HAVACILIĞA GİRİŞ Dersi HAVA TRAFİK YÖNETİMİ soru cevapları:

Toplam 96 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Hava trafik yönetimi hangi kapsamda değerlendirilir?


CEVAP: Hava trafik yönetimi hava seyrüsefer hizmetleri kapsamında değerlendirilir.

#2

SORU: Hava seyrüsefer hizmetleri kimler tarafından sağlanır?


CEVAP: Bu hizmetler ülkelerin hava seyrüsefer hizmet sağlayıcıları tarafından verilir.

#3

SORU: Ülkemizde hava seyrüsefer hizmetleri kimler tarafından sağlanır?


CEVAP: Ülkemizde Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından sağlanmaktadır.

#4

SORU: Hava trafik yönetimi nedir?


CEVAP: Hava trafik yönetimi, uçuşların birbirine göre emniyetini sağlamak amacıyla eldeki kaynakların optimum kullanımıdır.

#5

SORU: Hava trafik yönetiminin amacı nedir?


CEVAP: Hava sahası ve hava alanlarındaki tüm uçuşların emniyetli, ekonomik ve düzenli sürdürülmesini sağlamaktır.

#6

SORU: Hava seyrüseferi hangi hizmetlerden oluşur?


CEVAP: Hava seyrüsefer hizmetleri haberleşme seyrüsefer izleme, meteoroloji hizmetleri, hava trafik yönetimi ve diğer yardımcı havacılık hizmetlerinden oluşur.

#7

SORU: Hava trafik yönetiminin bileşenleri nelerdir?


CEVAP: Hava trafik yönetiminin bileşenleri; • Hava trafik hizmetleri, • Hava sahası yönetimi, • Hava trafik akış ve kapasite yönetimidir.

#8

SORU: İlk uçuş ne zaman gerçekleştirilmiştir?


CEVAP: İlk uçuş 1903 yılında gerçekleştirilmiştir.

#9

SORU: Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı hava trafiğini nasıl tanımlamıştır?


CEVAP: Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) uçuştaki ve hava alanlarının manevra sahalarındaki bütün hava araçlarının harekâtını hava trafiği olarak tanımlanmaktadır.

#10

SORU: Hangi hava araçları tek bir merkezden aynı kurallara bağlı olarak hava trafik hizmeti alırlar?


CEVAP: Gerek bir havaalanı üzerinde hareket eden gerek bir havaalanına inişle gelen ve gerekse de hava yollarında sürekli hareket hâlinde olan hava araçları tek bir merkezden aynı kurallara bağlı olmak üzere hava trafik hizmeti alırlar.

#11

SORU: Hava trafik hizmetleri nelerden oluşur?


CEVAP: Hava trafiğine verilen hava trafik kontrol hizmetleri, uçuş bilgi hizmetleri ve uyarı hizmetleri hep beraber hava trafik hizmetlerini oluştururlar.

#12

SORU: Hava trafik hizmetlerinin amaçları nelerdir?


CEVAP: Hava trafik hizmetlerinin amaçları şunlardır: • Uçaklar arasındaki çarpışmaları önlemek, • Manevra sahasındaki uçakların o sahadaki mânialarla çarpışmasını önlemek, • Düzenli bir trafik akışını sürdürmek ve hızlandırmak, • Uçuşların emniyetli ve etkili bir şekilde yürütülebilmesi için faydalı tavsiye ve bilgileri sağlamak, • Arama-kurtarmaya ihtiyaç duyan uçakla ilgili olarak ilgili kuruluşları uyarmak ve istenildiğinde bu kuruluşlara yardımcı olmak.

#13

SORU: Farkı görev uçuşları olarak neler sayılabilir?


CEVAP: Farklı görev uçuşu olarak genel havacılık amaçlı uçuşlar, eğitim uçuşları, ticari tarifeli ve tarifesiz uçuşlar, askerî amaçlı uçuşlar sayılabilir.

#14

SORU: VFR ve IFR nedir?


CEVAP: Görerek uçuş kuralları (Visual flight rules) ile sürdürülen uçuşlar olup uçuştaki meteorolojik koşulların; rüyet, bulutların yatay ve dikeydeki mesafesi ile belirlenen limitler altında olduğu hâlde yani görerek meteorolojik koşullar altında sürdürülen uçuşlardır. Aletli uçuş koşulları ise IFR (Instrument flight rules) harfleri kullanılarak kısaltılmış kod olup görerek uçuş koşulları dışında görsel yardım alınmadan yalnızca hava aracındaki bordo aletleri kullanılarak sürdürülen uçuşlardır.

