HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİ Dersi Strateji ve Taktikler soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Neyin rolü, bir kurumun karşı karşıya kalabileceği, dış çevreden gelen fırsat ve tehditlere yönelik kesintisiz bir yanıt olarak düşünülebilir?


CEVAP:

Stratejinin rolü


#2

SORU:

Ne literatüründe strateji, kurum ve çevresi arasındaki etkileşimin en iyi uyumu sağlayacak şekilde yönetilmesidir?


CEVAP:

Yönetim literatüründe


#3

SORU:

Ne uzmanları, sıkça iletişim uzmanları olarak nitelendirilerek ve nadiren kuruma ait strateji belirlemeden sorumlu bir birlikteliğin içine dâhil edilirler?


CEVAP:

Halkla ilişkiler uzmanları


#4

SORU:

Basitçe düzenlenmiş haliyle strateji, bir kurumun her alanda bir uçtan bir uca uzun dönemli planıdır yani kurumun nasıl karar verdiğinin, neyi nasıl başarmak istediğinin tanımıdır. Unutulmamalıdır ki her kurum tek bütünleştirilmiş bir stratejiye sahip olmalıdır. Ne yönetimi proaktif ve reaktif olmak üzere iki yönlü hareket odağına sahiptir?


CEVAP:

Stratejik iletişim yönetimi


#5

SORU:

Halkla ilişkilerin stratejik yönetimdeki rolünü ortaya koymak amacıyla Grunig ve Repper (1992) tarafından geliştirilen halkla ilişkilerin stratejik yönetim modeli, halkla ilişkiler uzmanlarına stratejik planlamada nelerini anlamaları açısından yol göstericidir?


CEVAP:

Kendi rol ve sorumluluklarını anlamaları açısından yol göstericidir.


#6

SORU:

Halkla ilişkiler uzmanları paydaşlarını dikkatlice araştırdıktan sonra her birinin kurum üzerindeki etkisini ya da kurumun paydaşlar üzerindeki etkisini ılımlaştırmaya ne kadar istekli ve eğilimli olduğuna göre öncelik vermelidir. Daha sonra en önemli ve en stratejik paydaşlardan başlayıp halkla ilişkilere ayrılmış kaynaklar tükenene kadar sıralı listelerde aşağıya inerek her biri için kesintisiz iletişim programları planlamalıdır. Tanımı bize ne evresi olduğunu anlamaktadır?


CEVAP:

Paydaş Evresi


#7

SORU:

Pazarlama uygulamacıları kurumun ürettiği ürün ve hizmetlere ihtiyaç duyan hedef tüketicilere ulaşmaya çalışırken, halkla ilişkiler uzmanları kurumun hatalı ürün ya da hizmetlerinden kaynaklanan problemin farkına varan ve bu problem etrafında bir araya gelen kamu ile ilgilenmek durumundadır. Tanımı bize ne evresi olduğunu anlamaktadır?


CEVAP:

Kamu Evresi


#8

SORU:

İnsanlar çözülemeyen sorunları gündem haline getirirler. Heath ve Nelson gündemleri, “olgular, değerler ya da politikalarla ilgili tartışılabilir sorular” biçimde tanımlamışlardır. Gündem yönetimi bu belirli gruplarla ilgili politikaların planlaması ile stratejik planlamanın kurum tarafından bütünleştirilmesini kolaylaştırmak amacıyla halkla ilişkilerden ve kamu ilişkilerinden türemiştir. Tanımı bize ne evresi olduğunu anlamaktadır?


CEVAP:

Gündem Evresi


#9

SORU:

Kurumlar paydaş ya da kamu evresinden işe başlamak yerine halkla ilişkiler programlarını gündem evresine kadar ertelerse ve bir konu hakkında eğer kutuplaşma ortaya çıkmışsa genellikle ne iletişimi programlarını geliştirmek zorunda kalırlar?


CEVAP:

Kriz iletişimi programlarını geliştirmek zorunda kalırlar.


#10

SORU:

Kurumsal açıdan, halkla ilişkiler stratejisi, kurumsal misyon ve vizyonla örtüşmeli ve kurumsal hedeflere ulaşmaya katkı sağlamalıdır. Bu rol kurumun stratejik hedeflerine ulaşmasında, dış çevreyi tanımlama için çevreyi tarama ve kurumun paydaşları ile ilişki kurması için tasarlanan iletişim nelerini de kapsar?


CEVAP:

İletişim stratejilerini de kapsar.


