GÖRSEL WEB TASARIMI Dersi Portfolyo soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Portfolyo nedir?


CEVAP:

Geleneksel anlamıyla portföy veya portfolyo herhangi bir konu ile ilgili bir raya getirilmiş bilgi ve belgeleri ifade etmektedir. Portfolyo, bir grafik tasarımcısının veya tasarım ekibinin görsel web tasarımına yönelik en iyi çalışmalarını işveren ve yatırımcılara etkin, pratik ve profesyonel bir şekilde sunma amacı taşıyan bir dijital koleksiyondur. Farklı alanlardaki portfolyolara finans portfolyoları,kariyer portfolyosu, edebiyat portfolyosu ve sanat portfolyosu örnek verilebilir.  


#2

SORU:

Görsel web tasarımına yönelik başarılı bir elektronik portfolyonun oluşturulması için ne yapılmalıdır?


CEVAP:

Görsel web tasarımına yönelik başarılı bir elektronik portfolyonun oluşturulması için öncelikle iyi bir planlamanın yapılması gerekir. Görsel web tasarımına yönelik bir elektronik portfolyonun en temel amacı tanıtımdır. Dikkati çekilmek istenen ürün olarak görsel web tasarım bileşenleridir. Bu tasarımların sunulması planlanan hedef kitle ise bireysel müşteriler, şirketler, kurum ve kuruluşlar, tasarım ekipleri veya diğer tasarımcılardır. Bu nedenle hedef kitle özellikleri ve beklentileri portfolyo oluşturulmadan önce iyi analiz edilmelidir. Görsel Web tasarımına yönelik portfolyo planlama aşamasında hedef kitle analizi yapılırken piyasa araştırması kritik öneme sahiptir. 


#3

SORU:

Piyasa araştırması kavramını tanımlayınız. 


CEVAP:

Piyasa araştırması, ilgilenilen piyasalardaki talepler, satış tahminleri ve yeni pazarlara yönelik yürütülen araştırmadır. Portfolyo oluşturmada kararlar alınırken ilgilenilen pazarı doğru değerlendirmiş olmak en önemli ön koşullardan biridir.


#4

SORU:

Web tasarımına yönelik elektronik portfolyo oluştururken dikkatli bir analiz, araştırma ve planlama yapılmaması durumunda ortaya çıkabilecek problemler nelerdir?


CEVAP:

Hedef kitle özellik ve beklentilerinin belirlenmesi görsel web tasarımına yönelik elektronik portfolyo oluşturmanın ilk ve öncelikli aşamasıdır. Bu aşamada dikkatli bir analiz, araştırma ve planlama yapılmadan oluşturulan portfolyoları çok önemli problemler bekleyebilir. Bu problemlerden bazıları aşağıda sıralanmıştır.
• Oluşturulan portfolyonun sektör standartlarının çok altında veya çok üstünde kalarak ilgi görmemesi,
• Portfolyonun sektördeki eğilimlerle uyumlu olmamasından dolayı dikkat çekmemesi,
• Başka kişi veya kurumlar tarafından sunulan görsel tasarımlara yakın çalışmaların öne çıkarılması,
• Portfolyonun hedef kitle beklentilerinden farklı olarak çok detaylı veya çok sade olması,
• Hedeflenen sektöre yönelik özel renk, sembol, ikon, çizim, resim veya şekillerin ıskalanması.


#5

SORU:

Portfolyo oluşturulurken yapılacak hedef kitle analizinin sağlayacakları nelerdir?


CEVAP:

Hedef kitle analizinin ürünleri olarak bu ipuçlarından bazıları şöyle sıralanabilir;
• Sektörün görsel web tasarımı ihtiyaçları,
• Sektöre özgü görsel tasarım öğeleri (renk, sembol, ikon, çizim, resim vb.),
• Piyasada sektöre yönelik görsel web tasarım hizmetlerinin güçlü ve zayıf yanları,
• Piyasadaki hizmetlerin benzerlikleri, farklılıkları ve eğilimleri belirlenebilir. 


#6

SORU:

Elektronik portfolyo içeriklerinin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar nelerdir?


CEVAP:

Görsel web tasarımına yönelik bir elektronik portfolyonun en önemli bileşeni içeriktir. Sadece tasarımcının teknik bilgisini yansıtan çalışmalar değil sanatsal yeteneğini, deneyimini ve alandaki uzmanlığını yansıtacak çalışmalar ilk izlenim için kullanılabilir. ilk izlenimi olabildiğince olumlu kılmak için en iyi içeriğin en başa konulması dışında tasarımın sade ve temiz olması, arayüzün gezinim için kullanıcı dostu olması da gerekir. Elektronik portfolyo içeriklerinin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken diğer önemli
bazı noktalar aşağıda sıralanmıştır.
• İçeriğin anlaşılır bir biçimde konu, alan veya türlerine göre sınıflandırılması.
• Karmaşık içerikten kaçınılması.
• Görsel tasarımların uygun çözünürlüklerde sunulması.
• Her bir proje, galeri ve görsele kısa ve öz açıklamaların eklenmesi.
• Kolay erişim için galeri ve proje yapılarının kullanılması.
• İçeriğin izinsiz kullanımı riskine karşı orijinal görsellerin korunması.