#15

SORU: Hava trafik kontrolörü görevini yapabilmek için nereden ve hangi lisansı almalıdır?


CEVAP: Ülkenin sivil havacılık otoritesinden hava trafik kontrolörü lisansı almalıdır.

#16

SORU: Ülkemizde hava trafik kontrolörü lisansı hangi kuruluş tarafından verilmektedir?


CEVAP: Bu lisans ülkemizde sivil havacılık otoritesi olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir.

#17

SORU: Hava Trafik Kontrol Hizmetleri Personeli Lisans ve Derecelendirme Yönetmeliği’nin amacı nedir?


CEVAP: Yönetmelik, hava trafiğinin emniyetli, düzenli ve hızlı akışını temel alan hava trafik kontrol hizmetlerinin etkinliğini, Türkiye hava sahası, havalimanı ve meydanlarında çalışmakta olan sivil hava trafik kontrol hizmetleri personelinin sahip olması gereken sağlık, eğitim ve uzmanlık şartlarının belirlenmesine, lisans, sertifika ve derecelerinin verilmesine, muhafaza edilmesine, yenilenmesine, süreli olarak askıya alınmasına veya süresiz olarak iptal edilmesine ilişkin esasların HİŞ102U-HAVACILIĞA GİRİŞ Ünite 7: Hava Trafik Yönetimi 2 düzenlenmesi ve emniyet standartlarının muhafaza edilerek geliştirilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

#18

SORU: Bir adayın hava trafik kontrolörü sınavına girebilme şartlar nelerdir?


CEVAP: 30 yaşından gün almamış olması, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın 1. ekinde hava trafik kontrolörü için belirlenmiş sağlık koşullarını sağlaması ve belirli bir düzeyde İngilizce bilmesi gerekmektedir.

#19

SORU: Hava trafik kontrol hizmetleri hangi hizmetlerden oluşmaktadır?


CEVAP: Meydan kontrol, yaklaşma kontrol ve saha kontrol hizmetlerinden oluşmaktadır.

#20

SORU: Bir hava aracının uçuş profili nasıl devam eder?


CEVAP: Bir hava aracının uçuş profili, uçağın kalkış havaalanından kalktıktan sonra seyir irtifasına varıncaya kadar yapmış olduğu tırmanma hareketi, sonrasında seyir irtifasında yaptığı seyahat uçuşu ile devam eder. Varış havaalanına yaklaşmasını takiben havaalanı için alçalma hareketi ve havaalanında piste inişi ile operasyon sona erer.

#21

SORU: Hava aracının uçuş profili hangi gruplarda incelenebilir?


CEVAP: Hava aracının uçuş profili; • Hava alanı üzerinde yapmış olduğu operasyonlar ve • Hava sahalarında yapmış olduğu operasyonlar olmak üzere iki grupta incelenebilir.

#22

SORU: Hava alanları üzerindeki operasyonlar esnasında hava araçları arasındaki emniyet nasıl sağlanır?


CEVAP: Hava alanları üzerindeki operasyonlar esnasında hava araçları arasındaki emniyet hava trafik kontrol hizmetlerinden meydan kontrol hizmetleri ile sağlanır. Bunun dışında tırmanma ve alçalma hareketlerini gerçekleştirdiği hava sahaları içerisindeki uçuş emniyeti ise yaklaşma kontrol hizmetleri ile seyahat uçuşunu yaptığı hava sahalarındaki emniyet ise saha kontrol hizmetleri ile sağlanır.

#23

SORU: Yaklaşma ve saha kontrol hizmetlerinde uçaklar nasıl izlenir?


CEVAP: Hava aracının yörüngesinden de anlaşılacağı üzere yaklaşma ve saha kontrol hizmetlerinde hava aracının gözle takibi mümkün olmadığı için uçakların izlenmesi radar yardımıyla gerçekleştirilir.

#24

SORU: Meydan kontrolde hava araçları nasıl takip edilir?


CEVAP: Meydan kontrolde hava araçlarının gözle takibi esastır.

#25

SORU: Hava araçlarına verilen talimatlar için iki yönlü haberleşme hangi dille sağlanır?


CEVAP: Tüm konuşmalar, İngilizce temelli freyzyoloji olarak isimlendirilen bir havacılık dili ile sağlanır.

#26

SORU: Verilen tüm hava trafik hizmetlerinin hedefi nedir?


