INTERNET VE WEB PROGRAMLAMA Dersi Web Sitelerinin Sosyal Ağ Entegrasyonu soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Web nedir? Açıklayınız.


CEVAP:

En temel anlamıyla Ağ (Web), insanların İnternet üzerinden bilgi paylaşmalarını sağlamak
üzere geliştirilmiş bir uygulamadır


#2

SORU:

Web sayfası nedir? Açıklayınız.


CEVAP:

Web sayfaları, İnternet ya da başka bir ağ üzerinden bir tarayıcı ile erişilebilen ve genelde hiper metin işaret dili olarak adlandırılan HTML (HyperText Markup Langauge) ile yazılmış bir belgedir.


#3

SORU:

Web sayfaları kaça ayrılır? Açıklayınız.


CEVAP:

Web sayfalarını statik ve dinamik içerikli olarak iki ana kategoriye ayırmak mümkündür.


#4

SORU:

Statik Web sayfaları nedir? Açıklayınız.


CEVAP:

Statik Web sayfaları, basit HTML kodlu ve bir veri tabanı ile ilişkilendirilmemiş ancak animasyon ve sınırlı etkileşimin javascript gibi betik dilleri ve flash gibi uygulamalar yardımıyla gerçekleştirildiği ve büyük oranda kodlama bilgisi gerektiren sayfalardır.


#5

SORU:

Dinamik Web sayfaları nedir? Açıklayınız.


CEVAP:

Günümüzde ise birçok Web sayfası, maliyeti düşük ve neredeyse hiç kodlama bilgisi gerektirmeyen veritabanı destekli içerik yönetim sistemleri (content management systems) olarak da isimlendirilebilen dinamik Web sayfaları ile oluşturulmaktadır.


#6

SORU:

Oturum açma ve kullanıcı hesabı oluşturma hangi amaçla kullanılır? Açıklayınız.


CEVAP:

Web sitesinde kullanıcı bilgileri toplanıp bu kullanıcıların sunulan hizmetler ile ilgili bir eylem
yapmaları (örneğin bir ürünü ya da hizmeti satın  almak ve/veya bunlarla ilgili geri bildirimde bulunmak ya da diğer kullanıcılarla iletişime geçmek) isteniyorsa bu kullanıcıların Web sayfası aracılığı ile siteye kayıt olup oturum açma işleminden sonra söz konusu bu eylemleri gerçekleştirmeleri genelde tercih edilen bir durumdur.


#7

SORU:

Gezinme menüleri nelerdir? Açıklayınız.


CEVAP:

Gezinme menüleri sayesinde sayfa ziyaretçileri ulaşmak istedikleri içeriklere daha hızlı bir şekilde erişebilirler. Gezinme menüleri Web sayfasında yer alan çok sayıda alt sayfaların belirli ana başlıklar
altında toplanarak kullanıcılara sunulması işlevini görürler. Gezinme menüleri genelde sayfanın solunda dikey olarak ya da sayfa ve firma/şirket adı ve logonun hemen altında yatay olarak yer almaktadır.


#8

SORU:

Arama özelliği nedir? Açıklayınız.


CEVAP:

Arama özelliği ise Web sayfalarında bulunan başka bir bileşendir ve ziyaretçilerin Web sayfasında aradıkları içeriklere daha hızlı bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olur.


#9

SORU:

Reklam bantları nedir? Açıklayınız.


CEVAP:

Bir web sayfasında farklı yerlerde konumlandırılabilir. Kullanım amacı genelde Web sitesinin ya da daha büyük ölçekte şirket işletme masraflarının bir bölümünü karşılamaktır. Reklam bantları, barındırıldığı Web sayfasının kendi reklamlarının yayınlanabileceği bir alan olarak kullanılabileceği gibi Web sayfasının içeriği ile ilgili olmayan reklamların yayınlandığı alanlar olarak da kullanılabilmektedir.


#10

SORU:

İletişim bilgileri nedir? Açıklayıız.


CEVAP:

İletişim bilgileri de Web sayfalarında bulunması gereken önemli özelliklerdendir. Bu bileşen genelde Web sayfasında sunulan hizmetler ile ilgili destek ve bilgi edinme gibi alt birimlerle iletişim kanalları bilgilerini içermektedir. Bu alanda ayrıca fiziki konum bilgileri metin ve Google Haritalar benzeri uygulamalar sayesinde görsel olarak verilebilmektedir.


#11

SORU:

Sosyal paylaşım bağlantıları nedir? Açıklayınız.


CEVAP:

Sosyal paylaşım bağlantıları da Web sayfalarının önemli bileşenleri arasındadır. Bu bileşen sayesinde site ziyaretçileri ziyaret ettikleri Web sayfasını kendi ağında bulunan diğer kişilerle paylaşabilir. Ayrıca, sosyal paylaşım bağlantıları ile ziyaretçiler ilgili Web sayfasının sosyal medya ağına katılıp bu sayede yapılan bilgilendirmelerden haberdar olabilirler


#12

SORU:

Wordpress, Drupal ve Joom hangi sistemlere örnek verilebilir?


CEVAP:

İçerik yönetim sistemleri


#13

SORU:

Sosyal ağlar nelerdir? Açıklayınız.


