HİJYEN VE SANİTASYON Dersi Temel Kavramlar ve Yaklaşımlar soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

 İnsanın, gerekli bedensel ve zihinsel faaliyetleri yerine getirebilmesi için hangi tür koşulların oluşması gerekir?


CEVAP:

İnsanın gerekli bedensel ve zihinsel faaliyetleri yerine getirebilmesi için yeterli, dengeli, sağlıklı tüketimin sağlanması ve desteklenmesi, çalışılan iş yerinde güvenli ve çalışılabilir ortamın, günlük yorgunluğun giderileceği, dinlenilebilecek sağlıklı bir mekânın oluşturulması şarttır.


#2

SORU:

Sabah işine gitmek üzere kalkan bir kişi hangi faaliyetleri yapar?


CEVAP:

Sabah işine gitmek üzere kalkan bir kişi ilk olarak yüzünü yıkar, kahvaltısını eder, iş yerine ulaşmak üzere yola çıkar, işine gelir ve çalışmaya başlar.


#3

SORU:

Dünya Sağlık Örgütü, 1948 yılında sağlığı nasıl tanımlamıştır?


CEVAP:

Dünya Sağlık Örgütü 1948 yılında sağlığı “sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal (akılsal) ve sosyal yönden tam bir iyilik hâli” olarak tanımlamıştır.


#4

SORU:

Toplumu oluşturan her bir kişinin sağlıklı olma durumu bireysel etkenlere bağlı olduğu gibi çevresel faktörlerden de etkilenmektedir. Bu faktörler nelerdir?


CEVAP:

Bireyin kendisinin dışında, yaşadığı ortamdan etkilendiği bir gerçektir. Yaşanılan yerdeki temiz ve solunabilir hava imkânı, güvenliğinin sağlanması, atıkların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi, iş yerindeki çalıştığı ortamın aydınlanma durumu, temiz ve güvenli kullanılabilecek su ihtiyacının sağlanması gibi etmenler de bireyi etkileyen çevresel faktörler olarak sıralanabilir.


#5

SORU:

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) sağlık tanımlamasını tam karşılayacak yaşam alanların sağlanması için, Lalonde tarafından geliştirilen ve DSÖ tarafından da benimsenen 4 ana belirleyicinin olması şarttır. Bunlar nelerdir?


CEVAP:

1. Çevre, 2. Yaşam tarzı, 3. İnsan biyolojisi, 4. Sağlığı koruma sistemleri


#6

SORU:

Dünya sağlık örgütüne göre Hijyen kelimesinin tanımı nasıl yapılmaktadır?


CEVAP:

Yunan mitolojisinden etkilenilerek dünya tıp literatüründe geçen "hijyen" kelimesi DSÖ’ye göre “sağlık hâlinin korunması, devam ettirilmesi ve hastalıkların engellenmesi amacıyla yapılan uygulamalar ve yardımcı koşulların hepsini birden kapsayan işlemlerin bütünüdür” olarak tanımlanmıştır.


#7

SORU:

Enfeksiyonlardan korunmak, hastalıkları azaltmak, olumsuz sağlık koşullarını ortadan kaldırmak hijyenik yaşam şartlarının sağlanması ile mümkündür. Hijyenik koşulların oluşmasında, ilk basamakta bireysel olarak neler yapılabilir?


CEVAP:

Bireysel olarak; el ve yüz yıkama, boyun, ayak, kulak, burun temizliği, ağız ve diş temizliği, saçların bakımı ve tuvalet alışkanlığının tekniğine uygun ve temizliği tam olarak sağlayacak şekilde yaşam içinde uygulanması, hijyenik koşulların oluşmasında ilk basamağı teşkil etmektedir.


#8

SORU:

Okul hijyeninin amacı nedir?


CEVAP:

Okul hijyeninin amacı: Çocukluk çağından itibaren sağlıklı yaşamanın kuralları ve faydaları anlatılarak, günlük hayatta hijyenik yaşamın kurallarına uymanın yaşam kalitesini ne kadar olumlu etkilediği öğretilir. Aynı zamanda geleceğimizin garantisi olan çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlıklı ortamlarda yetişmeleri sağlanır.


#9

SORU:

Sanitasyon kelimesi temizlik kavramından tamamen farklıdır. Bu farklar nelerdir?


CEVAP:

Temizlik tanım olarak sadece kir, pas, leke, toz gibi istenmeyen etmenlerin ortadan kaldırılmasını tanımlar. Sanitasyonun kapsamı ise daha geniştir. Sanitasyonda esas insan, çevre, gıda ve işletmenin korunması, sağlığı tehdit eden ve etmesi mümkün olan bütün faktörlere engel olunmasıdır. İnsan sağlığını etkileyen çevre de sanitasyonun kapsamına girdiği için çevrede bulunan bütün canlıların sağlığı da sanitasyon programına dâhil olmaktadır. Yaşanılan her ortamda uygun çalışma alanlarının oluşturulması, binaların çalışmaya elverişli olup olmadığı, mekânlarda pest kontrollerinin yapılması, iş yerlerinde kişisel koruyucu donanımların temini ve kullanılması, fiziksel (aşırı ışık ve kırılma, yetersiz aydınlatma, titreşim, termal konfor şartlarının sağlanması), kimyasal (gaz, buhar, sıvı, katı, tozlar ve karışımları), biyolojik ve ergonomik tehlikelerin önlenmesine ilişkin alınan her türlü tedbir, sanitasyonun çalışma konuları arasındadır.