CEVAP: Verilen tüm hava trafik hizmetlerinde hedef uçuş emniyetinin sağlanmasıdır.

#27

SORU: Hava trafik hizmetleriyle emniyet nasıl korunur?


CEVAP: Hava trafik hizmetleriyle emniyet uçaklar arasındaki ayırma mesafeleri ile korunur.

#28

SORU: İki uçak arasında olması gerekli minimum ayırma mesafesi uçakların kategorilerine bağlı olarak nerede verilmiştir?


CEVAP: İki uçak arasında olması gerekli minimum ayırma mesafesi uçakların kategorilerine bağlı olarak, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının Hava Trafik Yönetimi başlıklı 4444 numaralı dokümanında detaylı olarak verilmiştir.

#29

SORU: Uçaklar arasında kaç tür ayırma mesafesi vardır?


CEVAP: Uçaklar arasında iki tür ayırma vardır: • Ayırmaların ilki düşey ayırma uçaklar arasında olması gerekli irtifa olup uçağın yönüne bağlı olarak belirlenir. • Uzunlamasına ve yanlamasına ayırmalar ise aynı yol üzerinde uçan uçaklar arasındaki yanlamasına ve uzunlamasına mesafeler ve kesişen rotalar üzerinde birbirine yaklaşan uçaklar arasında olası gerekli mesafedir.

#30

SORU: Saha kontrolde ve radarlı olarak yapılan ayırmalarda mesafe ne kadardan az olamaz ve bu mesafenin değiştirilmesiyle ilgili düzenleme nedir?


CEVAP: Saha kontrolde ve radarlı olarak yapılan ayırmalarda bu mesafeler 5 deniz milinden az olamaz fakat her bir ülke kendi kullandığı radar sisteminin güvenirliğini, kontrolör personel gibi altyapısına bağlı olarak bu minimumu genişletebilir fakat hiç bir zaman Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının belirlediği limitin altına indiremez.

#31

SORU: Bir hava trafik kontrolörünün görev çevrimi nasıldır?


CEVAP: Bir hava trafik kontrolörü¨, kontrolü¨ altındaki her bir uçağın radar ve telsiz yardımıyla aldığı pozisyon bilgilerini hafızasında canlandırılarak tüm mevcut yörüngeleri ve bir sonraki zaman dilimindeki yörüngeleri hesaplar. Hesaplama sonucu olası problemleri saptar, çözümler ve hava trafik kontrol müsaadesi olarak ilgili mürettebata iletir.

#32

SORU: Birbirine problem olan hava trafiklerinin birbirinden ayrılması için hava trafik kontrolörü uçağın hangi parametrelerini değiştirebilir?


CEVAP: Uçağın üç parametresini değiştirebilir: • Uçuş başını, • Uçuş hızını, • Uçuş irtifasını.

#33

SORU: Meydan kontrol hizmetleri nedir?


CEVAP: Hava araçları arasındaki çarpışmaları önlemek, manevra sahasındaki hava araçlarının o sahadaki manialarla çarpışmasını önlemek ve düzenli hava trafik akışını sürdürüp hızlandırmak amacıyla hava alanları üzerinde, yerde ve üzerindeki boyutları belirli hava sahalarında sunulan hizmetlerdir.

#34

SORU: Hava trafik kontrol kulelerinde çalışan trafik kontrolörlerinin çalışma pozisyonları nelerdir?


CEVAP: Hava trafik kontrol kulelerinde çalışan trafik kontrolörlerinin dört farklı görevi ve çalışma pozisyonu vardır: • Kule çalışma pozisyonu, • Yer çalışma pozisyonu, • Müsaade dağıtım çalışma pozisyonu, • Yardımcı çalışma pozisyonu.

#35

SORU: Müsaade nedir?


CEVAP: Hava trafik kontrol ünitesi tarafından hava araçlarına yörüngesi hakkında uyması için verilen talimatlardır.

#36

SORU: Meydan kontrolörlerinin görevlerini yaparken kullandıkları donanımlar nelerdir?


CEVAP: Meydan kontrolörlerinin görevlerini yaparken kullandıkları donanımlar; • İki yönlü haberleşme için telsiz, • Dürbün, • Stripler, • Havaalanı yer ışıkları kontrol paneli, • Meteoroloji bilgi sistemi, • Aldiz lambası, • Yer radarıdır.

