İCRA İFLAS HUKUKU Dersi GENEL HACİZ YOLUYLA TAKİBE BAŞVURU, MENFİ TESPİT VE İSTİRDAT DAVALARI, İCRA TAKİBİNİN İPTALİ VE TALİKİ soru cevapları:

Toplam 75 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: İlamsız icra kaça ayrılır?


CEVAP: İlamsız icra; • Genel haciz yoluyla takip, • Kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takip ve • Kiralanan taşınmazların tahliyesi şeklinde üçe ayrılır.

#2

SORU: Genel haciz yoluyla takibin temel aşamaları nelerdir?


CEVAP: Genel haciz yoluyla takip temel altı aşamadan oluşur. Bunlar takip talebi, ödeme emrinin düzenlenip gönderilmesi, takibin kesinleşmesi, haciz, satış, paraların ödenmesi ve paraların paylaştırılması veya bu gerçekleşmezse aciz vesikası verilmesi olarak sıralanır.

#3

SORU: Genel haciz yoluyla takipte yetkili icra dairesi nasıl tespit edilir?


CEVAP: Genel haciz yoluyla takipte yetkili icra dairesi bakımından Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunundaki yetkiye ilişkin hükümlere atıf yapılmıştır. Bu nedenle, para alacağı için Hukuk Muhakemeleri Kanununda (HMK) geçerli olan genel yetki ve özel yetki kuralları, genel haciz yoluyla takipte icra dairesinin yetkisi bakımından da geçerlidir. Bunun sonucu olarak genel yetkili icra dairesi, borçlunun yerleşim yerinin bulunduğu yer icra dairesidir. Ayrıca özel yetki kuralları da takipte geçerliliğini korumaktadır.

#4

SORU: İcra dairesinin yetkisinin kamu düzeninden olmamasının sonuçları nelerdir?


CEVAP: İcra dairesinin yetkisi kamu düzenine ilişkin değildir, bu nedenle icra dairesi yetkisiz olduğunu kendiliğinden gözetemez; borçlunun icra dairesinin yetkisiz olduğu yolunda ödeme emrine itirazda bulunması gerekir. Yetki konusundaki hükümler kamu düzenine ilişkin olmadığından, icra dairesi hakkında da taraflar yetki sözleşmesi yapabilir ve yetkisiz olan bir icra dairesini yetkili hale getirebilirler ya da süresinde itiraz edilmeyerek yetkisiz icra dairesi yetkili hale getirilebilir İcra dairesi yetkisiz olduğunu, borçlu tarafından ileri sürülmedikçe kendiliğinden dikkate alamaz.

#5

SORU: Genel haciz yoluyla takipte takip talebi nasıl yapılır?


CEVAP: Genel haciz yolu ile takip, alacaklının icra dairesine yaptığı takip talebi ile başlar. Alacaklı, takip talebini yetkili icra dairesine yazılı veya sözlü olarak yapar. Ancak takip talebi için Kanuna ve Yönetmeliğe uygun basılı örnekler kullanılmakta ve bu örneklerin doldurulması suretiyle takip yapılmaktadır.

#6

SORU: Genel haciz yoluyla takipte, takip talebinde bulunan alacaklıdan hangi harç ve giderler alınır?


CEVAP: Takip talebinde bulunan alacaklıdan maktu başvurma harcı ve nisbî peşin harç ve ödeme emrinin tebliği ile borçlunun İİK m. 62’ye göre itirazı halinde bu itirazın alacaklıya tebliği için gerekli masraflar alınır.

#7

SORU: Genel haciz yoluyla takipte, takip talebinde bulunması gereken unsurlar nelerdir?


CEVAP: Takip talebinde nelerin bulunacağı İcra İflâs Kanunu’nun 58. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilmiştir. Buna göre alacaklı ve borçlunun kimliği ile adresi, ayrıca vergi kimlik numarası, alacağın Türk parası ile tutarı ve faizli alacaklarda faizin başladığı tarih ve oranı, alacak yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi, alacak bir senede dayanıyorsa senet, yoksa borcun sebebi, seçilen takip yolu takip talebinde gösterilir.

#8

SORU: Takip konusunun yabancı para alacağı olması halinde hangi işlemler yapılır?


