İSLAM SANATLARI TARİHİ Dersi SANAT soru cevapları:

Toplam 9 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Zanaat ne demektir?


CEVAP: “Sınaat” “sanâat” kelimesinden bozulmuş; insanların maddî ihtiyacını karşılamak için el emeği ve becerisi ile yapılan ve sanat özelliği olmayan iş anlamında kullanılmıştır.

#2

SORU: Sanatın üstünde onu besleyen bir kaynak olarak daima milletlerin tarihine, yaşayış tarzına, maddî mânevî kültür faaliyetlerine hükmetmiş, şekil ve yön veren unsur nedir?


CEVAP: Din’dir.

#3

SORU: Bir sanatı yapmak için gerekli bilgi ve hünere sahip olan kimseye ne ad verilir?


CEVAP: Sanatkâr denir.

#4

SORU: Sanatın doğuşunda din kadar etkili olan unsur nedir?


CEVAP: Milletlerin sanat, zevk ve hayat anlayışları.

#5

SORU: Dünya tarihine, ulusların kültür ve sanatlarına açılan, bilime ışık tutan ve bilimi yönlendiren muhteşem kuruluşlardan bazıları hangileridir?


CEVAP: Topkapı Sarayı Müzesi, British, Louvre, Metropolitan, Pergamon gibi müze ve kütüphaneler.

#6

SORU: Sanat sözlükte ne anlama gelmektedir?


CEVAP: El alışkanlığı ile yapılan iş, ustalık; hünerle yapmak, eser yaratmak” gibi anlamları yanında sanat, insan ruhuna has duygu ve düşünceleri gören ve dinleyende derin bir zevk ve hayranlık uyandıracak biçimde ortaya konma konusundaki hayal gücü, çaba ve yaratıcılığının ifadesi olarak açıklanmıştır.

#7

SORU: Eski zamanın büyükleri insanlığın yüzünü güzele ve doğruya çevirmek, özellikle din eğitiminde mâneviyatı yükseltmek ve insanları Allah’a yönlendirmek amacıyla neden yararlanmışlardır?


CEVAP: Sanatın büyüleyici etkisinden yararlanmışlardır.

#8

SORU: Osmanlı toplumunda eğitim ve öğretim çağına gelmiş olan gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak için genelde temel eğitimin yanında hangi eğitimler verilirdi?


CEVAP: Şiir zevk ve bilgisi, mûsiki ve hüsn-i hat gibi sanatların eğitimi de verilirdi.

#9

SORU: Osmanlı kültüründe sanat eğitimi nerelerde yapılırdı?


CEVAP: Enderun Mektebi, resmî mektepler ve üstatların evleri, özellikle daha geniş alanda güzel sanatlar akademisi konumunda olan tekkelerde.