HASTA ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ Dersi ÇOCUKLARIN HASTANE YAŞANTISINA HAZIRLANMASI VE HASTANEYE HAZIRLAYICI EĞİTİM soru cevapları:
Toplam 21 Soru & Cevap#1
SORU:
1959 yılında İngiltere'de hazırlanan, çocukların hastaneye yatırılmasının çocukların ve aileleri üzerindeki etkilerine ve bu etkileri azaltmak için yapılabilecek çalışmalara değinilen rapor aşağıdakilerden hangisidir?
CEVAP:
1959 yılında İngiltere'de hazırlanan, çocukların hastaneye yatırılmasının çocukların ve aileleri üzerindeki etkilerine ve bu etkileri azaltmak için yapılabilecek çalışmalara değinilen rapor Platt Raporu'dur.
#2
SORU:
İlk hastane oyun grubunu nerede ve kim tarafından başlatılmıştır?
CEVAP:
İlk hastane oyun grubu 1963 yılında Woolwich’teki Brook Hastanesinde Susan Harvey tarafından başlatılmıştır.
#3
SORU:
Çocuk Hakları Sözleşmesi hasta çocukların hakları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu sözleşme’de yer alan çocuğun sağlıklı yaşama hakkı, sözleşmenin hangi maddesi ile güvence altına alınmıştır?
CEVAP:
Çocuk Hakları Sözleşmesi hasta çocukların hakları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu sözleşme’de yer alan çocuğun sağlıklı yaşama hakkı, sözleşmenin 24. maddesi ile güvence altına alınmıştır
#4
SORU:
İlk çocuk hastanesi hangi tarihte, nerede açılmıştır?
CEVAP:
İlk çocuk hastanesi 1802 yılında Paris’te açılmıştır.
#5
SORU:
Türkiye’de açılmış ilk çocuk hastanesinin ismi nedir?
CEVAP:
Türkiye’deki ilk çocuk hastanesi 1899’da, II. Abdülhamit kurduğu Şişli Etfal Hastanesidir.
#6
SORU:
Bireyde stres oluşturan etmenler ne ad verilir?
CEVAP:
Bireyde stres oluşturan etmenlere stresör adı verilir.
#7
SORU:
Biyolojik ihtiyaçları karşılama amacına yönelik bir davranışa iten güce ne ad verilir?
CEVAP:
Biyolojik ihtiyaçları karşılama amacına yönelik bir davranışa iten güç "dürtü"dür.
#8
SORU:
Bağlanmayı bebekler ve ebeveynlerin (veya diğer bakım verenlerin) birbirleriyle duygusal bağ kurmalarına yol açan iki yönlü bir süreç olarak tanımlayan psikiyatrist kimdir?
CEVAP:
Bağlanmayı bebekler ve ebeveynlerin (veya diğer bakım verenlerin) birbirleriyle duygusal bağ kurmalarına yol açan iki yönlü bir süreç olarak tanımlayan psikiyatrist John Bowlby'dir.
#9
SORU:
Ekolojik Sistemler Kuramının öncüsü kimdir?
CEVAP:
Ekolojik Sistemler Kuramının öncüsü Urie Bronfenbrenner'dir.
#10
SORU:
Çocukların düşünce yapılarının yetişkinlerden farklı olduğunu ve farklı yaşlarda farklı düşünme yapılarının bulunduğunu vurgulayan, bilişsel gelişim kuramı ile öne çıkan psikolog kimdir?
CEVAP:
Çocukların düşünce yapılarının yetişkinlerden farklı olduğunu ve farklı yaşlarda farklı düşünme yapılarının bulunduğunu vurgulayan, bilişsel gelişim kuramı ile öne çıkan psikolog Jean Piaget'dir.
#11
SORU:
Çocuğun düşüncelerini, duygularını kısaca kendini ifade edebilme becerisine ne ad verilir?
CEVAP:
İfade edici dil, çocuğun düşüncelerini, duygularını kısaca kendini ifade edebilme becerisidir.
#12
SORU:
Bireyin çevresinde bulunan nesne, olay ve olguları tanımak için zihinde oluşturduğu algı çerçevesine ne ad verilmektedir?
CEVAP:
Bireyin çevresinde bulunan nesne, olay ve olguları tanımak için zihinde oluşturduğu algı çerçevesine "Şema" adı verilmektedir.
#13
SORU:
Oyun, oyuncakların işlevine göre oynanmasından ayrı olarak, nesneye bir işlev ve özellik atfederek o nesnenin sembolik olarak “mış gibi” kullanılmasına ne ad verilmektedir?
