olan belgesel yaklaşımının özelliği nedir?
CEVAP:
Düğün anında meydana gelen doğal olayların, hâllerin müdahale edilmeden çekildiği yaklaşımdır. Anlar sadece kaydedilir. Bu tarzın içine bir basın fotoğrafçısının benimsediği tarz ile fotoğraflanan düğün fotoğraflarını da eklemek gerekecektir. İnsanlar asla poz vermezler. Fotoğrafçının doğru anı beklediği fotoğraflama biçimidir. Gelin ve damadın duyguyla bakıştıkları anı fotoğraflamak, anı yakalamak bu yaklaşıma örnek verilebilir. Gelinin, gelinlik provasından damadın tıraş anına kadar düğünün bütün aşamaları, düğün öncesi ve sonrası tüm ayrıntılarıyla birlikte fotoğraflanır. Ancak bu sürecin amacı, kendiliğinden gelişen anların belgelenmesidir. Fotoğrafçı mümkün olduğunca gelin ve damadın arkadaşı olur. Kendini ortamda kaybettirir. Ortamda fotoğrafçının varlığının unutulmuş olması gerekmektedir. Fotoğrafçı herkesin doğal hâlini fotoğraflamak için onlardan biri olmak, gelin ve damatla doğru iletişimi kurmak zorundadır.
#22
SORU:
Düğün fotoğrafçılığında kullanılan yaklaşımlardan biri olan özel efektler yaklaşımının özelliği nedir?
CEVAP:
Bu tür fotoğraflarda, farklı ışıklar ya da filtreler kullanılır, üst üste ya da yakın çekimler yapılır. Fotoğrafçının oluşturacağı konsepte bağlı çekilecek bu fotoğraflar için gelin ve damadın onayının alınması gerekir. Günümüzde genellikle bu tür efektler, çekim sonrası yapılır. Ham görüntü teknik açıdan iyi ise, gerekli fotoğraf işleme programlarıyla fotoğraf üzerinde istenilen tüm görsel etkiler gerçekleştirilebilir.
#23
SORU:
Fotoğraf çekimlerinde Harici flaşların ne gibi faydaları olabilir?
CEVAP:
Işığın yetersiz olduğu anlarda flaş, fotoğrafçının kurtarıcısıdır. Flaş, anlık ışık kaynağıdır.
#24
SORU:
Flaş senkron hızı nedir?
CEVAP:
Fotoğraf makinelerinde flaş senkron hızı bulunur. Flaş senkron hızı, flaşın çakma hızıyla örtücünün açılıp kapanma hızının uyumlu olması anlamına gelmektedir. Flaş senkron hızı genellikle 1/30 sn, 1/60 sn ya da 1/125 sn'dir. Makinelere göre farklılık göstermektedir. Flaş kullanılırken belli bir örtücü değerini aşmama zorunluluğumuz olduğundan, konunun ışık kaynağına mesafesi ve diyafram ilişkisi önemlidir. Bu nedenle ışığı kontrol edebilmek için diyafram ayarını kontrol etmek gerekir. Her flaşın bir kılavuz numarası vardır.
#25
SORU:
Kılavuz numarası nedir?
CEVAP:
Kılavuz numarası, flaşın gücünü belirler. Kılavuz numara değerinin bilinmesi, hangi uzaklık için hangi diyafram değerini kullanmamız gerektiğini hesaplamamızı sağlar.
#26
SORU:
Flaşlar kaç türlü kullanılabilirler?
CEVAP:
Flaşlar iki türlü kullanılır: İlk olarak flaş, bir kablo aracılığıyla istenilen yerlere, yerleştirilerek fotoğraf çekilebilir. İkinci olarak da flaşın makinedeki flaş yuvasına takılarak kullanılmasıdır.
#27
SORU:
Flaşlar kaça ayrılırlar?
CEVAP:
Flaşlar üçe ayrılırlar. Bunlar;
- Manual flaşlar: Gövdelerinin arkasında bir çizelge bulunur. Bu çizelgede konu uzaklığına göre diyaframın ne olduğu belirlenir.
