İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ Dersi GAZNELİLER (SİYASİ TARİH, DEVLET TEŞKİLATI, KÜLTÜR VE MEDENİYET) soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Mesud'un sultanlığa geçişi nasıl olmuştur?


CEVAP:

Sultan Mahmud 1030 yılında vefat ettiğinde başkentte bulunan Muhammed komutanların desteğiyle tahta geçti. Bu sırada Isfahan’da bulunan Mesud’un yapaca- ğı pek bir şey yoktu. O sebeple Horasan’a geçti ve kardeşi Muhammed’e mektup yazarak yeni zaptettiği Taberistan ve Cebel ile Isfahan’ın bir kısmının bulunduğu bölgenin kendisine bırakılmasını istedi. Teklifi kabul edilirse yüksek hâkimiyetini tanıyacağını bildirdi. Fakat Muhammed bu talebi reddetti ve iki kardeş arasında bir taht mücadelesi kaçınılmaz hale geldi. Ancak sonuçta devletin ileri gelenle- rinin kendisini terk edip Mesud’un saflarına geçmesiyle 1030’da, beş aylık saltanatı sona erdi. Mesud, Herat’ta 32 yaşında sultan ilan edilirken Muhammed de Tekinâbâd’ın Kuhtiz Kalesinde hapsedildi.


#2

SORU:

Mâl-ı biat nedir?


CEVAP:

Tahta geçen sultanın komutanlara, memurlara, saray mensuplarına ve askerlere sadakatlerini korumaları için dağıttığı paradır.


#3

SORU:

Sultan Mesud ile Karahanlı Ali Tegin çatışmasının sebebi nedir?


CEVAP:

Mesud kardeşi Muhammed ile taht mücadelesine giriştiği sırada, Ali Tegin’e desteği karşılığında Huttâl vilayetini vermeyi vaad etmişti. Ancak Mesud kısa sürede tahta çıkınca Ali Tegin’e ihtiyaç kalmamış, tabiatıyla Huttâl da ona verilmemişti. Şimdi Ali Tegin bu yeri almak için zor kullanıyordu. Belh’de iken bu durumu haber alan Sultan Mesud devletin ileri gelenleriyle görüşerek Hârizmşah Altuntaş’ı Ali Tegin’in üzerine sevk etmeye karar verdi.


#4

SORU:

Gazneliler Kirmân'ı neden ve kime kaybetmişlerdir? 


CEVAP:

Gazneli askerler bölgede tecavüz ve hırsızlıklara başlamış ve bu durumun tahammül edilemez hale gelmesi üzerine Kirman ileri gelenleri Büveyhîlerden yardım istemiştir. Onbin kişilik bir Büveyhî kuvveti Kirman'a girdi. Yapılan savaşta Ahmed’in bütün gayretlerine rağmen Hindlilerin zayıf kalması Gaznelilerin yenilgisine sebep oldu ve Ahmed’in ordusu dağıldı. Kendisi yakınlarından bir grup ile Nişabur’a gitti. Böylece 1034 yılı içinde Gazneliler’in Kirmân’daki hâkimiyeti sona erdi ve bölge tekrar Büveyhîlerin eline geçti.


#5

SORU:

Sultan Mesud'un ordu komutanı Ahmed Yinaltegin'e karşı harekete geçmesinin nedeni nedir?


CEVAP:

Ahmed Yinaltegin başarılı işler yapmasına rağmen Kadı Şirazî Gazne’ye sürekli ondan yakınan mektuplar gönderdi. Ahmed’in elde ettiği malın çoğunu gizlediğini ve çok azını sultana gönderdiğini, geriye kalan parayı nüfuzunu artırmak için kullandığını, ayrıca Sultan Mahmud’un oğlu olduğunu iddia ettiğini yazıyordu. Özellikle Ahmed Yınaltegin’in sultanın oğlu olduğu iddiası Sultan Mesud’u harekete geçirmeye yetti.


#6

SORU:

Sultan Mesud Selçuklulara karşı ilk yenilgisini ne zaman almıştır? Bu yenilgi sonrası kaybı ne olmuştur?