#10

SORU:

Katı atıkların bileşimine ve miktarına etki eden en önemli etmenler nelerdir?


CEVAP:

İklimsel şartlar, tarımsal faaliyetler, hayvancılık faaliyetleri, Coğrafi yapı, İnsanların kültürel yapısı, Bölgenin veya ülkenin ekonomik yapısı ve tüketicilerin tüketim tercihleri.


#11

SORU:

Bileşimlerine göre katı atıklar kaç gruba ayrılır ve bu grupların isimleri nelerdir?


CEVAP:

Bileşimlerine göre katı atıklar 2’ye ayrılır. Bunlar; organik katı atıklar ve inert katı atıklardır.


#12

SORU:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımlamış olduğu Atık Yönetimi Yönetmeliği’ne göre bir atığın tehlikeli sayılabilmesi için; hangi özellikleri taşıması gereklidir?


CEVAP:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımlamış olduğu Atık Yönetimi Yönetmeliği’ne göre bir atığın tehlikeli sayılabilmesi için; patlayıcı, oksitleyici, alevlenir veya yüksek oranda alevlenir, tahriş edici, zararlı, toksik, kanserojen, aşındırıcı, enfeksiyon yapıcı, üreme sistemine toksik, hassaslaştırıcı ve ekotoksik özelliklere sahip olması gerekmektedir.


#13

SORU:

Tıbbi atıkların bertaraf alanlarına getirilmesi ve bertaraf edilmesinden büyük şehirlerde hangi kurum yada kuruluş sorumludur?


CEVAP:

Tıbbi atıkların bertaraf alanlarına getirilmesi ve bertaraf edilmesinden büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri sorumludur.


#14

SORU:

Katı atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermemesi amacıyla uygulanan faaliyetlerin tümüne ne ad verilmektedir?


CEVAP:

Katı atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermemesi amacıyla uygulanan faaliyetlerin tümüne “katı atık yönetimi” denilmektedir. Az atık üretiminin sağlanması, oluşan atıkların tekrar kullanılabilirlik durumlarının değerlendirilmesi, çevreye ve canlılara zarar vermeyecek şekilde yok edilmesi amacıyla atıkların biriktirilmesi, toplanması, taşınması gibi faaliyetler katı atık yönetiminin kapsamına girmektedir.


#15

SORU:

Aynı özellikte olan atıkların biriktirilmesi ve toplanması işlemlerinden sonra mümkünse geri dönüşümü veya geri kazanımı mümkün değilse de bertaraf edilmesi işlemine geçilmektedir. Bu bertaraf işlemleri kaç farklı şekilde yapılmaktadır ve isimleri nelerdir?


CEVAP:

Üç farklı şekilde bertaraf işlemi yapılmaktadır. Bunlar; 1. Gömme (Depolama) Metodu, 2. Termal Bertaraf Yöntemleri ve 3. Kompost Metodu


#16

SORU:

Katı atıkların bertaraf edildiği gömme metodunda, II. Sınıf düzenli depolama alanında hangi tür atıklar depolanır?


CEVAP:

Belediye atıkları ve tehlikesiz atıklar


#17

SORU:

Katı atıkların yok edilmesinde kullanılan "Termal" bertaraf yönteminde amaçlanan nedir?


CEVAP:

Atıkların yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak hacimce azaltılması, zararının engellenmesi, zararlı maddelerin tutulması ve yok edilmesi amaçlanır. Bunların yanı sıra enerji, mineral ve kimyasal maddelerin tekrar kazanılması da sağlanmaya çalışılır.


#18

SORU:

Katı atıkların yok edilmesinde kullanılan Termal bertaraf yöntemleri kaç gruba ayrılır ve isimleri nelerdir?


CEVAP:

Katı atıkların yok edilmesinde kullanılan Termal bertaraf yöntemleri; Yakma , piroliz ve gazifikasyon olarak üç gruba ayrılır.


#19

SORU:

Atık suların arıtılmasında kaç farklı yöntem uygulanır ve bunların isimleri nelerdir?


CEVAP:

Atık suların arıtılmasında üç farklı yöntem uygulanır ve bunlar; Fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerdir.


#20

SORU:

Atık su içindeki organik maddelerin uzaklaştırılması amacıyla, biyolojik yöntemde hangi sistemler kullanılmaktadır?


CEVAP:

Biyolojik yöntemde; Biyolojik filtreler, aktif çamur ve modifikasyonları, stabilizasyon havuzları ve modifikasyonları ile anaerobik sistemler kullanılmaktadır.