CEVAP: Yabancı para alacaklısı takip yaparken, takip talebinde bu yabancı para alacağını Türk parasına çevirmek zorundadır. Bu çeviri takip tarihindeki Merkez Bankasının efektif satış kuru esas alınarak yapılacaktır. Ancak bu çeviri yapılmasına rağmen, alacaklının yabancı para alacağını fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden, yani takibin sonunda kendisine ödeme yapıldığı tarihteki kur üzerinden talep etmesi mümkündür. Ancak bunu alacaklının takip talebinde ayrıca belirtmesi gerekir. Takip talebinde yabancı para alacağını Türk parasına çeviren alacaklı, ayrıca talep etmezse, kendisine takip tarihindeki kur üzerinden ödeme yapılacaktır. Alacaklı vadesinde ödenmeyen yabancı para alacağını dilerse, vade tarihindeki kur üzerinden de talep edebilir. Eğer yabacı para alacağının kuru vade tarihinde yüksek ise, alacaklı vade tarihindeki kuru esas alarak alacağını talep edebilir.

#9

SORU: Genel haciz yoluyla takipte, ödeme emrinin ihtar kısmında hangi hususlar yer alır?


CEVAP: Genel haciz yoluyla takipte ödeme emrinin ihtar kısmında, borcun ve giderlerin yedi gün içinde ödenmesi, borçlunun bir itirazı varsa bunu yedi gün içinde icra dairesine bildirmesi, yedi gün içinde itiraz edilmediği ve borç da ödenmediği takdirde aynı süre içinde mal beyanında bulunulması, mal beyanında bulunulmazsa, hapisle tazyik olunacağı, ayrıca mal beyanında bulunulmaz ya da gerçeğe aykırı mal beyanında bulunulursa hapisle cezalandırılacağı, borç ödenmez veya itiraz edilmezse, takibe devam edileceği hususları yer alır.

#10

SORU: Ödeme emri hüküm ve sonuçlarını ne zaman doğurmaya başlar?


CEVAP: Ödeme emrinin hüküm ve sonuçları, ödeme emrinin borçluya tebliği ile doğar.

#11

SORU: Ödeme emrine itiraz sonucu duran takibe devam etmek için kim tarafından, nasıl bir işlem yapılmalıdır?


CEVAP: Duran takibe devam edebilmek için, alacaklının bu itirazı hükümden düşürmesi gerekir.

#12

SORU: Ödeme emrine itiraz sebepleri kaça ayrılır?


CEVAP: Ödeme emrine itiraz; • İmzaya itiraz ve • Borca itiraz şeklinde ikiye ayrılır.

#13

SORU: Borca itiraz sebepleri nelerdir?


CEVAP: İmzaya itiraz dışında, maddi hukuktan veya takip hukukundan kaynaklanan itirazlar, borca itiraz niteliğindedir. Örneğin, borcun ödendiği, zamanaşımına uğradığı maddi hukuka ilişkin bir itirazken, icra dairesinin yetkisine ya da derdest bir takip bulunduğuna ilişkin itiraz takip hukukundan kaynaklanan bir itirazdır.

#14

SORU: Borç resmi bir senede dayanıyorsa ve borçlu senet altındaki imzanın kendisine ait olmadığını düşüyorsa, nasıl hareket etmelidir?


CEVAP: Takibin dayanağı bir resmî senet ise ve altında borçlunun imzası bulunmakla birlikte borçlu, bu imzanın kendisine ait olmadığını iddia ediyorsa, bu durumda ödeme emrine imzaya itiraz şeklinde karşı koyamaz, yapacağı şey genel mahkemelerde bir sahtelik davası açmaktır.

#15

SORU: İmzaya itirazın ayrıca ve açıkça belirtilmemesinin sonucu nedir?


CEVAP: Borçlu, imzaya itirazını ayrıca ve açıkça belirtmelidir; aksi halde senet altındaki imzayı kabul etmiş sayılır.

#16

SORU: Borçlu itiraz sebepleriyle bağlı mıdır?


