İSLAM İBADET ESASLARI Dersi NAMAZ: GENEL ESASLAR soru cevapları:

Toplam 71 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Namazın meşruiyeti nerden kaynaklanmaktadır?


CEVAP: Namazın meşruiyeti Kur’ân-ı Kerim, Sünnet ve icma ile sabit olmuştur. Kur’ân-ı Kerim’de yüzden fazla ayette namazdan bahsedilmiş, Hz. Peygamber (s.a.) de devamlı olarak namaz kılmış, imam olarak cemaate namaz kıldırmış ve ayrıca sözlü olarak da Yüce Allah’ın mümin kullarından farz, vacip, sünnet veya nâfile olarak edâ etmelerini istediği namazların nelerden ibaret bulunduğunu açıklamıştır.

#2

SORU: Namaz kılan kişiye ne denir?


CEVAP: Namaz kılan kişiye “musalli” denir.

#3

SORU: “Namaz”ın kelime anlamı ve dini anlamı nedir?


CEVAP: Namaz, Farsça bir kelime olup Arapça karşılığı “salât”tır. Salât, sözlükte dua etmek, yalvarmak, rahmet etmek gibi anlamlara gelir. Dinî bir terim olarak salât (namaz) “tekbîr” ile başlayıp “selam” ile tamamlanan belirli hareket ve sözlerden oluşan ibadeti ifade eder.

#4

SORU: Namaza başlamadan önce yerine getirilmesi gereken şartlar nelerdir?


CEVAP: Namaza başlamadan önce yerine getirilmesi gereken şartlar, hadesten tahâret, necâsetten tahâret, setr-i avret, istikbâl-i kıble, vakit ve niyetten ibarettir.

#5

SORU: Rekât hangi esaslardan oluşur?


CEVAP: Rekât kıyam, kıraat, rükû, sücûd ve ku‘ûd’dan oluşur.

#6

SORU: Namazın meşru kılınmasının en önemli hikmeti nedir?


CEVAP: Namazın meşru kılınmasının pek çok hikmeti vardır. Bunların en başta geleni, Allah’ın verdiği nimetlere şükretmektir. Her vaktin namazı, o vakite ulaşmanın yani o vakitte hayatta bulunmanın ve ona bağlı olarak Cenâb-ı Hakkın verdiği diğer nimetlerin şükrüdür.

#7

SORU: Kıyam nedir?


CEVAP: Kıyam kıbleye karşı el bağlayıp ayakta durmaktır.

#8

SORU: Rükû nedir?


CEVAP: Rükû, ayakta iken eğilip üç kere sübhâne rabbiye’l-azîm demektir.

#9

SORU: Bir rek‘atta kaç rükû ve kaç secde vardır?


CEVAP: Bir rek‘atta bir rükû ve iki secde vardır.

#10

SORU: Sücûd nedir?


CEVAP: Sücûd, oturup yere kapanmak ve üç kere sübhâne rabbiye’l-a‘lâ demektir.

#11

SORU: Kıraat nedir?


CEVAP: Kıraat, Kur’ân’dan Fâtiha sûresini ve buna ilâve olarak bir sûre veya birkaç ayet okumaktır.

#12

SORU: Cenâze namazının rükünleri nelerdir?


CEVAP: Cenâze namazının rükünleri iki olup dört tekbir ile kıyamdır.

#13

SORU: Erkeklerin elbiselerinin kollarını kıvırmasıyla ilgili hüküm nedir?


CEVAP: Namazda erkekler için elbiselerinin kollarını dirseklere doğru toplamak mekruh sayılır.

#14

SORU: Hanefî fıkhına göre kamet getirmenin ibadet bağlamında nasıl bir yeri vardır?


CEVAP: Beş vakit farz ve cuma namazında ezan okumak ve kâmet getirmek sünnettir. Bu hüküm erkekler içindir.

#15

SORU: Erginlik çağına ulaşmamış çocuklar hakkında namaz hükmü nedir?


CEVAP: Erginlik çağına ulaşmamış çocuklar Allah katında namazla yükümlü değildir. Ancak temyiz yeteneği gelişmiş çocuk namaz kılarsa bu geçerlidir. Hz. Peygamber’in, çocukların yükümlülük çağına gelmeden önce namaz disiplinini kazanmış olmalarını sağlamayı hedefleyen hadisi (Ebû Dâvûd, “Salât”, 26; Müsned, II,180,187) gereğince, çocuk yedi yaşına gelince velisi tarafından yavaş yavaş namaza alıştırılır; on yaşına ulaştığında bunun üzerinde biraz daha fazla durulması, hattâ hafif zorlayıcı ve disiplin sağlayıcı tedbirlere başvurulması gerekir.

#16

SORU: Namaza niyet edilme sebebi nedir?


CEVAP: Niyet, kalbin bir şeye karar vermesi, bir işin ve fiilin ne için yapıldığının şuuruna vararak onu bilmesi demektir. Namaz hususunda niyet, sırf Allah rızası için namaz kılmayı istemeyi ve hangi namazı kıldığının bilincine varmayı ifade eder.

#17

SORU: Büluğ, ne demektir?


CEVAP: Büluğ, çocukluk çağının son bulup gençlik çağının başlaması demektir.

#18

SORU: Yemek sofrası hazırken namaza durmak uygun mudur?


CEVAP: Yemek sofrası hazır iken namaza başlamak mekruhtur. Ancak vakit darlaşmış ise kılmakta bir sakınca yoktur.

#19

SORU: Setr-i avret nedir?


CEVAP: Setr kelimesi örtmek, avret kelimesi ise örtülmesi gereken yer demektir. Dinî terim olarak, örtülmesi farz olan, başkalarının bakması câiz olmayan uzuvlara avret mahalli denir. Hanefî mezhebinde erkeklerin avret yeri sayılan uzuvları, göbek altından dizlerin altına kadar olan kısımdır. Kadınların ise, yüz ile eller hariç, bütün vücudu avrettir. Namazda ayakların avret sayılması konusunda görüş ayrılıkları bulunmakla birlikte tercih edileni avret olmadığı görüşüdür. Bahsedilen bu kısımlarım örtülmesi şartına setr-i avret denir.

#20

SORU: Bindiği araç içinde hareket halinde olan biri gibi mazereti olanların kıbleye yönelmesi hakkındaki hüküm nedir?


CEVAP: Bir kimse hasta olduğu için veya düşman, yırtıcı hayvan korkusu sebebiyle kıble yönüne dönemediği takdirde, gücü yettiği tarafa doğru yönelerek namazını kılar. Uçak, otobüs gibi bir vasıta ile yolculuk yapan kişi, gücü yeterse kıbleye dönerek namazını kılar, vasıtanın yönü değiştikçe yönünü kıbleye çevirerek namazını tamamlar. Gemi içinde namaz kılınacaksa temel ilke kıbleye dönmek, gemi döndükçe kıbleye dönmeye devam etmektir. Ancak, bindiği nakil aracının hareketlerini izleme imkânına sahip olmayan bir kişi, namaza başlarken kıble olarak belirlediği yöne doğru namazını kılıp tamamlar.

#21

SORU: Namazın rükünleri nelerdir?


CEVAP: İftitâh tekbiri, kıyam, kıraat, rükû, secde ve ka‘de-i ahiredir.

#22

SORU: Müslüman olmayan kimseler için namaz ve kaza hükmü nedir?


CEVAP: Müslüman olan her erkek ve kadına namaz farzdır. Fıkıh bilginlerinin çoğunluğu, Müslüman olmayanların namazla yükümlü olmadığı kanaatindedir. Yeni Müslüman olmuş bir kimsenin daha önceki namazları kazâ etmekle yükümlü olmadığı hususunda dört mezhep görüş birliği içindedir. “İnkâr edenlere, inkârcılıklarından vazgeçerlerse, geçmiş günahlarının bağışlanacağını söyle” (el-Enfâl 8/38) meâlindeki ayet ve “İslâm, daha öncesini siler” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV,199,204) anlamındaki hadis bu hükmün açık delilidir.

#23

SORU: Kıraat nedir?


