GÖRSEL WEB TASARIMI Dersi Web İçin Tasarım İlkeleri soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Web tasarım ilkeleri nelerdir?


CEVAP:

Web tasarım ilkeleri olarak sayılabilecek birçok farklı unsur vardır. Ancak bunlar arasında en çok dikkat edilmesi gerekenler İçerik, Hız, Kullanılabilirlik, İşlevsellik, Uyumluluk ve Görsel Tasarımdır.


#2

SORU:

Bir web sayfa tasarımında içerik olarak dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


CEVAP:

• Web sayfası kullanıcının sorusuna cevap verir özellikteki içeriği barındırmalıdır. Kullanıcı çekmek için arama motoru uyumu sağlayıp boş içeriğe kullanıcı çekilmemelidir.
• İçerik hakkında kullanıcıların beklentilerini belirtebilecekleri formlar ya da iletişim kurabilecekleri alanlar eklenmelidir. 
• Web sayfası yapısı itibariyle içerik olarak sürekli güncelleniyorsa mutlaka eski içerikleri için iyi bir arşiv sistemi ve bağlantı oluşturma sistemi olmalıdır.
• Yazım ve dilbilgisi kurallarına, terminolojiye dikkat edilmelidir. Anlaşılması güç yabancı kelimelerden, kısaltmalardan kaçınılmalıdır.
• İçerik içerisinde oluşturulan bağlantıların anlamlı olması gerekir. Alakalı olmayan bir sayfaya bağlantı eklenmemelidir.


#3

SORU:

Web sayfasının yüklenmesinde hızı etkileyen faktörler nelerdir?


CEVAP:

Web sayfaları yüklenirken içeriğinde barındırdığı her öğeyi istemcinin bilgisayarına indirmektedir. Tabloların iç içe çok sayıda olması tarayıcının okumasını ağırlaştıracak ve sayfanın geç açılmasına neden olacaktır. Standart olmayan yazı tiplerinin kullanılması sayfa yüklenmesi önündeki engellerden biridir. Tasarımcının kod yazımlarında standartlara
uymaması sayfanın geç yüklenmesine sebep olabilir.


#4

SORU:

Kullanılabilirlik ilkesini açıklayınız.


CEVAP:

Kullanılabilirlik ilkesi ziyaretçiyi daha sonra aynı sayfaya çeken ve rahat kullanım şansı veren bir ilkedir. Web sayfası hazırlanırken hedef kitle özelliklerine göre kullanım kolaylığı  gözetilmelidir. Kullanım kolaylığı, yazı tipi, renk, büyüklük, zemin ve yazı bütünlüğü ve çıktı formatı gibi birçok farklı seçeneğe göre düzenlenebilir.


#5

SORU:

İşlevsel bir web sayfası tasarlamak için nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP:

Ziyaretçilerin çok fazla bağlantı tıklamadan gezinim bileşenleri üzerinden istediğine erişebileceği bir hiyerarşi oluşturulması ve ziyaretçinin aradığına ulaşma çabasının minimize edilerek sağlanması web sayfasının işlevselliğinin göstergesidir. İşlevsel bir web sayfası tasarlamak için mümkün olduğunca her sayfadan diğer sayfalara bağlantılar oluşturma çabası güdülmelidir. Web sayfası çok fazla alt içerikten oluşuyorsa, doğru sınıflandırmanın yapılması ve alt sayfalardayken kategori adlarına bağlantı verilmesi de işlevselliği arttıracaktır. Kullanıcı ilk karşılayan sayfadaki temel bağlantılar ise bütün sayfalardan ulaşılabilir olmalıdır.


#6

SORU:

Günümüzde en çok kullanılan tarayıcılar nelerdir?


CEVAP:

En çok kullanılan tarayıcılar arasında Google Chrome, Internet Explorer, Safari, Mozilla Firefox ve Opera gelmektedir.


#7

SORU:

Meta-tag nedir?


CEVAP:

Meta-tag’lar sayfa kodlamasında başlık olarak ifade edilen bölüme yazılan, web sayfasını tanıtan, aramalarla eşleştiren ve web sayfasının kısa özetini barındıran bilgi etiketleridir.


#8

SORU:

Biçimsel tasarımda yer alan görsel türleri nelerdir?


CEVAP:

Biçimsel tasarımda gerçekçi, analojik, örgütsel, ilişkisel, dönüşümsel ve yorumlayıcı görseller kullanılmaktadır. 


#9

SORU:

Görsel tasarım ilkeleri nelerdir?


CEVAP:

Görsel tasarım ilkeleri; Bütünlük, Denge, Simetri/Asitmetri, Vurgu ve Hizalama şeklinde derlenmiştir.


#10

SORU:

Görsel tasarım ilkelerinden bütünşüğü açıklayınız. 


CEVAP:

Bütünlük, görseli meydana getiren bütün öğelerin bir bütün halinde basit şekilde anlaşılabilmesidir. Bir yüzey üzerinde birbiriyle ilişkili objelerin bütün halde ifadesinde karmaşıklığın olmaması ve ilk bakışta ilişkilerin göze çarpması gerekmektedir. İlişkiye dâhil olmayan dikkat çekici objeler görselden çıkarılmalıdır.


#11

SORU:

Tasarımda denge ilkesinin önemi nedir?


CEVAP:

Denge ilkesi web sayfası tasarımlarında ve web sayfası içeriğinde oldukça önemli olan bir görsel tasarım ilkesidir. Kullanıcının sayfaya eriştiğinde kullandığı aracın bütününe hitap etmeyecek bir düzen biçimsel tasarımın doğru yapılmadığının göstergesidir. Tasarımcı nesneleri dizerken belirli bir terazi dengesi gözetmeli ve bir düzen takip etmelidir.