#37

SORU: Meydan turu kısaca nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Meydan turu, herhangi bir hava meydanında görerek şartlarda iniş kalkış yapan uçakların izledikleri dikdörtgen güzergahtır. Uçakların inişe yönelik olarak pist etrafında yerden belirli bir yükseklikte izledikleri trafik paternidir. Meydan turunun her bir aşamasına “bacak” denir. Meydan turu -meydan koşulları aksini zorunlu kılmadıkça- neredeyse her zaman sola dönüşlü yapılır.

#38

SORU: Meydan turunu her bir aşamasına ne denir?


CEVAP: Meydan turunun her bir aşamasına back denir.

#39

SORU: Meydan turu hangi tarafa dönüşlü yapılır?


CEVAP: Meydan turu meydan koşulları aksini zorunlu kılmadıkça her zaman sola dönüşlü yapılır.

#40

SORU: Yaklaşma kontrol hizmeti nedir?


CEVAP: Hava araçlarının tırmanma ya da alçalma uçuşu yaparken birbirine göre emniyetinin sağlanması için radar yardımı ile verilen hizmettir.

#41

SORU: Hava trafik kontrolörünün iş yükünü azaltmak amacıyla terminal kontrol sahasında neler yapılır?


CEVAP: Hava trafik kontrolörünün iş yükünü azaltmak amacıyla terminal kontrol sahasında; • Standart geliş yolları ve • Standart aletli kalkış yolları tesis edilir ve yayımlanır.

#42

SORU: Saha kontrol hizmeti nedir?


CEVAP: Yol kontrol hizmeti olarak da isimlendirilen saha kontrol hizmetleri hava yollarında uçakların emniyetli uçuşlarını sürdürmek amacıyla verilen radarlı kontrol hizmetidir.

#43

SORU: Bir hava aracı için optimum uçuş seviyesi neye göre seçilir?


CEVAP: Bir hava aracı için optimum uçuş seviyesi; • Gideceği yöne ve • Kullanılacak uçuş seviyesine göre seçilir.

#44

SORU: Uçuş seviyesi nedir?


CEVAP: Basınç irtifası altimetre ayarı için irtifalar uçuş seviyesi olarak okunur. Feet cinsinden irtifanın 100’e bölünmesi ile elde edilen değerine uçuş seviyesi denir.

#45

SORU: Uçuş bilgi hizmetleri nedir?


CEVAP: Uçuşların emniyetli ve etkili bir şekilde yürütülebilmesi için faydalı tavsiye ve bilgileri temin etmek için uçuş bilgi bölgesi içerisinde sağlanan hizmetlerdir.

#46

SORU: Uçuş bilgi hizmetleri kimlere sunulur?


CEVAP: Hava trafik kontrol hizmeti verilen veya kontrol hizmeti verilmeyen ancak ilgili hava trafik hizmet ünitelerince bilinen hava araçlarına sağlanır.

#47

SORU: Uyarı hizmetleri nedir?


CEVAP: Arama kurtarma hizmetlerine ihtiyaç duyan hava araçlarıyla ilgili olarak gerekli kuruluşları uyarmak ve gerektiğinde bu kuruluşlara yardımcı olmak amacıyla uçuş bilgi bölgesi içerisinde verilen hizmetlerdir.

#48

SORU: Uyarı hizmeti kimlere verilir?


CEVAP: Uyarı hizmeti; hava trafik kontrol hizmeti sağlanan tüm uçaklara, uygulanabildiği kadar uçuş planı doldurmuş olan ve hava trafik hizmeti ünitelerince bilinen tüm uçaklara ve kanunsuz girişime uğramış olduğu bilinen veya kanunsuz girişime uğradığına inanılan her uçağa sağlanır.

#49

SORU: Hava trafik akış ve kapasite yönetimi nedir?


CEVAP: Hava trafik kontrol kapasitesinin maksimum ölçüde kullanımını ve trafik yoğunluğunun ilgili hava trafik hizmetleri otoritesi tarafından yayınlanan kapasitelere uyumlu olmasını temin ederek, hava trafik akışının emniyetli düzenli ve hızlı şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunmak amacıyla verilen bir hizmettir.

#50

SORU: Avrupa hava trafik akış ve kapasite yönetimi hangi kuruluş tarafından karşılanmaktadır?


CEVAP: Bu hizmet Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC-European Civil Aviation Conference) hava sahasındaki ülkeler adına Brüksel’de bulunan eski adı merkezi akış yönetim birimi yeni adı ağ yönetimi olan birim tarafından gerçekleştirilmektedir.

#51

SORU: Akış yönetimi hangi aşamalarda verilmektedir?


