HAVAALANI SİSTEMİ Dersi Havaalanı Hizmetleri ve Donanımı soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Havaalanı hizmetleri nedir?


CEVAP:

Havaalanı sisteminin önemli bir parçasını oluşturan havaalanı hizmetleri, hava araçlarının; havaalanı sınırları içerisindeki ve çevresindeki operasyon larını emniyetli, güvenli ve hızlı bir şekilde yapabilmesi için sağlanan hizmetler olarak adlandırılmaktadır.


#2

SORU:

Havalanlarında hizmetler kimler tarafından sağlanabilir?


CEVAP:

Havaalanlarındaki hizmetler;

  • Devlet tarafından havaalanında sağlanan bir hava trafik kontrol birimine sahip, devlete ait ve devlet tarafından işletilen,
  • Devlet kurumu veya kuruluşu tarafından oluşturulan bir hava trafik kontrol sistemine sahip, tüzel kişi tarafından işletilen,
  • Ulusal hava trafik kontrol sistemi içinde hizmet veren kendi hava trafik kontrol birimine sahip, bir yerel yönetim veya özel kişi tarafından işletilen, bir havaalanı tarafından sunulabilir.

#3

SORU:

Havaalanı hizmetleri temel olarak nasıl sınıflandırılır?


CEVAP:

Havaalanı hizmetlerinin çeşitliliğinden dolayı bu hizmetleri sınıflandırmak zordur. Ancak hizmetin niteliğinden yola çıkılarak bir sınıflandırma yapmak mümkündür. Bu doğrultuda havaalanı hizmetleri temel olarak aşağıdaki gibi ele alınabilir:

  • Havaalanı operasyonel hizmetleri,
  • Hava trafik yönetimi hizmetleri,
  • Havaalanı yer hizmetleri,
  • Havaalanı ticari hizmetleri

#4

SORU:

Taksi nedir?


CEVAP:

Taksi, bir uçağın inişinden sonra ya da kalkışından önce, havaalanının hava tarafında bulunan herhangi bir tesise ulaşmak için kendi motor gücü ile yerde yaptığı harekettir.


#5

SORU:

Havaalanı operasyonel hizmetleri nedir?


CEVAP:

Havaalanı operasyonel hizmetleri, bir uçağın havaalanına inişi için yaklaşma aşamasında başlayarak kalkışına kadar devam eden bir dizi hizmeti içermektedir. Bunlar: İniş, taksi, park ettirme, yolcu ve yükün boşaltılıp yüklenmesi, uçağın park yerini terk etmesi ile kalkış yapması işlemlerinin emniyetle, güvenle ve hızla yapılabilmesi adına verilen hizmetlerdir.


#6

SORU:

Trafik sayısı nedir?


CEVAP:

Trafik sayısı, havaalanına iniş veya kalkış yapan uçak sayısıdır. Gün içinde havaalanına yapılan kalkış veya inişlerin toplam sayısı, havaalanının o günkü trafik sayısıdır.


#7

SORU:

Her havaalanında RFF kategorisine göre belirlenmiş, bulundurulması gereken uçak sayısı nedir?


CEVAP:

Her havaalanında RFF kategorisine göre belirlenmiş, minimum sayıdaki RFF aracının faal durumda bulundurulması gerekmektedir. En az olmak şartıyla, araç sayısı ICAO tarafından CAT 1,2,3,4,5 için 1 adet; CAT 6,7 için 2 adet; CAT 8,9,10 için 3 adet olarak belirlenmiştir.


#8

SORU:

Söndürücüler kaç grubu ayrılır ve nelerdir?


CEVAP:

Söndürücüler temel olarak, ana söndürücü malzemeler ve tamamlayıcı söndürücü malzemeler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Ana söndürücü malzeme köpük, tamamlayıcı söndürücü malzemeler ise kuru kimyevi toz ya da aynı söndürme kapasitesine sahip diğer malzemelerdir.


#9

SORU:

PAT sahası nedir?


CEVAP:

PAT sahası, pist, taksi ve apron kelimelerinin baş harflerinden oluşan ve bu sahaları tanımlayan kısaltmadır.


#10

SORU:

RFF standartlarında yangın ve kurtarma hizmetlerinde müdahale süresi nedir?


CEVAP:

RFF standartlarında yangın ve kurtarma hizmetlerinde müdahale süresi standartlara göre, bir olay haberi ya da alarmı alındığında her bir pist başına 2-3 dakikada, PAT sahasının herhangi bir yerine ise 3-4 dakikada ulaşılmasıdır.