CEVAP: Borçlu bildirmiş olduğu itiraz sebepleri ile bağlı olup kural olarak bunları daha sonra değiştirip, genişletemez İtirazında sebep bildirmeyen ya da belirli sebeplere dayanan borçlu, daha sonra icra mahkemesinde itirazın kaldırılması aşamasında, sadece alacaklı tarafından ibraz edilen senet metninden anlaşılabilen borca itiraz sebeplerini ileri sürebilir (İİK m. 63); bunun dışında yeni bir itiraz sebebi ileri süremez.

#17

SORU: Genel haciz yoluyla takipte borçlu itirazını nereye ve ne şekilde yapmalıdır?


CEVAP: Borçlu, ödeme emrine itirazını doğrudan icra dairesine yapar. İtiraz, kural olarak ödeme emrini gönderen icra dairesine yapılır. Ancak, borçlu, bulunduğu yer icra dairesine de, takibin yapıldığı icra dairesine gönderilmek üzere itirazda bulunabilir. İtiraz; • Dilekçe ile veya • Sözlü olarak yapılabilir. Her iki durumda da itiraz tutanağa geçirilir.

#18

SORU: Borçlu itirazından vazgeçebilir mi?


CEVAP: Kayıtsız şartsız olmak şartıyla borçlu, itirazından her zaman vazgeçebilir veya borcunu ödeyebilir.

#19

SORU: Genel haciz yoluyla takipte, ödeme emrine itiraz süresi ne kadardır?


CEVAP: Genel haciz yoluyla takipte ödeme emrine itiraz süresi, ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren yedi gündür.

#20

SORU: Gecikmiş itiraz nereye, ne kadar süre içerisinde ve ne şekilde yapılmalıdır?


CEVAP: Borçlu, kusuru olmaksızın bir engel sebebiyle süresinde ödeme emrine itiraz edemezse, bu itirazını sonradan yapabilir. Gecikmiş itiraz, icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesine, borçlunun haczedilmiş malları paraya çevrilinceye kadar, engelin ortadan kalktığı günden itibaren üç gün içinde yapılmalıdır. Borçlu, hem süresinde itiraz etmesine engel hâli, hem de itirazını icra mahkemesine bildirir.

#21

SORU: Gecikmiş itiraz takibi durdurur mu?


CEVAP: Gecikmiş itirazla takip kendiliğinden durmaz. Gecikmiş itiraz üzerine icra mahkemesi, öncelikle takibin durdurulup durdurulmayacağına karar verir.

#22

SORU: Usulsüz tebligat ve gecikmiş itiraz arasındaki fark nedir?


CEVAP: Gecikmiş itirazı, usulsüz tebligatla karıştırmamak gerekir. Gecikmiş itirazda, itiraz süresi geçmiştir, kanun bu konuda borçluya mazereti sebebiyle ek bir imkân tanımıştır. Oysa, usulsüz tebligatta süre başlamamıştır. Başlamamış süre işlemeyeceği için, usulsüz tebligat durumunda, gecikmiş itiraz yoluna başvurulamaz.

#23

SORU: Borçlunun itirazı kaç gün içerisinde alacaklıya bildirilir?


CEVAP: Borçlunun itirazı, alacaklının takip yaparken yatırdığı avanstan karşılanmak suretiyle üç gün içinde alacaklıya bildirilir.

#24

SORU: İtirazın sonuçları nelerdir?


CEVAP: Süresinde ve usulüne uygun olarak yapılan geçerli bir itiraz, takibi kendiliğinden; gecikmiş itiraz ise borçlunun mazeretinin kabulü veya mahkeme kararıyla takibi durdurur. Ödeme emrine itiraz eden borçlu, mal beyanında bulunmak zorunda değildir. Borçlu, kısmî itirazda bulunursa, borcun kabul edilen kısmı için takip kesinleşir ve durmaz; itiraz edilen kısmı için takip durur.

#25

SORU: İtirazın hükümden düşürülmesi için alacaklıya tanınan imkânlar nelerdir?


CEVAP: İtirazı hükümden düşürmek için kanun, iki yol öngörmüştür: • Birincisi itirazın iptali davası, • İkincisi ise itirazın kaldırılması yoludur.

#26

SORU: İtirazın iptali davası ne kadar süre içerisinde açılmalıdır?