CEVAP: Akış yönetimi dört aşamada verilmektedir: • Stratejik akış yönetimi, • Ön taktik akış yönetimi, • Taktik akış yönetimi, • Operasyon sonrası analiz.

#52

SORU: Stratejik akış yönetimi nedir?


CEVAP: Stratejik akış yönetimi uçuş gününden 7 gün ve daha öncesinden başlayan ve araştırma, planlama ve koordinasyon faaliyetlerinin gerçekleştirildiği aşamadır.

#53

SORU: Stratejik akış yönetiminin çıktısı nedir?


CEVAP: Stratejik akış yönetiminin çıktısı ağ operasyon planıdır. Ağ operasyon planı; sezonluk, aylık, haftalık ve günlük tıkanıklık tahminlerini ve bunları çözecek trafik akış ve kapasite yönetimi ve hava sahası yönetimi önlemlerini gösteren trafik talep ve kapasite planlarını içeren bir dokümandır.

#54

SORU: Ön taktik akış yönetimi aşamasında hangi faaliyetler gerçekleştirilir?


CEVAP: : Uçuşun 6 gün öncesinden başlayıp uçuş gününe kadar süren bu aşamada planlama ve koordinasyon faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Bu aşamada mevcut kapasite kaynaklarının yönetilmesi için en iyi yönetimin ve uygun olan çeşitli hava trafik akış ve kapasite yönetimi önlemlerinin uygulanma gereksinimi analizi yapılır ve uygulama kararı verilir.

#55

SORU: Ön taktik akış yönetimi aşamasının çıktıları nelerdir?


CEVAP: Bu aşamanın çıktıları hava trafik akış ve kapasite yönetimi bilgilendirme mesajı / ağ haberleri ve operasyon planı portalı vasıtasıyla yayımlanan hava trafik akış ve kapasite yönetimi günlük planıdır.

#56

SORU: Taktik akış yönetimi aşaması nedir ve bu aşamada neler gerçekleştirilir?


CEVAP: Uçuş günü gerçekleştirilen aşamadır. Bu aşamada gerçek trafiğe, kapasiteye ve gözlem değerlerine göre günlük planlar güncellenir. Trafiğin yönetim slot tahsisi ve rota ile gerçekleştirilir.

#57

SORU: Slot tahsisi nedir?


CEVAP: Slot tahsisi havayollarının uluslararası havaalanlarına iniş, kalkış yapması, hava trafik kontrol sektörleri ve hava sahası için tahsis edilen ilgili zamanlardır.

#58

SORU: Hava trafik ağındaki herhangi bir noktada kapasite düşmesi yaşanacağı tahmin edildiği zaman nasıl bir işlem uygulanır?


CEVAP: Hava trafiğinde herhangi bir noktada kapasite düşmesi yaşanacağı tahmin edildiğinde regülasyon uygulanır. Regülasyon o yerle ilgili slot tahsis programıdır.

#59

SORU: Uçuş planları kim tarafından ne zaman hazırlanır?


CEVAP: Motor çalıştırma zamanından en geç 3 saat öncesinde uçak işletmecileri tarafından hazırlanıp gönderilir.

#60

SORU: Hava trafik akış ve kapasite yönetimi için kullanılan talep girdileri nelerdir?


CEVAP: Uçuş planları, merkezi akış yönetim birimi tarafından hava trafik akış ve kapasite yönetimi için kullanılan talep girdilerini oluşturmaktadır. Hava alanı kapasite bilgileri, hava trafik kontrolden gelen sektörlerin kapasite bilgileri ve askeri hava sahası bölümlerinden elde edilen kullanılabilir rota ve hava sahası bilgileri de sistemin kapasite bilgilerini oluşturmaktadır.

#61

SORU: Slot tahsisinin yapılması ne zaman tamamlanır?


CEVAP: Slot tahsisinin yapılması motor çalıştırma zamanından 2 saat öncesine kadar tamamlanır.

#62

SORU: Hava yoluna olan talebin zamana göre değişiklik göstermesi ile hava trafik sisteminde problemler yaşanmasının nedenleri nasıl özetlenebilir?


CEVAP: Tatiller ve toplumun seyahat alışkanlıklarından dolayı belirli zamanlarda görülen trafik yığılmaları, çeşitli hava trafik yönetim sistemlerinin kapasitelerindeki farklılıklar, olası trafik talepleri ile ilgili olarak yetersiz bilgi toplanması, tıkanıklıkları çözümleyebilecek uygun teknik ve usullerin yetersizliği.