- Otomatik flaşlar: Flaşın ön tarafında bulunan bir göz aracılığı ile konudan yansıyan ışık ölçümü yapılır. Konunun uzaklığı ne olursa olsun, flaş ışık gücünü kendisi ayarlar.
- TTL flaşlar: TTL'nin açılımı "Through the Lens" cümlesidir. Bu cümlenin baş harfleriyle anılan TTL flaşlar, SLR fotoğraf makineleri için üretilmiştir. Flaşın gönderdiği ışığın konudan yansıyan bölümü, objektifin içinden ölçülerek flaşın daha fazla ışık göndermesi engellenir ve flaşın aydınlatma yapması sağlanır. An fotoğraflarında ve fotoğrafçının düğünü fotoğraflaması gereken durumlarda flaş bizim için kurtarıcıdır.
#28
SORU:
Doğum fotoğrafçılığı nedir?
CEVAP:
Doğum fotoğrafçılığı, profesyonel anlamda yeni ortaya çıkmıştır. Daha önceleri bebek fotoğrafları sadece stüdyoda çekilirdi. Günümüzde ise hamilelik süreci, do-ğum ve sonrası da fotoğraflanmaktadır. Türkiye'de yeni olan bu alanda, genellikle kadın fotoğrafçılar çalışmaktadır.
#29
SORU:
Doğum fotoğrafçılarının genellikle kadın fotoğrafçılardan olmasının nedeni nedir?
CEVAP:
Bu durum doğum fotoğrafçılığının, anne ve doğum üzerine odaklanmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle anneler, kendilerini rahat hissetmek için hemcinslerini tercih etmektedirler.
#30
SORU:
Doğum fotoğrafçılığını diğer türlerden özellik nedir?
CEVAP:
Doğum fotoğrafçılığı, diğer fotoğrafçılık türlerinden farklı bir iştir; çünkü kan görmeye dayanamayan biri doğum fotoğrafçısı olamaz. Bir doğum fotoğrafçısının, anne ve baba adayının güvenini kazanması çok önemlidir. Anne ve babanın mah-remiyetine özen göstermek, bu alanda en çok dikkat edilecek unsurlardandır. Hamilelik sürecinde anne ile birebir görüşmek, çekim sürecini ayrıntılarıyla konuşmak, onunla doğru iletişim kurabilmek, doğum sırasında nelerin fotoğraflanmasını istediğini öğrenmek ve size güvenmesini sağlamak için açık olmak gerekmektedir. Doğum öncesinde annenin doktoruyla konuşulmalı, gerekli bilgiler alınmalıdır.
Ayrıca aile, doğumun başladığını fotoğrafçıya haber verdiğinde, saat kaç olursa olsun onların yanında olması gerekmektedir. Bu süreçte, anne kadar baba ve ailenin diğer üyeleri de önemlidir. Doğumda hijyene önem vermeli ve doktorun size göstereceği yer dışında doğumu etkileyebilecek hareketlerden kaçınmalıdır. Fotoğraf çekerken annenin rahatsız olacağını düşünülen fotoğraflar çekmemelidir. Flaş kullanmak, hem anneyi hem de doktoru rahatsız edecektir. Bu nedenle hızlı objektifler kullanılmalı, 35 mm ve SLR fotoğraf makineleri tercih etmelidir. Yüksek ISO değerleriyle fotoğraf çekmelidir. Ameliyathane ışıklarına müdahale etme şansı varsa, yanmayan ışıkların da açılmasını söyleyebilir. Tüm bunlar, doktorun kontrolü ve izni çerçevesinde gerçekleşmek durumdadır.
#31
SORU:
Hızlı objektif nedir?
CEVAP:
Işık geçirgenliği yüksek olan objektiflere hızlı objektif denir. Işık geçirgenliği ise, objektifin en geniş diyafram açıklığında ışığı geçirme miktarıdır. Hızlı objektiflerin diyafram açıklıkları ışığı geçirme miktarlarını belirlerler. f 1.4 diyafram açıklığı olan bir objektif, f 3.5 diyafram açıklığı bulunan bir objektiften hızlıdır. Hızlı objektifler, düşük ışık koşullarında fotoğraf çekebilme ve yüksek örtücü kullanabilmeyi kolaylaştırır.