CEVAP:
Sembolik oyun, oyuncakların işlevine göre oynanmasından ayrı olarak, nesneye bir işlev ve özellik atfederek o nesnenin sembolik olarak “mış gibi” kullanılmasıdır.
#14
SORU:
Oyun İçin Çağrı” isimli makalesinde, hastane ortamında oyuna ve bu oyunların bilinçli biri tarafından yönlendirilmesinin önemine vurgu yapan doktor kimdir?
CEVAP:
Oyun İçin Çağrı” isimli makalesinde, hastane ortamında oyuna ve bu oyunların bilinçli biri tarafından yönlendirilmesinin önemine vurgu yapan doktor Peg Belson'dur.
#15
SORU:
Çocuklara yönelik hastaneye hazırlayıcı eğitim etkinlikleri nelerdir?
CEVAP:
Çocuklara yönelik hastaneye hazırlayıcı eğitim etkinlikleri; Oyun, Dil Etkinlikleri, Müzik Etkinlikleri, Sanat Etkinlikleri, Tiyatro ve Palyaço Etkinlikleri, Bilgisayar Kullanılarak Gerçekleştirilen Etkinlikler, Eğitim ve Tartışma Grubu Etkinlikleri, Tanışma Etkinlikleridir.
#16
SORU:
Anne hastanede bebeğiyle kalamıyorsa bebeğin hastane yaşantısına hazırlanması için neler yapılabilir?
CEVAP:
Anne hastanede bebeğiyle kalamıyorsa bebeğin hastane yaşantısına hazırlanması için; hastanede bebeğin yanında tanıdığı bildiği bir oyuncağın getirilmesi sağlanabilir. Bebek belirli aralıklarla servisteki ana kucağına konabilir ya da kucağa alınıp oda içinde dolaştırılarak çevreye alışması sağlanabilir. Bebeklere uygulanan müdahale sırasında onların rahat olmaları için güler yüzlü, yumuşak bir ses tonu ile konuşarak ve dokunarak yaklaşılmalıdır. Ağrılı müdahalelerden sonra eğer bebek kullanıyorsa emzik verilebilir ve kucağa alınarak sakinleştirilir. Ayrıca tedavi ve tanı müdahaleleri, bebeğin uyanık olduğu zamana göre ayarlanmalıdır.
#17
SORU:
"Piaget’e göre bu dönemdeki çocuklar, zihinsel yetenekleri ile yeterliliğini ortaya koyabildiği, benmerkezcilikten kurtulduğu ve başkalarının da kendilerine göre düşüncelerinin olabileceğini kavradığı için çocuk, ebeveyn ve aile bireylerinin endişe ve korkularını daha net olarak görebilir." Bahsedilen gelişim dönemi hangisidir?
CEVAP:
Piaget’e göre "Okul Dönemi (6-12 Yaş)" aralığında olan çocuklar, zihinsel yetenekleri ile yeterliliğini ortaya koyabildiği, benmerkezcilikten kurtulduğu ve başkalarının da kendilerine göre düşüncelerinin olabileceğini kavradığı için çocuk, ebeveyn ve aile bireylerinin endişe ve korkularını daha net olarak görebilir.
#18
SORU:
Piaget'e göre bireyin yetişkin gibi düşünebilme özelliğini kazandığı dönem hangisidir?
CEVAP:
Piaget'e göre bireyin yetişkin gibi düşünebilme özelliğini kazandığı dönem Ergenlik Dönemi (12-18 yaş)'dir.
#19
SORU:
Herhangi bir tehlike karşısında insanda ortaya çıkan tedirginlik ya da akıl dışı korku durumuna ne ad verilir.
CEVAP:
Kaygı ve korkular, herhangi bir tehlike karşısında insanda ortaya çıkan tedirginlik ya da akıl dışı korku durumudur.
#20
SORU:
Hastanede yatan çocukların oyun ihtiyaçları için 1963 yılında dört anne tarafından kurulan topluluklar hangileridir?
CEVAP:
Hastanede yatan çocukların oyun ihtiyaçları için 1963 yılında dört anne tarafından Okul Öncesi Oyun Grupları Topluluğu ve NAWCH (National Association for the Welfare of Children in Hospital-Çocukların Sağlık Bakımının İyiliği Ulusal Topluluğu ancak bu topluluğun ismi 1990 yılında ismi “Hasta Çocuklar için Girişim”e (Action for Sick Children) değiştirilmiştir) kurulmuştur.
#21
SORU:
Ayrılık kaygısı, genellikle hangi ay aralığında ortaya çıkmaktadır?
CEVAP:
Ayrılık kaygısı, genellikle 6. ile 8. aylar arasında ortaya çıkmakta ve hem anne hem de çocuk üzerinde hastane yaşantısı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir.