İŞLETMELERDE EĞİTİM VE GELİŞTİRME Dersi Eğitim Programlarının Geliştirilmesi soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Birey ile çevresi arasındaki etkileşim sonucu ortaya çıkan görece kalıcı yaşantı ürünlerini ifade eden kavram nedir?


CEVAP:

Birey ile çevresi arasındaki etkileşim sonucu ortaya çıkan görece kalıcı yaşantı ürünlerini ifade eden kavram öğrenmedir. 


#2

SORU:

Toplumsal hedefler doğrultusunda ve kendi gizilgüçlerine dayalı olarak bireylerin davranış örüntülerini değiştirme yoluyla onların gelişimlerine katkıda bulunma sürecine ne denilmektedir?


CEVAP:

Toplumsal hedefler doğrultusunda ve kendi gizilgüçlerine dayalı olarak bireylerin davranış örüntülerini değiştirme yoluyla onların gelişimlerine katkıda bulunma sürecine eğitim denilmektedir. 


#3

SORU:

Hangi kavram belli bir çalışmanın amacını, bölümlerini, yöntemi ve süresini gösteren, kısaca sürecin başlangıcından sonuçlanmasına değin ne tür iş ve işlemleri kapsayacağını gösteren ayrıntılı yapı olarak adlandırılmaktadır?


CEVAP:

Program, belli bir çalışmanın amacını, bölümlerini, yöntemi ve süresini gösteren, kısaca sürecin başlangıcından sonuçlanmasına değin ne tür iş ve işlemleri kapsayacağını gösteren ayrıntılı yapı olarak adlandırılmaktadır.


#4

SORU:

Hangi kavram eğitim hedeflerine ulaşmak için planlanan ve yönetilen tüm öğrenme yaşantılarını ifade etmektedir?


CEVAP:

Eğitim programı, eğitim hedeflerine ulaşmak için planlanan ve yönetilen tüm öğrenme yaşantılarını ifade etmektedir.


#5

SORU:

Eğitim amaçlarının belirlenerek bireylere kazandırılacak yeterliklere dönüştürülmesi, öğrenme yaşantılarının plşanlanması, öğretim süreçlerinin uygulanması, programın amaçlanan yeterlikleri bireylere kazandırma konusunda hangi ölçüde etkili olduğunun değerlendirilmesi aşamalarından oluşan bir araştırma sürecine ne denilmektedir?


CEVAP:

Eğitim amaçlarının belirlenerek bireylere kazandırılacak yeterliklere dönüştürülmesi, öğrenme yaşantılarının plşanlanması, öğretim süreçlerinin uygulanması, programın amaçlanan yeterlikleri bireylere kazandırma konusunda hangi ölçüde etkili olduğunun değerlendirilmesi aşamalarından oluşan bir araştırma sürecine program geliştirme denilmektedir. 


#6

SORU:

Kurum kültürünün, vizyon, misyon, stratejik hedeflerin oluşturulması ve  yayılımının sağlanması amaçlı eğitim etkinlikleri işletmelerdeki hangi gelişim türü ile açıklanabilir?


CEVAP:

Kurum kültürünün, vizyon, misyon, stratejik hedeflerin oluşturulması ve  yayılımının sağlanması amaçlı eğitim etkinlikleri işletmelerdeki kurumsal gelişim ile açıklanabilir.


#7

SORU:

Program geliştirme sürecinde oluşturulması gereken ilk grup ne olarak adlandırılmaktadır?


CEVAP:

Program geliştirme sürecinde oluşturulması gereken ilk grup koordinasyon grubu olarak adlandırılmaktadır


#8

SORU:

Program geliştirme sürecinde yer alan hangi grup programını planlanması, hazırlanması, ön denemesinin yapılması, değerlendirilmesi ve gerekli düzeltmelerin tamamlanması aşamalarında sürekli ve etkin görev yapacak grubu ifade etmektedir?


CEVAP:

Program geliştirme sürecinde yer alan, geliştirme grubu programını planlanması, hazırlanması, ön denemesinin yapılması, değerlendirilmesi ve gerekli düzeltmelerin tamamlanması aşamalarında sürekli ve etkin görev yapacak grubu ifade etmektedir


#9

SORU:

Program geliştirme sürecinde yer alan hangi grup ihtiyaç duyulan konularda program çalışma grubuna danışmanlık yapabilecek uzmanlardan oluşan grubu ifade etmektedir?


CEVAP:

Program geliştirme sürecinde yer alan program danışma grubu ihtiyaç duyulan konularda program çalışma grubuna danışmanlık yapabilecek uzmanlardan oluşan grubu ifade etmektedir


#10

SORU:

Program geliştirme sürecinin aşamalandırıldığı, her aşamada gerçekleştirilmesi ön görülen işlemler ve bu işlemlere bağlı alt işlemler ve etkinliklerin belirlendiği sürece ne denilmektedir?


CEVAP:

Program geliştirme sürecinin aşamalandırıldığı, her aşamada gerçekleştirilmesi ön görülen işlemler ve bu işlemlere bağlı alt işlemler ve etkinliklerin belirlendiği sürece işlem ağının oluşturulması denilmektedir. 