#12

SORU:

Web tasarımında hizalamanın faydaları nelerdir?


CEVAP:

Kullanıcıların dikeyde ya da yatayda sıralanmış objeleri algılaması dağınık yerleştirilmelere göre daha kolay olmaktadır. Bu durum istenilene ulaşma sürecinde kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır. Hizalama ilkesi simetri ve denge ilkesini tamamlayan bir özelliktir. Nesnelerin bir düzene göre dizilmesi kullanıcının dikkatinin dağılmamasına ve algılamasının kolay olmasına olanak tanıyacaktır. Hizalama ilkesine uygun olarak görsel kullanılırsa dikeyde, yatayda ve radyal olarak bir simetri yakalandığı ve dengeli olarak dağıldığı görülecektedir.


#13

SORU:

URL ve Domain nedir?


CEVAP:

Url web sayfası bağlantısı olurken domain bu web sayfası bağlantısı alan adı domain olarak bilinmektedir.


#14

SORU:

İyi bir ilk izlenim elde edebilmek için, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?


CEVAP:

İyi bir ilk izlenim elde edebilmek için, dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;

• Web sayfası bağlantısı (URL) kısa ve hatırlanması kolay olmalıdır.
• Ana sayfanın boyutu gözetilmeli ve kullanıcının sayfayı açması uzun sürmemelidir.
• Sayfalar kolayca okunabilir, anlaşılabilir ve hatırlanabilir olmalıdır. Sayfadaki fontlar okunabilecek boyutta olmalı ve uyumsuz renklerden uzak durulmalıdır.
• Kullanıcılar web sayfasına ulaştığında tüm içeriğin özetini ilk açılan ekran olan anasayfa sekmesinde görmeyi tercih eder.
• Kullanıcılara web sayfası sahipleriyle iletişim kurabilmeleri için e-mail, telefon numarası gibi bilgiler vermek, siteye olan güvenini arttırır.
• Web sayfası kullanıcıların ilgisini artıracak şekilde olmalıdır. Temel amaç, kullanıcıların kalabildikleri kadar uzun süre kalmaları ve tekrar siteye gelmeleridir.
• Kullanıcı kontrolleri ve güvenli bağlantı sertifikaları web sayfasına olan güveni arttırır.


#15

SORU:

Sitede navigasyonu sağlamak neden önemlidir?


CEVAP:

Sistemin kullanımı kolay olmalı ve çok sayıda içeriğe erişim sağlamalıdır. Bir sitede navigasyonu sağlayan en basit ve en anlaşılır yöntem site haritasıdır. Özel bir menü
aracılığıyla kullanıcıya bütün site haritası gösterilebilir. Bütün sayfalardan, ana sayfaya dönüşün olması, kullanıcıların daha güvenli bir şekilde yönlendirilmesini sağlar.
Bütün bağlantıların çalışabilir olması gereklidir.


#16

SORU:

İyi bir web sayfasının özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Web tasarım ilkeleri ve biçimsel tasarım ilkeleri iyi bir web sayfası oluşturulabilmesi için gerek şartlar arasındadır. Bunun yanı sıra kullanıcıyı sayfaya çekme, iyi bir ilk izlenim oluşturma, çekicilik sağlama, kullanım kolaylığı sunma, aradığı bilgiye ulaştırma ve tekrar gelmesi için aidiyet hissi uyandırma gibi hedefler kapsamında iyi bir web sayfasının olması gereken özellikleri arasındadır. 


#17

SORU:

Bir web sayfası içeriği hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP:

-Tasarımcının ve web sayfası içerik sorumlusunun sayfa içeriğinin biçimsel tasarım ilkelerine bağlı şekilde hazırlandığından emin olmalıdır.
-Sayfa içeriği nesnel ve yansız olmalı, güncelliğini korumalıdır.
-Durağan ve hareketli görsellerin, video ve seslerin içerikte kullanılması ilgi çekiciliği arttıracaktır. Ancak bu tarz içeriklerin boyut maliyetini arttığından dolayı gerekliliği kullanılmadan önce mutlaka kontrol edilmelidir.
-Kullanılan dilin anlaşılır ve dil bilgisi kurallarına uygunluğuna bakılmalıdır.
-Evrensel tasarım ilkeleri gözetilmeli, engelli kullanıcıların siteyi gezinebilirliği test edilmelidir.


#18

SORU:

Aidiyet hissi neden önemlidir?


CEVAP:

Aidiyet Hissi Ziyaretçinin kendini özel hissetmesi ve muhatap bulması yalnız olmadığını düşünmesine ve siteye bağlılık hissetmesine olanak tanıyacaktır. Bu bağlamda iletişim bilgileri, iletişim formu, yorum ekleme, eşzamanlı ya da eşzamansız destek ve ulaşım bilgilerine yer verilmesi iyi bir web sayfası oluşumunda gerekli görülmektedir.


#19

SORU:

İyi bir web sayfası olması için gerekli özelliklerden "uyumluluk" u açıklayınız. 


CEVAP:

Tarayıcı ve arama motoru uyumluluğu kontrol edilmeli, tasarımcı ve içerik uzmanı tarafından farklı tarayıcılarda, farklı araçlarla kontrol edilmeli, arama motoru indeksleme süreçleri için doğru ve anlaşılır şekilde kodlanmalıdır.


#20

SORU:

Web sayfasıyla ilgili kullanıcı memnuniyeti artırmak için neler yapılmalıdır?


CEVAP:

Kullanıcı memnuniyeti gözetilmeli, sayfa sürekli olarak kullanıcıların dönütleriyle yeniden güncellenmelidir. Bu doğrultuda kullanıcı deneyimlerini sorgulamak ve memnuniyetlerini ölçmek amacıyla web sayfasında memnuniyet anketlerine yer verilmelidir.