#7

SORU:

Portfolyo planlamanın son aşaması olan portfolyo web tasarım bileşenleri belirlenirken alınması gereken kararlar nelerdir?


CEVAP:

Portfolyo hedef kitle özelliklerine, sektör ihtiyaçlarına ve portfolyo amacına göre aşağıdaki kararların alınması gerekir.
• Arama çubuğu, site haritası ve menü gibi gezinim bileşenlerinin neler olacağı.
• Portfolyo sitesinin e-ticaret sistemiyle entegre edilip edilmeyeceği.
• Online sipariş ve satış işlemlerinin yapılıp yapılmayacağı.
• Kullanıcı giriş sisteminin olup olmayacağı.
• Sosyal medya bileşenlerinin kullanılıp kullanılmayacağı.
• Önceki kararlara göre portfolyonun sıfırdan kodlanması veya hizmet alımının kararlaştırılması.


#8

SORU:

Portfolyo oluşturmada sıklıkla kullanılan sistemlere örnekler veriniz. 


CEVAP:

Portfolyo sitesi tasarımı, alan adı ve sunucu hizmetleri için çeşitli miktarlarda ücret ödenerek bu hizmetler alınabilir. Ancak bu süreçlerde hem Web tasarımı için, hem alan adı hizmetleri için hem de sunucu (hosting) hizmetleri için ayrı ayrı ödeme yapılması ve zaman harcanması gerektiği için bu yöntem oldukça zahmetlidir. Bunun yerine daha az çabayla daha profesyonel arayüzler sunan Behance ve Adobe Portfolio, Dunked, Folio 24, Portfoliobox ve Sliding Boxes gibi sistemlerden yararlanmak mümkündür.


#9

SORU:

Behance nedir? Avantajları nelerdir?


CEVAP:

Behance dünyanın en çok bilinen portfolyo sitelerinden biridir. Adobe şirketinin bir ürünü olan Behance, yine Adobe şirketinin Creative Cloud hizmetleriyle birlikte sağlanabilmektedir. Behance (Behance olarak stilize edilmiştir), öz-tanıtım konusunda uzmanlaşmış, danışmanlık ve çevrimiçi portfolyo siteleri de dâhil çeşitli servis ve siteleri içeren bir ağdır.

Behance portfolyo sitesinin avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
• Kolay kullanım,
• Kullanışlı arayüz,
• Sek ziyaretçi sayısı,
• Site-içi etkileşim olanakları ve
• Sosyal medya entegrasyonu


#10

SORU:

Adobe Portfolyo sisteminin sunduğu imkanlar nelerdir?


CEVAP:

Adobe Portfolyo, Adobe şirketinin Adobe Creative Cloud planlarından herhangi birine sahip kişilere ücretsiz olarak sunduğu basit bir portfolyo sitesi tasarlama hizmetidir. Adobe Portfolio, kullanıcılara önceden tasarlanmış portfolyo şablonları arasından tercih yapma imkanı sunar. Bu tercih değiştirilmek istenildiğinde bu şablonlardan herhangi biriyle değiştirme imkânı da sağlanır. Şablon belirlendikten sonra kullanıcının başlık (banner), logo, menü ve linkler, arkaplan ve altbilgi (footer) ayarları yapmaya olanak tanınır.


#11

SORU:

Adobe Portfolio'nun özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Adobe Portfolio özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
• Typekit font kütüphanesine erişim,
• Çevrimiçi düzenleme özelliği ile yapılan ayarların hemen gözden geçirilebilmesi,
• Site bileşenlerinin ayrı ayrı ayarlanabilmesi,
• Kişisel bilgisayar, tablet ve mobil uyumlu responsive tasarım,
• Behance eşlemesi,
• Özgün alan adlarının kullanılabilmesi,
• Görsel tasarımların gizlenmesi ve korunması.


#12

SORU:

Retine ready özelliğini açıklayınız. 


CEVAP:

Retine ready birim alanda daha fazla piksel gösterilerek netliği arttırmaya yönelik bir web tasarım özelliğidir. iPhone 4 ile kullanılmaya başlanan bu özellik sayesinde mobil cihazlarda Web sitelerinin daha iyi görüntülenmesi amaçlanmıştır.


#13

SORU:

Diğer portfolyo oluşturma sitelerine göre Dunked’ın sağladığı en önemli avantaj nedir?