CEVAP: İtirazın iptali davası, itirazın tebliği tarihinden itibaren bir yıl içinde açılır.

#27

SORU: Elinde İİK’nun 68-68a maddeleri anlamında belge olmayan alacaklının itirazı hükümden düşürmek için sahip olduğu bir imkan var mıdır?


CEVAP: Elinde İİK’nun 68-68a maddeleri anlamında belge olmayan alacaklı, borçlunun itirazını hükümden düşürmek istiyorsa, ancak itirazın iptali davası açabilir.

#28

SORU: İtirazı iptali davasında davacı ve davalı tarafta kimler yer alır?


CEVAP: İtirazın iptali davasında davacı alacaklı, davalı ise borçludur.

#29

SORU: İtirazın iptali davası, yetki, görev, ispat ve yargılama usulü bakımından hangi esaslara tabidir?


CEVAP: İtirazın iptali davasında, yargılama usulü bakımından genel hükümler uygulanır. Bu davada yetkili ve görevli mahkeme, genel hükümlere göre tespit edilir. Mahkeme davayı genel hükümlere göre inceleyeceğinden, genel ispat ve delil kuralları geçerli olur.

#30

SORU: İtirazın iptali davasının kabulü halinde, borçlu aleyhine ne kadarlık bir tazminata hükmolunur?


CEVAP: İtirazın iptali davası kabul edilirse, alacaklının dava dilekçesinde istemesi halinde, borçlu hükmolunan borç miktarının % 40dan aşağı olmamak üzere tazminata mahkûm edilir.

#31

SORU: İtirazın iptali davasının kabulü halinde kaç gün içerisinde borçlunun mal beyanında bulunması gerekir?


CEVAP: İtirazın iptali davasının kabulü halinde mahkeme kararının tefhim veya tebliğinden itibaren üç gün içinde borçlunun mal beyanında bulunması zorunluluğunun doğar.

#32

SORU: İtirazın iptali davasının reddi halinde alacaklı aleyhine ne kadarlık bir tazminata hükmedilir?


CEVAP: Davanın reddine karar verilmesi halinde, borçlunun cevap layihasında istemesi şartıyla, alacaklı, reddolunan alacak miktarının % 20dan aşağı olmamak üzere tazminata mahkûm edilir.

#33

SORU: İtirazın iptali davasının reddi halinde, hangi şartların varlığı halinde alacaklı aleyhine tazminata hükmedilir?


CEVAP: Borçlunun cevap layihasında istemesi ve alacaklının takip yapmakta haksız ve kötü niyetli olduğunun da ispat edilmesi gerekir.

#34

SORU: Alacaklı ne kadar süre içerisinde itirazın kaldırılmasını talep edebilir?


CEVAP: Alacaklı itirazın kendisine tebliğinden itibaren altı ay içinde, icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilir.

#35

SORU: İtirazın kesin kaldırılmasını sağlayan belgeler nelerdir?


CEVAP: İtirazın kesin kaldırılmasını sağlayan belgeler şunlardır: imzası ikrar edilmiş adi senet, imzası noterlikçe onaylanmış senetler, resmî dairelerin ve yetkili makamların yetkileri dâhilinde usulüne uygun verdikleri belgeler, kredi kurumlarınca düzenlenen belgeler.

#36

SORU: İtirazın kesin kaldırılması yoluna başvurmak isteyen alacaklı, nereye ne şekilde başvurmalıdır?


CEVAP: İtirazın kesin kaldırılması yoluna başvurmak isteyen alacaklı, dilekçeyle veya sözlü olarak, yetkili icra mahkemesine başvurur.

#37

SORU: İtirazın kaldırılması yargılamasında verilen mahkeme kararı kesin hüküm teşkil eder mi?


CEVAP: Bu kararlar maddî anlamda taraflar arasındaki uyuşmazlığı çözümleyen kararlar olmadığından, maddî anlamda kesin hüküm de oluşturmazlar. Bu kararların kesinliği sadece ilamsız icra takibi bakımındandır.

#38

SORU: İtirazın geçici kaldırılması yoluna, hangi durumların varlığı halinde başvurulur?