#11

SORU:

Bir kurumun seçtiği strateji endüstri ve Pazar yapısının doğasından oldukça etkilenir (Porter, 1980). Bununla birlikte kurumsal halkla ilişkiler stratejileri kurumun yüzleştiği geniş makro ortam koşullarındaki yönetim algılarından, özellikle kendi çevresindeki nelerinden de etkilenir?


CEVAP:

Dinamizm ve karmaşıklık seviyelerinden de etkilenir.


#12

SORU:

Proaktif halkla ilişkiler stratejileri kurumun sahip olduğu özellikler temelinde mevcut ve olmak istediği konumu öne çıkartarak planladığı nasıl dönemli stratejileridir?


CEVAP:

Uzun dönemli stratejileridir.


#13

SORU:

Kurumlar hem kendi alanlarıyla ilgili hem de toplum için önemli olan sosyal içerikli konulara yönelik eylemlerde bulunarak medyanın ilgisini çekmeyi amaçlarlar. Konuya ilgi gösterenleri harekete geçirmek kurumsal eylemlilik gücüne bağlıdır. Günümüzde kurumlar sosyal içerikli konulara eğilimini veya hareket biçimini sponsor olarak veya ne kampanyalarıyla göstermektedir?


CEVAP:

 Sosyal sorumluluk kampanyalarıyla göstermektedir.


#14

SORU:

Reaktif iletişim çalışmaları, proaktif çalışmaların aksine kriz meydana geldikten sonra yapılır. Bu aşamada kurumun itibarını koruması, hedef kitleleriyle anlaşma zeminini oluşturması gerekmektedir. Kriz sonucunda hedef kitlede oluşacak her türlü olumsuz algı, kurumun itibarına ne olarak yansıyacaktır?


CEVAP:

Negatif olarak yansıyacaktır.


#15

SORU:

Reaktif stratejiler 7 alt kategori altında toplanabilir. Bunlardan “taviz, sokulganlık, ilgi kesme, yeniden etiketleme” tanımı bize ne stratejileri olduğunu anlatmaktadır?


CEVAP:

Oyalayıcı Tepki Stratejileri


#16

SORU:

Reaktif stratejiler 7 alt kategori altında toplanabilir. Bunlardan “soruşturma, düzeltici hareket, zararı karşılama, tövbe” tanımı bize ne stratejileri olduğunu anlatmaktadır?


CEVAP:

Düzeltici Davranış Stratejileri


#17

SORU:

Stratejik planlama kurumların bugünden ulaşmak istedikleri geleceği planlaması ve amaçlarını bu doğrultuda yapılandırmasıdır. Kurumlar sürekli gelişen ve değişen koşullar karşısında başarılı olabilmek için neler geliştirmelidirler?


CEVAP:

Esnek ve hızlı stratejiler geliştirmelidirler.


#18

SORU:

Halkla ilişkilerde stratejik planlama süreci 4 temel adımdan oluşur; 1. adım, amaç ve hedeflerin tespiti, 2.amaç hedef kitle seçimi ve analizi, 3.amaç medya ve taktiklerin belirlenmesi ve zaman planlaması, 4.amaç nelere ne kadar ulaşıldığının değerlendirilmesidir?


CEVAP:

4.amaç “başta belirlenen amaç ve hedeflere” ne kadar ulaşıldığının değerlendirilmesidir.


#19

SORU:

İletişim biçiminin belirlenmesi için içerik, zamanlama, sunum, mesajın tonu, hedef kitlenin yapısı önemlidir. İletişim taktikleri “kontrol edilebilen” ve “kontrol edilemeyen” medya ayrımı temelinde 4 ana alt kategoriye ayrılır. “Kuruluşun güven oluşturmak için yapacağı çalışmaların geniş topluluklara ulaşmasını sağlar” tanımı bize ne medyası olduğunu anlatmaktadır?


CEVAP:

Haber Medyası


#20

SORU:

İletişim biçiminin belirlenmesi için içerik, zamanlama, sunum, mesajın tonu, hedef kitlenin yapısı önemlidir. İletişim taktikleri “kontrol edilebilen” ve “kontrol edilemeyen” medya ayrımı temelinde 4 ana alt kategoriye ayrılır. “Genellikle kuruluş dışından yapılan yayınları kapsar, geniş kitlelere ulaşımı sağlar. Kurum kontrolü vardır.” tanımı bize ne medyası olduğunu anlatmaktadır?


CEVAP:

Reklam ve Tanıtım Medyası