#11

SORU:

Yüzey sürtünmesi nedir?


CEVAP:

Yüzey sürtünmesi, bir yüzeyle temas hâlinde olan bir nesne ile yüzey arasında oluşan ve harekete karşı koyan kuvvettir.


#12

SORU:

NOTAM nedir?


CEVAP:

NOTAM, geçici karakterli, kısa süreli (en fazla 3 ay) bilgiler veya operasyonel açıdan önem arz eden kalıcı değişiklikler veya uzun süreli geçici değişikliklerden kısa bir süre içerisinde bildirilmesi gereken bilgileri içeren özel formatta bir yayımdır.


#13

SORU:

SNOWTAM nedir?


CEVAP:

Havaalanı PAT sahasındaki kar, buz, sulu kar ve su birikintisi nedeniyle oluşan tehlikelere ait bilgiler içeren özel formatta bir yayımdır.


#14

SORU:

Havacılıkta acil durum olarak değerlendirilen olaylar nelerdir?


CEVAP:

Acil durum olarak değerlendirilen unsurlar şunlardır:

  • Havaalanı içinde ve yakın çevresinde meydana gelen uçak kazaları,
  • Havaalanı dışında meydana gelen uçak kazaları,
  • Yardım almak üzere iniş talebinde bulunan uçaklar,
  • Bilgi vermeden ve izin almadan inişe geçen uçaklar,
  • Yasadışı eylemlere maruz kalmış uçaklar,
  • Hava Trafik Yönetimi, kritik bilgi ve havacılık sistemlerine karşı yapılması muhtemel siber saldırılar,
  • Uçaklara karşı meydana gelebilecek tehditler,
  • Bomba ihbarı yapılan uçaklar,
  • Doğal afetler ve yangınlar,
  • Uçakta ani ölüm ve kriz, bulaşıcı hastalık, toplu zehirlenme gibi sağlık durumları.

#15

SORU:

Gümrüklü alan nedir?


CEVAP:

Gümrüklü alan, dış hatlara açık havaalanlarında yolcuların ülkeye giriş ve çıkış yapmadan önce gümrük mevzuatı açısından beyan ve kontrol işlemine tabi tutuldukları izole edilmiş alanlardır.


#16

SORU:

Hassas bölge nedir?


CEVAP:

Hassas bölgeler, herhangi bir şekilde tahrip olması hâlinde, havaalanı fonksiyonlarının ciddi şekilde aksamasına neden olabilecek hava trafik kulesi ya da enerji üniteleri gibi tesis ve alanlardır.


#17

SORU:

Hava trafik yönetim hizmetleri kaça ayrılır?


CEVAP:

Hava Trafik Yönetimi (ATM-Air Traffic Management) hizmetleri, havaalanı işleyişi açısından genel hatlarıyla hava trafik hizmetleri ve havacılık bilgi hizmetleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.


#18

SORU:

AIP nedir?


CEVAP:

AIP (Aeronautical Information Publication), devlet ya da devletin yetkili kıldığı otorite tarafından yayımlanan, devletin sorumluluk sahasındaki hava seyrüseferine temel teşkil eden, önemli ve kalıcı nitelikteki havacılık bilgilerini içeren yayımdır. Her ülkenin kendi AIP’si bulunmaktadır.


#19

SORU:

Hava alanı yer hizmetlerinden birisi olan temsil nedir?


CEVAP:

Temsil, uçak işleticisinin faaliyetlerini kolaylaştırmak için gerekli ödemelerin yapılması, uçağın faaliyetleri ile ilgili taraflarla irtibat kurulması ve bilgi verilmesi, gerekli izinleri alınması gibi hizmetler, temsil hizmeti olarak adlandırılmaktadır. Kısaca bu hizmetler, havayolunun uçuş yaptığı herhangi bir havaalanında temsil edilmesi hizmeti olarak tanımlanabilmektedir.


#20

SORU:

Havaalanlarında havacılık faaliyetleri dışında verilen ticari hizmetler nelerdir?


CEVAP:

Havaalanlarında havacılık faaliyetleri dışında verilen ticari hizmetler şunlardır:

  1. İkram hizmetleri
  2. Tamamlayıcı hizmetler
  3. Vergisiz mağazalar
  4. Vergili mağazalar
  5. Eğlence hizmetleri
  6. Araba park yerleri