#63

SORU: Hava trafik kontrol sistemi kapasite problemlerinin sonuçları sistem verimsizliği yönünden nelere sebep olmaktadır?


CEVAP: Kalkıştan önce veya inişten sonra yerde bekleme, uçuşta bekleme, ekonomik olmayan yörüngelerde uçma, uçuş yörüngesi değişikliği, uçuş yoğunluğu ve filo planlamasında aksaklıklar, uçak işleticisi için maliyet riskleri, havaalanları ve terminal binalarında tıkanıklıklar ve yolcu tatminsizliği sorunlarına sebep olmaktadır.

#64

SORU: Hava trafik kontrol sisteminde kapasite nasıl tanımlanır?


CEVAP: Hava trafik kontrol sisteminin operasyon esnasında uçaklara hizmet verme yeteneği hava trafik sisteminin kapasitesi olarak tanımlanır. Diğer bir ifadeyle verilen bir zaman diliminde hava sahasına giren, hava sahasından çıkan veya hava alanına inen hava alanından kalkan hava aracı sayısıdır.

#65

SORU: Hava trafik kontrol sisteminin kapasitesini belirleyen faktörler nelerdir?


CEVAP: Hava trafik kontrol sisteminin kapasitesini belirleyen faktörler şöyle sıralanabilir: • Hava sahası kısıtlayıcısı, • Teknik olanaklar ile ilgili kısıtlayıcılar, • Prosedür kısıtlayıcıları, • Kontrol iş yükü kısıtlayıcısı ve • Hava araçlarının performans karakteristikleri.

#66

SORU: Kontrol kapasitesi ne amaçla kullanılır ve neye bağlıdır?


CEVAP: Kontrol kapasitesi kontrolör iş yükü ve hava sahası sistemindeki trafik akışı arasındaki ilişkinin belirlenmesi için kullanılır. Kontrol kapasitesi; • Trafik karakteristiği, • Sektörleme, • Kontrolör ekip organizasyonu ve • Otomasyon düzeyine bağlıdır.

#67

SORU: Hava trafik kontrolörünün görevlerini neler oluşturmaktadır?


CEVAP: Planlama, koordinasyon, haberleşme ve kontrol oluşturmaktadır.

#68

SORU: Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı tarafından belirlenmiş uçak ağırlık kategorileri nelerdir?


CEVAP: Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı tarafından belirlenmiş uçak ağırlık kategorileri şöyle sıralanabilir: • Hafif-maksimum kalkış ağırlığı 7000 kg veya daha hafif olan uçaklar. • Orta-maksimum kalkış ağırlığı 7000 kg’dan fazla ve 136000 kg’dan hafif olan uçaklar. • Ağır-maksimum kalkış ağırlığı 136000 kg veya daha ağır olan uçaklar.

#69

SORU: Yaklaşma kontrolörü uçakların emniyeti uçuşu için ayırma işlemini yaparken hangi parametreleri kullanır?


CEVAP: Ağırlık parametresi ve uçakların yaklaşma hızını kullanır.

#70

SORU: Gösterge hızı nedir?


CEVAP: Gösterge hızı, hava hızı göstergesinden okunan hız değeridir.

#71

SORU: Hava sahası yönetimi nedir?


CEVAP: Hava sahası yönetimi; verilen bir hava sahasında verilen bir zaman diliminde hava sahası kullanımını maksimum düzeye çıkarmak için gerçekleştirilen bütün faaliyetlerdir. Hava sahası yönetimi tanımlanan şekilde en iyi hava sahasını yaratabilmek için yürütülen tüm stratejik planlama ve problem çözme çalışmalarının bütünüdür.

#72

SORU: En iyi hava sahası nedir?


CEVAP: En iyi hava sahası, içerisinde düzenlenen operasyonlarda beklemelerin az olduğu, uçuşların az yakıt sarf ederek ekonomik şekilde tanımlanabildiği, yüksek emniyet düzeyinde ve mevcut yapısı ile gelecekteki trafik talebini karşılayabilecek yapıda olan tüm bunlara ek olarak hava trafik kontrolörleri ve pilotların iş yükünün az olduğu hava sahalarıdır.

#73

SORU: Hava sahası nedir ve kaça ayrılır?


CEVAP: Hava sahası, hava araçlarının seyrüseferlerini yaptıkları yerlerdir. İçerisinde hava trafik hizmetlerinin sağlandığı en büyük hava sahası uçuş bilgi bölgesi olmak üzere; • Kontrollü, • Kontrolsüz ve • Özel kullanımlı hava sahaları olarak üçe ayılır.