CEVAP: İtirazın geçici kaldırılması yoluna başvurulabilmesi için, itiraz edilen senedin adî bir senet olması, kayıtsız şartsız para borcu ikrarını içermesi ve borçlunun bu senetteki imzayı inkâr etmiş olması gerekir.

#39

SORU: Geçici haciz ne zaman istenebilir, kesin hacizden farkı nedir?


CEVAP: İtirazın geçici kaldırılması kararı ile alacaklı kesin haciz isteyemez, geçici haciz isteyebilir. Geçici haciz de kesin haciz hakkındaki hükümlere göre yapılmakla birlikte, geçici hacizde alacaklı satış talebinde bulunamaz.

#40

SORU: İtirazın geçici kaldırılması sonucunda yapılan geçici haciz ne zaman kesin hacze dönüşür?


CEVAP: Şayet borçlu geçici kaldırma kararının tefhim veya tebliğinden itibaren yedi gün içinde borçtan kurtulma davası açmazsa veya açıp da bu dava reddedilirse, geçici haciz kesin hacze dönüşür.

#41

SORU: İtirazın geçici kaldırılması kararı üzerine borçlu ne kadar süre içerisinde mal beyanında bulunmakla yükümlüdür?


CEVAP: Borçlu, itirazın geçici kaldırılması kararının kendisine tefhim veya tebliğinden itibaren üç gün içinde mal beyanında bulunmak zorundadır.

#42

SORU: Usulüne uygun bir şekilde mal beyanında bulunmamanın cezai sonuçları nelerdir?


CEVAP: Mal beyanında bulunmayan borçluya karşı kanun koyucu iki tür yaptırım öngörmüştür: • Birincisi mal beyanında bulunmayan borçluyu mal beyanında bulunmaya zorlamak için hapisle tazyik, • İkincisi geç mal beyanında bulunan borçlunun cezalandırılmasıdır.

#43

SORU: Hiç malvarlığı bulunmadığı veya yeterli miktarda mal varlığına sahip olmadığını beyan edip, bunu bildirmeyen borçluya uygulanacak disiplin hapsi ne kadardır?


CEVAP: Mal beyanında bulunurken, hiç malı olmadığını veya yeterli malı olmadığını bildiren borçlu, sonradan kazandığı malları ve gelirindeki artışı icra dairesine bildirmelidir Aksi halde, bu mal veya kazancı halen mevcut ise on gün; mal veya kazancını kabul edilebilir bir sebep olmaksızın elden çıkarmış ise alacaklının şikayeti ile, bir aya kadar disiplin hapsi ile cezalandırılır

#44

SORU: Takipten önce açılan menfi tespit davasının, alacaklının başvuracağı takibi hangi şartların varlığı halinde durdurur?


CEVAP: Borçlu davaya bakan mahkemeden, teminat karşılığında icra takibinin durdurulması hakkında ihtiyati tedbir kararı vermesini isteyebilir. Mahkeme borçlunun talebini ciddî görürse, alacağın % 15inden aşağı olmayan bir teminat karşılığında, icra takibinin durdurulmasına karar verebilir.

#45

SORU: Takipten sonra açılan menfi tespit davasının takibi durdurabilmesi için gereken şartlar nelerdir?


CEVAP: Borçlunun icra takibinden sonra açacağı menfi tespit davası açması ile takip kendiliğinden durmayacağı gibi, mahkeme de talep üzerine ihtiyati tedbir kararı vererek dahi takibin durmasını sağlayamaz. Ancak, takip sonunda para tahsil edilmişse, bu paranın ödenmemesi için, mahkemeden ihtiyati tedbir talep edilebilir, mahkeme de alacağın %15’inden az olmayan bir teminat karşılığında ihtiyati tedbir kararı verebilir.

#46

SORU: Menfi tespit davası görülürken alacaklıya ödeme yapılmasının sonucu, nedir?


CEVAP: Menfi tespit davası görülürken alacaklıya ödeme yapılırsa, menfi tespit davası kendiliğinden istirdat davasına dönüşür ve yargılamaya devam edilir.

#47

SORU: İstirdat davasının şartları nelerdir?


CEVAP: İstirdat davasının şartları, borç olmayan bir paranın ödenmiş olması, paranın icra takibi sırasında ve icra tehdidi altında ödenmesi, ayrıca davanın bir yıl içinde açılmış olmasıdır.

#48

SORU: İstirdat davası hangi andan itibaren, ne kadar süre içerisinde açılmalıdır?


CEVAP: İstirdat davasının açılması hak düşürücü bir süreye bağlanmıştır. Bu süre, borç olmayan paranın icra veznesine tamamen ödenmesinden itibaren 1 yıldır.

#49

SORU: Takibin iptal ve taliki için kanun kaç hal öngörmüştür?


CEVAP: Kanunda iptal ve talik için üç hâl öngörülmüştür. Bunlar; • İtfa, • İmhâl ve • Zamanaşımıdır. İtfa ve zamanaşımında takibin iptali, imhâlde ise takibin ertelenmesi söz konusu olacaktır.

#50

SORU: Hangi hallerin varlığı halinde icra takibinin iptaline karar verilir?


CEVAP: İcra mahkemesi, borcun itfa edildiği veya zamanaşımına uğradığı kanaatine varırsa, takibin iptaline karar verir.

#51

SORU: İcra takibinin iptalinin sonuçları nelerdir?


CEVAP: İcra takibinin iptaline ilişkin karar verilirse, bu kararla takip olduğu yerde durur; karar kesinleşince, o ana kadar yapılan tüm takip işlemleri iptal edilir.

#52

SORU: İcra takibinin taliki, ne zaman söz konusu olur?


CEVAP: Takibin taliki, süre verilmesi (imhâl) halinde söz konusu olur.

#53

SORU: İcra takibinin taliki için gereken şartlar nelerdir?


CEVAP: Süre verilmesi durumunda takibin ertelenmesi için iki şart aranacaktır. Bu şartlar; • Alacaklı tarafından, borçluya, takibin kesinleşmesinden sonra borcu ifa için ayrıca süre verilmiş olması ve • Borçluya süre verildiğine ilişkin alacaklıdan alınan imzası noterlikçe onaylı bir belge veya imzası alacaklı tarafından ikrar edilmiş bir senetle ispat edilmiş olmasıdır.

#54

SORU: İcra takibinin talikinin sonuçları nelerdir?


CEVAP: İcra takibinin talikine ilişkin karar verilmesi halinde, bu karar ile takip durur. Erteleme süresi içinde icra takip işlemi yapılamaz; bu süreden sonra alacaklının talebi ile takibe devam edilir. Bu süre içinde duran icra takip işlemleridir. Bu sebeple, taraf takip işlemleri ile ilgili, örneğin haciz ve satış isteme süreleri işlemeye devam edecektir.

#55

SORU: İcra takibinin iptal ve talikine ilişkin usul nasıldır?


CEVAP: İcra takibinin iptali veya taliki, icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesinden istenir. İcra mahkemesi, basit yargılama usulüne göre yapacağı inceleme sonunda karar verir. Borçlu paraların paylaştırılması aşamasına kadar bu talepte bulunabilir.

#56

SORU:

Genel haciz yolu ile takibin konusu nedir? 


CEVAP:

Genel haciz yolu ile takibin konusu para ve teminat alacaklarıdır. 


#57

SORU:

İlamlı icra yoluyla takibin konusu nedir? 


CEVAP:

İlamlı icra yoluyla takibin konusu para ve teminat alacakları dışındaki alacaklardır. 


#58

SORU:

Genel haciz yoluyla takipte genel yetkili icra dairesi neresidir? 


CEVAP:

Genel haciz yoluyla takipte genel yetkili icra dairesi borçlunun yerleşim yerinin bulunduğu icra dairesidir. 


#59

SORU:

Genel haciz yoluyla takipte icra dairesi yetkisizliğini kendiliğinden dikkate alır mı? 


CEVAP:

Genel haciz yoluyla takipte icra dairesi yetkisizliğini kendiliğinden dikkate almaz. Çünkü icra dairesinin yetkisi kamu düzenine ilişkin değildir. 


#60

SORU:

Genel haciz yoluyla takipte yabancı para alacakları nasıl takip edilir? 


CEVAP:

Genel haciz yoluyla takipte yabancı para alacakları Türk parasına çevrilerek takip edilir. 


#61

SORU:

Genel haciz yoluyla takipte takip talebinin zamanaşımına etkisi nedir? 


CEVAP:

Zamanaşımı takip talebi ile kesilir ve takip dolayısıyla yapılan her işlemle zamanaşımı kesilip yeniden işlemeye başlar. 


#62

SORU:

Borçluya gönderilen ödeme emrinin bölümleri nelerdir? 


CEVAP:

Borçluya gönderilen ödeme emri, takip talebinde yer alan kayıtlar ve ihtarlar olmak üzere iki bölümden oluşur. 


#63

SORU:

Ödeme emrinde borçluya ödemede bulunulması için tanınan süre ne kadardır? 


CEVAP:

Ödeme emrinde borçluya ödemede bulunulması için tanınan süre 7 gündür. 


#64

SORU:

Ödeme emrinin hüküm ve sonuçları hangi andan itibaren başlar? 


CEVAP:

Ödeme emrinin hüküm ve sonuçları, ödeme emrinin borçluya tebliği ile başlar. 


#65

SORU:

Borçlunun ödeme emrine itirazının sonucu nedir? 


CEVAP:

Borçlunun ödeme emrine itirazının sonucu takibin durmasıdır. 


#66

SORU:

Borçlu ödeme emrine itiraz etmezse sonucu ne olur? 


CEVAP:

Borçlu süresi içinde ödeme emrine itiraz etmezse takip kesinleşir. 


#67

SORU:

Borçlu ödeme emrine ne tür itirazlarda bulunabilir? 


CEVAP:

Borçlu ödeme emrine imzaya itiraz ve borca itiraz şeklinde itiraz edebilir. 


#68

SORU:

Borçlunun ödeme emrine borca itiraz şeklinde itiraz etmesinin kapsamında neler yer alabilir? 


CEVAP:

Borçlunun ödeme emrine borca itiraz şeklinde itiraz etmesinin kapsamında borcun doğmadığı, borcun sona erdiği, zamanaşımına uğradığı, vadesinin gelmediği, şarta bağlı olduğu, icra dairesinin yetkisizliği, derdest bir takip olduğu şeklinde hususlar yer alabilir. 


#69

SORU:

Borçlu ödeme emrine itirazı nereye ve nasıl yapar? 


CEVAP:

Borçlu ödeme emrine itirazı kural olarak ödeme emrini gönderen icra dairesine dilekçe ile veya sözlü olarak yapar. 


#70

SORU:

Ödeme emrine itiraz süresi ne kadardır? 


CEVAP:

Ödeme emrine itiraz ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren 7 gündür. 


#71

SORU:

Ödeme emrine itiraz edilmesi halinde bu nasıl hükümden düşürülür? 


CEVAP:

Ödeme emrine itiraz edilmesi halinde bu itirazın iptali davası veya itirazın kaldırılması yolu ile hükümden düşürülür. 


#72

SORU:

İtirazın iptali davası açılmasında süre ne kadardır? 


CEVAP:

İtirazın iptali davası açılmasında süre itirazın tebliği tarihinden itibaren 1 yıldır. 


#73

SORU:

İtirazın kaldırılması talebinin süresi ne kadardır? 


CEVAP:

İtirazın kaldırılması talebinin süresi itirazın alacaklıya tebliğinden itibaren 6 aydır.  


#74

SORU:

İtirazın kaldırılması yolunda itirazın kesin kaldırılmasını sağlayan belgeler nelerdir? 


CEVAP:

İtirazın kaldırılması yolunda itirazın kesin kaldırılmasını sağlayan belgeler imzası ikrar edilmiş adi senet, noter senedi, resmi dairelerin ve yetkili makamların verdikleri belgeler, kredi kurumlarınca düzenlenen belgelerdir. 


#75

SORU:

İtirazın geçici kaldırılması yolu hangi durumlarda söz konusu olur? 


CEVAP:

İtirazın geçici kaldırılması yolu, alacaklının adi bir senede dayanarak takip yapması ve borçlunun geçerli bir şekilde adi senet altındaki imzayı inkar etmesi halinde söz konusudur.