CEVAP:

Sultan Mesud Türkmenleri Horasan’dan çıkarmak için hazırlıklara başladı. Bu arada Cürcan’dan ayrılarak 2 Haziran 1035’de Nişabur’a gelmiş ve onbeş bin atlı, ikibin de saray gulâmından oluşan, fillerin de yer aldığı bir orduyu Hâcib Beytoğdı komutasında Türkmenler üzerine sevketmiştir. Ancak Nesâ üzerine yürüyen Hâcib Beytoğdı Selçuklulara yenildi. Bu şartlarda Sultan Mesud Musa Yabgu’ya Ferâve’yi, Çağrı Bey’e Dihistan’ı, Tuğrul Bey’e de Nesâ’yı verdi.


#7

SORU:

Gazneliler'in batıdaki hâkimiyetleri hangi olay sonrası kesin olarak sona ermiştir?


CEVAP:

Selçuklular'ın başarılarından cesaretlenen Irak Türkmenleri harekete geçip Rey üzerine yürüdüler. Türkmenler yapılan savaşı kazandı; Taş Ferraş’ı esir ederek parçaladılar ve Rey şehri önünde göründüler. Gazneli Ebû Sehl Hamduy yardımdan ümidini kesince şehri kaderiyle baş başa bıraktı ve Şubat 1038’de Horasan’a çekildi. Onun gidişiyle Gazneliler’in batıdaki hâkimiyetleri de kesin olarak sona erdi.


#8

SORU:

Hangi yenilgi sonrası Nişabur'da Tuğrul Bey adına hutbe okunmuştur?


CEVAP:

Tuğrul Bey’in üvey kardeşi İbrahim Yınal, Talhâb galibiyetinden on iki gün sonra Nişabur önlerine gelerek şehri teslim aldı ve Mesud adına okunan hutbeyi Haziran 1038’de es-Sultânü’l-Muazzam unvanıyla Tuğrul Bey adına çevirdi. On gün kadar sonra da Tuğrul Bey Nişabur’a geldi ve Sultan Mesud’un tahtına oturdu.


#9

SORU:

Dandanakan Savaşı'nın Gaznelilerin bozgunuyla sonuçlanmasının en önemli sebebi nedir?


CEVAP:

Çeşitli Selçuklu taarruzları sonucu zorla Dandanakan Kalesine ulaşan Gazne ordusu su sıkıntısı çekmekteydi. Sultan Mesud ordusunun su sıkıntısını önlemek için beş fersah ilerideki havuza gidilmesini emretti. Bu hareket Gazne ordusunun düzeninin bozulmasına ve savaşın kaybedilmesine yol açan en önemli olaydı.


#10

SORU:

Sultan Mevdûd ne zaman Gaznelilerin yegâne hâkimi olmuştur?


CEVAP:

Mevdûd Gazne’ye döndükten ve tahta oturduktan sonra vezirliğe yine Abdüssamed’i getirdi. Ancak Mevdûd henüz Gazneliler devletinin yegâne hâkimi değildi. Zira daha önce babası tarafından 1034-35’de Multan valiliğine gönderilen kardeşi Mecdud, istikrarsızlığı fırsat bilerek İndus’tan Hansi ve Thanesar’a kadar olan bölgeyle beraber Multan ile Lahor’u da zaptederek halkın mallarına el koymuş ve sultanlığını ilan etmişti. Bu durumu öğrenen Mevdûd onu ortadan kaldırmak için hazırlıklara girişti. Öte taraftan Mecdûd da büyük bir orduyla Gazne’ye doğru ilerlemeye başlamıştı. Fakat 11 Ağustos 1041’de Kurban Bayramını Lahor’da kutladıktan sonra esrarengiz bir şekilde çadırında ölü bulundu. Mecdûd’un ölüm sebebi anlaşılamadı. Böylece Hind’in idaresi de Mevdûd’un eline geçti ve o tek başına Gazneli sultanı oldu.


#11

SORU:

Hindistan'da geçici sükûneti sağlayan Sultan Mevdud Selçuklulara karşı hareket etme amacı neydi?


CEVAP:

Sultanın bütün arzusu, Selçukluları ele geçirdikleri yerlerden çıkarmak ve Gazneli devletinin ihtişamını tekrar canlandırmaktı.


#12

SORU:

Ferruhzâd döneminin en önemli tehlikesi neydi?