#32
SORU:
Doğum fotoğraflarının siyah-beyaz olması ne açıdan önemlidir?
CEVAP:
Doğum, dramatik bir sahne olduğundan, doğum fotoğraflarının siyah beyaz çekilmesi ya da sayısal fotoğraf çekiliyorsa sonradan siyah beyaza dönüştürülmesi daha duygusal bir etki yaratacak ve yeni doğmuş bebek fotoğraflanırken üzerindeki kan da görünmeyecektir.
#33
SORU:
Hamilelik ve doğum fotoğraflarının kronolojik sıraya göre albümleştirilmesinin amacı nedir?
CEVAP:
Annenin hamilelik döneminden itibaren çekilen fotoğraflarıyla başlayan, doğum süreci ile devam eden bir hikâye anlatılır ve fotoğraflar bir film izliyormuş gibi hazırlanır. Kronolojik olarak sıraya sokulan fotoğraflar ile hazırlanan bu gösteri sayesinde doğum süreci, bir film gibi tekrar tekrar izlenebilir.
Doğum süreci ise yine aynı bir hikâye anlatıyormuşsunuz gibi kronolojik bir sırada fotoğraflanmalı, doğumun her özel anı ameliyat koşullarının size izin verdiği ölçüde belgelenmelidir. Bebeğin anne karnından ilk çıkarıldığı an ile anne ve bebeğin ilk karşılaştığı an çok önemlidir. Anne ve babanın yüz ifadeleri, o andaki duygularını anlattığı için mutlaka yakalanmalıdır. Anne, baba ve bebeğin bir arada olduğu an ise artık bir aile olduklarını gösteren karelerden biridir. Bebeğin doğumhanede hazırlanma süreci de belgelenmelidir. Diğer aile üyelerinin, bebekle ilk karşılaştıkları anda farklı heyecanları yansıtmak için çok önemlidir. Heyecanlar, mutluluklar, hüzünler yani bütün duygular fotoğraflanmalıdır.
#34
SORU:
Profesyonel bir fotoğrafçı niçin özel an fotoğraflarına aile üyeleri kadar önem vermelidir?
CEVAP:
Profesyonel bir fotoğrafçı olarak özel an fotoğraflarına, en az aile üyeleri kadar önem vermek gerekir. Çünkü herhangi bir aksilikte bir daha geri getirilemeyecek anları belgeleyememe riski mevcuttur. Bu nedenle kullanılacak donanımın kontrolü, teknik beceri, bir iş listesinin yapılması ve doğru anda doğru yerde olunması gerekmektedir.
#35
SORU:
Özel an fotoğrafçısının bir belgesel fotoğrafçısından ya da basın fotoğrafçısından temel farkı nedir?
CEVAP:
Özel an fotoğrafçısının bir belgesel fotoğrafçısından ya da basın fotoğrafçısından temel farkı, fotoğrafçının var olan gerçekliğe müdahale etmesindedir. Gerekirse fotoğrafçı; kişilerin pozisyonlarını değiştirebilir, kompozisyonu düzenlemek için gerekli ayarlamaları yapabilir.
#36
SORU:
Özel an fotoğrafçıları genellikle hangi makineleri tercih ederler?
CEVAP:
Özel an fotoğrafçıları genellikle 35 mm ve SLR fotoğraf makinelerini tercih ederler. Çünkü bu anlarda ortam hem çok kalabalıktır, hem de olaylar hızlı cereyan edebilir. Bu nedenle hızlı çalışan bir fotoğraf makinesinin tercih edilmesi gerekmektedir.
#37
SORU:
Güneş ışığında özel anlar fotoğraflanırken hangi saatler tercih edilmelidir?