CEVAP: Kıraat, sözlükte okumak demektir. Fıkıhta ise, namaz kılan kişinin, Kur’ân’ın ayetlerinden bir miktarını kendisinin işitebileceği şekilde okumasını ifade eder. Kıraat namazın bir rüknü olup farzdır. Tek başına kılan kişi, bir miktar Kur’ân ayetini ayakta iken kendi işiteceği şekilde ve fakat harflerini belirterek, imam ise, sesli namazlarda yakınında bulunanların işiteceği bir ses tonuyla okur.

#24

SORU: Müslümanların namaz kılarken Kâbe’ye yönelmelerinin sebebi nedir?


CEVAP: Müslümanların namaz kılarken, yeryüzünün en eski ve en kutsal mâbedi olan Kâbe’ye yönelmeleri, aralarındaki birliği canlandırmalarının, nizam ve intizamlarını korumalarının, gönüllerini ortak bir ibadetin ilâhî neş’esiyle ve nuruyla aydınlatmalarının bir ifadesidir.

#25

SORU: Mekruh vakitler hangileridir?


CEVAP: Güneşin doğmasından bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar olan vakit, güneşin tam tepe noktasında bulunduğu zamandan zevâlin bitimi vaktine, yani öğle namazı vakti girdiği zamana kadar olan vakit, güneşin sararıp gözleri kamaştırmaz bir hale gelmesinden batmasına kadar olan vakit mekruh vakitlerdir.

#26

SORU: Sünnet namazların özellikleri nelerdir?


CEVAP: Bunlar, farz namazlardan önce veya sonra Hz. Peygamber’in sünnetine uyularak kılınan namazlardır. Bunlara revâtib adı da veriler. Bunlardan bir kısmı sünneti müekkede, bir kısmı da sünnet-i gayr-i müekkede olarak isimlendirilir. Gayri müekked sünnetlere müstehab ve mendub da denir.

#27

SORU: Cenaze namazının hükmü nedir?


CEVAP: Cenaze namazı farz-ı kifâyedir.

#28

SORU: Hanefî fıkıh bilginlerine göre, namazlar, şer’î hükmü açısından kaç çeşittir?


CEVAP: Hanefî fıkıh bilginlerine göre, namazlar, şer’î hükmü açısından farz, vacip, sünnet ve nâfile olmak üzere dört çeşittir.

#29

SORU: Bir kimsenin namaz ibadeti ile yükümlü olması, farz veya vacip bir namazın bir kimsenin zimmetinde sabit olup ondan sorumlu tutulması için o kimsede bulunması gereken şartlar nelerdir?


CEVAP: Müslüman olmak, büluğ (erginlik) ve akıllı olmaktır.

#30

SORU: Vakit girmeden kılınan namazın hükmü nedir?


CEVAP: Vakte bağlı bir namaz, vakit daha girmeden kılınınca muteber olmaz, yeniden kılınması gerekir. Bir namaz kendisi için belirlenen vakitten sonra kılınınca “edâ” olmayıp “kazâ” olur. Hanefîler’e göre cuma, bayram ve sünnet namazları, vakitleri çıkınca artık kazâ edilmez.

#31

SORU: Hanefî mezhebinde benimsenen görüşe göre namaz kılınacak yerin temizliği ile ilgili asgari şart nedir?


CEVAP: Ayakların, ellerin, dizlerin ve alnın konacağı yerlerin temiz olmasıdır. Üzerinde necâset bulunan halı, kilim gibi bir serginin temiz kalan kısmında kılınan namaz geçerlidir. Necâset bulunan bir yerin üzerine, necâsetle irtibatı kesecek ve kokusunu dışarı vermeyecek şekilde temiz bir sergi serilirse veya temiz toprak dökülürse bunun üzerinde namaz kılınabilir.

#32

SORU: Namazın farzları kaçtır?


CEVAP: Namazın farzları on ikidir. Bunlardan altısı namaza başlamadan önce, altısı da namazın içinde bulunması gerekir. Namaza başlamadan önce bulunması gereken farzlara namazın şartları, namazın içinde bulunması gereken farzlara da namazın rükünleri denir.

#33

SORU: Sünnet namazlar hangileridir?