#11

SORU:

Program geliştirme süreci içerisinde yapılacak her işlem basamaklarına ilişkin  gerçekleştirilmesi öngörülen zaman dilimi ve öngörülen sürenin belirlendiği şemaya ne denilmektedir?


CEVAP:

Program geliştirme süreci içerisinde yapılacak her işlem basamaklarına ilişkin  gerçekleştirilmesi öngörülen zaman dilimi ve öngörülen sürenin belirlendiği şemaya iş-zaman akış şeması denilmektedir. 


#12

SORU:

Hangi eğitim gereksinimi belirleme yaklaşımı, işgörenin var olan beceri düzeyi ile sahip olması gereken beceri düzeyi arasındaki farkın belirlenmesini temele alır?


CEVAP:

Farklar yaklaşımı, işgörenin var olan beceri düzeyi ile sahip olması gereken beceri düzeyi arasındaki farkın belirlenmesini temele alır.


#13

SORU:

Hangi gereksinim belirleme yaklaşımında gereksinimler, referans alınan gruplar tarafından istenilen değerlerin ve değişikliklerin incelenmesiyle saptanmaktadır?


CEVAP:

Demokratik yaklaşımda gereksinimler, referans alınan gruplar tarafından istenilen değerlerin ve değişikliklerin incelenmesiyle saptanmaktadır.


#14

SORU:

Hangi gereksinim belirleme yaklaşımında gereksinimler, belli bir yeterliğin ya da niteliğin yokluğu nedeniyle ortaya çıkan sonuçlarla, söz konusu niteliğin varlığının sağlayacağı katkıların kıyaslanmasıyla belirlenir?


CEVAP:

Betimsel yaklaşımda gereksinim belirleme yaklaşımında gereksinimler, belli bir yeterliğin ya da niteliğin yokluğu nedeniyle ortaya çıkan sonuçlarla, söz konusu niteliğin varlığının sağlayacağı katkıların kıyaslanmasıyla belirlenir


#15

SORU:

Program geliştirme aşamalarını eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi, amaçların ifade edilmesi, içeriğin seçilmesi, içeriğin düzenlenmesi, öğrenme yaşantılarının seçimi, öğrenme yaşantılarının düzenlenmesi ve değerlendirme sürecinin düzenlenmesi olarak yedi aşamada ele alan program geliştirme modeli hangisidir?


CEVAP:

Program geliştirme aşamalarını eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi, amaçların ifade edilmesi, içeriğin seçilmesi, içeriğin düzenlenmesi, öğrenme yaşantılarının seçimi, öğrenme yaşantılarının düzenlenmesi ve değerlendirme sürecinin düzenlenmesi olarak yedi aşamada ele alan program geliştirme modeli Taba program geliştirme modelidir. 


#16

SORU:

Program geliştirme modellerinde iş ve görev analizi temeline dayanan, bireylere mesleki ve teknik yeterliklerin kazandırılmasına amaçlayan model hangisidir?


CEVAP:

Program geliştirme modellerinde iş ve görev analizi temeline dayanan, bireylere mesleki ve teknik yeterliklerin kazandırılmasına amaçlayan model Davies program geliştirme modeli.


#17

SORU:

Program geliştirmeyi; girdi, süreç, çıktı ve geribildirim boyutlarında ele alan, ve analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirmedire olarak beş aşamadan oluşan program geliştirme modeli hangisidir?


CEVAP:

Program geliştirmeyi; girdi, süreç, çıktı ve geribildirim boyutlarında ele alan, ve analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirmedire olarak beş aşamadan oluşan program geliştirme modeli yeterliğe dayalı program geliştirme modelidir.


#18

SORU:

Program geliştirme sürecini  amaçlar, bilgi, değerlendirme ve öğrenme yaşantıları olarak dört aşamada ele alan program geliştirme modeli hangisidir?


CEVAP:

Program geliştirme sürecini  amaçlar, bilgi, değerlendirme ve öğrenme yaşantıları olarak dört aşamada ele alan program geliştirme modeli Kerr program gelişirme modelidir.


#19

SORU:

Amaçların bilişsel, duyuşsal ve devinsel olmak üzere üç alana göre yazıldığı amaç yazma yaklaşımı hangisidir?


CEVAP:

Amaçların bilişsel, duyuşsal ve devinsel olmak üzere üç alana göre yazıldığı amaç yazma yaklaşımı aşamalı amaç yazma yaklaşımıdır.


#20

SORU:

Öğrenme yaşantıları ile iç içe olacak biçimde öğretim sürecinin etkililiği, eğitsel amaçların gerçekleşme durumu gibi konularda öğrenenlere ve eğiticiye bilgi sağlamak adına yapılan değerlendirmelere ne denilmektedir?


CEVAP:

Öğrenme yaşantıları ile iç içe olacak biçimde öğretim sürecinin etkililiği, eğitsel amaçların gerçekleşme durumu gibi konularda öğrenenlere ve eğiticiye bilgi sağlamak adına yapılan değerlendirmelere biçimlendirici değerlendirme denilmektedir.