İŞLEM TABLOSU PROGRAMLAMA Dersi Fonksiyonlar ve Yordamlar soru cevapları:

Toplam 23 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

VBA yazılımları ile ne yapılır?


CEVAP:

VBA yazılımları ile günlük sorunları çözecek sistem tasarımları yapılmaktadır. Öncelikle sorunun tanımlanması ardından da çözümün sistematik bir biçimde üretilmesi önemlidir. Bu ünite kapsamında yazılım tasarımında kullanılan Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü anlatılacaktır.


#2

SORU:

VBA’da tasarlanan çözümler ne içerir?


CEVAP:

VBA’da tasarlanan çözümler yordam ve fonksiyonları içerir. Fonksiyon ve yordamlar
önceki ünitelerde anlatılan makro yapısının gelişmiş halleridir. VBA kullanılanılar özel
bir tür dil ile fonksiyon ve yordamlar oluşturulur.


#3

SORU:

Değişken paketlerinin işlenmesinde ne kullanılır?


CEVAP:

Değişken paketlerinin işlenmesinde VBA içerisinde kayıtlı bulunan komutlardan yararlanılır. Fonksiyon ve yordamlar bu komutları bir araya getirerek daha önceki ünitelerde anlatılmış olan operatörleri mantıksal işlemlerle birleştirmeye yarar.


#4

SORU:

SDLC modelinde yazılım geliştiricileri neler yapar?


CEVAP:

SDLC modelinde yazılım geliştiricileri öncelikle sorunu analiz ederler. İkinci aşamada sorunu çözecek bir tasarım geliştirilir. SDLC’nin üçüncü aşamasında tasarıma uygun kodlama yapılır. Dördüncü aşamada yazılım güvenlik, kullanışlılık vb. gibi farklı testlerden geçirilir. Son aşamada ise sorun çözecek yazılım kullanıma sunularak entegrasyonu tamamlanır.


#5

SORU:

Excel VBA neden tercih edilir?


CEVAP:

Yaygın olması ve kolay kullanımı nedeniyle Excel VBA tercih edilen bir bilgi sistemi yazılımıdır. Verimliliği arttırmak için kullanılan Excel VBA çalışanların gün içerisinde yaptıkları işin süreçlerine göre tasarlanır ve planlanır.


#6

SORU:

Yazılım geliştiricilerinin temel işlevi nedir?


CEVAP:

Yazılım geliştiricilerinin temel işlevi sorunları çözecek sistem tasarımı yapmaktır. Bu nedenle hangi verilerin kullanıcıdan alınacağına, bu verilerin hangi süreçler ile elde edileceğine ve çıktıların neler olacağına karar vermek gerekir. Yazılım geliştiricinin tasarlayacağı sistemin büyüklüğü, karmaşıklığı ve diğer sistemler ile ilişkisi sonsuzdur. VBA programlamasında girdiler Excel programı hücrelerinden alınır, fonksiyon ve yordamlamalarla süreçlenir, hücreler veya mesaj kutuları ile çıktı üretir.


#7

SORU:

VBA programında değişkenler ne için kullanılır?


CEVAP:

VBA programında girdilerin yordam ve fonksiyonlarda kullanılması için değişkenler kullanılır. Değişkenler yazılım içerisindeki paketlere benzer. Değişken paketlerinin içine veriler konulur ve yazılımda gerektiği zaman bu paketler açılarak verilerin kullanılması sağlanır.


#8

SORU:

VBA içerisinde değişken paketlerinin kullanılmadan önce neler yapılmalıdır?


CEVAP:

VBA içerisinde değişken paketlerinin kullanılmadan önce tanımlanması gereklidir. Değişken paketinin içerisinde hangi tür verilerin gireceği ve bu değişken paketinin adının ne olacağı bilgisi VBA yazılımına tanıtılmalıdır. Değişken paketlerinin tanımlama işlemi değişken paketinin taşıyacağı verilerin özelliklerine göre yapılır. Değişken paketi adı tanımlanırken bir harf ile başlanmalıdır. Değişken paketlerinin adı nokta, boşluk, Türkçe karakter içeremez ve 255 karakterden fazla olmaz.