CEVAP: Sabah namazının farzından önce iki, öğle namazının farzından önce dört farzından sonra iki, ikindinin farzından önce dört, akşam namazının farzından sonra iki, yatsı namazının farzından önce dört farzından sonra iki rekât sünnet kılınır. Ramazan ayında yatsı namazından sonra yirmi rek‘at kılınan terâvih namazı da sünnet-i müekkede türünden bir namazdır. Cuma namazının farzından önce kılınan dört rek‘at ilk sünneti, farzının hemen akabinde kılınan dört rek‘at son sünneti vardır.

#34

SORU: Uzun süreli olarak baygın kalan bir kişinin namaz yönünden durumu nedir?


CEVAP: Uzun süreli baygınlık hali namaz yönünden kısa süreli akıl hastalığı gibidir. Uyuyan kişiden namaz yükümlülüğü düşmez. “Bir namazı uyku veya unutma sebebiyle vaktinde kılamayan kimse, onu hatırladığı zaman kılsın” (Ebû Dâvûd, “Salât”, 11) anlamındaki hadis, uyuyan kişinin uykuda geçen namazlarını ve unutanın unuttuğu namazları kazâ etmesi gerektiğinin açık bir delilidir.

#35

SORU: Namzın âdâbı hakkındaki hüküm nedir?


CEVAP: Namaz kılarken yerine getirilmesi faziletli kabul edilen ve namazı âdâbı olarak isimlendirilen bazı davranışlar vardır ki bunlar birer müstehab demektir. Bunları terk etmek, azarlanmayı gerektirmez, fakat bunlara uyulması daha fazla sevap kazanmaya sebep olur.

#36

SORU: Farz namazlar kaç kısma ayrılır?


CEVAP: Farz namazlar farz-ı ayın ve farz-ı kifâî olmak üzere iki kısma ayrılır.

#37

SORU: Hz. Peygamber, cemaatle kılınan namazın fazileti hususunda nasıl bir ifadede bulunur?


CEVAP: Hz. Peygamber, cemaatle namazın faziletini de birçok hadisleriyle açıklamışlardır (Buhârî, “Ezan, 9, 32, 34; Müslim, “Salât”, 129, 131). Bu konuda: “Cemaatle kılınan namaz tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir” (Buhârî, “Ezan”, 30; Müslim, “Mesâcid”, 345) anlamındaki hadis örnek olarak gösterilebilir.

#38

SORU: İstikbâl-i kıble nedir?


CEVAP: İstikbâl-i kıble, kıbleye yönelmek demektir. Müslümanların kıblesi Mekke’de Mescid-i Harâm’ın içinde bulunan Kâbe-i Muazzama’dır. Kıbleye yönelmek namazın şartlarından biridir. Kıbleden başka tarafa bilerek yönelen kişinin namazı ve tilâvet secdesi sahih olmaz.

#39

SORU: Vacip namazlar hangileridir?


CEVAP: Yatsı namazından sonra kılınan üç rekât vitir namazı ile ramazan ve kurban bayramlarında ikişer rek‘at kılınan bayram namazları vacip namazlardır. Bu namazlar, Şâfiî, Hanbelî ve Mâlikî mezheplerinde sünnet namazlar arasında yer almakla birlikte, bu mezheplerde bayram namazlarının farz-ı kifâî olduğu görüşü de vardır. Bir kimsenin kendi iradesiyle kılmayı adadığı nezir namazları da vacip hükmündedir. Bu namazlar en az iki rek‘at olur. İki rek‘at olan tavaf namazı da vaciptir.

#40

SORU: “Mekruh vakitler” nedir?


CEVAP: Bazı vakitler vardır ki, bu vakitlerde namaz kılmak yasaklanmıştır. Bu vakitlere “mekruh vakitler” veya “kerâhet vakti” denir.

#41

SORU: Ka‘de-i ahire nedir?


CEVAP: Namazların sonunda teşehhüd miktarı oturmak bir rükün olup farzdır. Buna ka‘de-i ahîre denir. İki rek‘atlı namazlarda ikinci rek‘attan sonra, üç rek‘atlı namazlarda üçüncü rek‘attan sonra, dört rek‘atlı namazlarda dördüncü rek‘attan sonraki oturuşlar son oturuş yani ka’de-i ahîre sayılır.

#42

SORU: Zelletü’l-Kârî olmaması için namaz kıldıranın okumaya nasıl devam etmesi gerekir?