CEVAP:

Sosyal ağlar internet ortamında bir grup insanın sosyal, profesyonel ve eğitim amaçlı metinsel, görsel ve/veya işitsel içerikleri paylaştıkları ve yorumlar yapıp görüş bildirdikleri ortamlardır.


#14

SORU:

Firmaların hangi sosyal ağ ortamlarını ne şekilde kullanmaları gerektiği konusunda tedirginliklerinin nedenleri nelerdir? Açıklayınız.


CEVAP:

Firmaların hangi sosyal ağ ortamlarını ne şekilde kullanmaları gerektiği konusunda tedirginliklerinin nedeni ise, Web sayfalarındaki ziyaretçi sayısında azalmanın Web sayfalarını kapatmalarını gerektirip gerektirmeyeceği konusundaki kaygılara sahip olmaları şeklinde yorumlanabilir. Bir başka tedirginlik nedeni ise firmaların sosyal ağ platformlarının sahibi olmadıkları gibi bu platformların kural ve ilkelerine bağımlı olarak bu hizmetlerden yararlanmak durumunda kalmalarıdır.


#15

SORU:

İçerik Yönetim Sistemlerinde sosyal ağ entegrasyonu bağlamında tema ve eklenti seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


CEVAP:

İçerik yönetim sistemlerinde kullanılmak istenen tema ve eklentilerinin kurulumu ve kullanımı ile ilgili
dikkat edilmesi gereken başlıca birkaç önemli nokta vardır. İlk olarak kullanılmak istenen tema ve eklentinin içerik yönetim sisteminin kurulu versiyonu ile uyumlu olması gerekmektedir. Bir diğer önemli konuise kullanılmak istenen temanın genel görünüm ana hattının Web sayfasına uygun olup olmadığıdır. Kullanılacak eklentinin ve/veya temanın içerik yönetim sisteminin resmî sitesinden ya da güvenilir ve bilinen sitelerden indirilmesi dikkat edilmesi gereken bir başka önemli konudur. Son olarak bazı eklenti ve temalar ücretsiz olarak duyurulsa da giderek yaygın bir şekilde bu tema ve eklentilerdeki gelişmiş özellikleri kullanmak için belirli bir ücret ödenmesi gerektiği durumu da gözlenmektedir.


#16

SORU:

Web sayfalarına sosyal ağ ortamlarının entegrasyon yöntemleri nelerdir? Açıklayınız.


CEVAP:

Web Sayfalarına sosyal ağ ortamlarının entegrasyonu Kullanıcı Hesabı Doğrulama- Sosyal Ağ Hesabı ile
Giriş Yapma, Paylaş, Beğen ve Takip et Butonları, Sosyal Videolar ve RSS Beslemeleri şeklinde gerçekleştirilmektedir.


#17

SORU:

Web sayfalarının bileşenleri nelerdir? Açıklayınız.


CEVAP:

Web sayfasının logosu,oturum açma ekranı,kayıt olma ekranı,gezinme menüsü web sayfalarının bileşenleri olarak sayabiliriz.


#18

SORU:

Web sayfalarında arama motoru optimizasyonunun yapılma amacı nedir? Açıklayınız.


CEVAP:

Anahtar kelimeye dayalı aramalarda sayfayı listeleyebilmektir.


#19

SORU:

Sosyal video özellikleri nelerdir? Açıklayınız.


CEVAP:

Sosyal videolar, sosyal ağlarda oluşturulan ve paylaşılan videolardır. Bu videolar Sosyal Ağlar başlığı altında belirtilen içerik paylaşımı yapılabilen Youtube, Vimeo ve DailyMotion gibi sosyal video paylaşım ortamlarında yayınlanabilmektedir. Bunlar çok profesyonel çekimler olabileceği gibi cep telefonları gibi mobil cihazlar aracılığı ileçekilebilir. Web sayfası kurumsal bir sayfaysa bu videolar sayesinde kurumsal tanıtım amacıyla yapılan sosyal faaliyetler (toplum yararına hizmetler gibi) de sosyal videolar aracılığı ile belirli türden hedef kitleye duyurulabilir. Sosyal videolar çok fazla sayıda izlenen videolar olmak zorunda değildir. Örnek olarak ticari ya da ticari olmayan ve belirli bir hedef kitleye ulaşmayı amaçlayan Web
sayfasına entegre edilmiş bir sosyal videonun on binlerce kişi yerine yüzlerce kişi tarafından izlenmesine rağmen amacına ulaştığı söylenebilir. Öte yandan, belirli bir hedef kitleye ulaşmayı amaçlamayan komik bir videonun ise milyonlarca izleyicisi olabilir.Burada amaç hedeflenen kitlenin sosyal videoya erişmesidir.
Sosyal videoların bir başka yararı ise yayınlandığı Web sayfasına görsel açıdan katkı sağlamanın yanı sıra izleyicilere Web sayfasının amacı doğrultusunda oluşturulmuş kanala abonelik imkânı sunmasıdır. Kanal aboneliği sayesinde yayınlanacak yeni videolardan haberdar olmak isteyen belirli bir kullanıcı hedef kitlesine ulaşılabilir.


#20

SORU:

RSS Beslemelri nelerdir? Açıklayınız.


CEVAP:

Haber akışları olarak da bilinen RSS Beslemeleri bu özelliği barındıran Web sayfalarındaki haber özetlerini veya içerik verilerini otomatik olarak başka bir Web sayfasında göstermek için kullanılan bir özelliktir.