#9

SORU:

VBA yazılımında hangi veri tipleri kullanılır?


CEVAP:

Günlük hayatta herhangi bir malzemenin taşınması için paketler kullanılır. Bu malzemenin sıvı, katı ve gaz türünde olmasına göre paketlerin yapısı değişir. Örneğin, pasta taşımak için tasarlanan kâğıttan yapılmış bir pakette su taşınamaz. Benzer şekilde VBA yazılımında da verilerin özelliğine uygun değişken paketlerinin kullanılması gereklidir. Veri tipleri Tablo 5.1’de açıklandığı gibi sayısal, metin, sabit, mantıksal değişken ve tarih tipinde olabilir.


#10

SORU:

VBA yazılımında tasarlanan sistemin temel parçaları nelerdir?


CEVAP:

Fonksiyon ve yordamlar VBA yazılımında tasarlanan sistemin temel parçalarıdır.


#11

SORU:

VBA yordamları kaç grupta toplanır?


CEVAP:

VBA yordamları 4 ana grupta toplanabilir:
• Alt Yordam (Sub Procedure): VBA yazılımında kullanılan kodların bir arada bulunduğu yordamdır. Alt yordamın temel amacı tekrarlanan kodların azaltılmasıdır.
Alt yordamlar günlük hayatta lojistik işletmelerine benzetilebilir. Çünkü yordam
tek yönlü çalışır. Tıpkı bir gönderi paketini lojistik işletmesine teslim edilmesinde geri dönüş olmaması gibi yazılım içerisinde yordam çağırıldığında geri dönüşü
yoktur. Amacı olan işlemleri gerçekleştirir ve kod kaldığı yerden devam eder.
• Fonksiyon Yordamı: Alt yordamla aynıdır. Temel farkı geriye değer döndürmesidir.
• Özellik Yordamı: Kullanıcı tarafından tanımlanan sınıflardaki özelliklere ulaşmada
kullanılır.
• Olay Yordamı: Nesneler ile ilişkili yordamlardır. Herhangi bir olay gerçekleştiğinde
otomatik çalışan yordamlardır. Bir düğme veya liste kutusu gibi kontrol nesnelerine bağlı olarak çalışır.


#12

SORU:

Sistemler nedir?


CEVAP:

Sistemler diğer sistemler ile etkileşimli olabilir. Bir sistemin çıktısı bir diğer sistem tarafından kullanılıyorsa buna açık sistem denir. Kapalı sistemlerde çıktılar üretildikten sonra sistem sonlanır.


#13

SORU:

Deyimler VBA’da tasarlanan fonksiyonlar için önemi nedir?


CEVAP:

Deyimler VBA’da tasarlanan fonksiyonlar için hayati öneme sahiptir. Örneğin, bir sihirbazlık gösterisinde, hem 2’den hem de 13’ten büyük bir tam sayı tutulması istenildiğinde ne yapılmalıdır? İnsan beyninin bunu nasıl yaptığı incelenecek olursa, bunun için öncelikle beynin öğrenmiş olduğunu tamsayılar liste şeklinde sıralanır. Sonraki aşamada bu sayılardan biri seçilir. Seçilen sayının sihirbazın istediği iki koşulu aynı anda sağlayamayıp sağlamadığı ikili karşılaştırmalar ile kontrol edilir. Seçilen sayı iki koşulu aynı anda sağlamıyorsa elenir. Koşul gerçekleşinceye kadar işlem tekrarlanır. Böyle bir işlemi VBA yazılımında bir fonksiyona yaptırmamız için koşul deyimlerine, mantıksal sınamalara ve karşılaştırma operatörlerine ihtiyaç vardır.