CEVAP:
Güneş ışığında, dış mekânda yapılacak fotoğraf çekimlerinde genellikle sabah erken saatler ile akşam güneşin batmasına yakın olan saatler tercih edilmelidir. Bunun nedeni, güneş ışığının 45 derecelik bir açıyla yeryüzüne inmesi ve ışığın yumuşak olmasıdır.
#38
SORU:
Özel an fotoğrafçılığında flaş, asıl ışık kaynağı olarak kullanmak isteniliyorsa ne şekilde kullanılmalıdır?
CEVAP:
Flaş, asıl ışık kaynağı olarak kullanmak isteniliyorsa, makinenin üzerinde değil, bir senkron kablosu yardımıyla gövdeden bağımsız ve yarı cephe ışığı oluşturacak biçimde kullanılmalıdır.
#39
SORU:
Özel an fotoğraflarının çekiminde ufuk çizgisinin önemi nedir?
CEVAP:
Fotoğraf çekerken ufuk çizgisine dikkat edilmelidir. Bu çizgi, kompozisyonda referans noktasını oluşturabilir. Geniş alan duygusu yaratmak için, ufuk çizgisini fotoğraf karesinin alt bölümüne, yakınlık duygusu yaratmak için, ufuk çizgisini fotoğraf karesinin üst bölümüne yerleştirirseniz fotoğrafınızın atmosferini de değiştirmiş olursunuz. Bir portre fotoğrafı çekiliyorsa, arka planın karışık olmamasına da dikkat edilmeli, mümkün olduğunca ilginin o portre üstünde yoğunlaşması için sade ve düz bir arka plan seçilmelidir.
#40
SORU:
Düğün fotoğrafçılığında geleneksel yaklaşımın yarı geleneksel yaklaşımdan farkı nedir?
CEVAP:
Geleneksel yaklaşım, fotoğrafçı tarafından ışığın, mekânın, pozlamanın, kontrol altında tutulduğu tarzdır. Doğru teknikle çekilmiş portreler, kontrol altında olan ifadeler vardır. Genelde gelin fotoğrafları düğünden önce evde çekilir. Gelin ve damadın fotoğrafları ise, düğünden önce ya da sonra stüdyoda çekilir.
Yarı geleneksel yaklaşımda ise tam kontrol yoktur. Ancak yine de fotoğrafçı ışıkları kurup, gelin ve damadın istedikleri pozu vermelerini sağlar. Pasta kesimi, gelin ve damadın gelin arabasındaki hâlleri ve gelinin çiçeğini gelin adaylarına fırlattığı anın fotoğraflanması bu tarza örnek verilebilir.
#41
SORU:
Düğün fotoğrafçılığına ait belgesel yaklaşımda fotoğrafçının görevleri nelerdir?
CEVAP:
Fotoğrafçı mümkün olduğunca gelin ve damadın arkadaşı olur. Kendini ortamda kaybettirir. Ortamda fotoğrafçının varlığının unutulmuş olması gerekmektedir. Fotoğrafçı herkesin doğal hâlini fotoğraflamak için onlardan biri olmak, gelin ve damatla doğru iletişimi kurmak zorundadır.
#42
SORU:
Düğün fotoğrafçılığında kullanılan sayısal fotoğraf makinelerinin faydası nedir?
CEVAP:
Düğün fotoğrafçılığında kullanılan orta format fotoğraf makinelerinin yerini 35 mm SLR sayısal fotoğraf makineleri almıştır. Sayısal fotoğraf makineleri ile birlikte hem çok sayıda fotoğraf çekilmektedir hem de fotoğraf üzerinde istenilen müdahaleler çekim sonrasında kolaylıkla yapılabilmektedir. Önemli olan farklı ortamlarda farklı açılar yakalayabilmek için hızlı ve farklı odak uzunluğundaki objektifler kullanmaktır.
#43
SORU:
Flaş senkron hızı ne anlama gelmektedir?