#74

SORU: Kontrollü hava sahaları nelerden oluşur?


CEVAP: Kontrollü hava sahaları; • Kontrol zonu, • Terminal kontrol alanı ve • Hava yollarından oluşur.

#75

SORU: Kontrolsüz hava sahaları nedir?


CEVAP: Kontrolsüz hava sahaları içerisinde kontrol hizmetlerinin verilmediği sahalardır.

#76

SORU: Özel kullanımlı sahalar nelerdir?


CEVAP: Çoğunlukla askeri havacılık amaçlı tesis edilmiş hava sahalarıdır. Özel kullanımlı hava sahaları; • Tehlikeli sahalar, • Yasak sahalar ve • Sınırlı kullanımlı sahalardan oluşur. Yasak sahalar içerisinde sivil uçuşlara izin verilmeyen sahalardır. Sınırlı kullanımlı hava sahaları içerisinde belirli koşullara bağlı kalınarak sivil hava trafiğinin kullanıldığı sahalardır. Tehlikeli hava sahaları ise içerisinde hava trafiğine tehlike oluşturabilecek faaliyetlerin olduğu boyutları belirli hava sahalarıdır.

#77

SORU:

Hava trafik yönetimi sistemi nedir?


CEVAP:

Hava yolu ulaştırma sisteminin uçuş emniyeti açısından en önemli bileşeni hava trafik yönetimi sistemidir.


#78

SORU:

Hava alanları üzerinde hareket eden tüm uçakların birbirine göre
emniyetli uçuşundan hangi sistem sorumludur?


CEVAP:

Bir uçağın emniyetli uçuşundan yalnızca o uçağın pilotu sorumlu iken hava sahalarında ve hava alanları üzerinde hareket eden tüm uçakların birbirine göre emniyetli uçuşundan hava trafik yönetimi sistemi sorumludur.


#79

SORU:

Hava seyrüsefer hizmetleri hangi hizmetlerden oluşur?


CEVAP:

Hava seyrüsefer hizmetleri haberleşme-seyrüsefer-izleme, meteoroloji hizmetleri, hava trafik yönetimi ve diğer yardımcı havacılık hizmetlerinden oluşur.


#80

SORU:

Hava seyrüsefer hizmetleri kim tarafından verilir?


CEVAP:

Uçuş emniyetini temin eden bu hizmetler ülkelerin hava seyrüsefer hizmet sağlayıcıları tarafından verilir.


#81

SORU:

Hava trafiği nedir?


CEVAP:

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının (ICAO – International Civil Aviation Organization) eklerine göre uçuştaki ve hava alanlarının manevra sahalarındaki bütün hava araçlarının harekâtı hava trafiği olarak tanımlanmaktadır.


#82

SORU:

Hava trafik hizmetleri nelerden oluşmaktadır?


CEVAP:

Hava trafik kontrol hizmetleri, uçuş bilgi hizmetleri, uyarı hizmetleri hep beraber hava trafik hizmetlerini oluştururlar


#83

SORU:

Hava trafik hizmetlerinin amaçları nelerdir?


CEVAP:

1. Uçaklar arasındaki çarpışmaları önlemek,
2. Manevra sahasındaki uçakların o sahadaki mânialarla çarpışmasını önlemek,
3. Düzenli bir trafik akışını sürdürmek ve hızlandırmak,
4. Uçuşların emniyetli ve etkili bir şekilde yürütülebilmesi için faydalı tavsiye ve bilgileri sağlamak,
5. Arama-kurtarmaya ihtiyaç duyan uçakla ilgili olarak ilgili kuruluşları uyarmak ve istenildiğinde bu kuruluşlara yardımcı olmak.


#84

SORU:

Aletli uçuş koşulları nedir?


CEVAP:

Aletli uçuş koşullarıise IFR (Instrument Flight Rules) harfleri kullanılarak kısaltılmış kod olup görerek uçuş koşulları dışında görsel yardım alınmadan yalnızca hava aracındaki bordo aletleri kullanılarak sürdürülen uçuşlardır.


#85

SORU:

Farklı görev uçuşu olan uçuşlar hangileridir?


CEVAP:

Farklı görev uçuşu olarak genel havacılık amaçlı uçuşlar, eğitim uçuşları, ticari tarifeli ve tarifesiz uçuşlar, askerî amaçlı uçuşlar sayılabilir


#86

SORU:

Farklı performanslı hava araçları hangi özelliklere sahiptir?