#14

SORU:

Zaman fonksiyonları ne işe yarar?


CEVAP:

Kullanıcı ihtiyaçlarına bağlı olarak zamana ve sürüye bağlı işlemler yapılabilir. Bu durumda VBA yazılımında önceden tanımlanmış fonksiyonlar kullanılır. Bu fonksiyonlara
istenen özelliklerde veriler gönderilir ve bu fonksiyonlar işlem yaparak çıktı olarak bize
işlenmiş verileri geri gönderir.


#15

SORU:

Karakter fonksiyonları nedir?


CEVAP:

Excel VBA yazılımda sayısal ve tarih işlemlerinin yanında metin veri tipindeki veriler ile
de işlemler yapılabilmektedir. Karakter işlemlerinin bir bölümü ASCII (American Standard Code for Information Interchange- Bilgi Değişimi İçin Amerikan Standart Kodlama Sistemi) tablosu ile ilgilidir. ASCII kodu bilgisayarların birbirleri ile veri alış verişinde kullandığı bir tür dildir


#16

SORU:

Matematik fonksiyonlar nedir?


CEVAP:

Excel VBA yazılımda aritmetik işlemlerin yanında matematik, istatistiksel ve geometrik işlemlerde hazır matematik komutları kullanılabilmektedir. Bu komutlardan Abs(), sayıların mutlak değerlerinin alınması için kullanılmaktadır. Sin, Cos, Tan, Cot gönderilen sayıların sinüs, kosinüs, tanjant ve kotanjant değerlerinin hesaplanmasında kullanılan komutlardır.


#17

SORU:

Rassal sayılar üretilmesi için hangi kod kullanılır?


CEVAP:

Rassal sayılar üretilmesi için Rnd komutu kullanılmaktadır. Rnd komutu istenilen olasılarda (sürekli olasılık dağılımı, ayrık olasılık dağılımı vb.) olacak şekilde düzenlenebilmektedir.


#18

SORU:

VBA programlamasında girdiler hangi programdan alınır?


CEVAP:

VBA programlamasında girdiler Excel programı hücrelerinden alınır.


#19

SORU:

SDLC modelinin birinci adımında ne yapılır?


CEVAP:

SDLC modelinde yazılım geliştiricileri öncelikle sorunu analiz ederler.


#20

SORU:

SDLC modelinin ikinci adımında ne yapılır?


CEVAP:

SDLC modelinde yazılım geliştiricileri öncelikle sorunu analiz ederler. İkinci aşamada
sorunu çözecek bir tasarım geliştirilir.


#21

SORU:

SDLC’nin üçüncü aşamasında ne yapılır?


CEVAP:

SDLC modelinde yazılım geliştiricileri öncelikle sorunu analiz ederler. İkinci aşamada
sorunu çözecek bir tasarım geliştirilir. SDLC’nin üçüncü aşamasında tasarıma uygun kodlama yapılır.


#22

SORU:

SDLC’nin dördüncü aşamasında ne yapılır?


CEVAP:

SDLC modelinde yazılım geliştiricileri öncelikle sorunu analiz ederler. İkinci aşamada sorunu çözecek bir tasarım geliştirilir. SDLC’nin üçüncü aşamasında tasarıma uygun kodlama yapılır. Dördüncü aşamada yazılım güvenlik, kullanışlılık vb. gibi farklı testlerden geçirilir.


#23

SORU:

SDLC’nin son aşamasında ne yapılır?


CEVAP:

SDLC modelinde yazılım geliştiricileri öncelikle sorunu analiz ederler. İkinci aşamada sorunu çözecek bir tasarım geliştirilir. SDLC’nin üçüncü aşamasında tasarıma uygun kodlama yapılır. Dördüncü aşamada yazılım güvenlik, kullanışlılık vb. gibi farklı testlerden geçirilir. Son aşamada ise sorun çözecek yazılım kullanıma sunularak entegrasyonu tamamlanır