CEVAP:
Flaş senkron hızı, flaşın çakma hızıyla örtücünün açılıp kapanma hızının uyumlu olması anlamına gelmektedir. Flaş senkron hızı genellikle 1/30 sn, 1/60 sn ya da 1/125 sn’dir. Makinelere göre farklılık göstermektedir.
#44
SORU:
Flaş çeşitleri nelerdir?
CEVAP:
Flaşlar üçe ayrılırlar. Bunlar;
Manual flaşlar: Gövdelerinin arkasında bir çizelge bulunur. Bu çizelgede konu uzaklığına göre diyaframın ne olduğu belirlenir.
Otomatik flaşlar: Flaşın ön tarafında bulunan bir göz aracılığı ile konudan yansıyan ışık ölçümü yapılır. Konunun uzaklığı ne olursa olsun, flaş ışık gücünü kendisi ayarlar.
TTL flaşlar: TTL’nin açılımı “Through the Lens” cümlesidir. Bu cümlenin baş harfleriyle anılan TTL flaşlar, SLR fotoğraf makineleri için üretilmiştir. Flaşın gönderdiği ışığın konudan yansıyan bölümü, objektifin içinden ölçülerek flaşın daha fazla ışık göndermesi engellenir ve flaşın aydınlatma yapması sağlanır.
#45
SORU:
Otomatik flaşlar ne şekilde çalışır?
CEVAP:
Otomatik flaşlarda flaşın ön tarafında bulunan bir göz aracılığı ile konudan yansıyan ışık ölçümü yapılır. Konunun uzaklığı ne olursa olsun, flaş ışık gücünü kendisi ayarlar.
#46
SORU:
Hangi flaş çeşidi SLR fotoğraf makineleri için üretilmiştir?
CEVAP:
TTL flaşlar, SLR fotoğraf makineleri için üretilmiştir. Flaşın gönderdiği ışığın konudan yansıyan bölümü, objektifin içinden ölçülerek flaşın daha fazla ışık göndermesi engellenir ve flaşın aydınlatma yapması sağlanır. An fotoğraflarında ve fotoğrafçının düğünü fotoğraflaması gereken durumlarda flaş bizim için kurtarıcıdır.
#47
SORU:
Düğün paketlerinin içindeki albüm çeşitleri nelerdir?
CEVAP:
Bu düğün paketlerinin içinde birkaç farklı albüm çeşidi vardır. Bunlar: gelin ve damadın geleneksel tarzda stüdyoda çekilmiş fotoğraflarından oluşan bir albüm, ailelerle birlikte çekilmiş fotoğraflardan oluşan albümler, düğün sürecinin fotoğraflarından oluşan albüm, gelin ve damadın albümler içinden seçtiği büyük baskılı fotoğraflar, kontak baskılar ve düğün videosudur.
#48
SORU:
Bir düğün fotoğrafçısının dikkat etmesi gereken unsurlar nelerdir?
CEVAP:
Bir düğün fotoğrafçısı; öncelikle müşterisinin ne istediğini iyi bilmeli, doğal ve samimi fotoğraflar için onlarla doğru bir iletişim kurmalı, düğün fotoğrafı çektiği için düğün ritüeline uygun bir kıyafetle düğüne gitmeli, gerekli donanımının bulunduğu ve kullanımı kolay bir çantası olmalı, pil ve bataryaların yedeklerini yanında bulundurmalıdır. Her bir düğün farklı dini, kültürel ve etnik ögeler taşıyabilir. Bu nedenle düğün sürecinde yapılan her ritüele saygılı olmalı, müşterisiyle yaptığı anlaşmaya göre, düğünün en özel anlarını teknik ve estetik olarak en iyi şekilde fotoğraflamaya çalışmalıdır.
#49
SORU:
Bir doğum fotoğrafçısının dikkat etmesi gereken unsurlar nelerdir?
