GAYRİMENKULLERDE VERGİLENDİRME Dersi Çevre Temizlik Vergisi, Katılım Payları ve Harçlar soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Hangi binalar çevre temizlik vergisine tabidir?


CEVAP:

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabidir (BGK mükerrer md.44).


#2

SORU:

Çevre temizlik vergisi mükellefleri kimlerdir?


CEVAP:

Verginin mükellefi, binaları kullananlardır. Çevre temizlik vergisinde mükellefiyet binanın kullanımı ile başlar (BGK mük. md.44/f.3).


#3

SORU:

Konutlardan çevre temizlik vergisi tahsilatı hangi yolla yapılmaktadır?


CEVAP:

Konutlarda çevre temizlik vergisi su tüketim bedeli ile birlikte tahsil edilir.


#4

SORU:

Çevre temizlik vergisi bildiriminde hangi belgeler talep edilebilmektedir?


CEVAP:

Çevre temizlik vergisi bildiriminde; bildirimde bulunanın nüfus cüzdanı ve fotokopisi, başkası adına bildirim verilecekse vekâletname, işyerleri için vergi levhası, mal sahipleri için tapu fotokopisi, işyeri kira ise işe başlama tarihini gösteren belge ve kira kontratı gibi belgeler talep edilebilmektedir.


#5

SORU:

Büyükşehir belediyelerinin aldığı çevre temizlik vergisi diğer belediyelerden ne kadar fazladır?


CEVAP:

2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre, büyükşehir belediyelerinde çevre temizlik vergisi, diğer belediyelerde uygulanan çevre temizlik vergisi tutarları % 25 artırılarak hesaplanacaktır.


#6

SORU:

Binaların bağımsız bölümlerinin aynı kişi tarafından birden çok amaçla kullanılması durumunda, bu binadan tahsil edilecek vergi nasıl olacaktır?


CEVAP:

Binaların bağımsız bölümlerinin aynı kişi tarafından birden çok amaçla kullanılması durumunda, bu binadan sadece bir vergi alınacaktır.


#7

SORU:

Ortaklık bağlantısı olmaksızın, bir apartman dairesinin bir odasının doktor A ya, bir odasının doktor B ye kiralanması halinde çevre temizlik vergisi mükellefi kim olacaktır?


CEVAP:

Aralarında ortaklık bağı bulunmayan birden fazla kişi tarafından kullanılan bir bağımsız bölüm için her kullanıcı kendi kullanım amacına uygun olarak ayrı ayrı çevre temizlik vergisi ödeyecektir.


#8

SORU:

Yol harcamalarında hangi giderler harç payına konu teşkil etmez?


CEVAP:

Yolların kaldırımlar da dahil olmak üzere (15) metreden fazla genişliklerine düşen giderler, belediyelere ait olup harç payına konu teşkil etmez.


#9

SORU:

Hangi durumlarda kanalizasyon tesislerinden faydalanan gayrimenkul sahiplerinden kanalizasyon harcamalarına katılma payı alınır?


CEVAP:

a. Yeni kanalizasyon tesisi yapılması
b. Mevcut tesislerin sıhhi ve fenni şartlara göre ıslah edilmesi


#10

SORU:

Belediyeler veya bağlı müesseseler harcamalara katılma paylarını ne kadar sürede tahsil etmektedir?


CEVAP:

Harcamalara katılma payları belediyelerce veya bağlı müesseselerce, payların ilan ve tebliğ edildiği yılı takip eden yıldan itibaren iki yılda ve dört eşit taksitte, peşin ödemelerle tahakkuk tarihinden itibaren bir ay inde tahsil olunur.


#11

SORU:

Kamu harcamalarının finansmanında gelir kaynaklarından biri olan harçları tanımlayınız.


CEVAP:

Kamu harcamalarının finansmanında vergilere çok benzeyen gelir kaynaklarından biri olan harçlar belli bir kamu hizmetinden yararlanma karşılığında ödenen bedeldir. 


#12

SORU:

Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında gayrimenkullerle ilgili işlemlerden hangi harçlar alınmaktadır?


CEVAP:

Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında gayrimenkullerle ilgili işlemlerden Bina İnşaat Harcı, Kayıt ve Suret Harcı, İmar ile İlgili Parselasyon Harcı, İfraz ve Tevhit Harcı, Plan ve Proje Tasdik Harcı, Zemin Açma İzni ve Toprak Hafriyatı Harcı, Yapı Kullanma İzni Harcı alınmaktadır.


#13

SORU:

Tapu ve kadastro harçları üzerinden vergi hesaplanmasında hangi hususların dikkate alınması gerekir?


CEVAP:
  • Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu ve kadastro harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır.
  • Kat irtifaklı gayrimenkul devir ve iktisaplarında harç, devir ve iktisap bedelinin tamamı üzerinden hesaplanır.

#14

SORU:

"Nıspi" harç ile "Maktu" harç arasında ne fark vardır?


CEVAP:

Tapu ve kadastro harçları nispi ve maktu olarak belirlenmiştir. Nispi harç değer üzerinden belirli bir oranda alınan harcı, maktu harç ise belirli
bir miktarda alınan harcı ifade eder.


#15

SORU:

Tapu ve kadastro harçları nereye ödenir?


CEVAP:

Tapu ve kadastro harçları, makbuz karşılığında işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. 


#16

SORU:

Kadastro ve tapulama harçları ne kadar süre içerisinde ödenmelidir?


CEVAP:

Kadastro ve tapulama harçları tahakkukundan itibaren (ihtilaflı işlerde hükmün kesinleştiği tarihi takip eden aybaşından itibaren) bir sene içinde ödenir.


#17

SORU:

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi halinde uygulanan cezanın oranı nedir?


CEVAP:

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki farka isabet eden harç ikmalen veya re’sen tarh edilir, vergi ziyaı cezası %25 nispetinde uygulanır.


#18

SORU:

Tapu memurlarının yaptıkları işlemlerde bir sorumluluğu var mıdır?


CEVAP:

Gayrimenkullerle ilgili işlem yapan tapu memurları vergi ve harçların ve bunlara bağlı alacakların tam olarak ödenmesinden mükellefle birlikte müteselsilen sorumludurlar.


#19

SORU:

Bina inşa harcı nasıl hesaplanır?


CEVAP:

Bina inşaat harcı, m2 üzerinden maktu tutarda ödenir. Tarife, inşa edilen binanın konut ya da işyeri olmasına göre, inşaat alanının m2 cinsinden
büyüklüğü dikkate alınarak belirlenmiştir.


#20

SORU:

Bina inşaat harcını ödemekle yükümlü olan kişi kimdir?


CEVAP:

Bina inşaat harcını inşaat, ilave veya tadilat için inşaat ruhsatı alanlar öder.