CEVAP:

Diğer portfolyo oluşturma sitelerinden farklı olarak Dunked’ın sağladığı en önemli avantajların başında farklı belge ve dosya yapılarını desteklemesi gelmektedir. Diğer bir ifadeyle her türlü grafik tasarımları, videolar ve hatta ses dosyaları potfolyoya yüklenebilir. Dunked’ın diğer bazı avantajları arasında özgün URL oluşturma, farklı ekran büyüklükleriyle uyumlu duyarlı arayüz, retine ready tasarım ve CSS kontrolü sayılabilir.


#14

SORU:

Portfoliobox sitesinin özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Portfoliobox, görsel kalite açısından en başarılı portfolyo sitelerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Bu siteyi diğer portfolyo hazırlama sitelerinden ayıran en önemli özelliği ise kullanıcıyı sınırlı bazı şablonlarla kısıtlamamasıdır. Sunulan portfolyo tasarım hizmeti bölünmüş bloklar halinde çalışmaya imkân sunmaktadır. Portfoliobox sitesinin portfolyo tasarımı için bir şablon sınırlaması olmadığı gibi içerik sınırlaması da yoktur. İsterseniz portfolyonuza blog ekleyebilir, pazarlama için küçük görseller kullanabilir CSS araylarına müdahale edebilir ve SEO ayarları yapabilirsiniz.


#15

SORU:

SEO nedir?


CEVAP:

SEO, (Search Engine Optimisation-Arama Motoru Optimizasyonu) için kullanılan bir kısaltmadır. SEO, arama motorlarının web sayfalarını daha kolay bir şekilde taramasına olanak sağlayan, site içi ve site dışı sorgulama algoritmalara uygun düzenlemeleri içeren teknik düzenlemelerdir.


#16

SORU:

Grafik tasarımcının oluşturduğu tasarımları elektronik ortamda bir araya getirerek bir portfolyo oluşturmasının tasarımcıya sağlayacağı katkılar nelerdir?


CEVAP:

Görsel Web tasarımına yönelik grafik tasarımcının oluşturduğu tasarımları elektronik ortamda düzenli bir biçimde bir araya getirerek bir portfolyo oluşturmasının tasarımcının ürünlerine erişimini kolaylaştırmanın yanın çok önemli bazı katkıları vardır. Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır.
• Tasarımcının bilinirliğini arttırma,
• İş başvurularında pratik bir kaynak sağlama,
• İşverenin tasarımcının deneyimlerine ilişkin fikir sahibi olması,
• Diğer tasarımcılarla işbirliği için bir referans olması,
• Tasarımcının saygınlığını arttırması.


#17

SORU:

Stok site ne demektir?


CEVAP:

Stok siteleri; elektronik ortamda grafik, resim, çizim veya videoları stoklayarak bu tasarımların satış ve pazarlamasını yapan sitelerdir.


#18

SORU:

Stok sitelere örnekler veriniz. 


CEVAP:

iStock üzerinden satılan her bir görsel tasarım için %15-45 arasında telif ücreti ödenen bir stok sitedir. Buna alternatif olarak grafik tasarımcıların yararlanabilecekler alternatif sistemlere Dreamstime, Bigstock ve ThinkStock örnek verilebilir. Bu sistemlerde de iStock’a benzer bir şekilde grafik tasarımlarının paylaşılması, satış ve pazarlaması mümkün olmaktadır.


#19

SORU:

Online ödeme sistemi nedir?


CEVAP:

Online ödeme sistemi; İnternet üzerinden alışveriş yapmak için geliştirilmiş olan yazılım sistemleri bütünüdür.


#20

SORU:

Portfolyoda online ödeme sisteminin önemi nedir? Online ödeme sistemlerine örnekler veriniz. 


CEVAP:

Elektronik ortamda ticaret diğer adıyla e-ticaret görsel web tasarım veya şablonlarını portfolyo üzerinden satmayı planlayanlar için oldukça önemlidir. e-Ticaret, özetle ticari işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Portfolyolarda reklam, pazar araştırması, sipariş ve teslimattan ziyade e-Ticaret açısından en önemli bileşen online ödeme sistemi entegrasyonudur; çünkü dijital ürün olarak görsel Web tasarımlarına ilişkin tüm sipariş ve teslimat işi elektronik ortamda kolayca gerçekleştirilir. Portfolyo’da online ödeme sisteminin olması dünyanın her yerinden müşterilerin tasarımlarınızı kolaylıkla satın almasını sağlayabilir. Dünya’da en yaygın kullanılan online ödeme sistemlerinin bazıları aşağıda sıralanmıştır.
• PayPal
• Google Wallet
• Amazon Payments
• WooCommerce
• Dwolla
• WePay