CEVAP:

Ferruhzâd’ın karşılaştığı ilk büyük tehlike Abdürreşid’in ölümü ve saltanat değişikliğinden faydalanmak isteyen Çağrı Bey’in Gazne üzerine yürümesidir.


#13

SORU:

Hangi sultan döneminde Gaznelilerin hakimiyetlerinin Hindistan'a kaydığı söylenebilir?


CEVAP:

Sultan İbrahim’in yerine oğullarından III. Mesud geçti. Mesud iyi ahlâklı, adalet ve insaf sahibi bir hükümdardı. Halk tarafından kendisine Mesud-i Kerîm diye hitab ediliyordu ve Gazne tahtının başarılı hükümdarlarından biri idi. Oğlu Şirzad idaresindeki bir orduyu Lahor’a göndermişti. Diğer taraftan Hâcib Togan Tegin idaresindeki bir ordu da Ganj nehrini geçerek pek çok ganimetle geri dönmüştü. Bu dönemde Gaznelilerin Hindistan’daki güçlerinin daha da arttığı görülmektedir.


#14

SORU:

Selçuklu Sultanı Sancar tarafından vassal olarak tahta oturtulan Gazneli hükümdar kimdir?


CEVAP:

Vassal olarak tahta oturtulan Sultan Behramşah olmuştur. 


#15

SORU:

Gaznelilerde sultanın yazılı belgelerdeki alameti nedir?


CEVAP:

Sultanın yazılı belgelerdeki alameti tevkî’ idi.


#16

SORU:

Gaznelilerdeki beş büyük divan nelerdir?


CEVAP:

Divan-ı Vezaret, Divan-ı Risalet, Divan-ı İşraf, Divan-ı Arz ve Divan-ı Vekâlet


#17

SORU:

Gaznelilerde eyalet teşkilatının başındakilerin ünvanları nelerdi?


CEVAP:

Her eyalette idarî taksimatın sivil, askerî ve adlî olmak üzere üç önemli şubesi bulunurdu. Sivil idarenin başı doğrudan vezire bağlı olan sahib-i divan idi. Eyaletteki en yüksek askerî görevli ordu komutanı sâlâr ya da sipehsâlâr, adlî görevli ise kadı’l-kudâttır.


#18

SORU:

Gazne ordusunun Selçuklular gibi teçhizata bağlı olmadan serbestçe hareket edebilen ordular karşısındaki başarısızlıkları neye bağlanmaktadır?


CEVAP:

Gazneli ordusunun teçhizat bakımından çağdaşlarına göre çok zengin ve gelişmiş olduğu söylenebilir. Binlerce deve yüküyle ifade edilen zerrad-hâne ile diğer canlı ve cansız vasıtalar bunu gösterir. Ne varki bu zenginliğin kendileri için daima bir avantaj olduğunu söylemek de güçtür. Özellikle Selçuklular gibi teçhizata bağlı olmadan serbestçe hareket edebilen ordular karşısında, Gaznelilerin uğradıkları yenilgilere, onların ağırlıklarına bağlı olarak savaşmaları sebep olarak gösterilmiştir.


#19

SORU:

Gazneli sultanların edebi terbiye almaları gerekliliği Türk kültüründe eski Türk hükümdarlarıyla ne ölçüde ilişkilidir?


CEVAP:

Gazneliler devrinde Müslüman bir hükümdarda bulunması gereken siyasî, idarî ve askerî vasıflar yanında, sultanların adalet, cömertlik v.b. özellikleri de taşıması, bunlardan da öte ilmî, edebî ve dinî terbiye almış olmaları gerekliydi. Türk kültürü açısından bakıldığında bu hususların eski Türk hükümdarlarında aranan alplik, uzluk, könilik ve bilgelik vasıflarına tekabül ettiği görülmektedir.


#20

SORU:

Gazne mimarisindeki önemli cami örnekleri hangileridir?


CEVAP:

Sultan Mahmud’un 1026’da Somnat seferinden sonra Gazne’de yaptırdığı Arûsü’l-Felek Camii ve Fransız arkeolog Schlumberger'in 1951’de Büst yakınında yaptığı kazılarda Sultan Mahmud’un Leşker-i Bazar Ulu Camii önemli mimari örneklerdir.