CEVAP: Namaz kılan kişinin, Kur’ân-ı Kerim’i okurken mesela, öksürmesi gibi bir sebeple nefesi kesildiği için durulmaması gereken bir yerde durduğu zaman, okumaya devam ederken anlamın bozulmayacağı bir yerden okumaya başlaması gerekir.

#43

SORU: Hasan-ı Basrî’nin, “ulûhiyet” hakkındaki görüşü nedir?


CEVAP: Namazda konuşmak, huşû halinin dışında ağlamak, inlemek, geçerli bir özrü olmaksızın boğazı hareket ettirip öksürmeye çalışmak, yemek, içmek, dışarıdan bakan kişide namazda olmadığı izlenimi verecek davranışta bulunmak (amel-i kesîr ), özürsüz olarak kıbleden başka bir yöne dönmek, kahkaha ile gülmek, bayılmak ve delirmek namazı bozan şeylerdendir.

#44

SORU: Günlük beş vakit namaz, kimlere farzdır?


CEVAP: Günlük beş vakit namaz, yükümlülük çağındaki her bir Müslümana ayrı ayrı farzdır.

#45

SORU: Günlük farz namazlar kaç rekâttır?


CEVAP: Günlük farz namazlar, sabah iki, öğle dört, ikindi dört, akşam üç ve yatsı dört olmak üzere bir günde toplam on yedi rekâttır. Farz-ı ayın olan haftalık cuma namazı, cuma günü öğle vaktinde öğle namazı yerine iki rekât olarak kılınır. Kendisine cuma namazı farz olmayan kişiler (mesela hanımlar) de gönüllü olarak bu namazı kılınca ayrıca öğle namazı kılmazlar.

#46

SORU: “Nâfile” ve “nafile namazlar” nelerdir?


CEVAP: Nâfile kelimesinin biri dar, diğeri geniş olmak üzere iki anlamı vardır. Nâfile kelimesi geniş anlamıyla farz ve vacip namazların dışında kalan bütün namazları ifade eder. Sünnet namazlar da bu kapsamda sayılır. Nâfile kelimesi dâr anlamıyla ise farz, vacip ve sünnet namazların dışında kalan namazları ifade eder. Bunlara reğâib, müstehab, mendub ve tatavvu‘ namazları da denir. Bu namazlara tahiyyetü’l-mescid, tesbih, istihâre gibi nâfile namazlar örnek olarak verilebilir.

#47

SORU: Necasetten taharet nedir?


CEVAP: Namazın geçerli olabilmesi için bedende, elbisede ve namaz kılınacak yerde necis yani dinen pis sayılan ve namazın sıhhatini engelleyecek miktara ulaşan necis maddelerin bulunmaması şartıdır.

#48

SORU: Hadesten nasıl temizlenilir?


CEVAP: Hades, abdestsizlik ve guslü gerektiren durumlar (cünüplük, âdet hali ve loğusalık hali) demektir. Namaz kılacak kişinin, cünüp ise veya âdet yahut loğusalık hali sona ermişse boy abdesti (gusül) almadan, bu durumlardan biri söz konusu değilse abdest almadan namaz kılması geçerli olmaz. Boy abdesti veya abdest alacak su bulamayan veya bulduğu halde kullanma imkânı olmayan kişi teyemmüm eder.

#49

SORU: Tahiyyat esnasında “Lâ ilâhe” derken şehadet parmağını kaldırmanın hükmü nedir?


CEVAP: Tahiyyat esnasında “Lâ ilâhe” denirken sağ elin şehâdet parmağını kaldırmak sünnettir. Bu halde başparmak ile orta parmak halka edilir ve diğer iki parmak yumruk halinde bükülür. “İllâllah” derken ise, şehâdet parmağıindirilir. Ancak bazı âlimler, bu sünneti yerli yerince yapmak zor olduğu için terk edilmesini uygun görmüşlerdir.

#50

SORU: Secde nedir ve nasıl yapılır?