CEVAP:

Farklı performanslı hava araçları denildiğinde ise hava araçlarının kendi tasarımları ile belirlenmiş farklı tırmanma-alçalma veya seyahat hızına sahip, farklı optimum uçuş profillerine sahip olmaları akla gelmelidir. Farklı operasyon
tipi olarak VFR veya IFR kurallarına bağlı olarak sürdürülen uçuşlar düşünülmelidir. Tüm bu farklı karakteristiklere sahip uçuş operasyonlarının birbirine göre emniyeti sunulan hava trafik hizmetleri ile sağlanmaktadır


#87

SORU:

Hava trafik kontrolörünün görevini yapabilmesi için ne gereklidir?


CEVAP:

Hava trafik kontrol hizmetini sunan hava trafik kontrolörünün görevini yapabilmesi için ülkesinin havacılık otoritesi tarafından verilen “Hava Trafik Kontrolörü Lisansına” sahip olması gereklidir. Bu lisans ülkemizde sivil havacılık otoritesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. 


#88

SORU:

Hava trafik kontrolör adayının lisans sınavına girebilmesi için neler gereklidir?


CEVAP:

Bir adayın lisans sınavına girebilmesi için 30 yaşından gün almamış olması, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının 1.Ekinde hava trafik kontrolörü için belirlenmiş sağlık koşullarını sağlaması ve İngilizce dilini belirli bir düzeyde bilmesi gereklidir.


#89

SORU:

Hava trafik kontrol hizmetleri kaç tür hizmetten oluşur?


CEVAP:

Hava trafik kontrol hizmetleri üç farklı hizmetten oluşmaktadır: Meydan kontrol, yaklaşma kontrol ve saha kontrol.


#90

SORU:

Bir hava aracının uçuş profili nasıl seyreder?


CEVAP:

Bir hava aracının uçuş profili, uçağın kalkış havaalanından kalktıktan sonra seyir irtifasına varıncaya kadar yapmış olduğu tırmanma hareketi, sonrasında seyir irtifasında yaptığı seyahat uçuşu ile devam eder


#91

SORU:

Uçuş profili üzerindeki hareketler kaç  farklı grupta  incelenebilir?


CEVAP:

Profil üzerindeki hareketler iki farklı grupta irdelenebilir: Hava alanları üzerinde yerde yapmış olduğu operasyonlar ve hava sahalarında yapmış olduğu operasyonlar.


#92

SORU:

Bir hava aracının tırmanma ve alçalma hareketlerini gerçekleştirdiği hava sahaları içerisindeki uçuş emniyeti nasıl sağlanır?


CEVAP:

Tırmanma ve alçalma hareketlerini gerçekleştirdiği hava sahaları içerisindeki uçuş emniyeti ise yaklaşma kontrol hizmetleri ile seyahat uçuşunu yaptığı hava sahalarındaki emniyeti ise saha kontrol hizmetleri ile sağlanır.


#93

SORU:

Hava araçlarına verilen tüm talimatlar için önemli olan faktörler nelerdir?


CEVAP:

Hava araçlarına verilen tüm talimatlar için iki yönlü haberleşmede kullanılan telsizler ve bunların frekansları çok önemlidir. Telsiz ile yapılan konuşmanın net anlaşılır bir şekilde iletilip pilot tarafından bunun doğru anlaşılması büyük önem taşımaktadır. 


#94

SORU:

Havacılık dilinde tüm konuşmalar hangi dil ile sağlanır?


CEVAP:

Tüm konuşmalar, İngilizce temelli freyzyoloji olarak isimlendirilen bir havacılık dili ile sağlanır.


#95

SORU:

Birbirine problem olan hava trafiklerinin birbirinden ayrılması için hava trafik kontrolörü uçakta neleri değiştirebilir?


CEVAP:

Birbirine problem olan hava trafiklerinin birbirinden ayrılması için hava trafik kontrolörü uçağın üç parametresini değiştirebilir:
1. Uçuş başını,
2. Uçuş hızını ve
3. Uçuş irtifasını


#96

SORU:

Kontrol kulelerinde çalışan hava trafik kontrolörlerinin kaç farklı görevi vardır?


CEVAP:

Kontrol kuleleri tüm havaalanı hava tarafına hakim olacak bir konumda bulunur. Burada çalışan hava trafik kontrolörlerinin dört farklı görevi, çalışma pozisyonu vardır:
1. Kule çalışma pozisyonu,
2. Yer çalışma pozisyonu,
3. Müsaade dağıtım çalışma pozisyonu ve
4. Yardımcı çalışma pozisyonu.