CEVAP:
Bir doğum fotoğrafçısının, anne ve baba adayının güvenini kazanması çok önemlidir. Anne ve babanın mahremiyetine özen göstermek, bu alanda en çok dikkat edilecek unsurlardandır. Hamilelik sürecinde anne ile birebir görüşmek, çekim sürecini ayrıntılarıyla konuşmak, onunla doğru iletişim kurabilmek, doğum sırasında nelerin fotoğraflanmasını istediğini öğrenmek ve size güvenmesini sağlamak için açık olmak gerekmektedir. Doğum öncesinde annenin doktoruyla konuşulmalı, gerekli bilgiler alınmalıdır.
#50
SORU:
Fotoğrafçı doğum fotoğraflarını çekerken teknik açıdan nelere dikkat etmelidir?
CEVAP:
Doğum fotoğrafları çekilirken flaş kullanmak, hem anneyi hem de doktoru rahatsız edecektir. Bu nedenle hızlı objektifler kullanmalı, 35 mm ve SLR fotoğraf makineleri tercih edilmelidir. Yüksek ISO değerleriyle fotoğraf çekilmelidir. Ameliyathane ışıklarına müdahale etme şansı varsa, yanmayan ışıkların da açılması söylenebilir. Tüm bunlar, doktorun kontrolü ve izni çerçevesinde gerçekleşmek durumdadır. Doğum, dramatik bir sahne olduğundan, doğum fotoğraflarının siyah beyaz çekilmesi ya da sayısal fotoğraf çekiliyorsa sonradan siyah beyaza dönüştürülmesi daha duygusal bir etki yaratacak ve yeni doğmuş bebek fotoğraflanırken üzerindeki kan da görünmeyecektir.
#51
SORU:
Doğum fotoğrafçılığında hangi karelerin fotoğraflanması önem taşır?
CEVAP:
Bebeğin anne karnından ilk çıkarıldığı an ile anne ve bebeğin ilk karşılaştığı an çok önemlidir. Anne ve babanın yüz ifadeleri, o andaki duygularını anlattığı için mutlaka yakalanmalıdır. Anne, baba ve bebeğin bir arada olduğu an ise artık bir aile olduklarını gösteren karelerden biridir. Bebeğin doğumhanede hazırlanma süreci de belgelenmelidir. Diğer aile üyelerinin, bebekle ilk karşılaştıkları an da farklı heyecanları yansıtmak için çok önemlidir. Anne, odasına çıktığında bebeğini ilk emzirdiği anın fotoğraflanmasını isteyebilir. Babayla birlikte tekrar aile fotoğrafları da çekilmelidir. Heyecanlar, mutluluklar, hüzünler yani bütün duygular fotoğraflanmalıdır. Bütün bu çekimlerden sonra aileler, hastaneden çıkıp evlerine döndüklerinde de bir fotoğraf çekimi yapılmasını isteyebilirler. Bebek, evinde, ailesi ile birlikte fotoğraflanabilir.
#52
SORU:
Standart bir doğum albümü paketindeki fotoğrafların genel özelliği nedir?
CEVAP:
Doğum fotoğrafçıları, müşterileri için doğum fotoğrafı paketleri hazırlamışlardır. Genellikle paketlerde 36 adet renkli, 4 adet siyah beyaz ve 2 adet büyük ebat fotoğraf yer almaktadır. Ancak daha fazla sayıda fotoğraf istendiğinde, fotoğrafçının paket düzenlemesine göre, paket ücreti değişiklik göstermektedir.
#53
SORU:
Doğum fotoğrafçılığına ait VCD-DVD formatı nasıl hazırlanır?
CEVAP:
Son zamanlarda en çok ilgi gören paketlerden biri de VCD-DVD olarak tanımlanan formattır. Bu formatta, annenin hamilelik döneminden itibaren çekilen fotoğraflarıyla başlayan, doğum süreci ile devam eden bir hikâye anlatılır ve fotoğrafları bir film izliyormuş gibi hazırlanır. Kronolojik olarak sıraya sokulan fotoğrafların üzerine, anne ve babanın seçtikleri müzikle bir fon oluşturulur. Fotoğraflar 100 ile 200 adet arasında çekilir ve fotoğraflarla hazırlanan bu gösteri sayesinde doğum süreci, bir film gibi tekrar tekrar izlenebilir.