CEVAP: Secde (yere kapanmak), namazın bir rüknü olup farzdır. Namaz kılan kimse, rükûdan sonra kıyama geçer ve hemen arkasından secdeye varır; alnı yere değdiğinde rükû vaziyetinden daha fazla eğilmiş olur. Sadece alnı ve burnu yere değecek kadar yüzünü ve ayrıca iki ayağının parmakları, iki eli ve iki dizini yere koyar. Böylece Allah’a tazimde bulunur. Bu secde, her rek‘atta birbiri ardınca iki defa yapılır.

#51

SORU: Namaz nasıl tamamlanır?


CEVAP: Namazın sonunda selam verirken yüzü önce sağ tarafa, sonra da sol tarafa çevirerek tamamlanır.

#52

SORU: Cemaat halinde kılınan namazlarda nasıl niyet edilir?


CEVAP: Cemaat halinde kılınan namazlarda ayrıca imama uyulduğuna dair niyet edilmesi gerekir. Sadece erkeklerden meydana gelen bir cemaate imam olarak namaz kıldıran kişinin imamete niyet etmesi gerekmez. Ancak, cemaat arasında kadınlar bulunuyorsa, bu takdirde imamın kendisine uyan erkek ve kadınlara imamlık yaptığına dair niyet etmesi şarttır.

#53

SORU: Hanefîler’e göre vaciplerden birini unutarak terk eden ya da geciktiren kimsenin ne yapması gerekir?


CEVAP: Hanefîler’e göre vaciplerden birini unutarak terk eden ya da geciktiren kimsenin sehiv secdesi yapması vaciptir. Vaciplerden birinin kasden terk edilmesi halinde ise namazın yeniden kılınması gerekir.

#54

SORU: Namazın şartları nelerdir?


CEVAP: Hadesten tahâret, necasetten taharet, setr-i avret, istikbal-i kıble, vakit ve niyet olmak üzere 6 tanedir.

#55

SORU: İftitâh tekbiri nedir?


CEVAP: İftitâh (başlangıç) tekbiri namaza başlarken alınan tekbirdir. Bu, kişinin kendi işitebileceği bir sesle “Allahu ekber” demesini ifade eder ki, “Allah en büyüktür” anlamına gelir. Bu tekbire, “tahrîme” de denir.

#56

SORU: Kıyam nedir?


CEVAP: Namazın bir rüknü olarak “kıyam”, iftitâh ve her rek‘atta Kur’ân’dan okunması gereken en az miktar boyunca ayakta durmayı ifade eder. Kıyam, namazın bir rüknü olduğu için, ayakta durmaya gücü yeten bir kişinin farz veya vacip bir namazı oturarak kılması geçerli sayılmaz.

#57

SORU: İslâm âlimleri kıraat farizasının icrası esnasında hangi dili kullanılacağıyla ilgili nasıl bir görüş sunarlar?


CEVAP: İslâm bilginleri, kıraat farîzasının ancak Kur’ân’ın asıl metniyle yapılması” halinde yerine getirilmiş olacağı hususunda görüş birliği içindedirler. Çünkü Kur’ân Arapça olarak inmiştir.

#58

SORU: Rükû nasıl icra edilir?


CEVAP: Rükû, namazın bir rüknü olup farzdır. Kıraat bittikten sonra eğilerek rükûya varılır, baş ile sırt düz tutulur ve eller dizlere kadar varır ve dize dayanılır. Ayakta namaz kılan kimse için sadece başını eğmesi yeterli değildir, sırtını da eğerek baş ve sırt tam bir düz satıh meydana getirmelidir. Bu şekil tam bir rükûdur. Oturduğu halde namaz kılan kimsenin, rükû ederken alnı dizlerine paralel olacak derecede sırtını eğmesi yeterlidir.

#59

SORU: Elbiseyi korumak amacıyla namazda yapılan müdahalelerin hükmü nedir?


CEVAP: Elbiseyi, dizlerinin yıpranmasından veya ütüsünün bozulmasından korumak için rükûya ve secdeye varırken hafifçe yukarı çekmek.

#60

SORU: Namazın mekruhları nasıl tanımlanır?


CEVAP: Namaz kılarken, namazı geçersiz yapmamakla birlikte yapılması dinen hoş karşılanmayan ve namazın faziletini azaltan söz, fiil ve davranışlara “namazın mekruhları” adı verilir.

#61

SORU: Başlanan bir ibadetin kasten ve özürsüz olarak yarıda bırakılması hakkındaki hüküm nedir?


CEVAP: Başlanılan bir ibadetin herhangi bir mazeret bulunmaksızın kasden bozulması büyük bir günahtır. Nitekim bir ayette, “Amellerinizi ibtal etmeyin”(Muhammed 47/33) buyrularak geçerli bir mazeret bulunmadıkça başlanılmış bir namazın bozulmasının haram olduğu belirtilmiştir.

#62

SORU: Hanefîlere göre namaza nasıl başlanır?


CEVAP: Namaza “Allahu ekber” gibi tekbir ifade eden bir cümle ile başlamak vaciptir (Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde farzdır).

#63

SORU: Namazda imam olmak ve imamlık etmek için aranan başlıca şartlar nelerdir?


CEVAP: Namazda imam olmak ve imamlık etmek için aranan başlıca şartlar müslüman olmak, bâliğ olmak, akıllı olmak, namazın câiz olabileceği kadar sûre ve ayeti ezberden okuyabilmek, erkek olmak ve özürlü olmamaktır.

#64

SORU: Kaza namazı cemaatle kılınır mı?


CEVAP: Birkaç kişi, kazâya kalan aynı namazlarını cemaatle kılabilirler. Nitekim Hz. Peygamber, Hendek savaşında kazâya kalan namazları cemaatle kıldırmıştır. Mazeretsiz kılınmayan kazâya kalmış namazların evde kılınması daha iyidir. Çünkü günahları gizleyip teşhir etmemek ve böylece yaygınlaşmasını önlemek gerekir.

#65

SORU: İmama uymanın sahih olabilmesi için mekânın temel özelliği ne olmalıdır?


CEVAP: İmama uymanın sahih olabilmesi için, imam ile cemaatin namaz kıldıkları yerin hakikaten veya hükmen bir bütünlük halinde olması gerekir.

#66

SORU: Mescid ve cami nedir?


CEVAP: Sözlükte secde edilen yer anlamına gelen mescid, terim olarak Müslümanların ibadet etmelerine tahsis edilmiş mekânı, Allah’a ibadet edilen yeri (mâbet) ifade eder. Mescitlerin büyüğüne ise câmi adı verilir.

#67

SORU: Eda, iâde ve kazâ kavramları neyi ifade eder?


CEVAP: Bir namazı vaktinde kılmaya “edâ”, herhangi bir sebeple bozulan bir namazı yeni baştan kılmaya “iâde”, vaktinden sonra kılmaya da “kazâ” denir.

#68

SORU: Sahib-i tertîb nedir?


CEVAP: Vakit namazlardan az kazâsı bulunan kişiye sahib-i tertîb adı verilir. Böyle bir kişi önce kazâya kalan namaz/namazlarını sırasıyla kılar, sonra da vakit namazını edâ eder.

#69

SORU: İmâmet, iktida ve ittiba ne demektir?


CEVAP: Cemaatle kılınan namazda kendisine uyulan kişiye imâm ve bu kişinin görevine de imâmet denir. İmama uymaya “iktidâ”, “ittibâ” adı verilir ki, bu kişiye de muktedî, müttebi, me’mûm ve mü’tem gibi adlar verilir.

#70

SORU: Ezanın meşruiyeti nereden kaynaklanır?


CEVAP: Ezanın meşruiyeti Kur’ân, Sünnet ve icma ile sabittir.

#71

SORU: Mekruh vakitte namaz kılınamamasının dayanağı nedir?


CEVAP: Bir hadiste şöyle buyrulmuştur: “Üç vakit vardır ki, Resûlullah bize bu vakitlerde namaz kılmamızı ve ölülerimizi defnetmemizi yasakladı: Güneşdoğduğu zaman yükselinceye kadar, güneş tepe noktasına geldiği zaman zevâline kadar, güneş batmaya meylettiği zaman” (Müslim, “Salâtü’l-müsâfirîn”, 293; Tirmizî, “Mevâkît”, 31,34). Bu sebeple bu üç kerâhet vaktinde ne kazâya kalmış farz veya vacip namazlar, ne de cenaze namazı kılınır.